Інтелектуальна шоу-гра «Весна красна»

Про матеріал
Позакласний захід з цікавими завданнями та елементами народознавства. : Допомагає розвивати в учнях спостережливість, активне мислення, виховувати любов до природи, культуру спілкування та співробітництва, повагу до народних традицій.
Перегляд файлу

Інтелектуальна шоу-гра «Весна красна»  для учнів 5 класу.

Тема.   Весна – красна

Мета:   розвивати в учнях спостережливість, активне мислення, виховувати любов до природи, культуру спілкування та співробітництва, повагу до народних традицій.

Обладнання: електронна презентація до шоу-гри, картки з ребусами та завданнями, паперові проліски  із загадками, папір для виготовлення пташок, відеоролики веснянок (https://www.youtube.com/channel/UCAuUgJfdWjdA3E6jcUWd5aQ).

 

Ведучий:                                Весна в свої вступає береги,

                                                 Із квітів килими зіткає пишні,

                                                 В зелені трави одягає луги,

                                                 В садах розквітнуть яблуні і вишні.

Учень   №1:

Весна вже настала з теплом і піснями.

В зеленім убранні усміхнений гай.

У синьому небі хмаринки над нами,

Несе вона дощик у рідний наш край.

Учень  №2

Весна! Весна! Весна!  Радіймо, діти!

Ховаймо швидше саночки,

Немов пташки, полетимо  із клітки

З кімнати, з хати до садку.

І там в садочках сонце, співи,

В траві фіалки зацвіли,

Джмелі і бджілки загули,

І скрізь усі веселі.

Ведучий:  Добрий день, шановні гості! Ми знову з вами зустрілись на традиційному святі пори року. І сьогодні ми шануємо весну. Весна! Як довго ми на неї чекали! Нарешті минули холоди і морози. Зійшов сніг, з’явилася зелена травичка. Все ожило навколо. Сонечко піднялось вище на небосхилі і вже гріє землю, летять птахи з вирію додому, розпускаються перші весняні квіти. Зараз ми з вами побачимо ці радісні моменти на фото вернісажі, який я підготувала для вас.

(Учні дивляться презентацію « Весна – веснянка»)

Конкурс№1

Ведучий: Отже, перші прогулянки, які ми здійснюємо навесні – це пошуки пролісків. Перші весняні квіти – проліски, які радують око, з’являються перед нами. Наші ж проліски загадкові, бо в середині кожного – загадки. Кожна команда отримає цілий букет пролісків. Розгадайте загадки і запишіть відповіді в таблицю, хто перший  - отримає бонус -  3 бали.

1.     Що без леза та без зуба розтинає міцного дуба?    (Блискавка)

2.     Реве віл на сто гір, на сто кроків, на сто потоків.   (Грім)

3.     Ішов довгов’яз, у землю увіз, з землі всіх по виганяв.   (Дощ)

4.    На долину, на поділ ліг великий сивий віл. Надійде теля червоне – геть того вола прогоне.  (Туман)

5.    Догадай загадочку кину її в грядочку, нехай моя загадка лежить до весни.   (Озимина)

6.    Цвіте травневою порою,   Її знайдеш в затінку лісовому,

       На стебельці, як намистинки в ряд,  Квіти духмяні висять.  (Конвалія)

7.    На гілці зернятка – весною розквітнуть та нас нагодують. (Бруньки)

8.    Один день якого місяця весь рік годує?  (Квітня)

 

Ведучий:  Я думаю, що ви знаєте чому люди так люблять весну. Зима, хоч і вражає своєю величчю білого срібла, але ми всі чекаємо на різнобарвне, яскраве розмаїття кольорів. Набридає, також тиха крижана картинка. І серце прагне почути спів птахів, які от-от повинні повернутися із вирію. Своїм співом вони сповістять нам, що все живе оновлюється і весело стане нам на душі. Зараз ми повинні відгадати  зашифрований у ребусах птахів.

Конкурс №2  «Розгадай ребус»

Учні розгадують ребуси. (Відповіді:  горобець, ластівка, жайворонок, зозуля).

Ведучий: Найприємніше для нашого ока – це весняні квіти, які помаленьку вилазять із землі і розквітають. Ми радіємо їм і з насолодою вихаємо їх аромати. Цікаво, чи ви зможете підрахувати скільки в даному ролику весняних квітів? Треба їх назвати.

Конкурс №3 «Підрахуй квітки» Учні дивляться відео і відповідають на питання. ( 12 квітів: пролісок, тюльпан, півонія, конвалія, нарцис, бузок,  гіацинт,  ірис, кульбаба, незабудка, підсніжник, крокус).

Ведучий:  Весняні місяці приносять не тільки зміни в природі, а й багато клопоту і роботи для кожного з нас. Вже в березні господар думає про майбутній врожай і починає прибирати подвір’я, готувати насіння, обрізати дерева і слідкувати за погодою, щоб прогнозувати яке буде літо. Про наслідки цих спостережень ми дізнаємось з народних прикмет.

Конкурс №4  «Прочитай прикмету».

 Отже, вам треба прочитати прикмети. Кожна стосується одного весняного місяця.

Сніг тане раптово і вода збігає швидко – буде мокре літо.  (Вишневий - березень)

Якщо дуб раніше ясеня розпустився – на сухе літо.   ( Блакитний - квітень)

 Якщо літає багато павутиння – на спекотне літо.(Жовтий - травень)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведучий:  Заглянемо традиційно в народний календар.  Календарик нам покаже всі свята та традиції українського народу, а учні класу прокоментують всі обряди. Отже, починаємо з першого місяця весни –  березня.

Березень: 

4 березня  -  Казимира. « У Казимира – непевна віра», - говорили в народі. В цей день в Україну прилітали жайворонки – вісники весни. Якщо вони летіли високо, то очікували доброго врожаю, якщо низько – поганого.

13 березня – Євдокії  (Явдохи Плющихи)   Із снігу, нагрітого сонцем, утворювалися струмки, які, замерзаючи на ніч, залишають на льоду і снігу сліди, що називали «плюшками». Тому і Явдоха – плющила. Вважали, що сніг в цей день мав цілющу силу. В цей день випікали обрядове печиво  – «жайворонки», а діти, несучі його в долонях, піснями і сценками закликали весну. А примітивши ластівку, кидали на грядку грудочку землі і примовляли: «На, тобі ластівко, на гніздо, а людям на добро!». В цей день ретельно слідкували за погодою і прогнозували весну й літо.

22 – березня – сорока святих, або сорок мучеників.

Весна вже сміливо крокує по землі. В цей день був обряд «топтати ряст». Люди виходили в поле, притупували ногами зелені сходи і говорили:  «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, топтати і того году діждати».

30 березня – Теплого Олексія. Це свято шанували пасічники:  «На теплого Олексу діставай вулики». Олекса квапив і рибалок піти до річки і послухати як риба хвостом лід розбиває. 

Квітень:

1 квітень – Дарини. День сміху. День обманів. Всі розігрують одне одного.

7 квітня – Благовіщеня. Свято перемоги весни над зимою. В цей день навіть пташка гніздо не в’є. Після свята вважалось, що можна починати роботу на землі. Дівчата танцювали обрядовий танок  – хоровод, який називали  «кривим танцем».

Вербна неділя

Сьома неділя Великого посту – страсна, або Вербна неділя. У Вербну неділю святять вербу. Коли батьки вертались зі служби, то били нею, промовляючи:  «Не я б’ю – верба б’є: за тиждень Великдень, недалечко червоне яєчко»

Великдень  найбільше свято в році. До цього свята готувались цілий тиждень.  До Чистого четверга – наводились порядки в господі, купалися і вогнем очищали житло. У страсну п’ятницю нічого не їли і не співали, не рубали дрова, не шили, не пряли, а тільки пекли паски і садили капусту.  У Великодню суботу – готували писанки і збирали корзину із святковим провіантом. Після заутреної збиралися родинами вдома і христосилися: «Христос воскрес  --  Воїстину воскрес!», а потім снідали свяченими стравами. Великдень – радісне свято, яке святкували протягом декількох днів.  А на другий тиждень після  Великодня наступає поминальні дні. Всі прибирали могилки своїх предків і знайомих, а потім на Проводи відвідували кладовище усією родиною і приносили їжу покійникам, роздавали пожертву старцям.

Травень:

6 травня – Юрія, Георгія Побідоносця. Юрій в перекладі з грецької мови  означає «землероб». Тому є звичай іти у поле та оглядати землю. Існує також обряд збирання роси до схід сонця із зернових рослин. Її вживали від різних хвороб. В цей день особливо шанували пастухів, його обдаровували і наділяли грішми, а ще обливали водою, щоб влітку було багато вологи.

22 травня -  Миколи (весняний).

Микола весняний – покровитель тварин, худоби та хліборобів. Це свято конюхів. В цілому це чоловіче  свято.

24 травня – день Кирила і Мефодія або День української писемності і культури.

Брати винайшли слов’янську азбуку та почали перекладати Біблію з грецької мови.

Вознесіння Господнє. Це свято святкується на сороковий день після Великодня і має припадати воно на четвер. Закінчувались Великодні свята. Це останній період посіву городини та зернових. Починався перехід до літа. Якщо в цей день гарна погода, то очікували добрий врожай.

Ведучий: До Вознесіння ще далеко, а ми приготували  вам «веснянки».  Веснянки – це пісні на честь приходу весни, які сповіщають, закликають її. Ці пісні ще називають гаївками, гагілками,  ягілками,  маївками. Діти отримували печиво у форму пташки і говорили:

Благослови, мати,

Весну закликати!

Весну закликати,

Зиму проводжати!

Зимочка в возочку,

Літечко в човночку!

 Але ми їх розповімо не просто так, а у грі. А зараз пропоную вам зіграти в таку гру:

Щоб наші веснянки були почуті – зробимо пташок з паперу і проголосимо веснянки.

Конкурс №5   «Зроби пташку»

Кожна команда повинна зробити три пташки з паперу. Перемагає та команда, яка перша закінчить роботу.

Поки журі підраховують бали, учні слухають веснянки.

Ведучий: Ось і закінчилось наше свято.  Зараз журі оголосить результати гри. Вітаємо переможців і даруємо їм мультик

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пащенко Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
842
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку