Картки-завдання "Речення з однорідними членами"

Про матеріал
Картки-завдання "Речення з однорідними членами" стануть у нагоді вчителям-словесникам для перевірки компетентності учнів із зазначеної теми, а також до підготовки до ЗНО.
Перегляд файлу

Речення з однорідними членами речення

КАРТКА № 1

  • Спишіть речення, ставлячи пропущені розділові знаки і розкриваючи дужки. Підкресліть однорідні члени відповідно до їхньої ролі в реченні. Укажіть речення з кількома рядами однорідних членів.
    1. Шаблі й набої кайдани й пістолі хай гинуть у морі (С. Фоменко). 2. А літа пливуть за ними пливуть собі стиха забирають за собою і добро і лихо (Т. Шевченко). 3. Чорнобиль та м’ята барвінок та рута калина верба над водою в(е,и)шневий садок над ставочком солом(’)яні стріхи та чорна пухкая рі(л,лл)я все сниться щоночі шпакові (Дніпрова Чайка). 4. Ті пісні мене найперше вчили поважати труд людський і піт шанувать Вітчизну мою милу, бо вона одна на цілий світ (В. Симоненко).

 

КАРТКА № 2

  • Спишіть речення, ставлячи пропущені розділові знаки і розкриваючи дужки. Підкресліть однорідні члени відповідно до їхньої ролі в реченні. Укажіть речення з кількома рядами однорідних членів.
    1. Люблю я осінні квіти прощальну красу вечорів і сині оголені віти і вітру холодного спів (В. Сосюра). 2. Шумить і хвилюється Київ і сонце сміється з висот (В. Сосюра). 3. На синіх долонях вечора темним смутком горбатився старий вітряк і в благанні простягав змерзлі руки чи до неба чи до людей (М. Стельмах). 4. З півночі раптом налетів вітер наробив лиха в господах (Д. Ковальський).

 

КАРТКА № 3

  • Випишіть однорідні члени речення у три колонки залежно від того, якими сполучниками вони з’єднані: 1) одиничними; 2) повторюваними; 3) парними.
    Ні сосна, ні дуб; радість і смуток; не тільки піт, ай кров; сонце й небо; і зверху, і знизу; або пан, або пропав; хоч повалить, та не зігне; мука, а не подорож; якщо не корова, то віл; і порада, й розрада; не лише тепер, а й завжди; як не ведмідь, то вовк; синє або голубе; як старі, так і діти; кропива та полин; не тільки сміх, а й сором; то свистить, то виє.

 

КАРТКА № 4

  • На місці крапок поставте потрібне за змістом узагальнююче слово з довідки.

Лози, кручі, ліс – … блищить і сяє на сонці (О. Довженко). Весь степ, і лиман, і озеро, і море – … закуталось в якийсь чарівний світ. … змішалось в одну мить і злилось докупи: і земля, і море (І. Нечуй-Левицький). Я часто спав…: в житі, в просі, в ячмені й горосі на печі (О. Довженко). На вершечку стрілецької гори і в долинах – … уже панувала тиша (І. Нечуй-Левицький). Колір рибок буває…: червоний, оранжевий, рожевий, фіолетовий, білий. Озеро кишіло…: окунями, щукою, судаком. Водорості, лишайники, гриби, корінці, трава, листя – … може бути здобиччю мисливців за рослинами.

                                                        (За кн. В. Сабунаєва “Цікава зоологія”).

Довідка: все, все, все, у насінні, скрізь, найрізноманітніший, хижаками, все.

 

КАРТКА № 5

  • Перепишіть, розставляючи пропущені розділові знаки. Вставте, де потрібно, пропущені букви, розкрийте дужки. Підкресліть однорідні члени речення і вкажіть, якою частиною мови вони виражені.

Запахла осін.. в..ялим тютюном та яблуками та тонким туманом (М. Рильський). Пр..клепаємо косу та поїд..мо на сінокіс на Д..сну та накос..мо сіна та налов..мо риби та навар..мо каші (О. Довженко). Скоріше скоріше(б) побачити свою єдину ві..чути на своїх плечах її вічно потріскан..і руки що пахнуть якимсь зіл..ям чи хлібом (М. Стельмах). Не (з)за синього моря (з)під цвинтаря вдарила стріла в її сер..це та й скалічила (най)краще що було в н..ому (М. Стельмах).

 

 

ПЕРЕВІР СЕБЕ

  1. Які члени речення називаються однорідними?
  2. Яку синтаксичну роль можуть виконувати однорідні члени речення?
  3. За допомогою якого виду зв’язку однорідні члени речення поєднуються між собою? Наведіть приклади.
  4. Як називаються такі однорідні члени речення ,які мають при собі залежні слова? Наведіть приклади.
  5. Чи може бути в реченні більш ніж один ряд однорідних членів?
  6. Доберіть приклади речень з кількома рядами однорідних членів.
  7. Де може стояти узагальнююче слово в реченні з однорідними членами?
  8. З якою інтонацією вимовляються однорідні члени речення? Проілюструйте відповідь прикладами.
  9. Наведіть приклади речень з поширеними однорідними членами.
  10. Доберіть приклади речень з непоширеними однорідними членами.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мартинюк Зіновія Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
5730
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку