Конспект гурткового заняття" Історія спортивного орієнтування в Україні та світі"

Про матеріал

Конспект заняття для гуртків спортивного орієнтування початкового рівня. Тема " Історія спортивного орієнтування в Україні та світі"

Перегляд файлу

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ СПОРТИВНОГО ОРІЄНТУВАННЯ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ

Мета заняття: ознайомити гуртківців з основними аспектами історії спортивного орієнтування, розвинути логічне мислення та здатність застосовувати наявні знання у вирішенні нових навчальних завдань, виховати почуття відповідальності та дисциплінованості під час проведення заняття, зацікавленості до історії орієнтування у рідному краї, виховання у дітей згуртованості та вміння працювати у команді.

Обладнання і матеріали: мультимедійні матеріали, засоби відтворення мультимедійних презентацій, роздаткові картки,  картки з тестами, робочі зошити та ручки.

       QR-код для презентації

 

Методи:  інтерактивні, розповідь, наочний, фронтальний;

Тип заняття: вивчення нового матеріалу.

Форма заняття: гурткове

Вік гуртківців: 10-13 років

Тривалість заняття: 45 хв

 

Узагальнена таблиця-план навчальної діяльності

№ з/п

Етапи заняття і приклади навчальної діяльності

Очікувані результати вихованця

Тривалість

1

Організаційний етап:

  • привітання;
  • гра «Земя-вода-повітря»

 

Вихованці активно беруть участь у привітанні, демонструють готовність до заняття

 

 

10хв

 

Актуалізація опорних знань:

  • робота з презентацією

 

Діти пригадують інформацію з минулого заняття та  демострують  свої знання

 

3хв

2

Мотивація навчальної діяльності

  • розповідь керівника гуртка;

 

Вихованці проявляють уважність та зосередженість, налаштовуються на плідну роботу

 

2 хв

 

3

Новий матеріал:

  • розповідь керівника гуртка, перегляд презентації
  • перегляд слайдів
  • Заповнення таблиці

 

Вихованці проявляють уважність та  демонструють логічне мислення, задають питання, які виникли під час перегляду презентації. Діти вміють узагальнювати отримані  нові знання та активно відповідають

 

 

25 хв

 

4

Підведення підсумків

  • Проходження тесту

 

 

Діти проявляють швидкість реакцій, застосовують отримані знання для виконання завдань

5хв

 

Загальна тривалість заняття

                                  

45 хвилин

 

Хід заняття

І Організаційний етап

 

Добрий день! Я рада вас всіх сьогодні бачити! Маю надію сьогоднішня наша

зустріч буде  цікавою та захоплюючою.

Перш ніж ми почнемо поринати у нашу нову тему, пропоную трохи

розім’ятись. До вашої уваги пропоную гру «Земля -вода- повітря». 

Гра «Земля -вода- повітря»

Гуртківці стають у шеренгу. Уважно слухають слова які виголошує

керівник. Коли керівник каже слово «земля» - діти присідають, коли слово «вода» - діти стоять рівно та витягують руки перед собою, а коли ж слово «повітря» - то вихованці  підскакують, піднімаючи руки над головою. Спочатку керівник промовляє ці слова повільно, а потім дещо прискорюється. Виграє той учасник, який був найуважнішим та правильно виконував усі команди.

ІІ Актуалізація опорних знань

 

 На минулому занятті ми з вами говорили про неолімпійський вид спорту. Хто пригадає про який саме? (Відповідь - спортивне орієнтування). Ще ми говорили про те як класифікують спортивне орієнтування. Тому пропоную переглянути слайди і вказати які саме види орієнтування зображено на світлинах.

Робота із зображеннями: Діти переглядають СЛАЙД 1-2 та називають які види спортивного орієнтування зображено на світлинах.

 

ІІІ Мотивація навчальної діяльності

 Зверніть увагу на екран.  СЛАЙД 3 Перед собою ви бачите старовинне фото. Як гадаєте що це за фото? (відповідь дітей). Дякую всім за ваші версії та припущення. Щоб підтвердити чи спростувати ваші здогадки я пропоную приступити до вивчення нового матеріалу. Адже тема у нас сьогодні надзвичайно цікава. Сьогодні ми з вами поговоримо про історію спортивного орієнтування СЛАЙД 4

 

ІV Вивчення нового матеріалу

 У кожного з вас є таблиця (додаток 1) з якою ми працюватимемо протягом уроку. Тому уважно слухайте та заповнюйте потрібну інформацію. Зліва у вас будуть вказані дати, а справа - пусті клітинки. Саме в них ви маєте вписати події, що відбувались у зазначений рік.

Вміння та навички орієнтування на місцевості використовувалися ще з часів Стародавнього Світу. Це і не дивно, адже знання та практичне вміння правильно визначити своє місцезнаходження та подальший напрямок руху, були необхідною складовою повсякденного життя як воїнів, так і простих людей: збиральників, мисливців тощо.

Досліджуючи питання про дату виникнення спортивного орієнтування, необхідно зазначити, що офіційна дата, коли були проведені перші змагання зі спортивного орієнтування для аматорів досі є предметом дискусії. За право називатися батьківщиною спортивного орієнтування змагалися і змагаються Норвегія та Швеція. СЛАЙД 5 Проте офіційною датою народження орієнтування вважається інший день – 13 травня 1897 р., коли біля норвезького міста Бергена спортивне товариство організувало перші змагання в бігу з картою і компасом. (Діти повинні зробити запис в таблиці)

Масового характеру змагання набули лише в 30-і роки ХХ століття в Скандинавських країнах. Збільшується кількість змагань, які проводяться окремо для спортсменів-початківців, для досвідчених спортсменів; впроваджується розподіл за віковими групами; вводяться в практику нові види орієнтування – нічні, марафонські, естафетні; змагаються навіть на мотоциклах, велосипедах, моторних човнах, байдарках тощо. Регулярно починають проводитися курси для підготовки організаторів, суддів, начальників дистанцій, тренерів. Орієнтування широко впроваджується в систему фізичного виховання в школах, вищих навчальних закладах, армії. Видається популярна і учбова література з даного предмету. Щоб стимулювати підвищення майстерності спортсменів, затверджуються спортивні звання і значки, організовуються міжнародні зустрічі. А що найважливіше створюються перші федерації спортивного орієнтування.

Тим часом у країнах "соціалістичного табору" орієнтуванням серйозно почали займатися в основному після Другої світової війни. В Угорщині, НДР, Чехословаччині, Польщі, Болгарії, Румунії почали проводитися командні змагання з обов'язковим завданнями для учасників. На контрольних пунктах спортсмени виконували завдання з топографії і краєзнавства, відповідали на питання, пов'язані з наданням першої медичної допомоги потерпілим в лісових умовах.

Перші відкриті міжнародні змагання були проведені біля Стокгольму в 1960 за участю семи країн. СЛАЙД 6

 (Діти повинні зробити запис в таблиці)

Такий розвиток орієнтування став запорукою створення єдиної міжнародної організації з проведення європейських чемпіонатів зі спортивного орієнтування. В 1961 році на засновницькому з'їзді в Данії була створена Міжнародна федерація орієнтування (ІОФ/МФО), до якої увійшли такі країни, як Болгарія, Угорщина, ГДР, Данія, Норвегія, Німеччина, Фінляндія, Чехословаччина, Швейцарія і Швеція. СЛАЙД 7 В 1984 році МФО об'єднувала вже 35 країн. Одним з перших був створений комітет з підготовки єдиних міжнародних правил змагань зі спортивного орієнтування.

(Діти повинні зробити запис в таблиці)

Зараз штаб-квартира Федерації спортивного орієнтування  знаходиться у шведському місті Карлстаді. В даний час членами федерації є країни всіх континентів. Загальна кількість членів — 80. Емблему міжнародної федерації орієнтування ви можете переглянути на слайді СЛАЙД 8

Україна в той час входила до складу Радянського Союзу, хоча Радянський Союз і не долучилося до єдності Міжнародної Федерації Орієнтування, проте це не перешкоджало розвитку спортивного орієнтування в державі. Перші в історії радянського спорту змагання з орієнтування були проведені в 1939 році в Ленінградській області. З 1969 року всесоюзна першість зі спортивного орієнтування почала проводитися щорічно.

Розвиток орієнтування в Україні бере свій початок з 1963 року, після створення комісії зі спортивному орієнтуванню при Всесоюзній раді з туризму. Тоді ж відбулися і перші республіканські змагання любителів нового виду спорту в Україні. Популярність загальнодоступного і молодого виду спорту росла.

 Перший чемпіонат Радянського Союзу пройшов в Україні у 1963 біля Ужгорода. СЛАЙД 9-10

У 1963 біля Невицького замку у Закарпатті були проведені І Всесоюзні змагання зі спортивного орієнтування. 

У травні 1963 у м. Каневі пройшов перший чемпіонат України з орієнтування. Проводила змагання Українська республіканська рада з туризму та екскурсій. Команди усіх областей України були укомплектовані відомими у той час туристами. ( Борис Леві, Кашинцев, Степаненко, Силенко та ін.)

Після розпаду Союзу і утворення незалежної держави спортивне орієнтування в Україні, у зв'язку з настанням економічної кризи і різким зменшенням фінансування спортивних закладів, виявилося на межі розвалу.

Рахунок перемог українських майстрів  відкрила харків’янка Зоя Єгорова, яка в 1969 з. виграла студентську першість Союзу і стала першим майстром спорту зі спортивного орієнтування

Становлення орієнтування в Україні нерозривно пов’язано з туристським активом, який створював правила, малював карти, проводив змагання, готував команди. Поступово цей актив все більше уваги віддавав орієнтуванню. Першим головою республіканської Федерації з спортивного орієнтування був Михайло Горностайпольський.

 Федерація спортивного орієнтування  України була зареєстрована у 1991 році. Зараз посаду  голови федерації займає Пертрочук Дмитро Павлович. Його фото, а також логотип федерації спортивного орієнтування  України ви можете побачити на слайді СЛАЙД 11

З утворенням в Запоріжжі дитячої екскурсійно - туристської станції, в області почалось зародження дитячого туризму. Перший гурток зі спортивного орієнтування був створений у 1967 році, але змагання з цього виду спорту не були окремим видом змагань. Починаючи з 1973 року в Запорізькій обласній дитячій станції за рекомендацією Республіканської дитячої екскурсійно – туристської станції, як окремий вид змагань, було виділено спортивне орієнтування. Перші обласні змагання зі спортивного орієнтування серед школярів Запорізької області були проведені 13—16 липня 1973 року на о. Хортиця і присвячені 10-річчю радянського орієнтування. У змаганні взяло участь 20 команд із загальною кількістю учасників близько 250 осіб. У подальшому ці змагання стали щорічними, а на станції з'явилися гуртки «Юні орієнтувальники» (кер. Пох Лілія Василівна і Бухтіярова Л. Ф.).

СЛАЙД 12-13

Взагалі, 1973—1910 роки — це період активного розвитку спортивного

орієнтування як в Запорізькій області, так і в цілому в Україні.

У 1974 році започатковуються і щорічно проводяться:

- обласні змагання школярів зі спортивного орієнтування на приз Героя Радянського Союзу К. Т. Великого;

- особисто-командні змагання школярів України зі спортивного орієнтування на «Кубок Дніпра» імені Героя Радянського Союзу Г В. Коваленка;

- республіканські змагання з орієнтування на місцевості серед школярів

Української республіки;

- відкрита першість школярів Молдавської республіки зі спортивного орієнтування тощо.

Щороку (взимку на лижах) юні орієнтувальники Запорізької області

брали участь у 5-7 змаганнях зі спортивного орієнтування.

Для відбору команд на республіканські змагання зі спортивного орієнтування вся Україна була розбита на 4 зони: Центральна, Південна, Східна і Західна.

Особливо слід згадати таких орієнтувальників як Шабатюка А. В.,  Пох Лілію Василівну (майстер спорту міжнародного класу зі спортивного орієнтування) і Бухтіярову Людмилу Федорівну Загороднікова Е. Ф., Карягіна В. А. (Благовіщенська ЗОШ), Дьякова А. Г. (Андріївська ЗОШ Бердянського району), завдяки яким команди школярів Запорізької області ставали переможцями змагань південної зони і постійними переможцями фіналу України.

       З утворенням незалежної України, бурхливий розвиток орієнтування дещо знизився. Причиною стала економічна криза, що охопила держави колишнього Радянського Союзу. Однак уже в 2000-х роках все змінюється. Орієнтування  набирає нових обертів: кількість гуртків зростає, змагання проводяться вже не тільки Центром туризму м. Запоріжжя,  але й  Федерацією спортивного орієнтування. Тут варто згадати такі імена спортсменів-орієнтувальників як: Пох Л.В, Овчаренко О., Чепур О., Бухтіярова Л. Ф., Трапер Б.П., Рясна Л. та ін. Вони зробили величезний внесок в розвиток орієнтування в нашому регіоні.

СЛАЙД 14-15

Отож повернімось до нашого фото, яке я вам демонструвала на початку нашого заняття. СЛАЙД 3 Знаючи вже багато інформації про історію орієнтування, як гадаєте яку саме подію зображено на цій світлині?

 (Відповідь дітей)

 

 

V Підведення підсумків

 Щоб закріпити ваші нові знання пропоную пройти невеличкий тест (Додаток 2)

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

Таблиця для гуртківців

Дата

Подія

13 травня

1897 року

 

1960 рік

 

1961 рік

 

1963 рік

травень

 

1963 рік

 

1969 рік

 

1991 рік

 

 

 

 

 

Дата

Подія

13 травня

1897 року

Перші змагання зі спортивного орієнтування в Норвегії

1960 рік

Перші відкриті міжнародні змагання ( Стокгольм)

1961 рік

Створення Міжнародної Федерації спортивного орієнтування в Данії

1963 рік

Перший чемпіонат Радянського Союзу ( Ужгород)

1963 рік

 травень

Перший Чемпіонат України зі спортивного орієнтування

1969 рік

Харків’янка   Зоя Єгорова  стала першим майстром зі спортивного орієнтування в Україні

1991 рік

Зареєстровано Федерацію спортивного орієнтування України

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток 2

ТЕСТИ

 

  1. Яку країну вважають Батьківщиною спортивного орієнтування?

а) Францію;

б) Норвегію;

в) Англію;

  1. В якому році вперше в світі провели змагання зі спортивного орієнтування?

а) 1897 році;

б) 2002 році;

в) 1999 році;

  1. Біля якого міста України вперше провели змагання зі спортивного орієнтування?

а) Львів;

 б) Ужгород;

 в) Чернівці;

  1. В якому році вперше в Україні провели змагання зі спортивного орієнтування?

 а) 1963 році;

                   б) 1999 році;

                   в) 1991 році;

  1. В якій країні була створена Перша федерація спортивного орієнтування?

а) Данія;

б) Норвегія;

в) Швеція;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТИ (вірні відповіді)

 

  1. Яку країну вважають Батьківщиною спортивного орієнтування?

а) Францію;

б) Норвегію;

в) Англію;

  1. В якому році вперше в світі провели змагання зі спортивного орієнтування?

а) 1897 році;

б) 2002 році;

в) 1999 році;

  1. Біля якого міста України вперше провели змагання зі спортивного орієнтування?

а) Львів;

б) Ужгород;

 в) Чернівці;

  1. В якому році вперше в Україні провели змагання зі спортивного орієнтування?

 а) 1963 році;

                   б) 1999 році;

                   в) 1991 році;

  1. В якій країні була створена Перша федерація спортивного орієнтування?

а) Данія;

б) Норвегія;

в) Швеція;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку