Конспект уроку з української мови для 9 класу на тему "Правила написання заяви"

Про матеріал

Мета уроку: поглибити знання учнів про офіційно-діловий стиль мовлення, сфери його застосування, ділові папери; ознайомити з основними вимогами до складання заяви.

Перегляд файлу

ТЕМА. Правила написання заяви.

Мета:

Навчальна: поглибити знання учнів про офіційно-діловий стиль мовлення, сфери його застосування, ділові папери; ознайомити з основними вимогами до складання заяви; 

Корекційно-розвиткова: розвивати мовленнєво-комунікативні вміння й навички користуватися офіційно-діловим стилем мовлення в житті; розвивати мислення, увагу, пам'ять; збагачувати словниковий запас; 

Виховна: виховувати  ділові якості, самостійність.

Обладнання :  дидактичний матеріал (картки із завданнями, зразки заяв), «картка настрою», кольорові папірці, тренажер з кришечками.
Тип уроку: комбінований

 

Хід уроку

І. Психолого – педагогічна підготовка до уроку

1. Привітання.

  - Доброго дня усім. Сьогодні у нас буде не зовсім звичайний урок, адже до нас завіталі гості. Привітайтесь, будь ласка з ними. Молодці, а щоб урок пройшов у нас вдало та плідно я хочу, щоб кожен із вас сказав мені, які риси нам необхідні для цього. Хто називає, той сідає за парту. Давайте я почну, а ви продовжите.

Отже, на сьогоднішній урок ми візьмемо... (спостережливість, старанність, охайність, працьовитість, доброзичливість, спритність, гарний настрій  ... )

 

2. «Картка настрою»

Зараз ми перевіримо вашу готовність до уроку за допомогою кольорів. Оберіть колір, який вам найбільше подобається саме зараз, і запишіть його на картках настрою. Якщо вашим вибором є зелений та блакитний колір, то ви готові до розв’язання серйозних задач. Ті з вас, хто обрав червоний колір, у цю хвилину насторожені, але здатні до «перетворення». Вибір синього та фіолетового кольорів свідчить, що під час роботи на уроці ви не тільки успішно впораєтеся з завданнями, а й виявите вміння творчо мислити. Жовтий та оранжевий колір свідчить про те, що ви готові до активної роботи.

А що нагадують вам ці кольори? Подивіться, що сталося з нашою веселкою.

У давніх літописах райдугу називали «райською дугою», яку розмальовували ангели. Давайте допоможемо ангелу розфарбувати усю веселку. Кожен колір веселки буде давати нам своє завдання. Нехай же на нашому уроці райдуга засяє всіма своїми барвами! Ну що, вирушаємо!

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

1. Фронтальне опитування. (червоний колір)

Сьогодні на уроці нам ще знадобляться деякі знання. Давайте пригадаємо.

- Які стилі мовлення вам відомі?

- Які стосунки між людьми  регулює офіційно – діловий стиль?

- Назвіть основні особливості офіційно-ділового стилю. (точність, чіткість, ясність, 

стислість викладу, стандартні форми оформлення, використання реквізитів, спеціальні слова)

- Що таке документ? (Документ – письмове свідоцтво, діловий папір, що підтверджує певний факт, засвідчує право на щось, служить доказом чогось.)

- Що таке  реквізити? (Реквізити – окремі елементи, з яких складається документ.)

- Які документи вам відомі?

- Хто такі адресат і адресант?  (адресат – це людина, до якої звертаються; адресант – це людина, яка до когось звертається)

- Що  таке оголошення? (Оголошення — це документ, в якому міститься

   потрібна інформація.)

- Які є види оголошень за змістом? (За змістом оголошення поділяють на два види:   1)організаційні (про майбутню подію чи захід); 2) рекламні (оголошення про навчання, роботу, послуги та ін.).

 

2.  Перевірка д/з. Оцінювання. 

- Вам треба було написати оголошення двох різних видів. Прочитайте, будь ласка, їх.

- Молодці, домашнє завдання всі зробили добре.

 

ІІІ. Повідомлення теми, задач уроку. Мотивація навчальної діяльності. 

1. Розвиток дрідної моторики. Повідомлення теми, задач уроку.

Зараз ви відкрутите кришечки, під якими побачите букви. Складіть з них слово.

- Ви здогадались, яка тема нашого уроку сьогодні? 

- Відкрийте зошити, запишіть число, класна робота і тему уроку

                                «Заява. Правила написання заяви»

 

2. Епіграф до уроку:

Ким не став би, друже, у житті ти —

чи керівником чи рядовим,

все одно ти мусиш володіти

стилем ОФІЦІЙНО - ДІЛОВИМ.

(Д. Білоус)

 

3. Проблемне запитання

- Навіщо ж треба вміти писати заяву?

 

4. Слово вчителя. Мотивація навчальної діяльності.

Кожному з нас в житті необхідно уміти грамотно укладати документацію.

На роботі, в училищі, і навіть для реєстрації шлюбу (щоб вас одружили) – без «священного» документа – заяви, нікуди. І вимоги до нього скрізь висувають різні, спробуй запам'ятати. Добре ще, що хоч зразок можуть надати, а то ж караул, не приймуть, якщо складено невірно. І доведеться все по новій писати … Щоб заощадити час і папір, давайте розберемося, як писати заяву, в якій формі і в яких випадках.

 

ІV. Сприймання і усвідомлення нового матеріалу

1. Пояснення теоретичного матеріалу (оранжевий колір)

     Заява — це документ, який містить прохання або пропозицію однієї чи кількох осіб.Це один з найпоширеніших ділових паперів.

    Перш ніж розповісти, як правильно написати заяву, відзначимо, що даний документ може складатися у вільній формі. Однак оскільки він складається з спеціальних зворотів ділової лексики, просторічні фрази в ньому все ж будуть недоречні і не вітаються. Крім того, правильне, грамотно складена заява позиціонує вас як освічену людини, і ймовірність того, що до вашої прохання поставляться більш серйозно, підвищується.

    Зрозуміло, послідовність того, як правильно скласти заяву, можна знайти в будь-якому підручнику з діловодства або в інтернеті. Однак навряд чи дана книги є настільною для більшості громадян, та й інтернет не завжди є доступним і не всі вміють ним користуаватись. Тому розглянемо послідовність  написання заяви:

  1. Перш за все, вам знадобиться папір будь-якого формату і ручка. Допускається також набрати текст заяви на комп’ютері, проте підпис обов’язково повинна бути власноручним.

   2. Відступите трохи від правої межі листа (близько 10 см), і в правому верхньому куті аркуша вкажіть ПІБ адресата (того, до кого ви звертаєтеся) в давальному відмінку. Традиційно пишеться спочатку посаду відповідальної особи (наприклад, «Директору Бердичівської ЗОШ №2»), потім його прізвище, ім’я та по батькові або прізвище та ініціали (Морозову В. А.). При перенесенні рядки дотримуйтесь заданий спочатку відступ.

   3. Там же, рядком нижче, вкажіть автора заяви (у родовому відмінку без прийменника): вашу посаду, якщо вона має значення, прізвище, ініціали, (іноді треба вказати своє місце проживання, наприклад, що (який) проживає за адресою: вул. Пушкіна, д. 7 ). В кінці рядка крапку ставити не потрібно.

   4. Ще рядком нижче напишіть слово «Заява» – обов’язково з великої літери, посередині аркуша, крапка після слова не ставиться.

   5. З наступного рядка в звичайному порядку (з великої літери і з збереженням звичайних правил пунктуації) опишіть своє прохання або пропозицію. Намагайтеся говорити прямо і по суті, уникаючи зайвих фраз – так ймовірність того, що ваша заява буде прочитано уважно, значно вище.

   6. Після тексту, якщо це необхідно,  перерахуйте всі прикладені документи – додатки    

   (це можуть бути необхідні копії свідоцтва про народження, паспорта, трудової книжки, диплома  тощо, медичні довідки, фотокартки, автобіографія та ін..)      

   7. Нижче переліку документів поставте зліва поточну дату. Зверніть, будь ласка, увагу та  те, що числа для позначення дати в заяві пишуться тільки звичайні арабські (а не римські) цифри; і якщо треба вказати число до 10-ти, то перед ним треба писати цифру 0 (05).

   8. Поставте справа ваш підпис.

    Кожний реквізит заяви  слід починати з нового рядка.  Іноді необхідно засвідчити правильність ваших слів, тому таку заяву крім вас ще обов’язково підписує нотаріус (юрист,  який уповноважений для засвідчення вірності копій документів і виписок з них, засвідчення справжності підпису на документах, засвідчення вірності  документів з однієї мови на іншу, а також деякі інші дії, норми яких відрізняються один від одної  в різних країнах.)

     Як видно, написання заяви – зовсім не складний процес. Однак якщо ви раптом забули, як правильно написати заяву, не турбуйтеся: будь-який співробітник відповідних органів завжди підкаже вам. Крім того, практично в кожній організації сьогодні існують паперові бланки, в яких вам потрібно буде тільки підставити ваші особисті дані.

 

Інструкція

Реквізити в заяві рекомендують розташовувати в такій послідовності:

1. Адресат (з великої літери в правому верхньому куті) — посада, назва установи, прізвище та ініціали посадової особи, на ім'я якої подається заява, у давальному відмінку

2. Адресант (без прийменника під адресатом) — посада, звання, назва закладу, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка звертається із заявою, у родовому відмінку (без крапки в кінці останнього слова).

3. Назва документа "Заява" (пишеться посередині з великої літери без крапки);.

4. Текст (з великої літери, з абзацу).

5. Додаток (підстава): перелік документів, доданих до заяви у разі потреби засвідчити підставу заяви.

6. Дата написання (ліворуч).

7. Підпис адресанта (праворуч).

 

2. Дослідження – зіставлення (жовтий колір)

Давайте розглянемо зразки різних заяв

- Які відмінності ви помітили у даних заявах?            

                                                                                           Генеральному директорові
                                                                                          «Офіс-центр» Олійник В. П. 
                                                                                           Пашко Ольги Іванівни

                                                        

                                                                    Заява

Прошу зарахувати мене слухачем на курси програмістів з 01 березня 2016 року на денну форму навчання.

З умовами вступу та навчання ознайомлена.

23.02.2016                                                                            ПашкоІ.О.                                                                                                            

 

                                                                                        Головному редактору

                                                                                        журналу «Людина і Всесвіт»
                                                                                        Проць Т. К.
                                                                                         Конопенко Галини Іванівни,
                                                                                         що проживає за адресою:
                                                                                         вул. Вишнева, 8, кв.14,       

                                                                                         м.Київ           

                                                                Заява

Прошу призначити мене на посаду редактора у відділ навчальної літератури з 04 січня 2016 року.

До заяви додаю:

1) трудову книжку;
2) копію диплома;
3) автобіографію;

4) особову медичну книжку;

5) дві фотокартки 3х4.

02.01.2016                                                                                     Конопенко Г. І.

                   

3. Доповнення знань учнів

Складіть перелік життєвих ситуацій, у яких потрібно написати заяву.
- для реєстрації шлюбу;

- на відпустку по догліду за дитиною до 3-х років;

- на прийом дитини до дитячого садка;

- на прийом дитини до 1 класу в школу;

- для отримання паспорту;

- на поселення до гуртожитку;

- та багато інших життєвих ситуацій

 

V. Підготовча робота до самостійного складання заяви

1. Навчальне редагування (усно) (зелений колір)

Прочитати фрагменти заяв. Відредагувати їх, прокоментувати допущені помилки.

1. Прошу відпустити мене з занять на 3 дні, бо у мене будуть змагання з плавання в місті Кривий Ріг.

 2. Прошу надати мені відпустку за власний рахунок тривалістю 24 дні, з 10 липня по 2 серпня 2016 року для відбування санаторного післяопераційного лікування.

3. Прошу надати мені п’ятиденну відпустку за власний рахунок.

4. Директорові підприємства «Райська поліграфія» Даценка П.І.

5. Ректорові Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Прокопенка В.С. студентки ІІІ курсу Вєтрової І.А.

6. Майорову Анатолію Тихоновичу, директору школи учителя географії

І.П. Коноваленко

 

2. Розвиток зв’язного мовлення

- У який відмінок нам треба поставити своє прізвище, ім’я та по – батькові, коли пишемо заяву?  Кожен по – черзі поставить своє прізвище, ім’я та по – батькові у родовий відмінок.

 

3. Дослідження – відновлення. Робота в парах. (блакитний колір)

Доповніть тексти заяви потрібними відсутніми відомостями.

 

1. Прошу допустити мене до складання вступних екзаменів на філологічний факультет.

2. Прошу надати мені відпустку з 21.03 2016 по 27.03.2016 за власний рахунок. 3. У зв’язку з хворобою матері прошу звільнити мене від занять на десять днів. 4. Прошу прийняти мене на посаду вчителя географії.

 

4. Фізхвилинка

 

5. Робота в групах «Знайди помилки» (синій колір)

 - Зараз попрацюємо в групах. Кожній групі треба виправити помилки, допущені в заявах.

Група 1

                                                                                 Директорові училища

                                                                                 Дерев’янко М.К.

                                                                                 студента 

                                                                                 Іванова С.Ж.

                                                       Заява

Прошу дозволити мені достроково скласти іспит з математики у зв’язку з  виїздом моєї родини до іншого міста  на постійне проживання

05.04.2016                                                                                                  Іванов С. Ж.

 

 Група 2

                                                                                         Директору середньої школи № 3

                                                                                   міста Житомира

                                                                                   Федорову А.П.

                                                                                   учня 9 класу Петренко Івана

                                                            заява

     прошу звільнити мене від навчальних занять на 3 дні (з 4 по 6 березня) для участі

в спортивних змаганнях на першість школи з волейболу.  Петренко І.  2.03.2016 р

 

VІІ. Самостійне складання заяви

Самостійна робота.  Вправа «Безпрограшна лотерея» (фіолетовий колір)

Уявіть, що ви вже дорослі (навчаєтесь в училищі чи працюєте) і вам необхідно написати заяву.  Пропоную вам витягнути свій щасливий білет і виконати запропоноване завдання.

Напишіть заяву:

1) у якій ви звертаєтесь до директора Будівельного ліцею № 3  з проханням звільнити вас від занять на певний проміжок часу  через хворобу батьків;

2) у якій ви звертаєтесь до директора Приватного підприємства з проханняи звільнити вас із посади через переїзд до іншого міста на постійне проживання;

3) у якій ви звертаєтесь до голови профспілки студентів з проханням надати вам  матеріальну допомогу у зв’язку із травмою на лікування;

4) у якій ви звертаєтесь до директора школи про зарахування вас до групи факультативних занять «Ділова українська мова».

5) у якій ви звертаєтесь до директора  Житомирського професійного училища №12 про зарахування  на курси перукарів; 

6) у якій ви звертаєтесь до директора Любарського професійного училища №2 про надання дозволу достроково скласти випускні іспити у зв’язку з сімейними обставинами;

7) у якій ви звертаєтесь до директора школи про надання вам відпустки за власний рахунок у зв’язку з потребою лікування у санаторії;

8) у якій ви звертаєтесь до начальника заводу про надання чергової профспілкової відпустки. 

 

VІІІ.  Корекція та закріплення набутих знань

Ми виконали всі завдання кольорів веселки і допомогли ангелу  її розфарбувати,  така вона гарна вийшла. А щоб не зникла ця краса, ангел хоче провести з вами гру «Так чи ні» і впевнитись, чи все ви зрозуміли на уроці.

 Гра «Так  чи  ні»

- Я стверджую, що заява - це напівофіційне повідомлення, тому текст повинен бути складений не тільки чітко, коротко і ясно, але і емоційно. (Я не згоден, тому що заява - це офіційне повідомлення, офіційний документ, і при його написанні дотримуються певних стандартів: емоції виключаються!)

- Я думаю, що прізвище, ім’я, по-батькові адресата пишеться в правому верхньому куті листка у давальному відмінку.(так)

- Я напишу прізвище, ім’я, по-батькові адресанта в верхньому лівому кутку листка 

у давальному відмінку. (ні,  у Р.в.)

- Я наполягаю, що заява як офіційний документ адресується організації, установі, підприємству чи посадовій особі. (Я згоден)

- Мені здається, що до заяви обов’язково треба додавати підтверджуючі документи. (ні, це не обов’язково)

- Я вважаю, що слово «заява» пишеться з великої букви посередині рядка без крапки в   кінці. (Абсолютно згоден! Слово «заява» пишеться з великої літери посередині рядка.)

- Я думаю, що підпис заявника пишеться внизу праворуч, дата ставиться зліва під текстом. (Згоден, дійсно так)

-  Я стверджую, що заява пишеться тільки від руки. (ні, ще можна друковану)

 

 

IХ.  Підсумок уроку. Оцінювання.

1. Рефлексія. Вправа «Незакінчене речення» 

- На уроці я навчився (навчилась) …

- Треба вміти писати заяву, тому що …

-  Заява складається з таких реквізитів …

- Сьогоднішній урок був для мене корисним, тому що...

 

3. Оцінювання.

- Всі сьогодні добре працювали. Дякую.

 

VІ. Домашнє завдання.

1. Написати заяву директору школи (тему вибрати самостійно). 

2. Вивчити теоретичний матеріал – інструкцію .

 

 

Гра «Кольоровий настрій»

Наш урок добігає до кінця.

Оберіть колір, який вам найбільше подобається саме зараз і порівняйте його з тим, що був на початку уроку на картках настрою. Чи змінився він? Чому?

Хай вас завжди береже в житті ваш ангел – охоронець і настрій буде кольоровий, до нових зустрічей.

 

 

docx
Додано
28 липня 2018
Переглядів
16493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку