Контрольний докладний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії та культури в публіцистичному стилі

Про матеріал
Текст переказу для роботи на уроці із описом пам’ятки історії та план до нього
Перегляд файлу

Контрольний докладний переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії та культури в публіцистичному стилі

Києво-Печерська лавра

 

На землі здавна були три духовно найважливіших місця. Це Ватикан у Римі, Мекка у країнах ісламу та Києво-Печерська лавра у Києві (Україна).

Києво-Печерська лавра була заснована близько тисячі років тому. Тисячі людей приїздять сюди, щоб подивитись не тільки на цей дивовижний витвір мистецтва, але й насправді святе місце.

Початок розвитку цієї народної святині дали два православні монахи. Вони почали рити у землі печери, щоб жити там, майже не спілкуючись із зовнішнім світом. Таким чином, вони намагались найбільше з'єднатися з Богом. До них приєднувалось дедалі більше людей, і згодом ці печери перетворилися на великий монастир.

Монастир ставав все могутнішим і мав велике значення у релігійному житті слов'янського народу. Згодом монахи почали будувати різні релігійні споруди зовні, які потім переросли у великий, оточений кам'яною стіною комплекс із багатьма храмами. Тому зараз Києво-Печерська лавра поділяється на печери та наземну частину монастиря. Доречно було б додати, що лавра здобула таку назву через печери, які є її основою, та стала лаврою не миттєво, а упродовж багатьох століть, бо лаврою у ті часи були тільки наймогутніші монастирі. Взагалі на території України у ті часи існувало лише три такі лаври. Однією з них була Києво-Печерська.

Печери стали останнім притулком для усіх, хто жив у них та помер у давні часи. У печерах лаври знаходиться найбільша кількість похованих святих у світі — 119. Тут є і легендарний Ілля Муромець та той, хто почав написання історії слов'янського народу — монах Нестор-літописець. Є тут і святий Агапій, який, за легендою, писав ікони, які потім зцілювали безнадійно хворих, і, кажуть, якщо зараз ви підійдете до святих мощів і поцілуєте їх, то всі ваші хвороби зціляться. За легендою, тіла померлих монахів клали у сире приміщення печер, і коли до них згодом приходили люди, то вони бачили, що тіла цих монахів не розклалися, а перетворилися на мумії!

Архітектура наземної частини лаври просто дивовижна. У соборах постійно поновлюються прекрасні фрески, які в багатьох соборах зроблені у стилі українського бароко, для якого характерні блискучість, величність, різнокольоровість фарб. Найвищою спорудою є дзвонарня-найвища частина лаври. Вона сягає приблизно 300 м заввишки, і щоб піднятися майже до самої верхньої частини, треба подолати 400 сходинок.

Києво-Печерська лавра є одним із найдорожчих скарбів українського народу, і тому, щоб не загубити його, треба берегти її як своє життя, душу.

(З інтернет-ресурсів; 366 слів.)

Попереднє опрацювання тексту

- Які ознаки публіцистичного стилю ви знаєте?

- Яка мета текстів публіцистичного стилю?

- Які основні жанри публіцистичного стилю вам відомі?

- Коли і ким була заснована Києво-Печерська лавра?

- На які частини поділяється лавра?

- Назвіть видатних людей, які поховані у Києво-Печерській лаврі?

- Опишіть архітектуру наземної частини лаври. 

Словникова робота

Мумія- збережене бальзамуванням тіло.

Архітектура-  це одночасно наука і мистецтво проектування будівель, а також власне система будівель та споруд, які формують просторове середовище для життя і діяльності людей відповідно до законів краси.

Орієнтований план тексту

  1. Києво – Печерська лавра-святе місце.
  2. Історія заснування народної святині.
  3. Монастир стає все могутнішим.
  4. Святі, які поховані у лаврі.
  5. Архітектура Києво-Печерської лаври.
  6. Значення святині для українського народу.

Завдання: написати докладний переказ тексту.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Карпич Катя
    Класно ви мені допомогли
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кисель Оксана
    Навіщо давати дітям текст з фрагментами про цілування мощів та розкладання тіл монахів? Цю частину можна було б вилучити, бо, на мій погляд, жодної інформативної цінності вона не має.
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
29 грудня 2020
Переглядів
22542
Оцінка розробки
4.4 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку