Круглий стіл «Гірчить Чорнобиль крізь роки» з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Про матеріал

Виховний захід про історію аварії на ЧАЕС. Мета: поглибити знання вихованців про аварію на ЧАЕС, зберегти історичну пам'ять, виховувати почуття гордості за український народ.

Перегляд файлу

Відділ освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті ради

Комунальний позашкільний навчальний заклад                                                                      «Палац дитячої та юнацької творчості Центрально-Міського району» Криворізької міської ради

 

 

 

 

 

Круглий стіл «Гірчить Чорнобиль крізь роки»

з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

 

 

 

 

 

Підготували: Лихман Ольга Вячеславівна, керівник музею, керівник геолого-краєзнавчого гуртка «Топаз»,

Мініна Світлана Іванівна, керівник гуртка «Геологічне краєзнавство»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кривий Ріг

2020

 

Круглий стіл «Гірчить Чорнобиль крізь роки»

з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Дата проведення:13.12.2019

Місце проведення : геолого-краєзнавчий

музей КПНЗ «ПДЮТ Ц- Міського району» КМР

Час проведення: 15.30

 

Мета : згадати історію аварії на ЧАЕС, поглибити знання вихованців про неї, зберегти історичну пам'ять вихованців, виховувати почуття гордості за український народ.

Хід заходу:

 

Екскурсовод 1: Чорнобильський вітер по душах мете,

Чорнобильський пил на роки опадає…

Годинник життя безупинно іде,

Лиш пам'ять, лиш пам'ять усе пам’ятає…

Екскурсовод 2: Весна… Найпрекрасніша пора року.

Пробуджується від сну природа, розплющує очі земля, усе оживає, зеленіє, розквітає.

П’янкі пахощі розносять абрикоси і вишні, милує око ніжно-рожевий цвіт яблуні.

Весна… Чорнобиль…

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року, коли всі спали безтурботним сном, о першій годині 23 хвилини над IV реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я.

Керівник: Шановні присутні! Сьогодні ми зібралися, щоб згадати найстрашнішу катастрофу ХХ-го століття – аварію на Чорнобильській АЕС та висловити свою безмірну вдячність героям нашої Батьківщини, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.

Ця катастрофа є болем для всієї України. І тепер, вже стало доброю традицією вшановувати тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи нас від атомного лиха.

Екскурсовод 3:

Мій біль, мій жаль, моя біда,

Моя ти пам'ять вічна.

Земля покинута й не та,

Отруєна й незвична.

Екскурсовод 4:

Зелений край, колишній рай,

Краси шматки роздерті,

Отруйний дощ на чорний гай,

Тепер - це зона смерті!

Екскурсовод 1: У ліквідації аварії брали участь 600 000 людей: пожежники та медики, військовослужбовці та персонал станції – вони виконували свій обов’язок, ризикуючи своїм здоров’ям та життям.

Всі ті, хто першими вийшли на лінію вогню, ступили у вируюче полум’я, в смертельну радіацію не за наказом командира, а за велінням совісті.

Керівник: Слово надається голові Центрально-Міської районної організації  «Рада ветеранів Афганістану та військових конфліктів в інших країнах» «Перевал» - Шепеленко Володимиру Івановичу.

Екскурсовод 2:

Ті, що згоріли в огні

В перші хвилини двобою,

Землю прикрили собою,

Як наші діди на війні.

Екскурсовод 3:

За те, що наші герої

Мужньо стояли на герці,

Пам’ятник їм вознести

Треба у кожному серці.

Екскурсовод4: Схилимо голови перед героями і жертвами Чорнобильської катастрофи. Низький уклін! Вічна Вам пам'ять!

Хвилина мовчання. Звучить метроном

Екскурсовод 1: Проходять роки, та біль Чорнобильської катастрофи ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.

Керівник: Найбільш імовірною причиною аварії були названі помилки проекту і конструкції реактора.

Основними чинниками стали:

- невідповідність реактора нормам безпеки і його небезпечні конструкторні особливості;

-  низька якість регламенту експлуатації в частині забезпечення безпеки;

- неефективність режиму регулювання і нагляду за безпекою, загальна недостатність культури безпеки в ядерних питаннях;

- персонал не володів достатнім розумінням особливостей станції, що впливають на безпеку, та, допустив ряд помилок, порушивши існуючі інструкції та програму випробувань.

Тобто єдиної версії як такої немає – більшість схиляється до збігу обставин у вигляді помилок персоналу та недоліків конструкції реактора.

Екскурсовод 1: Щоб оцінити масштаби радіоактивного виділення, нагадаємо, що атомна бомба, скинута на Хіросіму, важила 4,5 тонни. Реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС викинув в атмосферу 50 тонн випаруваного палива (тобто 10 хіросимських бомб, а на додаток 70 тонн палива і близько 700 тонн радіоактивного реакторного графіту, що осів в районі аварії).

Керівник: Слово надається голові громадської спілки «Екологічна Рада Криворіжжя» - Йосифу Маякову.

Екскурсовод  3: Щодня в Україні починають хворіти на рак 500 осіб. 76 міст і сіл потрапили в зону відселення, а тисяча гектарів землі стали непридатними для сільськогосподарського використання. В життя мільйонів людей увійшли слова радіація, зона, ліквідатор, відселення.

Йод – 131, цезій – 134, 137, стронцій – 90, плутоній – 239, плутоній – 240. весь цей радіоактивний дощ розлетівся і висіявся на територіях України, Білорусії, Росії. Радіоактивного забруднення зазнало майже 50 відсотків території України.

Екскурсовод 4: Радіація – невидимий і тому підступний ворог всього живого. Від неї важко вберегтися, захистити себе і природу.

 

Питання до аудиторії:

  • Чи завжди радіація небезпечна?(екскурсоводи розповідають цікаві факти з пошуково-дослідницької роботи «Радонові скарби Криворіжжя», коли певна концентрація радону позитивно впливає на стан організму)
  • Чи є радіація у нашому місті? (розповідь екскурсовода)
  • Захворювання, які викликає радіація? (розповідь екскурсовода: здебільшого – це онкологічні захворювання. І якщо впродовж минулих років у постраждалих від Чорнобильської катастрофи розвивався рак щитоподібної залози, рак молочної залози та лейкемія, то зараз – через 33 роки після аварії – у чорнобильців очікують і розвиток онкологічних захворювань органів травлення.)
  • Які є джерела радіації в побуті? (розповідь екскурсовода:  найшкідливіше джерело радіації в побуті – це рентген-апарат. Рентгенівське проміння має нижчу частоту, ніж гамма-промені, однак у великих дозах здатне зашкодити організму.)
  • Як захистити організм від шкідливого впливу радіації? (розповідь екскурсовода: доктор біології Кравець пропонує розроблену нею дієту для захисту від радіації, яка складається з трьох кроків.

1. Зробити все для того, щоб організм засвоював менше радіонуклідів. Для цього потрібно забезпечити калієм і кальцієм. Ці мінерали в достатку є в овочах і неочищених крупах і злаках, таких як гречка, вівсянка, коричневий рис. Вчена також радить їсти хліб з муки грубого помелу.

2. Забезпечити ферменти, які захищають організм від активних форм кисню, необхідними для них мікроелементами: цинком, міддю, селеном, сіркою, марганцем і залізом. Продукт "номер один" на цьому кроці – соняшникове і гарбузове насіння, багате на залізо і магній. Джерелом сірки є часник, а міді, якої особливо бракує в поліських ґрунтах, - шпинат. Багато антиоксидантів містяться також у моркві.

3. Стимулювати відновлювальні процеси ДНК. Для цього також потрібні цинк, залізо і магній, які є в соняшниковому насінні, неочищених злаках і крупах. Запобігти змінам у ДНК допомагають також усі види капусти: білокачанна, броколі, брюссельська чи цвітна.

 

(Обговорення питань з аудиторією)

 

Керівник: Пам'ять немає строку давності. У наших серцях, у серцях прийдешніх поколінь житимуть імена тих, хто собою захистив світ від атомного лиха.

 Бажаємо вам міцного здоров’я, щастя і злагоди у ваших родинах, мирного неба над Україною.

 

Екскурсовод 1: Боже великий, єдиний,
Нам Україну храни,
Волі і світу промінням
Ти її осіни.

Екскурсовод 2: Світлом науки і знання

Нас, дітей, просвіти,
В чистій любові до краю,
Ти нас, Боже, зрости.

 

Екскурсовод 3: Молимось, Боже єдиний,
Нам Україну храни,
Всі свої ласки й щедроти
Ти на люд наш зверни.

Екскурсовод 4: Дай йому волю, дай йому долю,
Дай доброго світу, щастя,
Дай, Боже, народу
І многая, многая літа.

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Лихман Ольга
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
2289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку