Літературне читання 3 клас Урок позакласного читання."Книги, газети, журнали читай — розуму набирай".

Про матеріал
Урок позакласного читання. Книги, газети, журнали читай — розуму набирай Мета: розширити знання учнів про бібліотеку; ознайомити з періодичними виданнями газет і журналів та правилами користування бібліотечними фондами; розкрити значення окремих бібліотечно-бібліографічних понять; розвивати читацькі навички; виховувати бажання черпати нові знання з книг, газет, журналів.
Перегляд файлу

Літературне читання 3 клас Урок позакласного читання. Книги, газети, журнали читай — розуму набирай

Урок позакласного читання. Книги, газети, журнали читай — розуму набирай

Мета: розширити знання учнів про бібліотеку; ознайомити з періодичними виданнями газет і журналів та правилами користування бібліотечними фондами; розкрити значення окремих бібліотечно-бібліографічних понять; розвивати читацькі навички; виховувати бажання черпати нові знання з книг, газет, журналів.

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

— Звідки люди черпають нові знання? (З книжок, газет, журналів, передач телебачення, радіо, Інтернету.)

III. Мотивація навчальної діяльності.

Повідомлення теми і мети уроку

— У статті 53 Конституції України записано: «Кожен має право на освіту.

Держава забезпечує доступність освіти...». Щоб здобути певну освіту, потрібні помічники. Сьогодні на уроці ми помандруємо в цікаву країну книг, журналів та газет, які є першими помічниками при здобутті знань. Переглянемо деякі періодичні видання, дізнаємося, що в них друкують.

— Що ви очікуєте від нашого уроку? Про що хотіли б дізнатися?

IV. Сприймання й усвідомлення матеріалу уроку

1. Розповідь про книги

— Хороша книга — це ковток води для спраглого, це друг і порадник. З її героями можна помандрувати у різні кінці світу, побувати у минулому та майбутньому. Можна навчитися розрізняти добро, зло, можна запобігти помилкам, а можна й просто насолоджуватися словом.

Іван Франко писав:

Книги — морська глибина:

Хто в них пірне аж до дна,

Той, хоч і труду мав досить,

Дивнії перли виносить.

Книг на світі є дуже багато. Вони відрізняються одна від одної за змістом, розміром, оформленням. Книга розмовляє з людьми різного віку, різних професій. Вона стає другом і порадником у житті кожної людини на все життя. Для читання слід обирати найкращі, найцікавіші і найпотрібніші книги. Допоможе вам у цьому сама книжка. Перше знайомство з книгою починається з обкладинки. У дитячих книгах її роблять барвистою, привабливою. Наступна сторінка називається титульною. Вона розповість вам про те, хто написав книгу, коли і де її видано. На наступній сторінці є анотація — стислий переказ змісту книжки і вказівка: для кого призначена книжка. А в кінці кожної книги є перелік змісту, де вказано сторінки кожної окремої теми, назва творів. Учні розглядають будь-який підручник, відшукують анотацію, зміст, розглядають титульну сторінку.

2. Бесіда

— Чи подобається вам читати книги?

— Які книжки ви любите читати?

— Які книжки є у вас удома?

— Як же з’явилася книга?

— Де можна найбільше побачити книг?

3. Бібліотека — книгосховище

— Книги навчилися виготовляти дуже давно. Багато книг постійно «живуть» у бібліотеках. З грецької слово бібліотека перекладається як книгосховище. Першу бібліотеку створив Ярослав Мудрий за часів Київської Русі. Тоді книгою не кожен міг користуватися. Але ті часи минули, і зараз до ваших послуг є багато бібліотек. У нашій країні найбільшою є Державна бібліотека України для дітей, вона розташована у місті Києві.

4. Творче завдання. Робота в парах

— Розгляньте підручник «Літературне читання для 3-го класу», поставити запитання одне одному стосовно будови книги. (Як називається «одяг» книги? Яку сторінку називають титульною? Що міститься в анотації? Де знаходиться перелік змісту?)

5. Робота над прислів’ями

— Люди здавна шанобливо ставилися до книг. Тому й склали чимало прислів’їв та приказок про їх значення в житті людини. Поєднайте прислів’я та прочитайте їх. (Прислів’я написані на дошці.)

Золото добувають із землі, мудрість — у книзі.

Глибина у морі, як на світі жить.

Книга вчить, а знання з книги.

6. Ознайомлення з дитячими газетами

— Погляньте на нашу виставку книг, газет та журналів. Які газети ви тут бачите? А що ж таке газета?

— Так, це періодичне видання, де поряд із офіційними новинами, новинами дня, розміщені цікаві розповіді, повчальний матеріал та багато іншого.

7. Будова газети

— Газету друкують на тонкому папері. Вона може складатися з 4 і більше сторінок. Як правило, на першій сторінці міститься назва газети, відомості про те, якій організації вона належить та номер випуску. Газета — періодичне видання, яке виходить декілька разів на тиждень, деякі — тільки один раз. На перших сторінках друкують офіційні новини держави, далі — новини дня. Потім розміщено матеріал відповідно до тематики газети. На останній сторінці внизу подано відомості: хто засновник газети, коли вона виходить і з якого часу, адреса редакції, кількість примірників.

8. Розглядання дитячих газет

Учні гортають газети, ознайомлюються з публікаціями.

9. Ознайомлення з дитячими журналами

1) Розповідь учителя з елементами бесіди.

— Назвіть журнали, які є на виставці. Які з них ви читали?

— На партах у вас лежать дитячі журнали. Чим вони відрізняються від книг і газет?

— Так, у журналів тонка титульна сторінка, він різнокольоровий з багатьма малюнками.

— Подивіться, що знаходиться на титульній сторінці. Де розміщений зміст журналу? Де розміщена адреса редакції та обсяг тиражу? Що там ще записано?

— Які журнали ви передплачуєте чи купуєте? Які журнали брали в бібліотеці?

2) Розглядання дитячих журналів.

— Зазвичай більшою частиною журналів і газет можна користуватися в читальній залі, адже вони знаходяться в бібліотеці в одному примірнику.

3) Колективне складання каталожної картки.

Автор, назва твору, назва журналу, рік видання, номер сторінки.

— Чи знаєте ви, в який строк книгу слід повернути в бібліотеку? Вибрані для читання книги слід повертати в бібліотеку в охайному вигляді, не пізніше, ніж за два тижні.

10. Читання публікацій з газет і журналів

Діти отримують завдання відшукати певний матеріал. Читають його. Відповідають, про що дізналися. До яких публікацій можна віднести дане повідомлення? Деякі повідомлення зачитують уголос.

V. Підсумок уроку

— Діти, чи сподобався вам урок?

— Що нового ви дізналися про книги?

— Де вони зберігаються?

— А чим журнали відрізняються від книг?

— Чому газети та журнали ми називаємо періодичною пресою?

— Для чого потрібно читати газети, журнали та книги?

— Так, щоб краще знати свою мову. Якщо ви будете гарними читачами, то вони відкриють для вас скарби знань, умінь, доброти, радості.

— Чи отримали ви відповіді на свої запитання, поставлені на початку уроку?

VI. Домашнє завдання

— Наступний урок позакласного читання проведемо за темою «Мої перші енциклопедії».

— Завдання до уроку та список літератури ви знайдете в куточку читача.

 

docx
Додано
24 січня 2019
Переглядів
1812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку