Матеріал до уроку "Основи редагування службових документів"

Про матеріал

Редагування — це перевірка і виправлення або відповідне офор­млення документа; вдосконалення його змісту і форми. Процес редагування, складова функцій секретаря керівника. Тому важливо навчитись редагувати та правильно формляти документи. В матеріалах до уроку підібраний інформаційний матеріал та завдання для виконання практичних робіт.

Перегляд файлу

Тема: Редагування документів

 

Редагування — це перевірка і виправлення або відповідне офор­млення документа; вдосконалення його змісту і форми. Об'єктом редагування є щойно створений, ще не підписаний документ. У ході редагування перевіряється істинність тверджень тексту документа; дотримання норм літературної мови й офіційно-ділового стилю; про­водиться уніфікація однотипних елементів тексту для їх однознач­ної ідентифікації і полегшення сприйняття тощо.

Процес редагування, як і коректури, складається із двох етапів: перший - виявлення помилок у документі, другий - усунення їх. Виявляють помилки шляхом редакторського аналізу, який полягає у вивченні рукопису і всебічній його характеристиці з метою вдоско­налення змісту й форми документа. Аналіз документа ґрунтується на загальних критеріях оцінки текстів офіційно-ділового стилю і на конкретних вимогах до певного виду документа

Методи виправлення

Основним методом виправлення текстів офіційних документів є редакторське вичитування, в ході якого виправляються орфог­рафічні помилки, звіряються цифри, позначаються абзаци, пере­віряється правильність написання географічних назв, імен і прізвищ, точність дат, тощо.

Доопрацювання може застосовуватися до різних видів доку­ментів на етапі їх створення. Мета такого виду правки полягає у вдосконаленні форми документа. Для досягнення цієї мети застосо­вуються заміна слів і словосполучень, скорочення, дописування ок­ремих частин (вставлення), удосконалення композиції (переставлен­ня), спеціальні методи виправлення нетекстової частини оригіналу.

   Скорочення дає змогу зменшити обсяг документа, досягти
чіткості й стислості висловлювань.

Видалення - правка, що передбачає вилучення з тексту компо­нента, який містить помилку.

Вставлення полягає в додаванні потрібного компонента в текст. Цим компонентом може бути як окрема літера, так і ціле речення. Вставлення є доречними тільки тоді, коли вони роблять зміст зрозумілішим.

Заміна являє собою поєднання видалення компонента тексту, який містить помилку, і вставлення компонента без помилки. Засто­сування цього виду правки вимагає від редактора ретельної пере­вірки достовірності внесеної інформації.

Переставленням називають переміщення компонента тексту в іншу позицію з метою виправлення помилки.

Перероблення - це специфічне редагування, оскільки передба­чає використання всіх інших методів виправлення: скорочення, ви­далення, вставлення, заміни, переставлення. Перероблення засто­совують до тих документів, які не відповідають нормам офіційно-ділового стилю і конкретній стандартизованій формі.

Типи помилок

Помилки можуть виникати на всіх етапах створення тексту. Тому відповідно до етапів роботи над текстом виділяють помилки ав­торського тексту, які за характером відхилень поділяють на інфор­маційні (пов'язані з кількістю і формою подачі інформації), модальні й фактичні (пов'язані з певним відношенням текстової інформації до дійсності), темпоральні (відхилення часу, вказаного в тексті, від часу в світі, описуваному в повідомленні), локальні (відхилення місця, вказаного в тексті, від місця в світі, описуваному в повідомленні), ситуативні (відхилення ситуації, відтвореної в тексті, від ситуації реальної), семіотичні (пов'язані з паралельним використанням двох чи кількох термінів-синонімів в одному тексті, вживанням одних слів замість інших тощо), тезаурусні (викликані надмірним використанням у тексті вузьковживаної лексики), сприйняттєві (невдало використані автором граматичні форми, синтаксичні конструкції можуть викликати неадекватне сприйняття змісту) та атенційні (зумовлені порушенням у тексті контактної функції мови, внаслідок чого увага реципієнта розсіюється); помилки відтворення, серед яких виділяють помилки прочитання (сприймання), помилки переосмислення, запам'ятовування, внутрішнього диктанту, письма; помилки коректури, помилки набору.

Помилки прочитання можуть бути викликані зовнішньою подібністю букв, які міняють значення слова, розміром самого слова, складним, нерозбірливим почерком рукописного тексту тощо. Лю­дина звичайно читає не по буквах, а схоплює "малюнок" слова - початкові й кінцеві букви, тому помилки прочитання найчастіше містяться всередині слова (відтинок - відтінок, тест - текст, степінь - ступінь). Велике значення має і розмір слова - у довгих словах помилки прочитання зустрічаються частіше, ніж у коротких. Особливо часті випадки неправильного прочитання форм слова - їх суфіксів, закінчень і т.ін. (удосконалений - удосконалюваний, по­миляєтесь - помилитесь). Іноді переписувач (оператор) сприймає важке, малозрозуміле, рідковживане слово за легке, знайоме, частовживане (лінчування (самосуд, звіряча розправа над неграми) - лікування).

Помилки запам'ятовування пов'язані з особистістю перепису­вача (оператора), його рисами характеру, специфікою роботи, зок­рема з тим, прочитує він чи ні довгий текст, перш, ніж почати його писати, чи запам'ятовує його короткими уривками. Помилки запам'я­товування найчастіше зустрічаються у тих переписувачів (операторів), котрі запам'ятовують відносно великі частини тексту і не мають доброї пам'яті. Помилки цього типу пов'язані з переставлянням слів, додаванням, переставлянням чи пропусками сполучників (особливо сполучника "і"), допоміжних дієслів, займенників (особливо займенника «я»), синонімічними замінами, зміною форм дієслів.

До помилок письма відносяться переставлення складів і букв, плутанина у схожих буквах, пропуск букв і складів, повтор букв і складів, орфографічні спрощення і т. ін. Дуже часті при швидкому переписуванні на комп'ютері заміни сусідніх літер місцями.

Особливо часті в цьому процесі помилки осмислення і переосмислення тексту внаслідок впливу підсвідомості (переписувач (оператор) може писати "духи" замість "душі").

Виникають помилки і на етапі коректури. Причиною їх появи є те, що коректор в окремих випадках для швидкості не зчитує набір з оригіналу, а читає "за змістом" чи зчитує неуважно. Джерелом помилок можуть бути неохайні перекреслення, надписи, вставки на полях, підклейки та ін.

 

Корисні поради:

 

- Перш ніж виправляти текст, прочитайте його увесь.

   - Виправляйте текст тільки відповідно до чинних норм, а не до власних уподобань.

         - Кожне виправлення має бути обов'язково пояснене.

- Виправлення повинні бути зрозумілими і займати мало місця.

- Виявляти й усувати слід усі (навіть дрібні) помилки одразу.

 

 

 

 


Варіант 1

Завдання 1

З'ясуйте, чи відповідає цей лист вимогам ділового спілкування. Напишіть свій варіант ділового листа, дотримуючи стильових норм.

Шановний редакторе!

Я уже звертався до Вас із проханням надати мені 200 примірник вашого журналу, але відповіді від Вас не одержав. Тепер я дуже хвилююся, що не зможу вчасно доставити їх читачам і моя репутація постраждає.

Тому нагадую Вам, що якщо журналів не одержу в середу, змушений буду відмінити замовлення. Це дуже прикро, бо ми уже багато років співпрацюємо.

Чекаю від Вас інформації найближчим часом.

Завдання 2

Розташуйте подані речення так, щоб кожне наступне продовжувало й доповнювало те, що сказано в попередньому, водночас сприяло висвітленню єдиної загальної теми.

 Сім'я мешкає за вказаною адресою в двокімнатній квартирі, житлова площа якої становить 28 м2. Це 3 дітей віком до 8 років і 1 пенсіонер. Середній дохід на одного члена родини становить 40 гривень. Прошу розглянути клопотання про надання державної допомоги нашій родині, яка складається з 6 осіб, із яких 4 непрацездатних. Бюджет сім'ї складається з моєї заробітної плати, заробітної плати дружини та пенсії матері.

Завдання 3

Застосовуючи метод перероблення, вдоскональте поданий текст.

        Шановний_______________..

       Хочемо повідомити, що ми з_____вводимо нову послугу, на яку пропонуємо знижку _____              %.

  Здавалось би, до зазначеної дати ще досить багато часу, однак ми цінуємо Вас як давнього і постійного клієнта, а тому заздалегідь попереджаємо, щоб Ви мали змогу зважити всі „за" і „проти".

  Гадаємо, що така розумна і досвідчена ділова людина, як Ви, не втратить нагоди і обов'язково скористається пропонованою послугою.

Отож зателефонуйте нам за номером ______ до _____ !

 Сподіваємося, що якість послуги та ціни на неї не обмануть Ва­ших сподівань і Ви будете задоволені.

      З найкращими побажаннями______________.

Завдання 4

1. Основними ознаками тексту є:

а) зв'язність, цілісність, завершеність;

б) зв'язність, інформативність, завершеність;

в) логічність, цілісність, завершеність.

2. Елементами документа є:

а) абзаци;

б) реквізит;

в) розділи.
3. Редакторський аналіз полягає:

а) у вивченні рукопису і всебічній його характеристиці з метою вдосконалення змісту й форми документа;

б) у виявленні і виправленні мовностилістичних помилок;

в) у виявленні і виправленні структури документа.

4. Визначте, які з поданих речень становлять частину тексту:

а) Велика антиамериканська демонстрація пройшла на острові Кіпр. Острів Кіпр знаходиться в Середземному морі. Середземне море сполучене з Антлантичним океаном Гібралтарською протокою.

б) Єгипет розташований на північному сході Африки. Невелика його частина знаходиться в Азії, на Синайському півострові. Від Європи він відділений Середземним морем.

в) Посилюють різницю,температур між західною та східною час­ тинами тропічного поясу морські течії. Головну роль тут відіграє Гольфстрім. У тропічному поясі також утворився гігантський круго­обіг повітряних і водних мас.

 

 


Варіант 2

Завдання 1

З'ясуйте, чи відповідає цей лист вимогам ділового спілкування. Напишіть свій варіант ділового листа, дотримуючи стильових норм.

Шановний редакторе!

Я уже звертався до Вас із проханням надати мені 200 примірник вашого журналу, але відповіді від Вас не одержав. Тепер я дуже хвилююся, що не зможу вчасно доставити їх читачам і моя репутація постраждає.

Тому нагадую Вам, що якщо журналів не одержу в середу, змушений буду відмінити замовлення. Це дуже прикро, бо ми уже багато років співпрацюємо.

Чекаю від Вас інформації найближчим часом.

Завдання 2

Розташуйте подані речення так, щоб кожне наступне продовжувало й доповнювало те, що сказано в попередньому, водночас сприяло висвітленню єдиної загальної теми.

Оператор відкриває кожному Абоненту в Автоматизованій системі обліку персоніфікований особовий рахунок. Облік здійснюється автоматизованою системою обліку наданих послуг. Абонент доручає Оператору, а Оператор бере на себе обов'язок вести облік наданих послуг та контролювати своєчасність і повноту платежів за їх споживання. Оператор несе відповідальність за інформацію, яка надається з Особового рахунка Абоненту. Показники Особовою рахунка є підста­вою для визначення та проведення фінансових взаєморозрахунків між Абонентом та Оператором. Абоненту надається можливість знайо­митися  з поточним станом свого Особовою рахунка.

Завдання 3

У  поданому тексті знайдіть логічні помилки. Виправте їх.

У зв'язку з низьким рівнем оплати населенням міста спожитої електричної і теплової енергії Київенерго не має можливості забезпечити теплові електричні станції в достатній кількості паливом, що призводить до значного обмеження енерговиробництва.

Неплатежі за спожиту енергію змушують Київенерго відключати боржників від енергомереж.

Звертаємось з проханням до всіх мешканців міста Києва: з особливою відповідальністю віднестися до питань своєчасної сплати за спожиту електричну та теплову енергію, а енергетики докладуть усіх зусиль, щоб в ваших квартирах було тепло і світло.

Завдання 4

1. У структурі тексту виділяються такі елементи:

а) теза, аргументи, висновки;

б) вступ, основна частина, закінчення;

в) передмова, вступ, основна частина, закінчення, післяслово.
2. З'ясуйте різновид помилки в реченні: На виставці представлений спецодяг для будівельників вітчизняного виробництва

а) логічна;

б) мовностилістична;

в) фактична.

3. Визначте, який варіант редакторської правки речення Технічне обслужування вимірюючих приборів здійснюється на протязі гарантійного терміну є правильним.

а) Технічне обслуговування вимірювальних приладів здійснюється на протязі гарантійного терміну.

б) Технічне обслуговування вимірювальних приладів здійснюєть­ся протягом гарантійного терміну.

в) Технічне обслуговування вимірюючих приладів здійснюється протягом гарантійного терміну.

4. Вкажіть речення, в якому допущена фактична помилка:

а) Панас Мирний разом з братом Іваном Біликом кілька років працювали над великим художнім полотном — романом "Хіба ре­вуть воли, як ясла повні?"

б) Вершиною творчості Ліни Костенко став історичний роман у віршах «Маруся Чурай».

в)  «Кайдашева сім'я» І.Нечуя-Левицького - це соціально-побу­товий роман.

 


Домашнє завдання

Визначте стиль поданого тексту. Перекладіть українською мовою.

Государственный герб Украины - стилизованный трезубец, государственный флаг - сине-желтый.

На землях центральной Украины трезубец как символ власти известен с 6-8 столетий. В Киевской Руси он становится великокняжеским знаком. Толкований этого символа множество: одни видят в трезубце наконечник боевого оружия, другие – атакующего сокола, кто-то - натянутый лук со стрелой, кто-то Бога-Отца, Бога-Сына и Святого Духа. Все сходятся в одном: бесспорно, это древний символ высшей власти. Сочетание синего и желтого цветов восходит еще к языческим временам: Вода и Огонь – важнейшие стихии в жизни человека. Интерьер древнего Софийского собора расписан в желто-голубых тонах. Эта же комбинация преобладает в цветовой гамме знаменитой «Марии Оранты». Именно синий и желтый постепенно становятся самыми распространенными цветами боевых знамен запорожских казаков. Традиция эта распространяется и на цвета гербов многих украинских городов. И трезубец, и желто-голубой флаг в марте 1918 г. были утверждены как государственные символы Украины Центральной Радой, первым правительством независимой Украинской Народной Республики.

________________________________________________________________________________

Домашнє завдання

Визначте стиль поданого тексту. Перекладіть українською мовою.

Государственный герб Украины - стилизованный трезубец, государственный флаг - сине-желтый.

На землях центральной Украины трезубец как символ власти известен с 6-8 столетий. В Киевской Руси он становится великокняжеским знаком. Толкований этого символа множество: одни видят в трезубце наконечник боевого оружия, другие – атакующего сокола, кто-то - натянутый лук со стрелой, кто-то Бога-Отца, Бога-Сына и Святого Духа. Все сходятся в одном: бесспорно, это древний символ высшей власти. Сочетание синего и желтого цветов восходит еще к языческим временам: Вода и Огонь – важнейшие стихии в жизни человека. Интерьер древнего Софийского собора расписан в желто-голубых тонах. Эта же комбинация преобладает в цветовой гамме знаменитой «Марии Оранты». Именно синий и желтый постепенно становятся самыми распространенными цветами боевых знамен запорожских казаков. Традиция эта распространяется и на цвета гербов многих украинских городов. И трезубец, и желто-голубой флаг в марте 1918 г. были утверждены как государственные символы Украины Центральной Радой, первым правительством независимой Украинской Народной Республики.

Домашнє завдання

Визначте стиль поданого тексту. Перекладіть українською мовою.

Государственный герб Украины - стилизованный трезубец, государственный флаг - сине-желтый.

На землях центральной Украины трезубец как символ власти известен с 6-8 столетий. В Киевской Руси он становится великокняжеским знаком. Толкований этого символа множество: одни видят в трезубце наконечник боевого оружия, другие – атакующего сокола, кто-то - натянутый лук со стрелой, кто-то Бога-Отца, Бога-Сына и Святого Духа. Все сходятся в одном: бесспорно, это древний символ высшей власти. Сочетание синего и желтого цветов восходит еще к языческим временам: Вода и Огонь – важнейшие стихии в жизни человека. Интерьер древнего Софийского собора расписан в желто-голубых тонах. Эта же комбинация преобладает в цветовой гамме знаменитой «Марии Оранты». Именно синий и желтый постепенно становятся самыми распространенными цветами боевых знамен запорожских казаков. Традиция эта распространяется и на цвета гербов многих украинских городов. И трезубец, и желто-голубой флаг в марте 1918 г. были утверждены как государственные символы Украины Центральной Радой, первым правительством независимой Украинской Народной Республики.

Домашнє завдання

Визначте стиль поданого тексту. Перекладіть українською мовою.

Государственный герб Украины - стилизованный трезубец, государственный флаг - сине-желтый.

На землях центральной Украины трезубец как символ власти известен с 6-8 столетий. В Киевской Руси он становится великокняжеским знаком. Толкований этого символа множество: одни видят в трезубце наконечник боевого оружия, другие – атакующего сокола, кто-то - натянутый лук со стрелой, кто-то Бога-Отца, Бога-Сына и Святого Духа. Все сходятся в одном: бесспорно, это древний символ высшей власти. Сочетание синего и желтого цветов восходит еще к языческим временам: Вода и Огонь – важнейшие стихии в жизни человека. Интерьер древнего Софийского собора расписан в желто-голубых тонах. Эта же комбинация преобладает в цветовой гамме знаменитой «Марии Оранты». Именно синий и желтый постепенно становятся самыми распространенными цветами боевых знамен запорожских казаков. Традиция эта распространяется и на цвета гербов многих украинских городов. И трезубец, и желто-голубой флаг в марте 1918 г. были утверждены как государственные символы Украины Центральной Радой, первым правительством независимой Украинской Народной Республики.

Домашнє завдання

Визначте стиль поданого тексту. Перекладіть українською мовою.

Государственный герб Украины - стилизованный трезубец, государственный флаг - сине-желтый.

На землях центральной Украины трезубец как символ власти известен с 6-8 столетий. В Киевской Руси он становится великокняжеским знаком. Толкований этого символа множество: одни видят в трезубце наконечник боевого оружия, другие – атакующего сокола, кто-то - натянутый лук со стрелой, кто-то Бога-Отца, Бога-Сына и Святого Духа. Все сходятся в одном: бесспорно, это древний символ высшей власти. Сочетание синего и желтого цветов восходит еще к языческим временам: Вода и Огонь – важнейшие стихии в жизни человека. Интерьер древнего Софийского собора расписан в желто-голубых тонах. Эта же комбинация преобладает в цветовой гамме знаменитой «Марии Оранты». Именно синий и желтый постепенно становятся самыми распространенными цветами боевых знамен запорожских казаков. Традиция эта распространяется и на цвета гербов многих украинских городов. И трезубец, и желто-голубой флаг в марте 1918 г. были утверждены как государственные символы Украины Центральной Радой, первым правительством независимой Украинской Народной Республики.


Завдання для лабораторно-практичних робіт

Варіант І

 Завдання 1. Відредагуйте подані речення:

Молода сім’я з двох чоловік зніме квартиру. На слідуючому тижні в університеті буде проходити день відчинених дверей. На сьогоднішній день самим складним питанням є праце­влаштування випускників. Моя завітна мрія – поїхати в кругосвітню подорож. Бувші студенти Національного Університета “Львівська політехніка” гордяться тим, що вони отримували освіту в цьому вузі. На дверях інституту висіла об’ява, що заняття починаються в вісім годин. Молодий чоловік рішив поїхати віддихнути на Чорне море. Школяр дуже обрадувався, так як по всім питанням він дав вірну відповідь. Згідно правил дорожнього руху автомобілі повинні передвигатися по правій стороні. На прошлому тижні Україна заключила договір з Росією стосовно поставок газу. Міністерство освіти України прийняло міри по вдосконаленню освітньої системи.

Завдання 2. Відредагуйте поданий текст: В прошлу неділю моя цьоця пішла на базар за бульбою, яйками, сметаною, ябками. По дорозі вона згадала, що вуйко просив її ще купити сігарети і газету. Цьоця дуже сильно спішила, так як мала встигнути ще зварити зупу і постірати одежу до любимого серіала. На базарі вона підійшла до одної продавщиці, спитала, по чому бульба і сметана. Ціни її устроювали. Цьоця бистренько купила продукти і все остальне і погнала додому. Обід вже почті доварювався, коли цьоця побачила, що сметана спорчена.

Завдання 3. У поданому тексті виправте мовностилістичні помилки. Випишіть слова, які належать до офіційно-ділового стилю.

З листопада по грудень-місяць учнями мають написатися заяви про те, що вони хочуть прийняти участь в незалежному тестуванні знань. На день тестування треба зі собою мати запрошення і паспорт (або свідоцтво про народження і завірену деректором школи справку з печаткою і фотографією). На заповнення відповідей видають два бланка (А і Б). Тест продовжується 2 години 30 хвилин. Під час незалежного тестування згідно міністерських вимог в класі має бути не більше п’ятнадцяти учнів. Роботи Львівських школярів перевірятимуться харківськими вчителями.

 

Завдання 4. Відредагуйте речення, уникаючи жаргонізмів у рекламних текстах.

Свіже, розливне “Львівське преміум” на халяву. На вас чекає купа приколів, несподіванок, музика нічних клубів Європи + найновіші хіти + ремікси, а вечірку музичного відриву для вас прокрутить DJ Feel!

 

Завдання 5. Відредагуйте словосполучення, уникаючи росіянізмів.

Виключати ток, протилежна сторона вулиці, листок бумаги, любиме заняття, кидатися у вічі, працювати круглодобово, мраморний підвіконник, надоїдати сестрі, небезпечні качелі, кататися на коньках, іменно в цей день.

 

Завдання 6. Відредагуйте текст

 

Перше побачення

 Сьогодні я йшов на своє перше побачення, тож почував себе ні в сих ні в тих: у голові макітрилося, стояв ні живий ні мертвий.

 А ось і вона: струнка, гарна – хоч з лиця воду пий, хоч ікону з неї малюй. Похололо в душі, боюся наламати дров, тільки-но відкривши рота. Завжди гострий на язик з дівчатами, сміливий, а тут – навпаки: червонію і мовчу, наче в рот води набрав… Ледве оговтався, несміливо простягнув квіти і запросив у кафе…

 Як синій птах із казки на місто опускався вечір. Затаївши подих, я милувався своєю коханою і готовий був усе життя гуляти з нею під зорями.

Завдання 7. Відредагуйте текст

Самий поганий студент нашої групи після розмови з викладачом та матіррю почав більш краще вчитися. Вимогливіше Оксани Василівни викладачки в університеті немає. Який метод, на вашу думку, найбільш ефективніший? Об’єм курсової роботи має бути не менше 30 сторінок. До Нового року залишилось менше двох тижнів. До молодшого сина батьки ставляться більш поблажливіше, ніж до старшого. Ніхто не зміг повірити, що сама близька людина змогла так підставити. Оксана молодша мене на п’ять років. У зайця задні лапи довші передніх. Він розумніший свого брата. Оленина бабуся багата стародавніми українськими піснями. На протязі цілого місяця березня материна сестра хворіла грипом. Ведучий інженер прозвітував за виконання завдань у біжучому році. Немає значення, що на тебе вбране – головне, щоб ти була більш впевненіша. Згідно домовленості робота буде здана на слідуючій неділі. Вчора він получив заказний лист і грошовий перевод. Цей засіб здібний вивести любу пляму. Це самий важливий день для мене. Салфетки, скатерть слідуючого разу будуть більш біліші. Цей спосіб вирішення проблеми є більш прийнятнішим для нас. Колір щоразу видавався нам більш зеленуватим.

 

 


Варіант ІІ

Завдання 1. Відредагуйте подані речення:

Ця контрольна в значній мірі повліяла на мою семестрову оцінку. Ректор мого інститута завірив своїм підписом, що я дійсно отримую освіту в цьому учбовому закладі. Він задержується в відпуску, хоча на роботі появилися невідкладні задачі. Слідуючий учбовий тиждень у відповідності з наказом ректора буде скорочений на два дня. Ця проблема вимагала срочного прийняття рішення. Для рішення цієї задачі потрібно було використати такий самий аналогічний метод, що й для попередньої. В нашому мінішопі ви можете купити товари в розстрочку. Під час засідання він цілий час нервувався і ніяк не міг успокоїтися. Я дуже вибачаюсь, але чи не могли б ви мені підсказати, в якій годині почнеться прийом громадян? Люба людина має право виразити свою власну думку.
 

Завдання 2. Відредагуйте поданий текст: Вона сказала свому чоловіку, аби він сходив в магазин за іншою сметаною. Цьоця за той час включила телевізор на любимому каналі, а сама пішла в ванну стірати рубашки і носки. Раптом цьоці послишався мотив пісні, з якого починався людимий серіал, і вона понеслася до телевізора. Коли вуйко вернувся зі сметаною, то він побачив підгорівший обід, повно води в ванній і цьоцю, яка нічо не бачить, крім свого серіала.

 

Завдання 3. У поданому тексті виправте мовностилістичні помилки. Випишіть слова, які належать до офіційно-ділового стилю.

З дальніх часів прийшли до нас різні види документів, з допомогою котрих ми впізнаємо історію своєї країни, її героїчне минуле, з’ясовуємо особливості побуту народу, правові форми та етнічні норми стосунків між суспільством і державою, відносин між окремими особами.

 

Завдання 4. Відредагуйте речення, уникаючи жаргонізмів у рекламних текстах.

Тільки для студентів пиво ставить Максим Терешко. Мобільного настрою та люксусового усім дня! Обміняй свою мобілку на крутішу!

 

Завдання 5. Відредагуйте словосполучення, уникаючи росіянізмів.

Біля тисячі сторінок, видне місце в літературі, даний документ, не дивлячись на погану погоду, положити на шкаф, тратити час даремно, шахматна доска, з цього витікає, придавати значення, слідуюча пара.

 

Завдання 6. Відредагуйте текст

Думки вслух

Вийшовши з общаги, я зі своєю знакомою рішили прогулятися по місті. Проходячи повз магазин із солодощами, розговорилися про смачненьке: конфети, пирожене, клубніку. Дальше ми побачили на заборі об’яву, в якій написано про когось, хто зніме квартиру за любі гроші. З цього зробили виводи: жити в общазі дешевше.

Ми прийшли в парк. Присівши на скамейку, почули розмову двох жінок. Одна розповідала про якусь незавірену справку, інша жалілася на прораба, що керував ремонтом у її квартирі. Казала, що потолки нерівні, погано поклеєні обої, в прихожій ніде покласти коврика, бо стоїть великий шкаф.

На небі з’явилася луна і міліони зірок. Ми вирішили піднятись по ступенькам до общаги та, нарешті, розійтись по своїм кімнатам.

Я рахую, що кожен з нас повинен гордитися тим, що говорить на українській мові, але все-таки треба без суржику!


Завдання 7. Виправте речення, усуваючи лексичні росіянізми.

Перелік призів: телевізор, холодильник, чайник, утюг та смакова приправа MIBIНA. Баня на березі озера. Яка різниця, що їда у вишуканих ресторанах коштує більше, ніж у звичайних столових? Придбайте сертифікат на подарки в мережі магазинів “ДЦ”. Весь вечір на манежі веселі клоуни. Горілка “Вдала” – вдалої рибалки. Курси вивчення та вдосконалення іноземних мов та підготовка до здачі іспитів. Метод, який застосовується в центрі, дає можливість попередити хворобу. А як на рахунок стрільби? Редакція просить пробачення за допущені граматичні помилки, так як прагнучи найбільш оперативно донести інформацію, не має змоги забезпечити суцільну коректуру. Я питалась використовувати різні методи, щоб рішити цю задачу. О це ми вам зараз накалдуємо! Міцні знання показали слідуючі студенти. Були проведені наступні міроприємства. Пропозиції надсилайте на мій електронний адрес. Більша половина заправок зачинені. Наша задача полягає в тому, щоб не допустити збільшенню цін. Я готовий принести тобі свої вибачення. Баня – кімната для віддиху. Прохання стакан викидати в мусорник. Тут односторонній рух. Ми зараз приготовимо козацьку картошку. Препарат лічить любу травму.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.5
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рудік Наталія Борисівна
    Дякую, колего, за поданий матеріал. Дуже допомогли!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Радецкая Наталия
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
19 грудня 2018
Переглядів
7064
Оцінка розробки
4.5 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку