Матеріали для позакласних заходів "Математичні фокуси"

Про матеріал
Матеріал для позакласних заходів спрямований на зацікавлення учнів предметом математики.
Перегляд файлу

 

  1.               Задумайте число, додайте до нього 3, помножте отриману суму на 6, відніміть від добутку задумане число, потім відніміть ще 8 і, нарешті, поділіть результат на 5. Тепер скажіть результат, а я скажу, яке число ви задумали.

(Для того, щоб відгадати задумане число, потрібно від отриманого результату відняти 2.)

  1.          Задумайте яке-небудь трицифрове число і допишіть до нього таке саме. Отримаєте шестицифрове число, яке далі помножте на 2; результат поділіть спочатку на 7, потім на 11 і, нарешті, на 13. (Ділен­ня наділо виконується завжди). Назвіть результат, і я скажу, яке число ви задумали.

(Для того щоб відгадати задумане число, назва­ний результат треба поділити на 2.)

  1.          Задумайте двоцифрове число, збільшіть кількість десятків цього числа в 2 рази; до добутку додайте 5 одиниць; отриману суму збільшіть у 5 раз і до нового добутку додайте суму 10 одиниць і
    кількості одиниць задуманого числа. Скажіть ре­зультат, і я назву число, яке ви задумали.

(Від результату треба відняти 35.)

  1.     Помножте свою улюблену цифру на 9 і на знайдений добуток помножте восьмицифрове чис­ло 124579. У результаті буде число, записа­не тільки вашою улюбленою цифрою.
  1.     Задумайте число, менше за 10, і запищіть його на дошці так, щоб його бачили тільки глядачі. Вони і перевірятимуть правильність обчислень. Помножте задумане число на три; до результату додайте задума­не число. Тепер закресліть першу цифру і до числа, що залишилося, додайте 2; знайдену суму поділіть на 4 і до результату додайте 8. Отримали 10.
  2.     Я записую на дошці чотирицифрове число (1-й доданок) і пропонуємо одному з присутніх підпи­сати під ним друге чотирицифрове число (2-й до­данок). Я знову запишу третій доданок. Четвертий доданок запише хтось із вас і, нарешті, п'ятий дода­нок знову запишу я і відразу скажу значення суми.

Наприклад:

7647       (ведучий)

2914       (учень)

7085       (ведучий)

5431        (учень)

4568       (ведучий)

27645 - значення суми.

(Секрет блискавичного додавання полягає в тому, що ведучий цифрами своїх доданків доповнює циф­ри попереднього доданка до дев'яти. У результаті от­римаємо 999 + 9999 = 20000 - 2. Тому відповіддю буде перший доданок, перед яким треба записати циф­ру 2, а останню цифру зменшити на 2.)

 

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку