Методичні рекомендації до презентації дисципліни «Обробка різанням, металорізальні верстати та інструменти»

Про матеріал

Иетодичні рекомендації до презентаціі дисципліни «Обробка різанням, металорізальні верстати та інструменти»

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ  УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ КОЛЕДЖ

 

 

 

ПРЕЗЕЕНТАЦІЯ
дисципліни
«Обробка різанням, металорізальні верстати та інструменти»

 

 

 

 

                                                            Розробила: Викладач Коч О.Д

 

 

м.. Кривий Ріг

2016 рік

Сценарій

 

  1. Вступне слово викладача Коч О.Д.
  2. Презентація дисципліни
  3. Коротка характеристика металорізальних верстатів.
  4. Перегляд відео «Гідроабразивпе різання»
  5. Перегляд відео  «Лазерна різка металу».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Презентація дисципліни «Обробка різанням,

металорізальні верстати та інструменти»

    

    На сьогоднішній день ми не можемо уявити сучасний світ без металообробки, яка саме сьогодні вдосконалюється і розвивається активними темпами у плані своєї модернізації. Треба зазначити, що історія металообробки дуже насичена і йде своїм корінням вглиб віків. Той факт, що металообробка з'явилася набагато раніше, ніж з'явилися перші згадки про неї, була повністю підтверджений і доведений вченими-дослідниками. Сказати точно, хто перший придумав обробляти метал і надавати йому потрібні форми, важко, а точніше неможливо.

      Перші методики, які стародавні люди застосовувалися для обробки металів не відрізнялися високою практичністю і ефективністю, у зв'язку з чим, їх опис не збереглася до теперішнього часу, саме тому сказати в цілому, що вони з себе представляли не можна.

      На певній стадії розвитку технологій металообробки було виявлено поєднання металу і вогню, саме з цього часу металообробка стала розвиватися просто колосальними темпами, і саме з цього періоду металообробка звертає на себе масову увагу.

     Вчені намагалися встановити, яким саме став перший метал, який зазнавав обробці, але цей факт зі стовідсотковою ймовірністю, на жаль, виявити не вдалося. Одна категорія вчених думає, що все-таки першим металом стало золото, але аргументувати це припущення вони так і не змогли, за виключенням малої кількості тез.

      Поступово історія металообробки стала розвиватися все активніше і активніше, в цю область стали впроваджуватися в дійсності методики, які є прародителька сучасних технологій. І ось настав час, коли в області металообробки стали проводитися дослідні роботи, які були спрямовані на пошуки абсолютно нових методик обробки металу і треба відзначити, що ці дослідження з того часу не припиняються і до сьогоднішнього дня. Природно, сьогодні все кардинально змінилося, ті технології, які застосовуються зараз можна вважати кращими досягненнями людства, але це зовсім не означає, що все непізнане вже пізнаною і вища точка модернізації металообробки досягнута. Історія металообробки триває, і ми не можемо сказати, чого вона досягне через певну кількість часу.

 

КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА

МЕТАЛОРІЗАЛЬОНИХ ВЕРСТАТІВ

   

     Свердлильні верстати призначені для свердління глухих і наскрізних отворів у суцільному матеріалі, розсведлювання, зенкерування, розгортання, нарізування внутрішніх різьб, вирізування дисків з листового матеріалу.

 

 

Група свердлильних верстатів

 

 

 

 

 

 

Група свердлильних верстатів

 

    

     На свердлильно-фрезерних верстатах можна виконувати  фрезерування, похиле торцеве фрезерування, шліфування поверхні, горизонтальне фрезерування та інші операції. Для виконання подібних операцій використовують свердла, зенкери, розгортки, мітчики та інші інструменти.

 

Група фрезерних верстатів

 

 

 

     Верстати токарної групи призначені для обробки зовнішніх і внутрішніх поверхонь тіл обертання (циліндричної, конічної і фасонних), обробки плоских торцевих поверхонь (підрізання торців), нарізування різьби і деяких інших робіт. Токарні верстати призначені для обробки валів, втулок, дисків, фланців та інших деталей.

 

 

 

Група токарних верстатів

 

 

     Шліфувальні верстати застосовують, в основному, для зниження шорсткості поверхонь оброблюваних деталей і отримання точних геометричних розмірів. Зазвичай на шліфування деталі подають після попередньої чорнової обробки і термічних операцій; шліфування може бути і єдиним методом обробки.

Плоскошліфувальні верстати

 

 

 

 

Круглошліфувальний верстат

 

    Гідроабразивне різання — вид обробки матеріалів різанням, де в якості ріжучого інструменту замість різця використовується струмінь води або суміші води і абразивного матеріалу, що випускається з високою швидкістю і під високим тиском. У природі подібний процес, що протікає природним чином, називається водною ерозією.

     Перші спроби використання струменя води в промисловості були здійснені в 30-х роках ХХ століття американськими і радянськими інженерами для виїмки каміння, руди і вугілля.  Технологія гідроабразивного різання матеріалів існує вже понад 40 років. Найбільш активно дослідження в цій області велися в СРСР і США. У 1979 році фахівці спробували додавати в струмінь абразивний пісок, завдяки чому її ріжучі властивості багаторазово збільшилися.  Процес різання відбувається в результаті ерозійного впливу на матеріал струменя води з твердими абразивними частинками, що подається під надвисоким тиском. Гідроабразивна різка струменем води під тиском до 4000 атмосфер з додаванням дрібного абразивного порошку, має ряд принципових відмінностей від традиційних методів розділового різання - лазерного, плазмово-дугового і газокисневого.
 Гідроабразивне струмінь за своїм фізичними характеристиками являє собою ідеальний ріжучий інструмент, який не має зносу. Діаметр струменя може становити 0,5 – 1,5 мм, завдяки чому відхід оброблюваного матеріалу мінімальний, різання можна починати в будь-якій точці по контуру будь-якої складності. Відсутність теплового і механічного (деформуючий) впливу – ще одна перевага ГАР. Процес гідроабразивного різання екологічно чистий і абсолютно пожежобезпечний, оскільки виключена ймовірність горіння - плавлення матеріалу і утворення шкідливих випарів.   Вражаючим є і діапазон оброблюваних товщин – 0,1 мм – 300 мм і вище, що робить верстат гідроабразивного різання часом життєво необхідним інструментом у таких сферах, як машинобудування, інструментальне виробництво, авіаційно-космічна промисловість, виробництво продукції для оборонної та транспортної промисловості, каменеобробки.

 

Гідро абразивна різка металу

 

     Лазерна різка, на сьогоднішній день представляє собою найбільш передову технологію розкрою листового металлу.

     Сфокусоване лазерне випромінювання здатне передавати велику кількість енергії в локальну область обробки і нагрівати її до досить високих температур, що дозволяє проводити розкрій з підвищеною продуктивністю і точністю. Сучасні портальні комплекси, що застосовуються  обладнанні, дозволяють повністю зняти обмеження з геометрії деталі, що виготовляється, а програмне забезпечення дає можливість швидко перенастроювати верстат на виконання наступного завдання. Лазерна різка дає можливість отримати максимальну точність і продуктивність обробки. 

 

Верстат лазерного різання металу

Лазерна різка

 

 

 

Різальні інструменти

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Верещага Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
21 березня 2020
Переглядів
1586
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку