Майстер-клас "Нанесення малюнку на поверхню за допомогою трафарету"

Про матеріал
На майстер-класі ознайомила з різними видами трафаретів, технологічним процесом нанесення малюнку на поверхню та його фарбування.
Перегляд файлу

http://kirovskuiraion.ru/resources/image/5700 

 

 

 

Майстер -клас

 

         Нанесення малюнку на

        поверхню за допомогою

  трафарету

 

 

C:\Users\PATRIOT\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN5251.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

   

 

 

   Підготувала майстер в/н

   Козловська А.С.

                   

 

                                                                 

 

План-конспект  майстер-класу

Тема: Нанесення малюнку на поверхню за допомогою трафарету.

Мета: ознайомлення з різними видами трафаретів, технологічним процесом нанесення  малюнку на поверхню  та його  фарбування.

Матеріально-технічне забезпечення:

 Інструменти для виконання робіт: шпатель, кісточки, валик, губка, ванночки, трафарети.

Матеріали: водоемульсійна фарба,  пігментний концентрат фірми «Сніжка», балончик з фарбою, гуаш.

Картинки по запросу трафарет на стінуПідготовчий етап.

1. Підготовити поверхню для нанесення малюнку.

2. Підготувати фарби.

                            План майстер-класу

1. Організаційний етап.

- привітання усіх присутніх;

-  оголошення теми та поставленої мети.

2. Підготовчий етап. 

- інформація про різновид трафаретів;

Картинки по запросу трафарет на стіну- технологія  нанесення малюнку.

3. Основний етап.

- показ майстра;

- техніка безпеки при виконані робіт;                                                                                                                                       

- практична робота слухачів.

4. Заключний етап.

- показ готових макетів;

- прибирання робочого місця.

ХІД   майстер-класу

 Усім доброго дня.

Сьогодні ми проведемо майстер-клас на тему: «Нанесення малюнку на поверхню за допомогою трафарету ».

Мета: ознайомлення з різними видами трафаретів, технологічним процесом нанесення  малюнку на поверхню  та його  фарбування.

Для роботи нам потрібні інструменти: шпатель, кісточки, валик, губка, ванночки, трафарети.

Матеріали: водоемульсійна фарба,  пігментний концентрат фірми «Снєжка», балончик з фарбою, гуаш.

Якщо ідея покриття шпалерами, фарбою або штукатуркою вас не надихає, трафаретні візерунки – це саме те, що потрібно.

Такий варіант оформлення приміщення має ряд позитивних особливостей, і перша з них – це можливість отримати , бажаний і неповторний інтер’єр.

Адже розпис завжди вважалася унікальним способом оформлення стін.
Трафаретні малюнки можуть прикрашати не тільки стіни, що робить подібний вид декорування воістину універсальним. Візерунок може бути

нанесено  також на меблі, двері або стелю.

 Підготовка трафаретів

Якщо ви збираєтеся використовувати готовий трафарет, купити який можна в більшості будівельних магазинів, воля ваша. Але куди більш цікавим і унікальним виявиться малюнок, трафарет для якого ви створили самостійно!

Якщо у вас є талант до малювання , можете розробити його особисто. Якщо ж з мистецтвом малювання ви знайомі тільки з чуток, краще відшукати їх в інших джерелах.

C:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5291.jpg
C:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5292.jpg
Порада! Візерунки для трафаретів можуть бути будь-якими, але краще уникати малюнків із занадто дрібними деталями: велика ймовірність того, що фарба витече за межі  надто дрібного елемента. Крім того, цілком можливо, що здалеку невеликі деталі малюнка будуть виглядати нерозбірливо і неохайно.
Коли малюнок буде готовий, потрібно визначитися з матеріалом трафарету. Найчастіше використовують товстий картон або пластик. Ці матеріали досить щільні, щоб уникнути випадкових розривів тонких перегородок між деталями малюнка. Крім того, вони не промокають від фарби, і не деформуються. Можна використовувати і папір, але в такому випадку рекомендується заламинувати готовий трафарет – це допоможе захистити від вбирання фарби і дозволить використовувати його не одноразово.

C:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5302.JPGВибір техніки нанесення малюнка

Картинки по запросу трафарет на стінуC:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\RSCN5348.JPGПрості прямі – отвори вирізані для малюнка, що набиваються.

Картинки по запросу трафарет на стінуЗворотний -  отвори вирізано для тла навколо малюнка. Малюнок має колір пофарбованої поверхні.

http://strport.ru/sites/default/files/ideya4.jpgОднотонний трафарет - для нанесення малюнка використовується всього один колір фарби.
Багатобарвний (комбінований) трафарет - для нього буде потрібно кілька фарб різних кольорів, терпіння, час і певна вправність. Новачкам краще починати навчання не з нього.
Об’ємний - трафарет виконується за допомогою шпаклівки, яка наноситься шпателем. У результаті малюнок набуває приємну випуклість. Зазвичай товщина візерунка становить від 1 до 3 мм – цього цілком достатньо, щоб http://s020.radikal.ru/i723/1403/06/4b1281891c28.jpghttp://design4dom.ru/sites/default/files/stena-22.jpgC:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5322.JPG
вийшов ефект 3D.

 

C:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5355.jpgC:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5351.JPG

 

Порада! Якщо при нанесенні шпаклівка лягла недостатньо рівно, і утворилися неакуратні краї, не переживайте - всі дефекти можна виправити за допомогою наждачного паперу.
 

Картинки по запросу трафарет на стінуАнтитрафарет. На відміну від решти видів трафаретів, при створенні яких фарба наноситься всередині малюнка, антитрафарет вимагає, щоб зафарбовувати невелику область і за його межами. Це допомагає досягти ефекту світіння. У такому випадку зазвичай використовується фарба в балончику. Зверніть увагу: для створення антитрафарета використовується та частина малюнка, яка зазвичай викидається – її називають вирізка. Вона приклеюється до поверхні, а фарба наноситься поверх неї.

Робимо трафарет самостійно

http://postroystenu.ru/wp-content/uploads/2015/09/reznoe33ru_nalichniki-svoimi-rukami1.jpgДля створення трафарету будь-якого типу вам потрібно наступне:

  • малюнок;
  • матеріал майбутнього трафарету (пластик, картон);
  • копіювальний папір;
  • простий олівець або маркер;
  • канцелярський ніж;
  • скотч (звичайний або малярський);
  • шматок шпалер або ватману для тренування;
  • міцна гладка поверхня для вирізання на ній трафарету.

Отже, малюнок і матеріал майбутнього трафарету обрані – далі потрібно визначитися з перенесенням зображення на основу. Якщо ви використовуєте картон або щільний папір, переносите візерунок на них за допомогою копіювального паперу. У випадку з прозорим пластиком буде простіше: просто переведіть малюнок на нього за допомогою маркера. Щоб зображення при цьому не зміщувалося, прикріпіть його скотчем.
За допомогою канцелярського ножа вирізайте і видаляйте всі області, розташовані всередині малюнка. Для цього помістіть майбутній трафарет на гладку міцну поверхню, якої не буде шкода пошкодити ножем.

Трафаретний малюнок на стіні

C:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\RSCN5348.JPGПорада! Нанесіть за допомогою трафарету фарбу на шматок шпалер або ватману. Це допоможе вам «набити руку», а також дасть можливість визначити, який колір підходить найкраще (для цього прикладіть  зразок до стіни).

Підготуйте поверхню: вона повинна бути чистою і сухою
Далі простим олівцем відзначте на стіні місце майбутнього малюнка. Для цієї мети можна використовувати рівень або просту лінійку. Потім прикріпіть трафарет за допомогою скотча або спеціального трафаретного аерозольного клею. Другий варіант кращий, оскільки при відриванні обробленого трафарету від стіни немає небезпеки відірвати разом з ним шматочок фарби. Крім того, після того, як ви видалите трафарет, клей не залишить на поверхні анінайменшого сліду.

Потім настає черга фарбування. Набирайте на пензлик невелику кількість фарби, щоб убезпечитися від затікання її під трафарет. Найкраще тримати пензлик  під прямим кутом по відношенню до стіни і «забивати» фарбу.

http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/3/76/421/76421533_3.jpgG:\майсер-клас трафарети Козловська\фото\DSCN5340.JPGC:\Users\User\Desktop\майсер-клас трафарети\фото\DSCN5350.JPGПорада! Якщо ви використовуєте тонкий пензлик і відпрацьовуєте дрібні деталі, використовуйте не метод набивання, а профарбовування  малюнку рухом вгору-вниз. При нанесенні аерозольної фарби розташовуйте балон на відстані не менше 30 см від поверхні. При роботі з губкою перші два-три відбитка потрібно зробити на «чернетці» – шматку шпалер або ватману, щоб прибрати зайву фарбу. При нанесенні малюнка малярським валиком промалюйе  потім окремо тонким пензликом незафарбовані куточки і дрібні деталі.
Коли малюнок буде готовий, обережно відокремте від стіни трафарет і насолоджуєтеся своїм шедевром.

 Отже …

http://idei-dekoru.com/wp-content/uploads/2015/10/Trafaret-dlya-sten-22.jpgТрафаретні малюнки в інтер’єрі – це відмінна можливість привнести в атмосферу приміщення оригінальний декор, який ви можете виконати своїми руками.

 

https://blog.hmstudio.com.ua/wp-content/uploads/2014/03/a88b6f037fa884daf0e74a286487c85f.jpgКартинки по запросу трафарет на стінуКартинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну
Інтер’єр

  

Інструменти, матеріали та способи нанесення малюнку

Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/3/76/421/76421533_3.jpg

Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну

http://lavandamd.ru/images/cache/trafaretyi_dlya_dekora_trafaretnaya_rospis55182.jpg

http://design4dom.ru/sites/default/files/stena-22.jpg

Картинки по запросу трафарет на стіну
Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

http://photosflowery.ru/photo/da/da7efa71ff6ce894344a806f8a6be6e3.jpg
http://artdecoupage.ru/image/data/Cadence/YB-61.jpg

Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

Картинки по запросу трафарет на стіну

 

              

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1.  lika-l@ukr.net
    Майстер клас дуже цікавий та корисний. На високому рівні 5.0 Дітям подобається ця техніка. Дякую!!! Матеріал структурований, оригінальний та відповідає темі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 січня 2020
Переглядів
2495
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку