МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
БЕРДЯНСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ
БЕРДЯНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИХОВНОГО ЗАХОДУ -
ВІКТОРИНИ «КУЛІНАРНИЙ ЕРУДИТ»
на тему:
«ПРИГОТУВАННЯ ФРУКТОВОГО САЛАТУ»
Розробив та провів викладач
Федорець Олена Володимирівна
Бердянськ, 2019
Тема: Приготування фруктового салату
Час проведення: 45 хвилин
Виконавці: учні групи з професії «Кухар; кондитер» (ІV курс)
Мета заходу:
виявити ступінь усвідомленості та глибини знань учнів з теми;
Обладнання: листи з питаннями, ручки, банани, яблука, апельсини, груші, .
Методичні рекомендації
У вікторині беруть участь дві команди по 3 учня в кожній. Кожна команда має свою назву: «Артисти» і «Боксери». Конкурс оцінює незалежне журі.
На початку вікторини в учасників немає ніяких продуктів – їм треба заробити фрукти на конкурсі «Знавці кулінарії».
Коли всі необхідні продукти зібрані, учасники починають готувати фруктовий салат. Хто швидше приготує і подасть салат, той і буде переможцем.
Підступна умова конкурсу: у кожному з турів команда-переможець отримує по 2 одиниці продуктів, а переможений на 1 більше і, як результат затрачає більше часу на приготування салату.
У вікторині передбачено 4 конкурси.
І конкурс – «Національні страви» (приз – банани)
Завдання. Виберіть одну правильну відповідь з чотирьох запропонованих.
Кожній команді пропонується 10 питань.
Йде колективне обговорення.
Питання І команди (правильну відповідь позначено плюсом)
1) Яке з цих кулінарних виробів не є борошняним?
А. лаваш. Б. галушки. В. еклер. Г. азу. +
2) У якій з цих перших страв, згідно традиційному рецепту, повинні бути маслини і лимон?
А. таратор. + Б. солянка. В. борщ. Г. розсольник.
3) Який з цих супів традиційно готують з баранини?
А. уха. Б. шурпа. + В. таратор. Г. ботвинья.
4) Якого з цих інгредієнтів немає в класичній рецептурі "грецького салату"? А. томати. Б. маслини. В. огірки. Г. авокадо. +
5) Виберіть правильне закінчення російського прислів'я: "Перший млинець:" А. колом. Б. віддай ворогові. В. комом. + Г. маслом не зіпсуєш.
6) Як називається сир, що виробляється з овечого молока?
А. віола. Б. бринза. + В. ковбасний Г. президент.
7) У якій країні існує Академія кухні?
А. Китай. Б. Франція. + В. Італія. Г. Росія.
8) Який з цих предметів кухонного начиння використовують в процесі приготування макаронів?
А. сито. Б. друшляк. + В. шумівка. Г. решето.
9) Як називається котел для приготування їжі?
А. Астрахан. Б. Рязан. В. Тюмен. Г. Казан. +
10) Який з цих салатів витриманий в багрових тонах?
А. Олів'є. Б. "Мімоза". В. "Столичний". Г. Вінегрет. +
Питання ІІ команди
1) Який вид пирогів існує на Русі? (Великий круглий відкритий зверху пиріг з начинкою; взагалі пиріжок з відкритою начинкою.)
А. розтягай. + Б. розсідлай. В. розпрягай. Г. розстеляй.
2) Що з цього є російською стравою? (Великий довгастий пиріг з начинкою з м'яса або риби, капусти, каші.)
А. кулебяка. + Б. каляка. В. забіяка. Г. маляка.
3) Як називається великий весільний пиріг конусоподібної форми з різними верствами начинок, одна з яких обов'язково робилася з курячого м'яса?
А. курник. + Б. курйоз. В. курятник. Г. курінь.
4) Чим, згідно російському прислів'ї, червона хата?
А. ікрою (червоною). Б. пирогами. + В. рибою (червоною). Г. борщем.
5) Без чого не звариш куліш?
А. борошно. Б. макарони. В. м'ясо. Г. крупа. +
6) У якому з цих продуктів не міститься холестерин?
А. куряче стегенце. Б. копчена ковбаса. В. соняшникова олія. + Г. рибне філе. 7) Яку кашу називають кашею англійських королів?
А. вівсяну. + Б. рисову. В. гречану. Г. манну.
8) Як називається традиційна молдавське страва?
А. мамалига. + Б. бабалига. В. папалига. Г. дедалига.
9) Який з цих соусів належить до грузинської кухні?
А. Болоньєзе. Б. Ткемалі. + В. Тартар. Г. Бешамель.
10) Яке з цих грузинських слів не означає назви грузинської страви? (Це грошова одиниця Грузії)
А. Хачапурі. Б. Лобіо. В. Бастурма. Г. Ларі. +
ІІ КОНКУРС – «ЩО ЦЕ?» (приз -яблука)
Завдання. Команди повинні вказати продукт за його назвою. Наприклад, молоко - напій, карась - риба, гречка - крупа.
№ п/п |
1-а команда |
2-а команда |
1 |
артишок (овоч) |
чеддер (сир) |
2 |
сазан (риба) |
фісташки (горіхи) |
3 |
хурма (фрукт) |
баклажан (овоч) |
4 |
брусника (ягода) |
бички (риба) |
5 |
рис (крупа) |
виноград (ягода) |
6 |
вобла (риба) |
малина (ягода) |
7 |
буженина (м’ясо) |
пастернак (овоч) |
8 |
кокос (горіх) |
палтус (риба) |
9 |
ізюм (сухофрукти) |
кориця (пряність) |
10 |
кумис (напій) |
квас (напій) |
11 |
кефаль (риба) |
індичка (птах) |
12 |
какао (напій) |
кольрабі (овоч) |
13 |
рябчик (птах) |
кавун (ягода) |
14 |
лавровий лист (пряність) |
петрушка (зелень) |
15 |
киві (фрукт) |
пшоно (крупа) |
16 |
сморчок (гриб) |
медовуха (напій) |
17 |
редька (овоч) |
топінамбур (овоч) |
18 |
лимон (фрукт) |
стерлядь (риба) |
19 |
полуниця (ягода) |
диня (овоч) |
20 |
бастурма (м'ясо) |
яблуко (фрукт) |
ІІІ КОНКУРС – «ВІТАМІНИ» (приз - груші)
Завдання. Команди вибирають який-небудь вітамін (А, В, С) і називають продукти, що його містять.
А (печінка яловича, морква, шипшина, риб'ячий жир, абрикоси і т. д.).
В (боби, гречка, борошно, молоко, дріжджі, цвітна капуста).
С (овочі, ягоди, особливо смородина, шипшина, обліпиха, апельсини).
Яка команда назве більше продуктів, та й переможе у цьому конкурсі.
ІV конкурс – «Сканворд» (приз - апельсин)
Завдання. Розв’язати сканворд «Солодощі» та відгадати ключове слово.
Розв’язання:
Відповідь: Мороженое.
За проведеним…
Перед тим, як команди приступили до приготування фруктового салату, проводився інструктаж з техніці безпеки при користуванні ріжучими предметами.
Після вікторин обидві команди одержали фрукти, які вони заробили, а також призи від спонсорів: ківі і йогурт та приступили до приготування фруктового салату. Фрукти помили, очистили і нарізали скибочками, заправили йогуртом і подали в креманках.
Незалежне журі та гості провели дегустацію конкурсу та визначили переможця.