Методичні рекомендації до виховного заходу - вікторини «Кулінарний ерудит» на тему: «Приготування фруктового салату»

Про матеріал
Мета заходу: - виявити ступінь усвідомленості та глибини знань учнів з теми; - прищеплювати інтерес до знань з кулінарії; - розвивати логічне мислення; - виховувати наполегливість в досягненні мети.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БЕРДЯНСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ

БЕРДЯНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИХОВНОГО ЗАХОДУ -

ВІКТОРИНИ «КУЛІНАРНИЙ ЕРУДИТ»

на тему:

«ПРИГОТУВАННЯ ФРУКТОВОГО САЛАТУ»

 

 

Розробив та провів викладач

Федорець Олена Володимирівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бердянськ, 2019


Тема: Приготування фруктового салату

Час проведення: 45 хвилин

Виконавці: учні групи з професії «Кухар; кондитер» (ІV курс)

Мета заходу:

 виявити ступінь усвідомленості та глибини знань учнів з теми;

  • прищеплювати інтерес до знань з кулінарії;
  • розвивати логічне мислення;
  • виховувати наполегливість в досягненні мети.

Обладнання: листи з питаннями, ручки, банани, яблука, апельсини, груші, .

 

Методичні рекомендації

У вікторині беруть участь дві команди по 3 учня в кожній. Кожна команда має свою назву: «Артисти» і «Боксери». Конкурс оцінює незалежне журі.

На початку вікторини в учасників немає ніяких продуктів – їм треба заробити фрукти на конкурсі «Знавці кулінарії».

Коли всі необхідні продукти зібрані, учасники починають готувати фруктовий салат. Хто швидше приготує і подасть салат, той і буде переможцем.

Підступна умова конкурсу: у кожному з турів команда-переможець отримує по 2 одиниці продуктів, а переможений на 1 більше і, як результат затрачає більше часу на приготування салату.

У вікторині передбачено 4 конкурси.

 

І конкурс – «Національні страви» (приз – банани)

 

Завдання. Виберіть одну правильну відповідь з чотирьох запропонованих.

 

Кожній команді пропонується 10 питань.

Йде колективне обговорення.

                                  

Питання І команди (правильну відповідь позначено плюсом)

1) Яке з цих кулінарних виробів не є борошняним?

А. лаваш.          Б. галушки.       В. еклер.        Г. азу. +

2) У якій з цих перших страв, згідно традиційному рецепту, повинні бути маслини і лимон?

А. таратор. +      Б. солянка.      В. борщ.         Г. розсольник.

3) Який з цих супів традиційно готують з баранини?

А. уха.               Б. шурпа. +         В. таратор.        Г. ботвинья.

4) Якого з цих інгредієнтів немає в класичній рецептурі "грецького салату"? А. томати.         Б. маслини.          В. огірки.         Г. авокадо. +

5) Виберіть правильне закінчення російського прислів'я: "Перший млинець:" А. колом.          Б. віддай ворогові.   В. комом. +  Г. маслом не зіпсуєш.

6) Як називається сир, що виробляється з овечого молока?

А. віола.            Б. бринза. +          В. ковбасний    Г. президент.

7) У якій країні існує Академія кухні?

А. Китай.           Б. Франція. +        В. Італія.          Г. Росія.

8) Який з цих предметів кухонного начиння використовують в процесі приготування макаронів?

А. сито.              Б. друшляк. +       В. шумівка.      Г. решето.

9) Як називається котел для приготування їжі?

А. Астрахан.      Б. Рязан.                В. Тюмен.       Г. Казан. +

10) Який з цих салатів витриманий в багрових тонах?

А. Олів'є.            Б. "Мімоза".          В. "Столичний". Г. Вінегрет. +

Питання ІІ команди

1) Який вид пирогів існує на Русі? (Великий круглий відкритий зверху пиріг з начинкою; взагалі пиріжок з відкритою начинкою.)

А. розтягай. +    Б. розсідлай.          В. розпрягай.   Г. розстеляй.

2) Що з цього є російською стравою? (Великий довгастий пиріг з начинкою з м'яса або риби, капусти, каші.)

А. кулебяка. +    Б. каляка.                В. забіяка.      Г. маляка.

3) Як називається великий весільний пиріг конусоподібної форми з різними верствами начинок, одна з яких обов'язково робилася з курячого м'яса?

А. курник. +        Б. курйоз.               В. курятник.   Г. курінь.

4) Чим, згідно російському прислів'ї, червона хата?

А. ікрою (червоною). Б. пирогами. +   В. рибою (червоною). Г. борщем.

5) Без чого не звариш куліш?

А. борошно.        Б. макарони.            В. м'ясо.        Г. крупа. +

6) У якому з цих продуктів не міститься холестерин?

А. куряче стегенце. Б. копчена ковбаса. В. соняшникова олія. + Г. рибне філе. 7) Яку кашу називають кашею англійських королів?

А. вівсяну. +       Б. рисову.                В. гречану.     Г. манну.

8) Як називається традиційна молдавське страва?

А. мамалига. +   Б. бабалига.             В. папалига.   Г. дедалига.

9) Який з цих соусів належить до грузинської кухні?

А. Болоньєзе.     Б. Ткемалі. +           В. Тартар.       Г. Бешамель.

10) Яке з цих грузинських слів не означає назви грузинської страви? (Це грошова одиниця Грузії)

А. Хачапурі.       Б. Лобіо.                  В. Бастурма.    Г. Ларі. +

ІІ КОНКУРС – «ЩО ЦЕ?» (приз -яблука)

Завдання. Команди повинні вказати продукт за його назвою. Наприклад, молоко - напій, карась - риба, гречка - крупа.

 

№ п/п

1-а команда

2-а команда

1

артишок (овоч)

чеддер (сир)

2

сазан (риба)

фісташки (горіхи)

3

хурма (фрукт)

баклажан (овоч)

4

брусника (ягода)

бички (риба)

5

рис (крупа)

виноград (ягода)

6

вобла (риба)

малина (ягода)

7

буженина (м’ясо)

пастернак (овоч)

8

кокос (горіх)

палтус (риба)

9

ізюм (сухофрукти)

кориця (пряність)

10

кумис (напій)

квас (напій)

11

кефаль (риба)

індичка (птах)

12

какао (напій)

кольрабі (овоч)

13

рябчик (птах)

кавун (ягода)

14

лавровий лист (пряність)

петрушка (зелень)

15

киві (фрукт)

пшоно (крупа)

16

сморчок (гриб)

медовуха (напій)

17

редька (овоч)

топінамбур (овоч)

18

лимон (фрукт)

стерлядь (риба)

19

полуниця (ягода)

диня (овоч)

20

бастурма (м'ясо)

яблуко (фрукт)

 

ІІІ КОНКУРС – «ВІТАМІНИ»  (приз - груші)

 

Завдання. Команди вибирають який-небудь вітамін (А, В, С) і називають продукти, що його містять.

А (печінка яловича, морква, шипшина, риб'ячий жир, абрикоси і т. д.).

В (боби, гречка, борошно, молоко, дріжджі, цвітна капуста).

С (овочі, ягоди, особливо смородина, шипшина, обліпиха, апельсини).

Яка команда назве більше продуктів, та й переможе у цьому конкурсі.

 

ІV конкурс – «Сканворд» (приз - апельсин)

Завдання. Розв’язати сканворд «Солодощі» та відгадати ключове слово.

Розв’язання:

Сканворд СЛАДОСТИ

Відповідь: Мороженое. 

 

За проведеним…

Перед тим, як команди приступили до приготування фруктового салату, проводився інструктаж з техніці безпеки при користуванні ріжучими предметами.

Після вікторин обидві команди одержали фрукти, які вони заробили, а також призи від спонсорів: ківі і йогурт та приступили до приготування фруктового салату. Фрукти помили, очистили і нарізали скибочками, заправили йогуртом і подали в креманках.

Незалежне журі та гості провели дегустацію конкурсу та визначили переможця.

 

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку