Методичний посібник " Патріотичне виховання на уроках математики"

Про матеріал

Даний посібник містить дві частини: теоретична і практична, де розроблені уроки математики з елементами патріотичного виховання

Перегляд файлу

1

 

C:\Users\дом\Desktop\118813874_SRRRR_RRRRRR.jpgC:\Users\дом\Desktop\118813874_SRRRR_RRRRRR.jpgБерезівський навчально – виховний комплекс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\дом\Desktop\images (4).jpgпідготувала

вчитель математики

Бор І.Г.

 

 

 

 

 

Зміст

Вступ …………………………………………………………..…………3

Розділ І. Патріотичне  виховання. Основні напрями патріотичного виховання………………………………………………………………….…………5

1.1 Сутність патріотичного   виховання……………………………………………5

1.2. Основні напрями в системі патріотичного виховання:……………………….9

Розділ ІІ.  Практичне застосування патріотичного виховання на уроках математики………………………………………………………………………….16

  2.1.  Математичні  задачі  патріотичного  спрямування………………….…….16

  2.2. Уроки математики з використанням елементів патріотичного виховання…………………………………………………………………………...23

                   2.2.1. Урок математики у 6 класі на тему: « Ділення раціональних чисел »……………………………………………………………………………23

                 2.2.2. Урок у 5 класі на тему: «Множення і ділення натуральних чисел, їх властивості »………………………………………………….………29

C:\Users\дом\Desktop\118813874_SRRRR_RRRRRR.jpg               2.2.3. Урок – подорож з алгебри  у 7 класі на тему « Формули скороченого множення  »………………………………………………………..36

                      2.2.4. Урок-подорож «Сторінками життя та творчості

Т.Г. Шевченка»…………………………………………………………………….43

                   2.2.5. Урок-подорож «Стежинами Великого Кобзаря ».

 ( інтегрований урок алгебри та української літератури у 7 класі )…………..47

 

 

Висновки …………………………………………………………….…59

Рекомендації …………………………………………………………...60

Література ………………………………………………………….…..62

 

C:\Users\дом\Desktop\3.jpg 

Вступ

Сучасна освіта передбачає на відродження національної гідності, патріотизму і громадянської позиції кожної людини, її самореалізацію в матеріальній і духовній сферах суспільного життя. Досягти цієї мети можна, забезпечивши школярами засвоєння базових знань з предметів природничо-математичного циклу, та соціалізацію особистості.

На уроках математики та в позаурочний час можна стимулювати громадянську свідомість шляхом розв'язання задач економічного та екологічного змісту.

Процес розбудови й утвердження суверенної, правової, соціально орієнтованої держави органічно пов'язаний із становленням громадянського суспільства в Україні, що передбачає істотну трансформацію світоглядних орієнтацій та свідомості народу.

Актуальність громадянського виховання зумовлюється процесом відродження нації. Воно відіграє особливу роль ще й тому, що покликане сприяти формуванню особистості та залученню її до суспільного життя.

Важливе місце в громадянському вихованні посідає громадянська освіта. Це навчання, спрямоване на формування знань про права і обов'язки людини, соціально-політичної компетентності особистості у суспільній сфері, економічної освіченості і здатності керуватися відповідними знаннями в умовах кардинальної перебудови суспільства. Громадянське виховання поєднує в собі громадянську, політичну соціалізацію:, я - громадянин країни, і повинно виховуватись в людини ще з дошкільного віку.

 

Школа ж покликана формувати громадянську свідомість учнів під час вивчення всіх навчальних предметів, і математики зокрема. Адже виховання особистості відбувається не тільки при виконанні самостійної роботи, розв'язуванні та конструюванні задач і вправ. Ставлячи дидактичну мету вчитель добирає завдання виховного змісту.

           В процесі вивчення математики велика увага приділяється економічному вихованню учнів. На уроках та в позаурочний час, розв'язуючи задачі з економічним змістом, вчитель формує уміння оперувати економічними категоріями: норма часу, норма виробітку, продуктивність праці, собівартість продукції, рентабельність, прибуток, якість продукції, а також виховує бережливість, учить оцінювати економічну ефективність технологічних процесів, аналізувати результати впровадження нових технологій.

        Під час розв'язування задач треба не лише формувати первинні знання економіки, а й проводити бесіди виховного характеру, та переконувати дітей, що економічні знання дадуть змогу краще адаптуватися в умовах ринкових відносин, впровадження фермерства, нових форм господарювання. Приклади задач економічного та екологічного змісту, які, крім математичної ідеї, носять елементи громадянського виховання. Розв'язування задач такого типу активізує пізнавальний інтерес учнів, дає додаткову інформацію щодо поєднання навчання з практикою сучасного господарювання, підвищує обізнаність учнів з практичними питаннями, сприяє їх підготовці до життя в умовах демократичного суспільства, виховує справжнього господаря землі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І. Патріотичне  виховання. Основні напрями патріотичного виховання

 

1.1 Сутність патріотичного   виховання

            Одне з важливих завдань, що стоять перед сучаснимим учителем математики, - виховувати в учнів петріотичний світогляд. Системна, щоденна праця на ниві патріотичного виховання не може бути марною. Ідеєю патріотизму проникся весь світ. Тема любові до України повинна звучати  не лише на уроках мови, історії, музики, захисту Вітчизни, але й н а уроках математики, фізики, хімії, біології, фізкультури та інших предметів. Бо для вчителя патріотизм – не пафос, а життєве кредо.
Але найголовніше, що цю патріотичну естафету підхоплюють учні, які, я впевнена, стануть гордістю української нації.

     Іноді молоді вчителі думають, що для виховання учнів придатні тільки ті уроки, на яких є можливість організувати “виховний момент”. Це неправильно. На кожному уроці можна і треба виховуватив учнях культуру мови, логічне мислення, патріотизм.

      Кожен хороший урок виховує учнів, навіть якщо в ньому немає ніяких “виховних моментів”. Якщо учні слухають поясненя учителя, затамувавши подих, усе це пояснення – суцільний виховний момент.

     Якщо учитель навчає учнів цінувати кожну хвилину, уміло організовує роботу, то він також виховує учнів.

     Завдання школи – навчити жити. Ми повинні виховувати людину, здатну створити своє власне життя,здатну до самовизначення. Учні, які раніше озброювались лише системою знань, умінь і навичок, нині повинні бути підготовлені до життєдіяльності, здатні активно і творчо працювати, діяти, саморозвиватися     та вдосконалюватися  інтелектуально, морально і фізично. А це, фактично, і є виконання Закону України «Про Освіту», де говориться: «Метою освіти є всебічний розвиток людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей; формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями».       

          Усе найголовніше та найважливіше для школяра відбувається на уроці, оскільки за роки свого навчання він відвідає майже 10 тисяч занять і не менш як 90 % робочого часу вчителя буде присвячено саме уроку: його плануванню, проведенню, модернізації, рефлексії над ним тощо. Гарна школа починається з уроку. Час вносить корективи в структуру й типологію уроку, в методи і засоби навчання. 

          Виходячи з нових реалій і потреб суспільства, особливістю сучасності стає те, що людина для самореалізації в суспільстві має набути вміння самостійно, усвідомлено робити вибір, активно діяти та природно сприймати зміни.

        Дух патріотизму, яким поступово пройнялися вчителі та учні, увійшов у серце кожного маленького українця великої шкільної родини. „ Якщо всі вчителі, учні та їх батьки співають гімн України, прикладаючи руку до серця, то, очевидно, що наша робота недаремна і ми правильно виховуємо наших дітей, які ніколи не осоромлять горде ім’я українця.”

На уроках математики хоч інколи, але  можна ставити запитання:

  1. Ваше ставлення до ветеранів Великої Вітчизняної війни, воїнів-афганців, героїв «небесної сотні» та Донбасу?
  2. Чи треба сьогодні дорожити минулим, поважати його?
  3. Чи боїтеся ви робити вибір? Ваше ставлення до голосування.
  4. Чи повинна бути служба в армії обов’язковою?
  5. Ваше ставлення до не українців. Чи можуть представники інших національностей бути патріотами України?
  6. Товари яких виробників купують ваші батьки? Які товари хотіли б купувати ви? Чому?
  7. Що на вашу думку потрібно для відродження України?
  8. Що значить для вас ім’я «українець»?
  9. Що ж, все-таки, значить бути патріотом України?
  10. Що нового в це поняття приніс наш непростий час?
  11. Чи вважаєте патріотизм корисним і хорошим?

     Практика засвідчує, що процес виховання громадянськості відбувається більш ефективно, коли учні глибоко усвідомлюють сутність понять „патріотизм”, „Батьківщина”, „незалежність”, „суверенність”, „правова держава”, „громадянське суспільство”, „демократія”, розуміють необхідність вироблення патріотизму в собі особисто. Коли вони вміють осмислити історію, культуру, мистецтво, цінності, мораль, звичаї, обряди, символіку свого народу, нації, рідного краю; знають особливості національного характеру народів України. Коли діти розуміють структуру державної влади, її внутрішню і зовнішню політику, поважають Конституцію і знають свої права та обов’язки, вміють аналізувати проблеми сьогодення та прогнозують шляхи виходу в ряди цивілізованих країн. Розуміючи, що патріотизм – це любов до Батьківщини і що він повинен бути навіть у сьогоднішніх умовах, вони не знають, що це також і любов до свого народу, нації, рідного краю. Діти не розуміють, що патріот – не той, що говорить красиві слова про Україну, а той, хто бачить труднощі й помилки, невирішені проблеми, проте не панікує, а долає перешкоди. З цією метою уроки доповнюються історичними фактами.

Формування в учнів ціннісного ставлення до суспільства, держави та до самої себе, відчуття своєї належності до України, усвідомлення єдності власної долі з долею своєї країни, активної за формою та моральної за змістом життєвої позиції є головною домінантою національно-патріотичного виховання учнів в процесі шкільного навчання, у тому числі, навчання математики. Важливою складовою виховання є прищеплення шанобливого ставлення до Збройних сил України, підготовка до оволодіння військовими професіями, мотивація учнів до військової служби.
         Виховання в школярів почуття патріотизму слід здійснювати на уроках математики, віддаючи перевагу окремим аспектам цієї роботи відповідно до вікових особливостей учнів.
        Зокрема, у 5-6 класах доцільно надавати пріоритет вихованню в учнів любові до України, її природи, рідного дому, школи, рідної мови, шляхом складання самими учнями (або за допомогою вчителя) і розв’язування задач, в яких мова йде про їх рідний край. Це задачі, що містять історичні дані, відомості про тваринний та рослинний світ регіону, в якому проживають школярі тощо. Під час розв’язування задач доречно пропонувати учням коментувати виконання дій. Це сприятиме розвиткові усного мовлення, формуванню у школярів вмінь правильно і грамотно висловлювати свої думки українською мовою. З цього погляду корисними також будуть такі  завдання, як наприклад, «Прочитай», «Сформулюй», «Провідміняй: а) сорок два мільйони; б) двадцять дев’ять тисяч».
              У 7-9 класах можливо розширити знання учнів про культуру українського народу за допомогою різних українських орнаментів (вишиванок) в процесі вивчення геометричних перетворень. Бажано звернути увагу учнів на те, що багато орнаментів лише на перший погляд видаються симетричними або утвореними шляхом паралельного перенесення. Насправді ж створення орнаментів людиною є процесом творчим, не завжди підпорядкованим математичним законам (на відміну від машинного орнаментування).
               У процесі навчання слід звертати увагу учнів на прізвища українських математиків, на їхній внесок у розвиток математичної науки. Одне з таких прізвищ – М. П. Кравчук, на пам’ятнику якого написано: «Моя любов – Україна і математика». М. П. Кравчук – академік Всеукраїнської  Академії Наук, якого 1938 року безпідставно репресували і заслали на Колиму, де він загинув. Суттєву допомогу вчителю нададуть відповідні матеріали, вміщені в українських шкільних підручниках з математики.
            Широкі можливості щодо виховання почуття патріотизму створюються при проведенні тематичних позакласних заходів, присвячених українським математикам: математичні вечори, вікторини, конференції, диспути, дискусії чи змагання тощо. На таких заходах можна розповісти учням про життя, діяльність та здобутки видатних українців, запропонувати розв’язати кілька задач, складених ними.
            У 10-11 класах серед основних виховних завдань є прищеплення любові до Батьківщини, відданості своєму народу, гордості за його культурні надбання, вболівання за його долю. Важливо продовжити ознайомлення учнів з іменами та біографіями видатних українських математиків. Наприклад, розповісти учням про творця одного з важливіших методів інтегрування - М. Остроградського (народився і похований на Полтавщині).
             Учнів основної та старшої школи варто також залучати до проектної діяльності, пов’язаної з вивченням діяльності відомих українських математиків. Наприклад, учням можна запропонувати такі теми для розроблення проектів: «Премії НАН України імені видатних українських учених», «Пам’ятники українським математикам», «Збірник українських історичних задач» та ін.

 

1.2. Основні напрями в системі патріотичного виховання:

         Основні напрями в системі патріотичного виховання: духовно-моральне; історико-краєзнавче; громадянсько-патріотичне; соціально-патріотичне; героїко-патріотичне; спортивно-патріотичне; національно-патріотичне. У школі робота з патріотичного виховання молоді проводиться в двох напрямах: – на позакласних заходах (організація і проведення бесід, диспутів і конференцій патріотичної спрямованості, випуск газет чи брошур, перегляд фільмів, екскурсії, зустрічі з видатними людьми тощо);

 на уроках (організація і проведення уроків математики з використанням матеріалу, що благодатний для здійснення патріотичного виховання).

        На уроках математики патріотичне виховання здійснюється за рахунок розширення змісту освіти, доцільних методів і форм навчання, використання сприятливих виховних ситуацій, а також особистості самого вчителя.

Патріотичне виховання слід здійснювати в початковій, основній і старшій школі, але для кожної вікової групи вчителю математики слід висвітлювати різні аспекти патріотизму і робити акцент на відповідному напрямі. В початковій школі вчителі приділяють увагу закладанню основних моральних цінностей, норм поведінки. Перевага надається прикладам духовно-моральної, історико-краєзнавчої та національно-патріотичної тематики. Саме вчителі у співпраці з батьками мають закласти фундамент для формування особистості учня, який є частиною суспільства і громадянином своєї країни.

               У Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2015-2019 патріотичне виховання визначається як складова національного виховання, головною метою якого є становлення самодостатнього громадянина-патріота України, гуманіста і демократа, готового до виконання громадянських і конституційних обов’язків,  до успадкування духовних і культурних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин. Воно сприяє єднанню українського народу, зміцненню соціально-економічних, духовних, культурних основ розвитку українського суспільства і держави .

            Патріотичне виховання учнів під час навчання математики це – особистісно орієнтований педагогічний процес, спрямований на набуття учнями інтегративної якості, яка характеризує їх позитивне ставлення до Батьківщини та її полікультурності, усвідомлення власної причетності до українського етносу та національної спадщини, відповідальне ставлення до розвитку особистості та вибору ціннісних орієнтацій.

           Виховання в процесі навчання – це лише частина цілісної виховної системи школи. Патріотичні почуття виховуються з дитячих років і, насамперед, у родині, де культивуються та зберігаються сімейні та загальнолюдські традиції та цінності, які згодом передаються дітям. У подальшому формуванню цінностей у підростаючого покоління, зокрема і патріотичних, сприяє школа та оточуюче середовище.

У 5 – 6 класах учителю математики слід створювати умови для ідентифікації учня як жителя міста чи села, виховувати любов до рідного дому, школи, вулиці, своєї країни, її природи, рідної мови, побуту, традицій. У підручниках для учнів 5-6 класів з математики міститься задачний матеріал, на основі якого можна здійснювати патріотичне виховання, але, на нашу думку, в недостатній кількості. Для того, щоб збільшити потенціал патріотичного виховання предмета математики, необхідно частіше включати в зміст уроку задачі, що викликають почуття гордості за рідну країну і стосуються державності, столиці, прапора тощо. Наприклад.

  • Визначте масштаб глобуса, якщо на ньому Україна займає площу 6,7 см.
  • Площа Києва дорівнює 84,3 га, а площа Андорри – 46,8 га. Який відсоток площі столиці України становить площа держави Андорра?
  • Підрахуйте, скільки разів у тексті Гімну України зустрічається кожна голосна буква. Складіть варіаційний ряд і побудуйте відповідну лінійну діаграму.
  • Найбільшою водною артерією України є Дніпро — третя за величиною (після Волги і Дунаю) річка Європи. Довжина Дніпра – становить 2201 км, у межах України — 981 км. Знайдіть який відсоток довжини річки знаходиться на території України.
  • Площа Києва дорівнює 84,3 га, а площа Андорри – 46,8 га. Який відсоток площі столиці України становить площа держави Андорра?

Доцільними будуть задачі екологічного спрямування, зміст яких уможливлює формування в учнів дбайливого ставлення до національних багатств і рідної природи. Варто пропонувати учням для розв’язування задачі краєзнавчого характеру, які допомагають виховувати в учнів бережливе ставлення до природних багатств, повагу до праці і традиціям українського народу, любов до власного краю і своєї Батьківщини. Це можуть бути задачі про річки та озера, тварин чи рослин, задачі про історичні споруди та новобудови регіону в якому проживають учні. Виховний вплив задач краєзнавчого характеру здійснює не сама математика, не її закони і її стиль, а ті данні, які зустрічаються в задачі, і які без будь-якої зміни математичного змісту могли бути замінені будь-якими іншими аналогічними даними. Наприклад, подані нижче задачі можуть бути сформульовані для інших міст і областей.

  • Площа Запорізької області складає 28,461 км2, а площа Полтавської області – 28,748км2. На скільки площа Полтавської області більша? Скільки відсотків площа кожної з областей складає від площі України?
  • Кількість населення Одеси та Шостки відповідно дорівнює 1017022 і 78505 осіб. У скільки разів більше людей проживає в Одесі, ніж у Шостці? Відповідь округліть до десятих.

      Формуванню патріотизму в учнів, зокрема гордості за успіхи держави, сприяють задачі, що містять історичні чи статистичні відомості (загальнодержавні чи регіональні). Цікавими для учнів є задачі, що містять історичні дані регіону, популяризують українську історію, боротьбу українського народу за незалежність, мову та культуру. Коли вміння розв’язувати задачу сплітається з історією, задача стає більш значимою і може стати дійсно цікавою кожному учню. Наприклад, учням, що проживають на території Харківської області, особливо цікавою буде перша задача, киянам – друга, а школярам західного регіону – третя.

  • Не завжди Київ був столицею України. З січня1920 по червень 1934 рр. Столицею Української Соціалістичної Радянської Республіки був Харків. Скільки повних років Харків був столицею? Дізнайтеся, які ще міста були столицею України у різні часи.
  • Україна є однією з 9 держав світу, які проектують і будують літаки. Серед найяскравіших здобутків українського літакобудування — найбільший у світі літак АН-225 “Мрія”, а також найпотужніший літак АН-124 “Руслан”. Ці “залізні птахи”, сконструйовані лідером літакобудування АНТК ім. Антонова, що знаходиться в Києві. Літак “Мрія”, маса якого 640 т, взявши на борт вантаж у 253 т, за один політ установив більше 124 рекорди. У скільки разів маса літака більша за масу вантажу, що він може підняти? Відповідь округліть до десятих.
  • У XV – XVI століті в Яггелонському (Краківському) університеті одержали освіту 800 українців. Серед них: із Львова – 108, Городка – 19, Кам’янця – 14, Дрогобича – 15, Брод – 5 і т.д. Який відсоток студентів Ягелонського університету у ці часи представляли мешканці інших міст України.
  • Культура Мізинської стоянка — одна з найвизначніших археологічних пам’яток пізнього палеоліту в світовій історії. Стоянка розташована на Сіверщині, поблизу села Мізин, Коропського району, Чернігівської області. Датується віком близько 18 000 років до н.е.Відкриття стоянки відбулося восени 1907 року. Встановіть, скільки років пройшло від часу існовання Мізинської стоянки до наших днів. Через скільки років після відкриття стоянки Україна здобула незалежність?

      У старших класах на уроках математики виховання патріотизму доцільно здійснювати під час вивчення елементів статистики та опрацювання статистичних даних у вигляді різного роду діаграм. З цією метою слід використовувати реальні досягнення українського народу. Наприклад.

  • За останні роки Україна збільшує виробництво зернових, зокрема – пшениці, і вийшла на третє місце в світі з експорту – 32,3 млн т зерна. Попереду лише США (72,3 млн т) та ЄС (38,5 млн т). Україні вдалося обійти такі визнані “житниці світу”, як Канада (28 млн т), Аргентина (21,9 млн т) і Бразилія (20,1 млн т). За даними задачі побудуйте стовпчасту діаграму.
  • З’ясуйте цифри, що характеризують народжуваність в Україні за кожен рік існування незалежної України. Побудуйте стовпчасту діаграму. Коли народжуваність була найвищою, а коли найнижчою?

            Варто звернути увагу на завдання, що учні виконують з коментуванням своїх дій. Це розвиває мовлення, формує правильну математичну мову, стимулює вміння правильно і грамотно висловлювати свої думки українською мовою. Корисними є завдання: «Прочитай», «Сформулюй», «Провідміняй: а) п’ять мільйонів; б)триста дві тисячі»

             У 7-9 класах вже слід впливати на формування в учнів духовно осмисленого (рефлексивного) патріотизму, який поєднує любов до свого народу, нації, Батьківщини. Також почуття поваги до інших народів, поваги до своїх і чужих прав і свобод. За допомогою прикладів різних українських орнаментів і вишивок учням можна показати багато геометричних перетворень. У той же час є можливість розширити знання учнів про культуру українського народу. Бажано звернути увагу учнів на те, що багато вишивок тільки на перший погляд здаються симетричними, чи утвореними за допомогою паралельного перенесення. Насправді процес створення вишивок і орнаментів – творчий і не завжди підпорядковується математичним законам. Пропонуємо учням аналізувати і створювати орнаменти не лише в 7 – 9 класах, а й у 5 – 6 клас при вивченні геометричних фігур та у 10-11 класі при вивченні періодичних функцій.

           У 9 класі під час вивчення вписаних і описаних многокутників учням доцільно розповісти про розвиток математики в Київській Русі, зокрема про знахідки в давньоруських курганах . Вони свідчать, що в ХІІ – ХІІІ  століттях у Київській Русі були розповсюджені орнаменти різних прикрас. Їх виконували за допомогою металевого зубчастого коліщатка, що мало 24 зубці. Зрозуміло, що для виготовлення такого коліщатка потрібно було вміти поділити коло на 24 рівні частини. Після цього учням слід запропонувати різними способами самостійно розв’язати задачу про поділ кола на 24 частини.

          Не варто вчителю оминати патріотичний матеріал, що міститься в діючих підручниках для 7-9 класів. Потрібно звертати увагу учнів на прізвища українських математиків, на їх внесок у розвиток математики. Знайомство зі знаменитими земляками виховує гордість за свою Батьківщину, рідний край. Одне з таких прізвищ – прізвище академіка Всеукраїнської  Академії Наук М.П. Кравчука, якого 1938 року безпідставно репресували і заслали на Колиму, де він і загинув. На його пам’ятнику в Києві написано девіз його життя: «Моя любов – Україна і математика». Учням бажано якомога більше розповісти про цього та інших справжніх патріотів України.

          Навчання має бути емоційним і збуджувати позитивні емоції. Протягом усього часу навчання в школі дитина, а пізніше підліток, молода людина  потребують взірця для наслідування. В інтересах суспільства та й самих молодих людей формувати зразки для наслідування з допомогою справді видатних особистостей. Як показує практика, на уроці створюється сприятлива емоційна обстановка, якщо перед викладом нового матеріалу провести 2-3 хвилинну бесіду про українських учених математиків або місце математики в житті давніх і сучасних людей.

        Особливого значення для патріотичного виховання набуває особистісно-орієнтований підхід, коли в центрі освітньо-виховного процесу стоять інтереси дитини, її потреби та можливості. Лише через таку ієрархію ціннісних підходів як людина (особистість) – народ (культура, історія, освіта) – держава (суспільство) можна реалізувати перспективну і демократичну модель виховання громадянина-патріота .

 

 

 

 

 

Розділ ІІ.  Практичне застосування патріотичного виховання на уроках математики

 

2.1.  Математичні  задачі  патріотичного  спрямування

 

НАТУРАЛЬНІ ЧИСЛА. 5 КЛАС

1. У класі 10 лампочок по 100 Вт кожна. Якщо вони горітимуть марно 1 годину, то буде втрачено 1 кВт/год електроенергії. У нашому районі понад 420 класів. Чому дорівнюватимуть втрати електроенергії в межах району?

2. Вторинна переробка 1 т паперу зберігає близько 30 000 л води і 6 т деревини. Підрахуйте, скільки збережеться води і деревини, якщо ви здасте 40 кг макулатури?

3. Щороку землі України втрачають близько 24 млн. т гумусу. Підрахуйте, скільки гумусу втрачається на території нашого сільськогосподарського кооперативу, якщо площа орних земель 1200 га? Площа орних земель України - 33 080 тис. га.

4. Якщо учень нашої школи збереже за чверть один зошит, країна збереже від вирубування 45 га лісу. Яка площа лісу буде збережена, якщо кожний учень за рік збереже 6 зошитів? У школі навчається 123 учні.

5. Учень правильно розв'язав 4 задачі та 3 приклади і разом одержав 11 балів. Скільки балів нараховувалось за правильно розв'язану задачу і правильно розв'язаний приклад, якщо задача оцінювалась на один бал більше, ніж приклад?

6. Запаси нафти в Україні - 125 млн. т. Розрахуйте, на скільки років вистачить цих ресурсів при умові, що їх щорічний видобуток становить 5 млн. т ?

7. Собівартість 1 ц молока у місцевому сільськогосподарському кооперативі 40 грн. Заготівельна ціна молока 80 грн. За 1 ц. Який прибуток одержить кооператив, якщо ним за рік реалізовано 2500 т молока?

8. При закладанні силосу в бурти СКА "Матюші" заощаджено на кожній тонні 3 грн. Якої економії досягнуто в СКА "Матюші", якщо в буртах заготовлено 15 000 т силосу ?

9. Кращі доярки СКА "Матюші" надоюють від кожної закріпленої за ними корови по 500 л молока при собівартості 40 грн. за один центнер. Визначити чистий доход, одержаний СКА "Матюші" від продажу молока, яке надоїли кращі доярки, якщо закупівельна ціна молока, зданого першим сортом, становить 85 грн. за 1 ц.

10. Площа стін і дна каналу зрошувальної системи з прямокутним перерізом становить 6000 кв. м. Якими мають бути розміри перерізу, щоб об'єм води в каналі, довжина якого 1 км, був найбільшим?

11. Один гектар полезахисної смуги шириною 10м захищає поле площею 25-30 га та на кожному гектарі сприяє збільшенню врожаю на 3-4 ц. На скільки центнерів збільшиться врожай на всій захищеній площі?

12. Як зміниться кількість вуглекислого газу на кінець уроку, якщо в кімнаті 20 чоловік і кожен з них у середньому протягом однієї хвилини виділяє у процесі дихання 250 мл СО2.

13. На побутові потреби за добу в середньому витрачається 250 л води (для м. Києва). Вирахуйте, скільки витрачатиметься води за місяць (рік)?

ДЕСЯТКОВІ ДРОБИ

14. Обчисліть, скільки енергії було витрачено при написанні контрольної роботи, враховуючи такі дані: під час писання на 1 кг маси людина витрачає 6,3 кДж на 1 год.

15. Маса консервної банки з білої бляхи становить 0, 0072 кг. На виготовлення цієї банки йде 1,6 г олова. Яку кількість заліза і олова можна дістати з кожних 100 млн. консервних банок, якщо у виробництво повернути, принаймні, половину ? (З кожної старої банки можна повернути половину затраченого на неї олова).

16. За одну хвилину двигун вантажного автомобіля "3ІЛ-130" в холостому режимі спалює 25 г палива. Скільки палива витратить він, якщо працюватиме в холостому режимі 0,5 год.; 1,5 год.?

17. Багато деревини і відходів її переробки йде на виробництво картону. із 3,4 куб. м лісових відходів виготовляють 1 т картону, що замінює 14 куб. м деревини, яка витрачається на виробництво тари. Скільки кубічних метрів деревини буде збережено, якщо для виготовлення картону використали 140 куб. м відходів?

18. Цівка води товщиною в сірник дає за добу втрату 480 л. Скільки води буде втрачено, якщо 100 чоловік не до кінця закрутять крани ? Скільком жителям вистачить цієї води на добу, якщо мінімум використання води для однієї людини 6 л?

19. До ферми потрібно підвести водопровід, довжина якого 167 м, Є труби, довжина яких 5 і 7 м. Скільки треба використати труб двох видів щоб була найменша кількість з'єднань ? (Труби доцільно не розрізувати)

20. На виготовлення 800 зошитів потрібно 68,8 кг паперу. Скільки паперу потрібно на виготовлення 1200 зошитів?

21. Скласти кошторис на ремонт класної кімнати, якщо потрібно побілити стіни і стелю, а також пофарбувати підлогу. Вартість побілки така: стіни - 0,03 грн. за 1 кв. м, стеля - 0,06 грн. за 1 кв. м, підлога - 1,03 грн. за 1 кв. м.

22. Засік у формі прямокутного паралелепіпеда має довжину 12 м і ширину 8 м. У цей засік насипано зерна до висоти 1,6 м. Для того, щоб визначити, скільки важить зерно в засіку, зробили ящик довжиною 0,5, шириною 0,5 м, висотою 0,4 м, наповнили зерном і зважили його. Скільки зерна в засіці, якщо в ящику вмістилося 80 кг зерна ?

23. Знайти виробіток трикорпусного плуга за 8 годин роботи, якщо швидкість трактора 5 км/год, захват одного корпусу 35 см, а непродуктивна втрата часу становить 0,1 всього витраченого часу. (Відповідь округлити з точністю до 0,1 га).

24. 100 куб. м повітря містить 21 куб. м кисню. Визначити об'єм кисню у вашій класній кімнаті, довжина якої 8 м, ширина 6 м, висота 3,5 м.

25. Під час кладки цегляних стін із швів витискується розчин, який скріплює цеглу. Якщо цей розчин зібрати і використати повторно, то на кожному 1 куб. м кладки можна заощадити 200 куб. см розчину. Скільки гривень може зекономити за рахунок збирання розчину будівельна бригада, зробивши 5,2 тис. куб. м кладки ? (1 куб. м розчину коштує 105 грн.).

26. Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС забруднено 6,6 млн. га сільськогосподарських угідь. Встановіть частку цих земель від площі сільськогосподарських угідь України, що дорівнює 41 854 тис. га.

27. Хімічне прополювання 1 га посівів кукурудзи тракторним обприскувачем коштує 4 грн. 80 коп., а прополювання вручну - 21 грн. ЗО коп. Скільки гривень заощадить агрофірма, замінивши прополювання кукурудзи вручну - хімічним, на площі 1200 га ?

28. Загальна площа сільськогосподарських угідь місцевого кооперативу близько 2000 га. Встановіть, скільки землі припадає на кожного жителя села Матюші, якщо кількість населення 1370 чоловік ?

29. Площа посівних земель нашого СКА "Матюші", відведена під зернові культури, становить 840 га. Третя частина цієї площі зайнята під посів озимої пшениці, решта порівну розділена між посівом ячменю і кукурудзи. Через використання посівного матеріалу з певним вмістом мікропошкоджень втрати озимої пшениці становлять 2,5 ц з одного гектара, втрати ячменю і кукурудзи - 1,4 та 2,3 ц з одного гектара відповідно. Визначити загальні втрати врожаю зернових культур.

30. На одному квадратному метрі поля, на якому збирали пшеницю, втрачено 2 колоски. В одному колоску 12 зернин (маса однієї зернини становить 0,5 г). Які втрати зерна, якщо площа поля, засіяного пшеницею, становить 500 га ? Яка частина врожаю втрачена, якщо врожайність дорівнює 56,5 ц пшениці з одного гектара ?

31. Витрата корму на кожну бджолину сім'ю в грудні становить 850 г, в січні - на 200 г більше, ніж у грудні, у лютому на 310 г більше, ніж у січні, а в березні на 1 кг 700 г більше, ніж у грудні. Скільки меду потрібно для годівлі однієї бджолиної сім'ї на 4 місяці?

32. СКА "Матюші" з площі 500 га зібрав 56,6 ц пшениці з кожного гектара, кукурудзи з площі 60 га по 60 ц з гектара, а гречки з площі 40 га по 15 ц зерна. Скільки всього зерна зібрали в СКА "Матюші"?

33. Переробка однієї тонни макулатури дає можливість зекономити 4 куб. м деревини, електроенергії на 2,5 грн., технічної пари на 2,7 грн. Скільки буде зекономлено згаданих матеріалів у результаті переробки 500,5 т макулатури?

34. У класі 9 лампочок по 100 Вт кожна. Якщо вони марно горітимуть 1 годину, то буде втрачено 0,9 кВ/год. електроенергії. В нашій школі 10 класних кімнат. Чому дорівнюватимуть втрати електроенергії за 2 години непродуктивної роботи лампочок ? Скільки додатково грошей потрібно заплатити, якщо 1 кВ/год. коштує 14,4 коп. ?

35. Сільськогосподарський кооператив виділив під кормові культури 100 га поля, вирішивши використати цю землю під посіви кукурудзи і люцерни. Як розподілити площу між цими культурами, якщо врожайність кукурудзи на силос 500 ц/га, а люцерни 360 ц з 1 га, щоб зібрати 4160 т ? Яка площа може бути засіяна кукурудзою ?

36. Для виготовлення шаф і столів є 25 куб. м деревини. Вихід деревини та прибуток на один такий виріб становить:

Скільки шаф виготовить кооператив і який прибуток отримає, якщо потрібно виготовити 60 столів, а з решти деревини - шафи?

 

РІВНЯННЯ, МАСШТАБ

37. Садити фруктові сади рекомендовано так, щоб кількість яблунь, груш і кісточкових дерев відносились як 10:3:7. Скільки яблунь, груш і кісточкових дерев вам потрібно закупити для посадки дерев на прямокутній ділянці розміром 95 х 60 м.

38. Норма висіву ярої пшениці 0,18 т на 1 га. Скільки пшениці потрібно буде для засіву прямокутної ділянки, розмір якої на плані з масштабом 1:10 000 дорівнюють 10см х 8см?

ВІДСОТКИ. 6-й КЛАС

39. Концентрацією розчину називається відношення кількості розчиненої речовини до кількості розчину. У 2 л води розчинено 40 г солі. Знайдіть концентрацію розчину.

40. Якщо зерно повної стиглості залишити на полі протягом 5 днів, то з кожним днем втрачатиметься 1% зерна. Визначити можливі втрати урожаю зерна з поля площею 200 га за 5 днів, коли урожайність дорівнює 50 ц з гектара.

41. Одна 100-ватна лампочка дає на 20 % більше світла, ніж дві 60-ватні. Підрахуйте, скільки заощадиться електроенергії, якщо вдома ви поміняєте лампочки в люстрах?

42. Норма намолоту пшениці комбайнера у жнива 2000 року за один робочий день становила 40 т пшениці, а поденна оплата 30 грн. За перевиконання норми виробітку комбайнер отримував додаткову оплату 50 % за кожну тонну намолоченого зерна. Скільки гривень становить додаткова оплата комбайнера, якщо за 15 робочих днів він намолотив 780 т?

43. Кількість великої рогатої худоби СКА "Матюші" на протязі трьох років змінювалась так: 1998 р. - 1750 голів, 1999 р. -1813 голів, 2000 р. - 1820 голів. Виразити у відсотках річний приріст поголів'я худоби і побудувати стовпчасту діаграму.

44. Добовий приріст теляти в середньому 750 г. Якщо кожної доби до його корму додавати 200 г кормових дріжджів, то приріст його маси буде на 23% більший від звичайного. Який приріст маси за рахунок додавання кормових дріжджів дасть стадо телят в 300 голів протягом п'яти місяців?

45. Природна втрата зерна при зберіганні його протягом 3-6 місяців в елеваторі становить 0,08%, на складі насипом - 0,12%, на площадці - 0,18%. Визначити втрати при зберіганні 100 т зерна в кожному із зазначених місць. Скільки зерна буде втрачено при зберіганні на складі і на площадці окремо порівняно із втратами на елеваторі?

46. За планом підприємство мало щомісяця витрачати по 1500 т вугілля. Завдяки режиму економії заощаджено 3 % місячної норми вугілля, причому 40 % заощадженої суми витрачено на премії робітників, а решту - на фонд підприємства. Який доход підприємства за рахунок економії палива, якщо 1 т вугілля коштує 180 грн.?

47. Із загального обсягу вод, що скидається у природні водойми, найбільшу частку неочищених вод має м. Київ - 60 %. Встановіть обсяг цих вод, якщо загальний об'єм - 8915 млн. куб. м.

48. Добовий приріст маси телят становить в середньому 500 г. Якщо кожної доби до його корму додавати 200 г концентратів, то приріст маси збільшиться на 15 % від звичайного. Який приріст маси телят за рахунок додавання концентратів дадуть телята протягом 6 місяців, якщо їх в СКА "Матюші" 600 голів?

49. Щоб виготовити 1 т паперу, потрібно витратити 5 куб. м ділової деревини. Школярі зібрали 2 т макулатури, з якої можна одержати 75 % чистого паперу. Скільки куб. м деревини буде заощаджено й скільки га лісу збережено від вирубування, якщо запас ділової деревини на 1 га становить 130 куб. м?

50. За 1999 рік СКА "Матюші" одержав 759 тис. гривень прибутку. Від тваринництва 37,6%, вирощування зернових 12,6%, цукрових буряків - 43%, решту від вирощування інших видів. Визначити прибуток СКА "Матюші" від кожної галузі.

51. Знайдіть площу підлоги і площу всіх вікон (світлову площу). Скільки відсотків становить світлова площа відносно площі підлоги ? Чи відповідає це санітарній нормі, якщо санітарна норма становить 55% ?

52. При відгодівлі свиней цілим, крупно-розмеленим і дрібно розмеленим зерном засвоюється 60 %, 80 % і 85 % поживних речовин, які є в кормах. Яку кількість крупно-розмеленого або дрібно-розмеленого зерна можуть замінити 34 кг цілого зерна?

53. Оператори машинного доїння місцевого господарства надоюють за рік по 160 т молока від закріплених за ними корів. Реалізаційна ціна за один літр молока становить 64 коп. За надоєне молоко кожний з них отримує 2 % додаткової оплати. Скільки грошей додаткової оплати одержить оператор за надоєне молоко?

54. При проходженні через лісову смугу швидкість вітру зменшуєтьс на 30-40%. Визначити швидкість вітру у відкритому степу, якщо в районі лісової смуги вона дорівнює 4,2 м за секунду. Чи переноситиме цей вітер у відкритому степу середньої величини пісок, якщо для перенесення піску достатня швидкість вітру 5-7 м за секунду?

55. СКА "Матюші" намітив план розширення посівних площ і впровадження нової сівозміни. До виконання плану зернові культури становили 80 % усіх посівів, кормові - 14 %; під технічні культури відведено 250 га, а під картоплю і овочеві культури 20 га. Після виконання плану зернові культури повинні становити 70 % усіх посівів, кормові (з горохом) 20 %; технічні культури займатимуть 550 га, а картопля і овочеві культури - 45 га. Визначити посівні площі кожного виду культур до виконання і після виконання плану.

Побудувати діаграму.

56. Суходіл займає 59 %, вода займає 71 %, земної поверхні. У північній півкулі суходіл займає 39 %, вода - 61 % поверхні, а в південній півкулі суходіл займає 19%, вода - 81 % поверхні. Знайти площу, яку займає суходіл і вода на земній кулі та окремо в кожній півкулі, якщо поверхня земної кулі наближено дорівнює 510 млн. кв. м.

Побудуйте три секторні діаграми, використовуючи транспортир.

57. Посівні площі в місцевому господарстві розподілені так: вся посівна площа, га - 2000; зернові культури, га - 900; технічні культури, га - 370; кормові культури, га - 723.

Скільки відсотків становила кожна культура до всієї посівної площі ? Побудуйте секторну діаграму.

 

2.2. Уроки математики з використанням елементів

патріотичного виховання

 

2.2.1. Урок математики у 6 класі на тему: « Ділення раціональних чисел »

 

Тема уроку:  Ділення раціональних чисел

Мета. 1) сформувати в учнів навички виконання ділення   раціональних  чисел,  вдосконалювати  навички обчислення значень виразів, що містять раціональні числа з використанням чотирьох арифметичних дій;

2) розвивати мислення , пам'ять, увагу, навички  обчислювального  характеру;

3) виховувати  позитивні риси особистості,  почуття патріотизму, відповідальності за

доручену справу,  інтерес до навчання, активність, кмітливість;

 

Обладнання: маршрут  руху, фізична карта світу, зображення  козацької чайки, піратського  корабля, сигнальні картки, картки-завдання; підручник для 6-го класу,

авт. Н.А. Тарасенкова:

Тип уроку: урок – подорож.

Хід уроку

Розум полягає не лише в знаннях, але

 й у вмінні застосовувати ці знання.

Арістотель

І. Організаційний момент

 

ІІ. Перевірка  домашнього  завдання

 

а) перевірити  наявність  письмового  домашнього  завдання

б) встановити  відповідність

 

ІІІ.  Повідомлення теми і  мети уроку , очікуваних результатів

C:\Users\дом\Desktop\скачанные файлы.jpg        Вчитель :  Продовжуючи вивчати тему «Ділення раціональних чисел», проведемо цей урок у формі подорожі.  На нас чекають цікаві зупинки. Хочу зауважити, що в роботі нам допоможе вислів давньогрецького філософа і вченого Арістотеля «Розум полягає не лише в знаннях, але й у вмінні застосовувати ці знання». Вам надається можливість застосувати свої знання і вміння.

       Ми здійснимо гру-подорож на козацькій чайці за маршрутом: Дніпро, Чорне  море, Босфорська протока, потім – Середземне море, Гібралтарська протока, а далі,  перетнувши Атлантику, дійдемо до берегів Північної  Америки. Зародком нової української державності – козацької –стала  C:\Users\дом\Desktop\images.jpgЗапорізька Січ. Її демократичний характер пояснюється тим, що Запорізьку Січ створив сам народ для подолання загрози знищення; козакам були потрібні злагода й порозуміння. Образ запорізького козака став символом захисника Батьківщини. Козацтво захищало українські землі від руйнівних набігів турецько-татарських загарбників, повернуло до життя спустошені татарськими ордами

південноукраїнські землі. Запорізькі козаки піднялися у військовій справі до рівня кращих європейських армій XVII-XVIII ст. Досконало володіли мистецтвом морського бою. Їхній флот складався із чайок – легких маневрених човнів, які мали два керма (кормове і носове), рухалися як на веслах, так і з допомогою вітрила. Чайки вміщували 50-70 козаків, озброєних рушницями і шаблями та невеликими гарматами .Саме в козаках український народ бачив своїх найбільш надійних захисників. От що писав мандрівний поет XVII сторіччя Климентій Зинов’єв: 

 ...Козаків, немов святих, треба шанувати.

                    Позаяк і кров свою в битвах проливають.

                      Тим з небес подай свою, Господи, корону,

                        Хто для нашої землі лагодить оборону.

ІV. Актуалізація опорних знань

І етап «Старт»

    На цьому етапі потрібно привести екіпіровку чайки в повний порядок: розкласти все по своїх місцях, щоб нічого не заважало в подорожі. Для цього потрібно дати відповіді на запитання        

       ВПРАВА « МОЗКОВИЙ   ШТУРМ»

  1. Назвати компоненти дії віднімання.
  2. Як помножити два раціональних числа з різними знаками?
  3. Компоненти дії ділення.
  4. Як додати два числа з однаковими знаками?
  5. Як поділити два числа з однаковими знаками?
  6. Сформулювати  і записати  перставну та сполучну властивості  множення.
  7. Як додати два числа з різними знаками?
  8. Записати   розподільну властивість множення.

V. Відпрацювання навичок

ІІ етап «Маршрут руху»

Ми успішно подолали першу частину шляху – Дніпро і вийшли у Чорне море.  Ми правильно склали маршрут, рухались правильним курсом, але шторм збив  нас з курсу. Щоб зорієнтуватися в просторі, нам треба розв’язати  завдання, за правильними відповідями відшукати слово, яке вкаже на курс  нашої подорожі. Кожному учню  дається картка  з зашифрованим  словом.

ВПРАВА « ХТО ШВИДШЕ ?»

  1.  : ( -6);   2)  ;  3)  -5,05: ( -5)  4)  8: ;  5) :(-18);  6) -29:( -1)

29

-64

1,01

О

Р

Б

Ф

О

С

 

Ми правильно відгадали: наш курс – Босфор.

Розповідь вчителя:  Босфор – протока між Європою та Малою Азією, з'єднуюча

Чорне море з Мармуровим і разом з Дарданелами – з Середземним. За легендою свою назву протока отримала завдяки Іо. Щоб уникнути гніву своєї дружини Гери, Зевс перетворив свою прекрасну кохану на ім’я Іо у білу корову. Нещасна Іо обрала водний шлях порятунку, пірнувши у синій вир протоки, що з тих пір так і називається «коров'ячим бродом» або Босфором. З обох боків протоки розташоване історичне місто

Константинополь, сьогоднішній Стамбул. Стамбул розташований одразу в двох частинах світу — Європі та Азії — і немов з’єднує їх у вічному поцілунку. Багаторазово змінював своє ім’я, кожне з яких знаменує яскраві періоди світової історії, – Візантія, Новий Рим,

Константинополь, Стамбул, Царгород.

 

ІІІ етап «Поповнення запасів їжі і питної води»

Робота з сигнальними картками:  Вправа  « ТАК ЧИ НІ »Так – зелений  колір, ні – червоний       

Обчислити:

12 : ( – 3) = - 4         – 24 : (– 6)= - 4

0 : (– 8,7)= 8,7                 (–1):100=- 0,01

            (–1)* 121 = 121                  12,12: ( -2) = - 6,06

    10: ( -100)= -0,1              -3: ( -4)= 0,75

ІV етап «Пірати»

  І знову ми в дорозі. Ми пливемо Середземним морем. Що ж це? На нас

накинулися пірати. Щоб врятуватися від піратів, вам необхідно розв’язати

  • вправу №1353(1)  Із числами ;  -  0,7; ;  виконайте такі  дії: поділіть добуток найбільшого і найменшого  з даних чисел на число -2.

Двоє  учнів виконують завдання на картках-корабликах.

V етап «Гібралтар»

     Гібралтар, територія на півдні Піренейського

півострова, біля Гібралтарської протоки включає в себе скелястий  півострів (висотою до 425м.) і піщаний перешийок, що з'єднує скелю з Піренейським півостровом. Гібралтар був відомий ще стародавнім грекам і римлянам під назвою Кальпе.            

У 8 ст. перетворений арабами у фортецю, що була названа Джебель-ат-Тарік (гора Таріка) на честь арабського  завойовника Таріка ібн Сеїда. Пізніше ця назва була перекручена, і  фортеця стала називатися Гібралтар.

Щоб пропливти протоку, треба пройти випробування.

 

Робота  в групах   .  Розв’язати рівняння

  1. ( -1,1 +х):8,8=0                 2) ( -1,8 +х):/ -0,24/=0

Х= 1,1                                     х=1,8

VІ етап «Атлантика» 

Наша подорож  добігає кінця.  Ми з вами добре попрацювали і   добрались до Атлантики. А щоб побачти довгоочікуваний маяк нам з вами потрібно розв’язати задачу.

Розвязати  задачу . Оленка  задумала  ціле число. Якщо до його половини додати його четверту частину, то отримаємо -18. Яке число задумала Оленка.

Відповідь: х = -24

І ось, нарешті на горизонті з’явився маяк, вогник якого ледь-ледь

світить у далечині.

VІ.   Підсумки уроку та пояснення домашнього завдання.

А) Мікрофон  по колу

Що нового ви дізналися на уроці?

Мені сподобалось….

Я задоволенийтим, що….

Б) Дерево настрою

 

Учні  отримують яблука Червоного, Зеленого, Жовтого кольору.

Червоний – я задоволений собою, своїми знаннями, урок приніс велике задоволення;

Зелений – я дізнався  багато нового, цікавого, але маю недостатньо  знань;

Жовтий – я не задоволений собою

Ось і закінчилася наша подорож. І закінчувати урок вже настала пора.

Сьогодні ви не витрачали час, тому є кандидати для нагород у

нас(Оцінювання учнів).

Повторити  параграф  29, № 1352 ( 3), 1356, 1359, 1364*

 

2.2.2. Урок у 5 класі на тему: «Множення і ділення натуральних чисел, їх властивості »

Тема уроку: Множення і ділення натуральних чисел, їх властивості

Мета уроку:

  • Формування стійких навичок обчислень, розвиток логічного мислення.
  • Вироблення навиків розв’язування вправ на множення і ділення натуральних чисел.
  • Розв’язування рівнянь на основі залежностей між компонентами дій множення і ділення, розв’язувати текстові задачі, що потребують використання залежностей між величинами, зокрема розв’язувати задачі за допомогою рівнянь

Обладнання:

  • Дидактичний матеріал із завданнями для різних етапів уроку.
  • На магнітній дошці ватман, на якому намальований віночок, сплетений лише з листків, а замість квітів – кола з прорізами, які за урок заповнюються.
  • Індивідуальні карточки з домашніми завданнями.
  • Таблиці для задач на рух, схеми для задач та карточки для бліц-турніру.

 

Хід уроку

І. Повідомлення теми і мети уроку.

  • Ми вивчали тему „Множення і їх властивості”. Сьогодні ми повинні повторити всі прийоми множення та ділення, переконатися, що ми навчилися виконувати вправи на множення та ділення натуральних чисел, розв’язувати рівняння на основі залежності між компонентами дій множення і ділення, розв’язувати текстові задачі, а також розв’язувати задачі за допомогою рівнянь. І разом з тим ми будемо на уроці

плести віночок.

 Найбільшу відзнаку українського національного вбрання становив віночок зі стрічками. Український віночок, оспіваний у піснях, оповитий легендами і переказами, був символом добра і надій.

 Український віночок – не просто краса, а й оберіг „Знахар душі”, бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає, волосся береже. Цей звичай плести віночки прийшов до нас із давнини. Дівчаткам, яким минуло 6 років плели віночки із 7 квіток, ми ж будемо плести вінок з 12 квіток, і ми будемо вплітати по одній квіточці – тим самим виконувати по одному завданню.

 Приступаємо до роботи.

1 завдання. Усний рахунок.

 Обчисліть:  2 49 50 =    3 5 8 3 =

49 9 + 21 9 =   13 2 5 6 =

25 78 4 =    239 47 + 239 53 =

316 5 – 216 5 =   111 6208 – 11 6208 =

Спростіть вираз:   2 Х 15 =    3 У 15 =

   6 а 13 6 =   7 в 8 а =

   27 Х – 19 Х  =   35 Х – 18 Х =

   32 У – 14 У + У =  40 У – 12 У + У =

 Виконайте ділення:

   432: 4 =     609: 3 =

   3600: 6 =    1500: 50 =

 яблоня1      Вплітаємо І квітку – цвіт яблуні. А що вона означає у вінку? Квіти яблуні – символ материнської любові. То був цілий ритуал, коли батько торкався віночком голови і промовляв: „Мати – яблуня, дядино моя. Дай моїй донечці здоров’я й долі щасливої”

2 завдання. Математичний диктант, виконується на голубих листочках з квіткою барвінку в куточку листка, кодуємо 2 Б.

 Учні працюють за варіантами. Два учні (по одному від кожного варіанта) викликаються до дошки, інші працюють на місці.

 По закінченні роботи проводиться взаємоперевірка в парах, звіряючись з дошкою.

Максимальна оцінка – 12 балів. За кожну правильну відповідь на питання № 1-6 нараховується 1 бал, за правильну відповідь на питання № 7-9 – 2 бали. За неправильну відповідь бали не нараховуються.

Оцінки учні виставляють один одному. Учитель підводить підсумок, аналізує основні моменти раціонального обчислення.

Оцінки виставляються в журнал за бажанням учнів.

 

І варіант

ІІ варіант

 

 

 

1.

Запишіть:

 

 

переставний закон множення для довільних чисел Х і У

сполучний закон множення для довільних чисел m, n і k

 

 

 

2.

Запишіть розподільний закон множення:

 

відносно дій віднімання для довільних чисел S, t і p.

відносно дій додавання для довільних чисел S, t і p.

 

 

 

3.

Знайдіть значення виразу, якщо k = 1000, t = 100

 

435k + 273t

386k + 723t

 

 

 

4.

Обчисліть, обираючи зручний порядок дій:

 

4 256 25 =

125 17 8 =

 

 

 

5.

При яких значеннях Х виконується рівність?

 

126: Х = 126

Х: 715 = 1

 

 

 

6.

Обчисліть:

 

 

0: 75 + 36: 36 + 0 17 =

41: 41 + 0: 59 + 0 23 =

 

 

 

7.

Розв’яжіть рівняння:

 

 

4 (Х + 3) = 28

7 (Х-2) = 35

 

 

 

8.

Спростіть і обчисліть значення виразу:

 

27а + 13а при а = 50

27в – 13в при в = 10

 

 

 

9.

Порівняйте значення виразів:

 

342: 6 + 258: 6

і

644: 4 – 244: 4

185: 5 + 315: 5

і

847: 7 – 147: 7

плітаємо 2 квітку – барвінок. А що він означає у віночку? Барвінок – до людської оселі, городу тягнеться. Взимку відвар барвінку п’ють від простуди, влітку барвінком прикрашають святковий хліб, хату, плетуть весільні віночки, букетики. Цілий рік його шанують, вважаючи символом життя.

3 завдання. Учитель звертає увагу на те, що в деяких задачах на рух, де два об’єкти одночасно починають рухатись назустріч один одному або в протилежних напрямках, доцільно використовувати розподільний закон множення.

 Запишіть формулу одночасного руху для зустрічного і для руху навздогін. Чому дорівнює в кожному з випадків швидкість зближення?

Зустрічний рух

 

 

Рух навздогін

 

 

 

 

 

 

  • любисток-1Третя квітка – любисток. Люди люблять любисток не тільки за пахощі, а й за лікувальні властивості. Ним миють волосся, освіжають хатнє приміщення, купають маленьких дітей. Тому у віночку це символ людської відданості, уміння бути корисним.

 

4 завдання. Розв’язування задач (самостійне).

Задача. Сороконожка поповзла за мурашкою, коли відстань між ними була 50 м. Швидкість сороконожки 8 м/хв., а швидкість мурашки 6 м/хв. Через скільки часу сороконожка дожене мурашку?

 

Задача. Від калини до берези 560 м. З куща калини і берези назустріч один одному вилетіли комар і муха. Швидкість комара 30 м/хв., а швидкість мухи 50 м/хв. Через скільки хвилин вони зустрінуться?

  •                   калина-2Вплітаємо калину. В центрі було гроно калини – символ краси і дівочої вроди, символ України вродливої нашої.

5 завдання. Колективне розв’язування задач з записами на дошці (на рух).

Із одного пункту одночасно в протилежних напрямках виїхали велосипедист і автомобіль. Швидкість руху велосипедиста 24 км/год., а швидкість автомобіля в 3 рази більша. На якій відстані один від одного будуть велосипедист і автомобіль через 4 години.

 

Із двох міст, відстань між якими 800 км. Одночасно назустріч один одному вийшли два поїзди і зустрілись через 5 годин. Швидкість І поїзда 75 км/год.. З якою швидкість їхав другий поїзд? На якій відстані один від одного були вони через 3 години руху?

волошкаВплітаємо п’яту квітку – волошку. Волошка у вінку – це символ людського прозріння, краса і велич неба. Де волошка росте, там верба гине.

6 завдання. Скласти вираз за схемою:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • мак-1Вплітаємо шосту квіточку – мак. Мак у віночку, то символ боротьби українського народу за волю. Кожна людина втрачала когось рідного у цій боротьбі і процвітала пролита кров маковою квіткою в українському віночку.

 

 

 7 завдання. Розв’язування рівнянь (самостійне).

  6 Х = 42   42: Х = 3   Х: 14 = 3

  Х = 42: 6   Х = 42: 3   Х = 14 3

  Х =7    Х = 14   Х = 42

Що означає а: в?

безсмертникВплітаємо сьому квіточку – безсмертник. Безсмертник дарує здоровя роду людському. Чи виразки, чи вавочки гоїть.

8 завдання. Колективне розв’язування із записами на дошці рівнянь.

(Х - 8): 4 = 14  (Х + 1): 6 + 7 = 12  65: (Х + 4) – 6 = 7

Х – 8 = 14 4  (Х + 1): 6 = 12 – 7  65: (Х + 4) = 7 + 6

Х – 8 = 56   (Х + 1): 6 = 5   65: (Х + 4) = 13

Х = 56 + 8   Х + 1 = 5 6   Х + 4 = 65: 13

Х = 64   Х + 1 = 30    Х + 4 = 5

     Х = 30 – 1    Х = 5 – 4

     Х = 29    Х = 1

  • ромашкаВплітаємо восьму квіточку – ромашку. Біла корзинка, золоте денце. В ній лежить росинка і блистить сонце, вона приносить не лише здоровя, але й доброту та ніжність.

9 завдання. Коментоване розв’язування рівнянь.

  34Х – 9Х = 175   (Х - 5) (9 - Х) = 0

  25Х = 175    Х – 5 = 0 або 9 – Х = 0

  Х = 175: 25   Х = 5   Х = 9

  Х = 7

  • Вплітаємо дев’яту квіточку – чорнобривці, чернобривцы-1 що в народі називають ще оксамитки, бархатки, бо яскраві суцвіття виграють у промінні сонця.

10 завдання. Бліц-турнір.

  1. Із А метрів ситцю пошили 7 сарафанів. Скільки метрів треба, щоб пошити 12 таких сарафанів?
  2. Із В метрів вельвету пошили 5 спідниць. Скільки таких спідниць пошиють з С метрів вельвету?
  3. В куску було D метрів полотна. Із нього взяли ткань на 6 наволочок. Скільки полотна залишилося в куску, якщо на 1 наволочку іде N метрів полотна?
  4. В куску було Х метрів полотна. Від нього відрізали У метрів, а із останньої тканини пошили 9 підодіяльників. Скільки тканини іде на 1 підодіяльник?
  5. Із А метрів шерсті пошили 4 костюма, а з В метрів шовку – 8 платтів. На скільки метрів більше іде на костюм, ніж на плаття?

 

  • шипшина-2Вплітаємо десяту квіточку – рожу. Дерево дерев’яне, листя – коханське, цвіт – ангельський, а нігті – диявольські. Це рожа, троянда! Її матір’ю – „царівною квітів” – вважається шипшина. У народі її називають рожа, ружа, шипшина, свербиус.

 

 11 завдання. Розшифруй слово. Що воно означає?

А

46552: 92

 

Р

47709: 57

 

О

360594: 897

 

 

 

 

 

 

 

 

Д

34504: 38

 

Б

194880: 64

 

Т

488520: 708

 

908

402

3045

837

402

690

506

Д

О

Б

Р

О

Т

А

 

 

  • мята-3Вплітаємо одинадцяту квітку – м’яту. Повна рожа, мак чубатий, між кущами м’ята. І барвінок хрещатий стелиться до хати – обереги духовної спадщини.

 

  • хмель-2Вплітаємо гілочки хмелю.  Зведе він докупи наш віночок, зробить його міцним та довговічним, як наша земля, на якій ростуть всі ці квіти.

 

ІІ. Підсумок уроку.

От і закінчився урок математики „Плету я віночок”.

Народ раніше був ближче до природи, шанував її, освячував, оспівував, переймався її красою, ласкавістю, гордістю.

 Ми часто забуваємо, що природа подарувала свої цілющі скарби людині навік. І ми не берегли їх, як своє життя, як свої знання. Любити, вивчати, спостерігати, осмислювати. І вона, розкриваючи дивовижні таємниці, озветься у нашій душі радістю буття, глибиною знань.

ІІІ. Завдання додому на індивідуальних картках.

 

2.2.3. Урок - подорож з  алгебри  у 7 класі на тему « Формули скороченого множення  »

уроку. Розв’язування вправ з використанням формул скороченого множення.

Мета уроку:    

 – навчальна

формувати, удосконалити та поглибити знання та вміння учнів використовувати формули скороченого множення: , при розв’язуванні вправ, формувати навички їх творчого застосування при розв’язуванні завдань високого рівня складності;

розвивальна

розвивати логічне мислення, математичну мову, вміння чітко висловлювати думки, узагальнювати, активність;

виховна

інтерес до математики.

Тип уроку: урок-подорож (застосування знань умінь навичок).

Обладнання: роздатковий матеріал, картки з відповідями, , рисунки.

Форми роботи: колективна, індивідуальна.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент (1 хвилина)

Доброго дня! Маю надію, що попрацюємо ми сьогодні плідно. Чи готові ви до початку нашої співпраці?

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

 Домашнє завдання я перевірю, зібравши ваші зошити.

ІІІ. Формулювання теми, мети й завдань уроку.

Цей урок є переостаннім перед контрольною роботою, тому ми повинні плідно працювати, щоб повторити все, що ми вчили.

Урок у нас незвичайний. (слайд 1)

Девізом нашого уроку є:

Розум полягає не лише в знаннях, але й у вмінні застосовувати ці знання». (Арістотель)

ІV. Узагальнення та систематизація знань. ( слайд 2)

Час уже дізнатися куди саме будемо подорожувати!  А для цього козаки підготували для нас питання.  Ви звернули увагу, що по кабінету розсипались букви, нам треба їх зібрати і дати відповіді на питання, які на них записані.Давши відповіді на питання ми отримали відповідь: ЗАМКИ УКРАЇНИ. Замків на Україні дуже багато, тому ми звузимо наше коло подорожі до замків Львівщини.

  1. Олеський замок   (слайд 3)

 

Запишіть у вигляді виразів:

 1.Суму чисел  2а і 3в.      2а+3в;

 2. Добуток чисел а і в.      ав;

 3. Подвоєний добуток чисел c i d.    2cd;

 4. Різницю квадратів чисел a i b.    a2-b2;

 5. Квадрат суми чисел m i n.     (m+n)2;

 6. Квадрат різниці чисел 2x i 5y.    (2x-5y)2;

 7. Різницю кубів чисел a i b.          a3-b3;

 8. Куб різниці чисел m i n.     (m-n)3;

 9. Квадрат суми чисел 5х і 4у                           (5x+4y)2=

 10. Добуток різниці чисел 7х і 5у на їхню суму    (7x-5y)(7x+5y)                                                                                   

    ( слайд 4) Олеський замок є, можливо, найвідомішим замком Львівщини, відродженим з цілковитої руїни. Понад шість століть стоїть він на високому пагорбі і є свідком та учасником багатьох подій, що навічно увійшли в історію...

 Усний рахунок 

 -5∙(-0,2)+10∙(-0,2)=? ( слайд 5)

Знайти значення виразу

  (5a-10)2-(8-5a)2+4a, якщо а=6. ( слайд 8)

Результат пошуку зображень за запитом "олеський замок" Якщо а=6, то (5a-10)2-(8-5a)2+4a=25a2-100a+100- 64+80a-25a2+4a=100-16a=100-16 6=100-96=4.

Вперше Олеський замок згадується в письмових джерелах, датованих 1327 роком. Олеський замок відомий у польській історії тим, що 1629 року тут народився онук Даниловича, майбутній король Польщі Ян ІІІ. Згідно легенди про народження король народився під час грози, окрім того, на замок тоді напали татари; і в той момент, коли бабка повитуха поклала немовля на мармуровий стіл, вдарив дуже сильний грім, і стіл розколовся навпіл, після цього одразу ж з'явилося пророцтво про те, що новонароджений буде незвичайною людиною.Ян ІІІ  став визначним королем і полководцем.(слайд 6)

  1. Підгорецький замок

http://ua-travel.info/fotos/catalog/88/8353.jpgВідновіть записи!

      Підгорецький замок - один з найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Палац називали "польським Версалем"...Щоб отримати цікаву інформацію про замок  треба обчислити ( слайд 7)

Розв’язавши завдання правильно отримаєш доступ до цікавої інформації  про  ще один замок Львівщини

  1.      ;
  2.      ;
  3.      ;
  4.      ;
  5.     
  6.      ;
  7.      ;
  8.      ;
  9.              .   (слайд 8)
  1. Мурований замок

Застосування формул для спрощення і перетворення виразів

 

       Отримавши відповідь, ви повинні записати її у відповідному рядку кросворда. У виділених клітинках ми прочитаємо прізвище відомого математика, фізика

1)(x-8)2 = x2-16,   2)  (x+7)(x-3)-x2 = 3979,

     x2-16x+64 = x2-16,     x2-3x+7x-21-x2 = 3979,

               -16x = -16-64,             -3x+7x = 3979+21,

               -16x = -80,            4x = 4000,

                    х = 5.              x =1000.

3) 4y2-(2y+5)2=-385,   4) (a+5)(a-1)-a2+4a=315,

 4y2-4y2-20y-25=-385,   a2-a+5a-5-a2+4a=315,

 -20y= -385+25,    8a=315+5,

 -20y= -360,    8a=320,

 y=18.     a=40.

5) (x-9)(x+9)-(x-3)2=30,   6) Як називається сума кількох

x2-81-x2+6x-9=30,       одночленів?   (Многочлен)

6x=30+81+9,

6x=120,     7) Рівність, правильна при

x=20.        будь-яких значеннях змінних

 

 

п

’я

т

ь

 

т

и

с

я

ч

а

 

 

в

і

с

і

м

н

а

д

ц

я

т

ь

с

о

р

о

к

 

 

д

в

а

д

ц

а

т

ь

 

м

н

о

г

о

ч

л

е

н

 

т

о

т

о

ж

н

і

с

т

ь

 

 (Слайд 9)

http://photoe.kiev.ua/Photos/2011.11.01.Lviv/IMG_4813_SM.jpgМурований замок заснував у 1635 р. гетьман Станіслав Конецпольський на місці давніших укріплень, що належали родині Підгорецьких. Підгорецький парк належить до пам'яток садово-паркового мистецтва державного значення. 

 Саме цю споруду зробили Лувром, коли знімали усім відомий пригодницький фільм «Д'Артаньян і три мушкетери». Тут проходили різні частини "Марлезонського балету" і саме сюди Д'Артаньян привіз підвіски від герцога Бекінгема.( слайд 10)

Задача

Якщо хочемо потрапити всередину то повинні розавязати  задачу

Знайти три послідовних парних натуральних числа, якщо квадрат третього числа на 52 більший за добуток першого і другого.

 І – 2n; ІІ –(2n+2);  ІІІ – (2n+4).

  (2n+4)2-52=2n(2n+2),

  4n2+16n+16-52=4n2+4n,   2n=6;

16n-4n=52-16,     2n+2=8;

12n=36,      2n+4=12.

n=3.     Відповідь: 6;8;10.( слайд 11)

  1. Золочівський замок?

 

Скласти вислів ( слайд 12)

№1. 2ах2-2ау2   а)2а(х2-ау2)  б) 2а(х-у)(х+у)  в) 2а(ах22)

                            небо                     життя                           земля

 №2. 9ах3 + 9ау3   а) 9а(х3 + у3)    б) 9а(х3 + ау3)      в) 9а(х+у)(х2 -ху+у2)

                                   це земля         це казка          це море

 

№3. 4х2 + 24х+36   а) 4(х+3)(х+3)   б) 4(х+3)(х-3) в)4(х2+3)

                                  плисти           бігти           йти

 

 

 

№4. а2 - в2+2а+2в а) (а22+2)(а+в) б) (а-в)(а+в-2)в) (а+в)(а-в+2)

                                  мрієш           думаєш           бажаєш

 

 №5. 3 а)в(2в+1)(2в-1)    б)в(4в+1)(4в-1) в) (4в3-1)(4в3+1)

                       будуй                       літай                         пиши

 

 №6. 16х3-2   а)(16х-1)(16х2+2х+1)     б)2(2х-1)(4х2+2х+1)

                                    човен                                        автомобіль

 

в) 2(4х- 1)(16х2+4х+1)

літак                    

 

        №7. х2+2х+1-а2 а) (х+1-а)(х+1+а) б) (х+1+а)(х2 +1+а)

                                      із добрих        із веселих 

      

 в) ((х+1)2а) (х+1+а)

  із щасливих

        №8. х4-81а)(х2-81)(х2+81) б) (х-3)(х+3)(х2+9)  

  в) (х-81) (х-81)

                                  доріг                    справ                            чисел

Як свідок історичних подій Золочівський замок є однією з найвизначніших пам'яток культури й оборонної архітектури на теренах галицької землі...

http://zolochiv.net/wp-content/uploads/2011/04/zamok-osnovna.jpgРозміщений на невисокому пагорбі в заплаві двох річок, Золочівський замок свого часу слугував як для оборони, так і для житла. У 1634-1636 роках за проектом невідомого архітектора його спорудив Яків Собеський, батько Яна Собеського - короля Польщі. У 1686 році на замовлення короля Яна ІІІ Собєського замок був оновлений і оздоблений творами мистецтва. ( слайд 13 – 15 )

5.  Свіржський замок

Пошук  помилки:

- Потрібно прокоментувати помилки, допущені при розв’язуванні вправ

(а + 9)2 = а2 + 9а + 81

(а - 8)2 = а2 – 16а – 64

m2 + 625 = (m - 25)(m + 25)

(х - 12)(х + 12) = х2 – 12

(а + 7)2 = а2 – 49

а2 – 49 = (а - 7)2

m2 + 25 = (m - 5)(m + 5)

(х - 10)(х + 10) = х2 – 20 ( слайд 16,17)

 

 Встановлення відповідності:

 

 Мальовничий, дуже романтичний замок на півдні Львівщини, по дорозі з Перемишлянна Бібрку.( Слайд 18)

 

     Умова                                                     Відповіді

1. (1 - ав)2 =                                          = п2 + 4ап + 4а2          

2. х2 – 16 =                                            = (х + 2)(х2 – 2х + 4)   

3. 9m2 – 4х2 =                                       = (4 - а)(16 + 4а + а2)   

4. х3 + 8 =                                              = (х - 4)(х + 4)              

5. 64 – а3 =                                            = (3m – 2х)(3m + 2х)   

6. (п2 + 2а)2 =                                        = 1 – 2ав + а2в2 (слайд 19)

Навколо мальовничі скелі з соснами наверху - їх називають "скелями Івана Франка". Місцевість тут надзвичайно приємна, такі собі Карпати в мініатюрі.

Свого часу поселення мало статус міста, тепер це – просто велике село, яке стоїть на берегах одноіменної річки.( слайд 20)

Робота з підручником  740,748 )

( слайд 21) ПІДСУМКИ УРОКУ

  • Комплімент уроку.   Продовж одне із речень:
  • “Мені зрозуміло             “Я запам’ятав
  • “Мені на уроці            Я думаю…

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Ось і скінчилась наша сьогоднішня подорож

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 Україна багата на замки.

(слайд 22) Луцький замок  або замок Любарта - верхній замок Луцька, один із двох (частково) збережених замків, пам'ятка архітектури та історії національного значення .

( слайд 23) Кам’янець-Подільська фортеця.

Збудована в другій половині ХІV століття. Вона складається з двох частин:

  •               Старої фортеці (Старого замку), що захищала підхід до перешийку між півостровом, на якому розміщувалася найдавніша частина Кам'янця-Подільського — Старе місто, та «материком».
  •               Нової фортеці (Нового замку), яка прикривала Стару фортецю з боку поля.

( слайд 24) Митрополичий палац

Найвизначніший шедевр архітектури Західної України – колишня резиденція буковинських митрополитів, знаходиться в місті Чернівці і була збудована за проектом відомого чеського архітектора Йозефа Главки у 1862-1882 рр.

( слайд 25) Генуезька фортеця

  •               Фортеця в місті Судак (Крим, Україна), побудована генуезцями з 1371 по 1460 рік.
  •               Фортеця розташована на стародавньому кораловому рифі, що є конусоподібною горою (Киз-Кулле-Бурун або Кріпосна), біля Судацької бухти Чорного моря. Площа фортеці майже 30 гектарів.

( слайд 26) Чигиринська фортеця

  •   Після того, як Чигирин став столичним містом нової держави, чигиринська приватна резиденція (двір) Хмельницьких перетворилася на офіційну резиденцію гетьмана як глави цієї новопосталої держави.

( слайд 27) Дубенський замок

Виник як фортеця волинян у Х ст. Приблизно в кінці XIV - початку XV ст. князь Федір Острозький спорудив дерев'яно-земельне укріплення. Ця споруда була оточена земельними валами, огороджена дерев'яним частоколом по периметру і тісно забудована всередині житловими та господарськими приміщеннями.

( слайд 28) Фортеця у Меджибожі

  •               Зведена між річками Південний Буг і Бужок,    одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України. Розташовані в мальовничому куточку Хмельниччини, могутні мури і башти фортеці нікого не залишають байдужим.

( слайд 29) Алупкинський або Воронцовський палац

Найбільша історико-архітектурна пам'ятка середини ХІХ століття. Цей палац був споруджений для князя М. С. Воронцова. Зводився палац 23 роки

 

2.2.4. Урок-подорож «Сторінками життя та творчості Т.Г. Шевченка».

Тема. Розв’язування вправ на всі дії з десятковими дробами.

Урок-подорож «Сторінками життя та творчості Т.Г. Шевченка».

Мета:

  • систематизувати і узагальнити знання учнів про десяткові дроби, закріпити вміння використовувати правила виконання дій з десятковими дробами;
  • розвивати логічне мислення, математичну мову, увагу, пам’ять, виховуватипізнавальний інтерес4
  • виховувати в учнів любов і повагу до Великого Кобзаря, до історичного минулого України, почуття патріотизму, гордості, любові до рідної України.

Обладнання: використання мультимедійної презентації

Тип уроку: урок узагальнення і систематизації вивченого матеріалу

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Перевірка домашнього завдання

ІІ. Актуалізація опорних знань  Слайд 1

Усно знайти значення виразів:

При кожній правильній відповіді відкривається одна клітинка квадрату. З’являється частини портрету Т.Г.Шевченка (учні повинні самостійно відгадати). Учень 8 класу читає вірш Т.Г.Шевченка «Мені тринадцятий минало…»Слайд 2

Вчитель оголошує тему уроку.Слайд 3

Вчитель говорить про мету нашого уроку, форму його проведення, про те що провести урок йому допоможуть учні 8 класу.Слайд 4

Наше завдання правильно розв’язувативправи і цедопоможе нам подорожувати.

Обчислити зручним способом:

При правильному розв’язанні прикладів одержуємо дату народження Т.Г.Шевченка. Слайд 5

Станція «Дитинство».

Перший учень 8 класу розповідає про дитинство Т.Г.Шевченка Слайд 6

  1. Спростити вирази :
  2. Преретворити звичайний дріб у десятковий :    Слайд 7

Станція «Викуп з кріпацтва»

Другий учень 8 класу робить коротке повідомлення. Слайд 8

Учні самостійно в зошиті розв’язують рівнянняя. Після оголошення першої відповіді, розв’язок рівняння з’являється на слайді.

Слайд 9

Знайдіть букви, які відповідають значенням коренів рівняння. Складіть слово і ви взнаєте назву відомої збірки Т.Г.Шевченка.(Кобзар) Слайди 10,11,12

Станція «Творчість».

Учень 8 класу розповідає про творчий шлях Т.Г.Шевченка. Слайд 13,14

Задача.

Катер плив 2,6 години проти течії і 1,6 години за течією. На скільки більше проплив катер, рухаючись проти течії річки, ніж за течією, якщо швидкість течії дорівнює 1,9 км/год, а власна швидкість катера – 27,3 км/год?

Після обговорення задачі один учень пише і коментує вголос розв’язокзадачі.  На слайді 14 учні мають можливість перевірити правильність свого запису.

Слайд 15

Станція «Останні роки життя»

Учень 8 класу робить коротке повідомлення.

Слайд 16

Заповніть пропуски у ланцюжку:

 

 

             :0.9                                                                            ·0,15

 

                            -1,4                          :8

 

 

Слайд 17

Гра « Чибули ми уважними?»

Т.Г.Шевченконародився:

а) у Моринцях, 1814р.    б) у Кирилівці, 1814р.

в) у Черкасах, 1814р.       г) у Києві, 1814р.

2. В якому віці Шевченко залишився круглим сиротою:

а) у 9 років   б) у11 років

в) у 13 років   г) у 10 років.

3. Якого року Т.Г.Шевченка було викуплено з кріпацтва:

а) 1838  б)  1840  в) 1839 г) 1837

4. Коли видана перша збірка Т.Г.Шевченка? Як вона називалась?

а) 1841р., «Гайдамаки»  б) 1840р., «Твори»

в) 1830р., «Кобзар» г) 1840р., «Кобзар»

5. Скільки творів увійшло до першого видання «Кобзаря»:

а) 1841р., «Гайдамаки» б) 1840р., «Твори»

в) 1830р., «Кобзар» г) 1840р., «Кобзар»

6. Хто з відомих художників намалював портрет Жуковського, щоб викупити Шевченка з кріпацтва?

а) Венеціанов б) Сошенко в) Брюлов г) Рєпін

7. Яку поему написав Т.Г.Шевченко на згадку про день викупу з кріпацтва?

а) «Кавказ» б) «Катерина» в) «Єретик» г) «Сон» Слайд 17

Вчитель підводить підсумок урок. Дякує учням 8 класу, які допомогли у підготовці та проведенні уроку. Цей урок останній перед весняними канікулами тому на домашнє завдання вчитель бажає: «На канікулах гарно відпочити!».

2.2.5. Урок-подорож «Стежинами Великого Кобзаря ».

 ( інтегрований урок математики та української літератури у 7 класі )

Тема: Розв’язування лінійних рівнянь. Стежинами Великого Кобзаря

Мета:  узагальнити та систематизувати знання, вміння і навички учнів   розв`язувати лінійні рівняння;

  • розвивати логічне мислення учнів, їх творчі здібності;
  • повторити та систематизувати знання учнів про життя і творчість  видатного сина України – Тараса Григоровича Шевченка;
  • виховувати в учнів почуття патріотизму, любов і повагу до творчої спадщини Великого Кобзаря

Тип уроку: інтегрований урок математики та української літератури

Обладнання: портрет Т.Г.Шевченка на вишитому рушнику, ілюстрації до творів, «Кобзар», підручники, мультимедійний проектор, комп’ютерна презентація до уроку

Девіз уроку:     Думаємо колективно, працюємо оперативно.

 Сперечаємося доказово – це для всіх обов’язково!

Епіграф уроку:

Коли б не Він, то й люди б нас не знали.

Коли б не Він, про нас не чув би світ... (О.Кобець)

Очікувані результати:

  • якісне навчання всіх учнів з максимальним використанням розумових можливостей, знань, умінь і особистісних якостей усіх учасників процесу навчання; практичне застосування знань
  • інтелектуальний розвиток особистості, формування системного і творчого мислення

Хід уроку

I. Мотиваційно-цільовий аспект

Учитель математики. Які асоціації у вас викликає слово «урок»?

Давайте розкладемо його по літерах:

 У – успіх, упевненість

 Р – радість, раціональність, робота

 О – обдарованість, об’ємність

 К – кмітливість, компетентність

Тож нехай на сьогоднішньому уроці вас супроводжує успіх, радість від виконаної вами роботи, раціонально витраченого часу, об’ємності знань. Надіюсь, що ви проявите кмітливість та будете компетентними і не втрачатимете своєї упевненості!

Учитель української літератури. Сьогодні урок  у нас незвичайний. Перед вами два вчителі: вчитель математики і вчитель української літератури. Що ви чекаєте від цього уроку? Що хочете дізнатися? Щоб відповісти на ці питання, прочитайте тему уроку: «Розв’язування лінійних рівнянь. Стежинами Великого Кобзаря». «Очікування»

 ( Учні по черзі називають очікувані від уроку результати )

Учитель математики. А працювати ми будемо під девізом: « Думаємо колективно, працюємо оперативно, сперечаємося доказово –

 це для всіх обов’язково!»

Учитель української літератури. А епіграфом сьогоднішнього уроку будуть слова О.Кобець: «Коли б не Він, то й люди б нас не знали. Коли б не Він,

про нас не чув би світ...»

II. Пізнавально-пошуковий аспект

Учитель математики. У кожного на парті лежить таблиця «Цікаво знати». Тарас Шевченко із 47 років життя … років був на засланні, … роки кріпаком і лише … років на волі.

Вам потрібно заповнити пропуски числами, які ви знайдете, коли розв’яжете вправи:

1.Знайдіть значення виразу

2 ( 0,5 х2  - х + 5)    при х=2          ( 10 )

2. При якому значенні змінної значення виразу 3х (х+2) на 192 більше за значення виразу 2 ( 1,5х2 – х)     ( 24 )

3. Розв’яжіть рівняння

 7х – 4   _  3х + 3  =  8 – х             ( 13 )

9  4           6

Учитель української літератури .  Тарас Шевченко із 47 років життя 10 років був на засланні, 24 роки кріпаком і лише 13 років на волі.

 Ви добре справилися із математичними завданнями, а я пропоную вам вправу «Мереживо думок». Ваше завдання підтвердити або спростувати думку, відповідачи «Так» або «Ні». За кожну правильну відповідь – 1 бал.

  • Тарас Шевченко народився у селі Моринці Звенигородського повіту? (Так)
  • Матір Тараса звали Марія? ( Ні )
  • У сім’ї Шевченків було ще семеро дітей, крім Тараса? ( Ні )
  • Коли померла мати Тараса, йому виповнилося 9 років? ( Так )
  • Тарас був кріпаком пана Енгельгардта? ( Так )
  • У Літньому саду Санкт-Петербурга молодого Шевченка за малванням застав земляк Іван Сошенко? ( Так )
  • Тараса було викуплено з кріпацтва у 1836 році ( Ні )
  • Друзі Шевченка викупили з кріпацтва за 2500 карбованців? ( Так )
  • Перша збірка Шевченка побачила світ у 1840 році? ( Так )
  • Перша збірка Шевченка мала назву «Думка»? ( Ні )
  • До першої збірки ввійшло 10 творів? ( Ні )
  • Тарас Шевченко помер 10 березня 1861 року? ( Так )
  • Його поховано на Чернечій горі в Каневі? ( Так )

Учитель математики. Щоб перевірити правильність ваших думок, розв’яжіть рівняння . Відповідь даного рівняння буде відповідати кількості правильних відповідей.

3 (2х + 3 ) – 5 ( 7 – 4х ) – 2 ( 5х + 4 ) = 94                ( 8 )

Учитель математики.   «Дізнайся більше».  Пропоную закінчити розв’язання рівняння, яке перед вами на слайді

5 ( 12 – х ) – 11 ( 4х – 5 ) = 9 ( 9 – 5 х ) – 70            ( 26 )

Учитель української літератури. У вас недаремно вийшла така відповідь.  Коли Шевченкові було 26 років, побачила світ його збірка поезій, яка поклала початок новому періоду в історії української літератури, змінила обличчя української поезії, утвердивши її високу самоцінність.

  • Як називається ця збірка? (« Кобзар»)

Учитель математики. А от скільки творів ввійшло до першої збірки, ви дізнаєтесь розв’язавши рівняння:

3 ( х – 5 )  = 2 х – 7                                                    ( 8 )

Учитель української літератури. «Літературна хвилинка».  Однією з поезій, що ввійшла до першої збірки,  була поезія «Думи мої, думи мої...».

Учень декламує напам’ять:

Думи мої, дум мої.

Лихо мені з вами!

Нащо стали на папері

Сумними рядами?

Чом вас вітер не розвіяв

В степу, як пилину?

Чом вас лихо не приспало,

Як свою дитину?..

 

Учитель математики.  «Відшукай».  Пропоную розв’язати задачу.

Потяг проходить відстань між містами за 6 год. зі швидкістю 68 км/год. Скільки потрібно часу велосипедисту, щоб проїхати цієї відстані  зі швидкістю 17 км/год.  ( 3 год. ) 

Учитель української літератури.  Це була задача, в якій ви одержали число 3. Перед вами на парті «Кобзар». Відшукайте і зачитайте уривки з творів Тараса Шевченка, де зустрічається дане число.

Учні по черзі зачитуть уривки з творів.

Аж три пари на радощах

Кумів назбирали...

                             «Наймичка»

Тричі крига замерзала,

Тричі розтавала,

Тричі наймичку у Київ

Катря проводжала...

                             «Наймичка»

Прийшла... Вмивсь, напилася, тихо усміхнулась,

Вдруге, втретє напилася і  не оглянулась...

                             «Тополя»

Ще треті півні не співали,

Ніхто ніде не гомонів,

Сичі в га перекликались,

Та ясен раз у раз скрипів.

                              «Причинна»

Як сніг, три пташечки летіли

Через Суботове і сіли

На похиленному хресті

На старій церкві...

                              «Великий льох»

Учитель математики.   Зараз проведемо гру  «Хто швидше?»

На дошці накреслено табличку із семи клітинок.

 

 

 

 

 

 

 

 Я пропоную вам сім завдань з математики. Відповідь кожного завдання ви будете по черзі записувати в клітинки таблиці. Кожне число відповідає номеру букви алфавіту. Перед вами лежить алфавіт. Тож, хто з вас першим прочитає слово?

1. Вік батька дорівнює 3  віку сина. Батькові 38 років, стільки років сину?(10)

2. Розв’яжіть рівняння  5 + у = 6                                                              (1)

3. Знайдіть число якого дорівнює 8.                                                          ( 20 )

4. У книжці 76 сторінок, хлопчик прочитав книжки. Скільки сторінок він прочитав?                                                                                                          ( 19 )

5. Знайдіть значення виразу: 8,4 : 7 · 3 – 0,6                                                  ( 3 )

6. Скільки одиниць становить дюжина?                                                        ( 12 )

7. Знайдіть від числа 69.                                                                              ( 23 )

Український алфавіт

1            2         3         4         5         6         7         8          9         10

Аа       Бб       Вв       Гг       Гг      Дд       Ее       Єє       Жж       Зз

11     12    13     14     15     16       17       18     19       20     21     22

Ии     Іі     Її     Йй     Кк     Лл     Мм     Нн     Оо     Пп    Рр     Сс

23      24      25      26      27       28      29       30       31      32        33

Тт     Уу     Фф     Хх     Цц     Чч     Шш     Щщ     Ьь     Юю     Яя

Учитель української літератури.

Ви правильно відгадали назву поезії «Заповіт».  А хто з вас продекламує напам’ять?

http://os1.i.ua/3/1/8631251_475ffd34.jpgУчениця декламує вірш

Як умру, то поховайте

Мене на могилі,

Серед степу широкого,

На Вкраїні милій,

Щоб лани широкополі,

І Дніпро, і кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий.

Як понесе з України

У синєє море

Кров ворожу... отойді я

І лани, ігори –

Все покину і полину

До самого Бога

Молитися... а до того

Я не знаю Бога.

Поховайте та вставайте,

Кайдани порвіте

І вражою зло кров’ю

Волю окропіте.

І мене в сім’ї великій,

В сім’ї вольній, новій,

Не забудьте помянути

Незлим тихим словом.

  • Чи виконано заповіт великого Кобзаря?
  • Коли і за яких обставин Тарас Шевченко написав поезію?
  • Скількома мовами світу перекладено вірш

Учитель математики. Ми пропонуємо вам поділитися на дві команди і зіграти в літературно – математичну гру «Морський бій».

 Учитель української літератури. Учні однієї команди називать координати. Якщо є влучання в палубу корабля, то команда отримує по 2 бали за кожну правильну відповідь. Якщо команда не відповідає, то суперники можуть отримати 1 бал за правильну відповідь.

Учитель математики. Але на морі встановлено декілька пасток ( сектор «Т» торпеда). Влучаючи в них, команда пропускатиме хід.

 

М

О

Р

Е

П

Л

А

В

Ц

І

1

1

 

 

 

 

 

3

 

 

 

2

 

Т

 

 

7

 

14

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

8

 

Т

 

4

 

 

 

Т

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

6

12

 

 

2

15

18

5

 

 

11

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

10

Т

 

9

 

 

 

 

Т

9

 

16

 

 

13

 

 

17

 

 

10

 

4

 

 

 

 

 

 

 

Т

 

  1. Дата та місце народження Т.Г.Шевченка ( 09.03.1814 року, с.Моринці, Черкаська область )
  2. Як називається цикл віршів періоду 1843 – 1845 років? ( «Три літа» )
  3. У яких творах поет звертається до жінки – матері? ( «Катерина», «Наймичка», «Утоплена», «Марія» тощо )
  4. Поезія Т.Г.Шевченка «Заповіт» належить до періоду... ( трьох літ )
  5. Хто написав музику до вірша «Заповіт»? ( Г.Гладкий )
  6. Кому належать слова: «Він був сином мужика, а став веетнем у царстві людської культури...»? ( І.Я.Франку )
  7. Хто був літературно донькою поета? ( Марко Вовчок )
  8. Назвіть балади Т.Шевченка ( «Причинна», «Тополя», «Лілея» тощо )
  9. Назвіть твори російсько мовою? ( «Варнак», «Княгиня», «Художник», «Музыкант» тощо )
  10. Через що Т.Шевченка називають Кобзарем?
  11. Жанр «Тополі» Т.Шевченка ( Балада )
  12. Хто були першими лауреатами літературної Шевченківської премії у 1962 році? ( О.Гончар, П.Тичина, П.Майборода )
  13. Скільки років Т.Шевченко провів у засланні? ( 10 )
  14. яким твором відкривається «Кобзар»? ( «Причинна»)
  15. Картина якого автора перегукується зі змістом поезії «мені тринадцятий минало»? ( І.Їжакевич «Тарас-пастух» )
  16. Балади Шевченка раннього періоду творчості? («Причинна», «Тополя», «Лілея» )
  17. Скількома мовами перекладені твори Т.Г.Шевченка? ( Більше 50-ма мовами )
  18. Професія батька Т.Г.Шевченка? ( Стельмах )

Учитель української літератури. «Ми – творчі учні». Пропоную вам скласти акровірш до слів «ТАРАС», «КОБЗАР», пов’язавши їх зміст із царицею наук – математикою.

Т     Ти математику вивчаєш,

А     А тому багато знаєш.

Р      Раз задача, два задача…

А     А ти мусиш це пізнати,

С     Сам  задачі розв’язати.

Учитель математики.    «Мозкова атака».   Те, про що ви дізналися на уроці,  перевіримо у вигляді бліцопитування.

  1. Хто був порадницею в дитинстві для Тараса?              (сестра Катря)
  2. Знайти від числа 10 .                                                   ( 4 )
  3. Кого з батьків Тарас утратив вперше?                           (матір)
  4. Знайти число якого дорівнює 3.                                 ( 4 )

     5. Чого хотів навчитися Тарас у дитинстві?                       (малювати)

  1. Поділи 39 на 13.                                                                 ( 3 )
  2. Про що мріяв Т. Г. Шевченко?                     (про вільну, щасливу країну)
  3. Як слід сказати: 1 + дорівнює чи дорівнюють ? ( не дорівнює)

Учитель літератури.  «Митець потрібен своєму народові та усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком нації», - ці слова В.Стуса стосуються саме Тараса Григоровича Шевченка – і поета, і художника, і людини – митця, який всім своїм талантом, всією душею, духом – народний. Саме з любові до народу виросла правдива, вогненна поезія Кобзаря, сильне синівське почуття, дух протесту, бунтарства, антикріпаччини, яким  наснажена поетова муза. Він - справжній патріот своєї стражденної неньки України. А як ви розумієте значення слова «патріот»?   «Асоціативний кущ»

 

 

ІІІ. Підсумковий етап

Учитель математики.  Отже, ми сьогодні узагальнили ваші знання , вміння й навички щодо розв’язування лінійних рівнянь.

Учитель літератури.   Повторили життєпис нашого земляка, поета – Кобзаря -  Тараса Григоровича Шевченка

ІV. Рефлексійно-оцінний аспект

Вчитель математики. Наш урок добігає кінця. Тож підведемо підсумки. «Обмін думками»

  • Чи сподобався вам цей урок і що найбільше запам’яталося?
  • Який вид роботи був найцікавішим з математики, літератури?
  •  Які  у вас є побажання щодо уроку?

Учитель української літератури. Рефлексія. «Продовж речення...»

  • Я знала (знав) про 
  • Я дізналась  (дізнався) про...
  • Я поглибила (поглибив) знання…
  • Урок був цікавим, тому що…
  • Мені не сподобався урок, тому що…
  • Я б хотіла ( хотів) зробити повідомлення про…

IV. Домашнє завдання

1. Скласти рівняння, коренями яких є числа , пов’язані з творчістю Шевченка.

2. Скласти кросворд, пов'язаний з життєвим та творчим шляхом Тараса Шевченка

Учитель української літератури.

         Світ Шевченка складний і простий водночас. Увійшовши в нього, можливо, зрозуміємо, звідки ота неосяжна любов до України, звідки він брав сили вистояти й не зламатися, звідки такий високий духовний світ і геніальний талант. Нам, людям нинішньої епохи, особливо дорога віра поета. В основі поезій Шевченка лежить пристрасне бажання життя – вільного, справедливого, гідного людини на Землі. Саме тому творчість Шевченка силою слова, силою загальнолдської правди перетнула кордони України, зробила його поетом світового значення.

 

Описание: IMG_4434Якщо не знаєш, як всміхається зоря,

Якщо не бачив, як цвіте калина,

Як у ставку купається верба –

Не жив ти, друже, в Україні.

Якщо не чув ти пісні солов’я,

Як з м’яти падає роси краплина,

Як у степу гуде джмелів сім’я –

Не жив ти, друже, в Україні.

Як не стрічав у небі журавля

І ластівки під стріхою хатини,

Води не пив з дзвінкого джерела –

Не жив ти, друже, в Україні.

Як мимо серця лине коляда

І в Божий храм ти оминав стежину,

Як не читав ні разу «Кобзаря» -

Немає в тебе, друже, Батьківщини!

 

 

Висновки

    На сучасному етапі розвитку української держави вектор суспільних запитів освітньої галузі спрямований в бік підвищення ролі гуманітарного та патріотичного виховання.

   Як відомо з педагогіки, виховання – цілеспрямований та організований процес формування особистості. Щоб досягти бажаних результатів потрібна кропітка і щоденна спільна робота вчителів, вихователів, родини, суспільства. Тому в навчально-виховному процесі загальноосвітньої школи важливо організувати атмосферу цілісного впливу на особистість школяра всього педагогічного колективу, а не окремо взятих вчителів з історії, української мови та літератури. На нашу думку, важливо показати можливість патріотично виховувати молодь на уроках з дисциплін природничо-математичного напрямку, зокрема математики.

За твердженням визнаного педагога В.О. Сухомлинського: «Патріотизм – основа духовного становлення громадянина. … патріотизм – це серцевина людини, основа її активної позиції» .

На нашу думку, вчитель математики повинен ставити перед собою мету виховання патріотичних якостей учнів, не перекладаючи ці завдання на вчителів історії, української мови та літератури й класного керівника. Це ключова особа, яка розкриває школярам двері в світ науки, що є визначальною для формування сучасного наукового світогляду.

Один із можливих варіантів реалізації патріотичного виховання у навчально-виховному процесі з математики ми вбачаємо в ознайомленні школярів з прикладами наукової та громадської діяльності Нобелівських лауреатів з фізики, життєвий шлях яких був пов'язаний з Україною.

У вихованні почуття національної гідності на уроках математики  велике значення має правдиве висвітлення історії, культури та освіти народу, повернення до культурних надбань минулого, відкриття невідомих сторінок нашої спадщини.

    Методичні рекомендації щодо національно-патріотичного виховання на уроках математики

            Формування в учнів ціннісного ставлення до суспільства, держави та до самої себе, відчуття своєї належності до України, усвідомлення єдності власної долі з долею своєї країни, активної за формою та моральної за змістом життєвої позиції є головною домінантою національно-патріотичного виховання учнів в процесі шкільного навчання, у тому числі, навчання математики. Важливою складовою виховання є прищеплення шанобливого ставлення до Збройних сил України, підготовка до оволодіння військовими професіями, мотивація учнів до військовоїслужби.

             Зокрема, у 5-6 класах доцільно надавати пріоритет вихованню в учнів любові до України, її природи, рідного дому, школи, рідної мови, шляхом складання самими учнями (або за допомогою вчителя) і розв’язування задач, в яких мова йде про їх рідний край. Це задачі, що містять історичні дані, відомості про тваринний та рослинний світ регіону, в якому проживають школярі тощо. Під час розв’язування задач доречно пропонувати учням коментувати виконання дій. Це сприятиме розвиткові усного мовлення, формуванню у школярів вмінь правильно і грамотно висловлювати свої думки українською мовою. З цього погляду корисними також будуть такі  завдання, як наприклад, «Прочитай», «Сформулюй», «Провідміняй:

 а) сорок два мільйони; б) двадцять дев’ять тисяч».

             У 7-9 класах можливо розширити знання учнів про культуру українського народу за допомогою різних українських орнаментів (вишиванок) в процесі вивчення геометричних перетворень. Бажано звернути увагу учнів на те, що багато орнаментів лише на перший погляд видаються симетричними або утвореними шляхом паралельного перенесення. Насправді ж створення орнаментів людиною є процесом творчим, не завжди підпорядкованим математичним законам (на відміну від машинного орнаментування).

                У процесі навчання слід звертати увагу учнів на прізвища українських математиків, на їхній внесок у розвиток математичної науки. Одне з таких прізвищ – М. П. Кравчук, на пам’ятнику якого написано: «Моя любов – Україна і математика». М. П. Кравчук – академік Всеукраїнської  Академії Наук, якого 1938 року безпідставно репресували і заслали на Колиму, де він загинув. Суттєву допомогу вчителю нададуть відповідні матеріали, вміщені в українських шкільних підручниках з математики.
       Широкі можливості щодо виховання почуття патріотизму створюються при проведенні тематичних позакласних заходів, присвячених українським математикам: математичні вечори, вікторини, конференції, диспути, дискусії чи змагання тощо. На таких заходах можна розповісти учням про життя, діяльність та здобутки видатних українців, запропонувати розв’язати кілька задач.

          У 10-11 класах серед основних виховних завдань є прищеплення любові до Батьківщини, відданості своєму народу, гордості за його культурні надбання, вболівання за його долю. Важливо продовжити ознайомлення учнів з іменами та біографіями видатних українських математиків. Наприклад, розповісти учням про творця одного з важливіших методів інтегрування –

М. Остроградського (народився і похований на Полтавщині).

        Учнів основної та старшої школи варто також залучати до проектної діяльності, пов’язаної з вивченням діяльності відомих українських математиків. Наприклад, учням можна запропонувати такі теми для розроблення проектів: «Премії НАН України імені видатних українських учених», «Пам’ятники українським математикам», «Збірник українських історичних задач» та ін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

1. Бойко А.М. Оновлена парадигма виховання: шляхи реалізації – К., 1996. – 230 с.

2. Вишневський Омелян. Сучасне українське виховання. – Львів, 1996.

3. Гуменникова Т.Р. Українські національні традиції як засіб формування першооснов моральної культури // Початкова школа. – 1996. – ІІ. – С. 38-40.

5. Ігнатенко П.Р., Косарева Н., Поплужний В.Л. Громадянське виховання учнів в умовах українського державотворення // Рідна школа. – 1996. – №3. – С. ЗІ-50.

6. Кравченко І. Культура як національна мета // Віче. – 1995. – № – С. 131-143.

7. Мазуркевич О.Р. Рідне слово в концепції національної освіти // Рідна школа. – 1993 – №9. – С. 4-5.

8. Мартинюк І.В. Національне виховання: теорія і методологія. – К., 1995. .

9.Бевз В. Г. Практикум з історії математики: Навч. посіб. для студентів фіз.-мат. ф -тів./ В. Г. Бевз– К.: НПУ імені М. П. Драгоманова, 2008. – 312 с.

10.Бех І. Д. Програма українського патріотичного виховання дітей та учнівської молоді/ І. Д. Бех, К. І. Чорна. – Київ, 2014. – 29 с.

11.Качур М. М. Поняття «патріотизм» в українській науковій педагогічній думці/М. М. Качур // Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології, 2013, № 6 (32) — Суми: СумДПУ імені А.С. Макаренка. – с. 54 – 61.

docx
Додав(-ла)
Бор Ирина
Додано
3 грудня 2020
Переглядів
1505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку