Михайло Пилипович Кравчук - видатний український математик

Про матеріал

Кравчук Михайло Пилипович - математик широкого масштабу. Його імя добре відоме у світовій математичній науці. Світ не знав лише, що він - українець.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Син Неба» «Поет німого числа» «Лицар математики» «Творець музики чисел» «Корифей математики» «Титан математичної думки» «Учений з обличчям Христа» гордість українського народу і математики…

Номер слайду 4

Народився майбутній вчений 27 вересня 1892 року у селі Човниця Ківерцівського повіту на Волині. Зараз рідне село математика має такий вигляд. Церква Клуб Пам’ятник

Номер слайду 5

У 1901 році сім’я переїхала до Луцька до будинку Фані Цукерман на вулиці Лагерній, нині Шопена , буд. №3. З 1901 по 1910 рік навчається в гімназії м. Луцьк

Номер слайду 6

З 1910 по 1914 рр. навчався на математичному відділенні фізико-математичного факультету університету Святого Володимира в Києві.

Номер слайду 7

Вечори проводив: в Українському клубі (вул. Велика Володимирівська, 42); в Народному домі, на Лук`янівці, де український театр під керівництвом М. Старицького ставив свої вистави.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

1918 – 1920 рр. – працює приват-доцентом Київського університету св. Володимира. Студенти університету Засідання Вченої ради відновленого Київського університету,1934 р. Учасники математичного семінару академіка Д.О. Граве. 1930 р. .

Номер слайду 10

На семінарі (червень, 1935). Зліва направо (сидять): М. Бик, Д. Граве, Т. Леві-Чівіта (Італія), Г. Пфейфер, М. Кравчук, М. Орлов; (стоять): Ю. Соколов, В. Дяченко, К. Бреус, В. Можар, О. Смогоржевський, Є. Ремез, А. Наумов, Й. Погребиський

Номер слайду 11

Валерій Ревуцький ( Канада 2002) : «… Я не є математик, але колись був студентом Київського політехнічного інституту, де він викладав… У 1929 році мені судилося бути присутнім на лекції академіка М. Кравчука в Київському політехнічному інституті, де він читав лекції з вищої математики. ..лекція… розрахована на студентів нашого інституту, проте на лекцію прийшло багато студентів з Київського університету..» Колишній студент Київського авіаційного інституту, пізніше – полковник М. Железняк: «..Завжди бадьорий, з лагідним голосом і чіткою мовою... Думки його чітко нанизувались на якийсь стрижень, випливали одна з іншої, наче рядки в талановитого поета…Мабуть, це дійсно була Людина – особистість – академік КРАВЧУК ”.

Номер слайду 12

Вероніка Черняхівська (в майбутньому обдарована поетеса): «…подивився своїми темними м’якими очима так гарно, усміхнувся якоюсь блискучою усмішкою, що, звичайно, я простила йому і тригонометрію, і його улюблені (фі) і логарифми… Надія Суровцова (українська громадська діячка, публіцист, довголітній політв’язень): «…мене вабило, що він викладав вищу математику українською мовою».

Номер слайду 13

М. Кравчук з родиною. Одеса, 1935. Зліва направо: син Євген,М. Кравчук із дочкою Наталкою, Есфіра Йосипівна (1894—1957) — дружина

Номер слайду 14

Генеральний конструктор авіаційної техніки СССР, автор конструкції першого в світі двоконтурного турбореактивного двигуна, творець літаків з надзвуковою швидкістю,академік АН СССР, Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської та державних премій Двигун АЛ-21 Ф3 конструкції А. М. Люльки.

Номер слайду 15

Двигуни встановлюютьсяі на винищувачі Су-27, палубні винищувачі Су-33, багатоцільові винищувачі Су-35, Су-30МК, фронтові бомбордирувальники Су-34. Цей двигун і сьогодні залишається одним із найкращих у світі для літаків фронтової авіації. Літак «Су-30» Літак «Су-35» Літак "Су-33»

Номер слайду 16

Сергій Павлович Корольов – радянський вчений, конструктор. Він створював радянську ракетно-космічну техніку, основоположник радянської космонавтики. Двічі Герой Соціалістичної праці, Лауреат Ленінської премії, академік наук СРСР. Підполковник.  

Номер слайду 17

Перший штучний супутник Землі Ракета «Восток» Планер «Коктебель» конструкції двох Сергіїв, Корольова й Іллюшина Музей космонавтики імені С. П. Корольова Модель одного з літаків конструкції Корольова

Номер слайду 18

Челомей Володимир Миколайович – провідний творець радянського «ядерного щита» , приймав участь у створенні ряду двигунів та ін. об’єктів ракетної, космічної і авіаційної техніки Доктор технічних наук, професор, академік АН СРСР, Двічі Герой Соціалістичної праці учений у галузі механіки Орбітальна станція «Салют»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

23 вересня 1938 р. ученого М. Кравчука було засуджено на 20 років тюремного ув'язнення та 5 років заслання.

Номер слайду 21

…Лук’янівка – Новочеркаськ – Владивосток – Магадан… – Колима Незважаючи на хворе серце і повністю підірване у в'язниці здоров'я, М.Кравчука визнали придатним до фізичної роботи в умовах Далекої Півночі. Його дорога пролягла до Магадана, а звідти ще далі на північ - на колимські золоті копальні. На Колимі М.Кравчука мучила цинга, через хворе серце напухали ноги. І при цьому він займався наукою!

Номер слайду 22

9 березня 1942 року М. Кравчука не стало... “Замовчи, не жартуй... Чуєш, сурми гудуть, Чуєш, марш похоронний лунає...” Та не було ні маршу похоронного, ні промов, ні почестей, яких він і за життя не мав... Залишився Михайло Кравчук вже на віки вічні в колимській мерзлоті… І не діждався він своєї реабілітації через кільканадцять літ «у зв'язку з нововиявленими обставинами». 15 вересня 1956 року вченого було реабілітовано «за відсутністю складу злочину», а в 1992 р. поновлено в складі дійсних членів Академії наук України.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

(с. Човниця Ківерцівського району)

Номер слайду 25

Сторінка з праці Кравчука Підручник геометрії, написаний у 1920році

Номер слайду 26

У США, в музеї американської історії, зберігається лист американця Джона Атанасова, винахідника першого електронного комп'ютера, українському ученому: «Дорогий професоре Кравчук! Я знайшов Вашу серію публікацій, дуже корисну для моєї роботи. Я хотів би отримати копії будь-яких Ваших публікацій...» Копія від 1997 г. на комп'ютер Атанасова -Беррі в Державному університеті штату Айова Наукові праці М. Кравчука використовували американські автори першого у світі комп’ютера. Відомо, що Джон Вінсент Атанасов при створенні першого комп'ютера використав науковий доробок Кравчука.

Номер слайду 27

З 2002 р проходять Міжнародні наукові конференції, присвячені пам’яті академіка М.Кравчука. На них приїздять вчені з усіх областей України, з багатьох міст Білорусії, Литви, Росії, Австралії, США, Німеччини, Польщі, Китаю, Японії та інших країн. ХІІІ Міжнародна наукова конференція імені Михайла Кравчука

Номер слайду 28

В 2003 році на території Політехнічного інституту в Києві, вперше в Україні, відкрито пам'ятник всесвітньо відомому математикові Михайлові Кравчуку «Моя любов – Україна і математика» – викарбовано на постаменті пам’ятника.

Номер слайду 29

Так, минають роки, та формули безсмертні. .. На небосхилі математичної науки яскравою зіркою світить ім’я Михайла Кравчука. Воно є зразком для наслідування та продовження його досліджень у працях сучасних і прийдешніх науковців в Україні й далеко за її межами…

ppt
До підручника
Алгебра (академічний, профільний рівень) 11 клас (Нелін Є.П., Долгова О.Є.)
Додано
30 березня 2018
Переглядів
1692
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку