Міні - підручник до уроку "Твір - опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі" допоможе учням пригадати художні засоби, познайомить з одним із рецептів українського борщу.
РЕЦЕПТ
українського борщу
Інгредієнти на 5 літрів води
М’ясо – 600 – 700 гр. (краще свинячі реберця);
картопля – 2 – 3 шт.;
буряк – 1 невеличкий;
цибуля – 2 шт.;
морква – 2 шт.;
томатна паста – 2 ст. л.;
помідори – 2 – 3 шт.;
болгарський перець – 1 шт.;
капуста – 400 гр.;
1 зубчик часнику;
Зелень, маленький шматочок сала, сіль, перець, оцет.
Приготування
М’ясо вимити, покласти в каструлю, залити холодною водою і варити до готовності. Нарізати кубиками картоплю покласти в бульйон. На пательні обсмажити буряк, нарізаний соломкою, та моркву, натерту на терці, до золотистого кольору. Потім додати томатну пасту і помідори. Після того, як помідори загуснуть, влити стакан бульйону. Туди ж додати болгарський перець, порізаний кубиками. Тушкувати 10 хв. Нашаткувати капусту. Коли картопля майже готова – додати капусту. Після цього вилити засмажку в бульйон і додати багато зелені (кріп, петрушку). Нарешті приправити борщ лавровим листом, чорним перцем за смаком. Кип’ятити ще протягом 10 хвилин.
Головний секрет
Малесенький шматочок сала посікти разом із зубчиком часнику до однорідної маси, додати до борщу, відразу ж виключити.
СМАЧНОГО!!!
МІНІ – ПІДРУЧНИК
НА ТЕМУ:
«Твір – опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі»
П А М ’ Я Т К А
Як працювати над твором процесу праці в художньому стилі
Т Е Р М І Н И
Твір – опис – це текст, який в усній чи писемній формі дає словесне зображення основних ознак предмета, явища, особи, процесу.
Процес праці – це система послідовного виконуваних трудових операцій, яка обов’язково має певний результат – вихідний продукт.
Х У Д О Ж Н І З А С О Б И
ЕПІТЕТ – це слово, що образно означає предмет або дію, підкреслює характерну властивість певного явища чи поняття.
МЕТАФОРА – переносне значення слова, засноване на уподібненні одного предмета чи явища іншому за схожістю або контрастністю.
ПОРІВНЯННЯ – зіставлення двох явищ, предметів, фактів для пояснення одного з них за допомогою іншого, для виділення якоїсь особливості явища, предмета чи факту.
ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ ПРО БОРЩ
Без хліба – не обід, без капусти – не борщ.
Борщ та каша - їжа наша.
Вари, горщику, борщ, а я з хлопцями погомоню.
Добрий борщик, та малий горщик.
Смачний борщ і каша, але як є кусок м’яса.
Борщ усьому голова.
Салом борщ не зіпсуєш.
Їж борщ з грибами, та держи язик за зубами.
Що до чого, а борщ до хліба.
Борщу однаково – чи йому пампушок, чи галушок.