Презентація до уроку на тему "Односкладні прості речення. Практичне визначення видів односкладних речень"

Про матеріал

Тема. Односкладні прості речення. Практичне визначення видів односкладних речень

Мета:

закріпити і поглибити знання учнів з розділу “Односкладні речення";

структурувати вивчений теоретичний матеріал шляхом виконання відповідних вправ;

розвивати творчі вміння самостійно розв'язувати нові пізнавальні завдання, спостережливість, уважність, кмітливість як важливі елементи розумової діяльності людини;

удосконалювати вміння аналізувати, порівнювати, систематизувати й узагальнювати, доводити й обґрунтовувати;

формувати цілісну систему особистих знань восьмикласників з теми;

•виховувати розуміння про загальнолюдські цінності: національну свідомість, повагу до культури України, шанобливе ставлення до родини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей”

Номер слайду 2

Односкладні прості речення. Практичне визначення видів односкладних речень Мета: • закріпити і поглибити знання учнів з розділу “Односкладні речення”; •структурувати вивчений теоретичний матеріал шляхом виконання відповідних вправ; •розвивати творчі вміння самостійно розв’язувати нові пізнавальні завдання, спостережливість, уважність, кмітливість як важливі елементи розумової діяльності людини; •удосконалювати вміння аналізувати, порівнювати, систематизувати й узагальнювати, доводити й обґрунтовувати; • формувати цілісну систему особистих знань восьмикласників з теми; •виховувати розуміння про загальнолюдські цінності: національну свідомість, повагу до культури України, шанобливе ставлення до родини. Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей”

Номер слайду 3

В океані рідного народу відкривай духовні острови! В.Симоненко Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей”

Номер слайду 4

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей”

Номер слайду 5

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Односкладні речення Дієслівні Означено-особові Неозначено- особові Узагальнено- особові Безособові Іменні Номінативні (називні)

Номер слайду 6

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Види односкладних речень Способи вираження головного члена Приклади Означено-особові (художній і розмовний стилі) 1)дієсловом у формі 1-ї або 2-ї особи тепер.чи майб.часу дійсн.способу; 2)дієсловом наказ.способу конкрет- ної особи, предмета) 1)Для добрих друзів відчиняю дім і маю серця щиру нагороду. 2)За правду, браття, єднаємось щиро Ходімте в сад. Я покажу вам сад. Неозначено-особові (художній стиль) дієсловом у формі 3-ї особи множини тепер.чи майб.часу або у формі множини мин.часу(дія неозначеної особи) Дзвонять у всі дзвони Гей, рубали ворогів та по всіх фронтах Узагальнено-особові (художній, розмовний стилі) прислів’я і приказки дієсловом у формі 2-ї особи однини (рідше – в інших особах); (дія узагальненої особи) Що посієш, те й пожнеш. Золоті гори обіцяє. Як дбаємо, так і маємо. Дарованому коневі в зуби не дивляться Безособові (художній, розмовний стилі) 1)безособовим дієсловом; 2) особовим дієсловом у безособовому значенні; 3) дієслівною формою на –но,-то; 4) словом нема(є) 5) предикативним прислівником; 6) інфінітивом. На сході вже світає 2)Вітерцем дихнуло з долини. 3)Хай слово мовлено інакше – та суть в нім наша зостається 4) Літа вже немає, сніг, дими навколо. 5)Прикро, геть нікудишньо стало на душі. 6) Писати тільки правду.не зраджувати її ні за яких обставин..

Номер слайду 7

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Як відрізнити просте односкладне називне речення від двоскладного з іменним складеним присудком? Безмежне прекрасне небо. Безмежне небо прекрасне. Далека дорога.  Дорога далека.

Номер слайду 8

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” 1. Які речення називаються односкладними? 2. Чи можуть односкладні прості речення бути частинами складного речення? 3.На які типи поділяються односкладні речення залежно від способу вираження та значення головного члена? 4. На які типи поділяються прості односкладні дієслівні речення? 5. На що вказує присудок означено-особових односкладних дієслівних речень? 6. На що вказує присудок неозначено-особових односкладних дієслівних речень?  7. На що вказує присудок узагальнено-особових односкладних дієслівних речень? 

Номер слайду 9

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Фізхвилинка

Номер слайду 10

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Пояснювальний диктант із коментуванням

Номер слайду 11

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Дослідження-трансформація Перебудувати двоскладні речення в синонімічні односкладні, записати їх. Здавна українці передавали рушник з роду в рід, з покоління в покоління. У багатьох регіонах України батьки понині бережуть його для дітей. Особливе місце відводять вони рушникові на весіллі. Батьки вистеляють ним дорогу від порога до столу.

Номер слайду 12

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Лінгвістична гра «Знайди зайве» Записати речення. Вказати, чим виражений присудок у запропонованих реченнях. На Маковея збирають геть усяку городину: мак, кріп, цибулю, часник, моркву, соняшник, буряк. Гарбузи на Поділлі намагалися садити в базарний день або в понеділок чи у вівторок. Вірили, що гарбузи краще садити дівчатам і молодицям. Цілий рік барвінок шанували, вважали символом життя. Влітку прикрашають ним святковий стіл, плетуть з нього весільні букетики. Взимку відвар барвінку використовуватимуть від простуди. До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки.

Номер слайду 13

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Виконання тестових завдань

Номер слайду 14

Дзекіш Т.Ф., учитель української мови і літератури, Великодолинський НВК “Загальноосвітня школа I-III ступенів-ліцей” Вправа «Музей помилок» Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
5906
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку