Основи методики проведення рухливих ігор

Про матеріал
презинтація на тему основи методики проведення рухливих ігор для 1-4 класів. Вид предмета Теорія та методика викладання рухливих ігор і забав
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи методики проведення рухливих ігор. Мерзляк Артем

Номер слайду 2

План1)Організація та методика проведення рухливих ігор;2) МЕТОДИКА ЗАСТОСУВАННЯ РУХЛИВИХ ІГОР В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ (ЗА НОВОЮ ПРОГРАМОЮ) 3) Рухливі ігри як засіб формування ціннісних орієнтацій щодо здорового способу життя у школярів молодших класів

Номер слайду 3

1)Організація та методика проведення рухливих ігор;З дітьми дошкільного віку проводять три види рухливих ігор: сюжетні ігри, ігрові вправи (несюжетні ігри) та ігри з елементами спорту (городки, настільний теніс, бадмінтон, баскетбол, футбол, хокей). В основу сюжетних рухливих ігор покладено життєвий досвід дитини, її уявлення про навколишній світ (дії людей, тварин, птахів). Наприклад, з оповідей дорослих, телепередач, спостере­жень за навколишнім життям діти дізнаються про поведінку тварин і птахів (як стрибає зайчик, як він ховається від лисички, як дзьобає зернятко горобчик), а потім під час гри відтворюють рухи, характерні для того чи іншого образу.

Номер слайду 4

Для ігрових вправ (несюжетних ігор) характерна конкретність рухових завдань відповідно до вікових особливостей і фізичної підготовки дітей. Якщо в сюжетних іграх основну увагу гравців спрямовують на створення образів, досягнення певної мети і точне виконання правил, що часто призводить до ігнорування чіткості у виконанні рухів, то під час ігрових вправ дошкільнята повинні бездоганно виконувати основні рухи (влучити м’ячем у ціль, підлізти під мотузку, не доторкнувшись до неї, та ін.). 

Номер слайду 5

На прогулянках, за годину до денного сну та після нього, проводяться ігри будь-якої рухливості. Враховуються пора року і температура повітря. Особливої уваги потребує добір ігор у холодну пору року і в несприятливу погоду. У цей час краще проводити ігри з нескладними рухами (ходьбою, бігом у повільному темпі). 

Номер слайду 6

Ігрова діяльність своєю емоційністю захоплює дітей, і вони не відчувають втоми. А тому, щоб дошкільнята не перевтомилися, потрібно своєчасно припинити гру або знизити інтенсивність рухів. Зовнішні ознаки стомлення – часте дихання, почервоніння обличчя, пітливість та погіршення координації рухів. Дитина може відчувати навіть запаморочення. Все це може негативно позначитися на загальному стані дитини, призвести до порушення сну й зниження апетиту.

Номер слайду 7

Тривалість гри залежить від мети, яку ставить вихователь; умов, в яких вона проводиться (заняття, прогулянка); віку дітей та їхньої кількості. Закінчити її треба своєчасно, коли дошкільнята одержать належне навантаження. Крім того, закінчення гри не повинно бути несподіваним для її учасників, бо це може спричинити негативну реакцію дітей. Коли гра не має певного закінчення, вихователь може припинити її після того, як змінити ведучого. Якщо гра командна (у старших групах), учасників повідомляють, скільки разів вона повторюватиметься.

Номер слайду 8

Тривалість гри залежить від мети, яку ставить вихователь; умов, в яких вона проводиться (заняття, прогулянка); віку дітей та їхньої кількості. Закінчити її треба своєчасно, коли дошкільнята одержать належне навантаження. Крім того, закінчення гри не повинно бути несподіваним для її учасників, бо це може спричинити негативну реакцію дітей. Коли гра не має певного закінчення, вихователь може припинити її після того, як змінити ведучого. Якщо гра командна (у старших групах), учасників повідомляють, скільки разів вона повторюватиметься.

Номер слайду 9

МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ РУХЛИВИХ ІГОРОрганізація і проведення рухливих ігор базується на трьох складових частинах, які методично пов’язані між собою і практично доповнюють одна одну: 1. Загально організаційні дії педагога; 2. Методика організації учнів для проведення гри; 3. Безпосереднє керівництво ігровим процесом.

Номер слайду 10

Дозування навантажень. Відповідальний момент у керівництві рухливими іграми – дозування фізичного навантаження. Визначити його тут набагато важче, ніж при виконанні фізичних вправ, пов’язаних з ігровими діями. Воно залежить від загального навантаження на занятті з фізичної культури, від характеру діяльності дітей під час уроку, від їх активності та інших факторів. Ігрова діяльність захоплює школярів і вони не відчувають втоми. А тому, щоб діти не перевтомилися, треба своєчасно припинити гру або зменшити інтенсивність.

Номер слайду 11

Для регулювання фізичного навантаження в грі застосовують різні методичні прийоми: – зменшують або збільшують тривалість гри; – зменшують або збільшують кількість повторень гри; – зменшують або збільшують розміри майданчика і довжину дистанції, яку пробігають діти; – зменшують або збільшують кількість і складність правил і перешкод; – використовують інвентар більшої чи меншої ваги та розміру; – вводять короткочасні паузи для відпочинку або уточнення та аналізу помилок.

Номер слайду 12

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ РУХЛИВИХ ІГОР З ДІТЬМИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУЯк організувати і провести рухливу гру з дітьми від 6 до 10 років? Діти 6-8 років в силу онтогенетичних особливостей розвитку відрізняються підвищеною руховою активністю, та яскраво вираженою потребою в ній. Певною перешкодою в її прояві, як і в інших вікових періодах, є сучасний специфічний режим навчальної діяльності, висока інтелектуальна розумова завантаженість дітей та явно виражена загальна гіподинамія. Соціальна важливість і цінність рухливих ігор у цих умовах, їх затребуваність, безсумнівно, зростає.

Номер слайду 13

Зміст обраних ігор має відповідати анатомо-фізіологічним особливостям організму дітей цього віку. Опорний апарат дитини активно формується. У силу поки недостатньо розвинених силових здібностей, активного формування структури суглобових з’єднань, доцільно орієнтуватися на ігри з різнохарактерними рухами, але без надмірно тривалих навантажень, на опорно-руховий апарат.

Номер слайду 14

РУХЛИВІ ІГРИ ЗА СПОСОБАМИ РУХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Програма «Фізична культура» запроваджена у 1-4 класах загальноосвітніх навчальних закладів передбачає, як основну мету предмету – набуття учнями досвіду діяльності: навчальнопізнавального, практичного, соціального, формування в учнів стійкої мотивації і потреби у збереженні й зміцненні свого здоров’я, фізичного розвитку та фізичної підготовленості, комплексного розвитку природних здібностей та моральних якостей; використання засобів фізичного виховання в організації здорового способу життя.

Номер слайду 15

Рухливі ігри як засіб формування ціннісних орієнтацій щодо здорового способу життя у школярів молодших класів. Оздоровче, освітнє і виховне значення рухливих ігор. Оздоровче значення ігор: Сприяють гармонійному розвитку форм і функцій організму школяра;формують правильну поставу;загартовують організм;підвищують працездатність; зміцнюють здоров’я;

Номер слайду 16

Освітнє значення ігор:формують рухові вміння і навички з бігу, стрибків, метання;розвивають фізичні якості: швидкість, силу, спритність, гнучкість і витривалість;формують основи знань з фізичної культури і спорту, валеології, народознавства, історії рідного краю і т.д. Під час проведення рухливих ігор учні повторюють, закріплюють, удосконалюють рухові вміння і навички, розвивають фізичні якості, пізнають довкілля, історію рідного краю, розширюють кругозір та поглиблюють знання.

Номер слайду 17

Виховне значення ігор:виховують моральні та вольові якості учнів;виховують любов до рідного краю, звичаїв і традицій українського народу;виховують любов до щоденних і систематичних занять фізичними вправами. У рухливій грі одночасно здійснюється фізичне, розумове, моральне, естетичне та трудове виховання. Активна рухова діяльність ігрового характеру та емоції підсилюють усі фізіологічні і психологічні процеси в організмі, поліпшуючи роботу всіх органів і систем.

Номер слайду 18

Дякую за увагу

pptx
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
2173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку