Урок "Виконання базової модельної сучасної чоловічої стрижки «Теніс»"

Про матеріал

Розробка уроку виробничого навчання з професії "Перукар (перукар-модельєр)". Кваліфікація - перукар 2 класу

Перегляд файлу

Урок виробничого навчання

 

Тема програми: Базові модельні стрижки

Тема уроку: Виконання базової модельної сучасної чоловічої стрижки: «Теніс».

Мета уроку:

 навчальна: формування і закріплення професійних знань, вмінь та навичок з технології виконання операцій стрижки, базових модельних стрижок і на їх основі сучасних модельних стрижок;

 розвиваюча: розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні виробничих ситуацій, пізнавальну активність і самостійність у роботі, творчу уяву, естетичний смак, інтерес до обраної професії, повагу до праці, вміння планувати свою діяльність;

 виховна: виховувати  акуратність, працелюбність, відповідальність за кінцевий результат праці,  ініціативність, доброзичливість та культуру спілкування.

Тип уроку: урок виконання складних комплексних робіт.

Комплексно-методичне забезпечення заняття:

Дидактичні засоби навчання за темою: робоча навчальна-програма, поурочно-тематичний план, опорний конспект лекції за темою уроку, інструкційно-технологічна карта.

Матеріально-технічне забезпечення

Інструменти та матеріали для ознайомлення й тренування

  • спецодяг, спецвзуття;
  • перукарська білизна (пеньюар, рушники, серветки, комірці);
  • перукарській інструмент: гребінець комбінований, ножиці прямі, ножиці філірувальні;
  • електроінструмент: фен;
  • пристосування: затискачі для волосся;
  • косметичні засоби: шампунь, бальзам-ополіскувач;
  • дезінфікуючі засоби.

Хід уроку

І. Організаційна частина уроку (5 хв.):

- привітання;

- перевірка присутності здобувачів освіти;

- перевірка готовності здобувачів освіти до уроку;

- перевірка санітарно-гігієнічного стану приміщення, електрообладнання та інструментів

ІІ. Вступний інструктаж (40 хв.):

1. Мотивація навчальної діяльності

Стрижка волосся  досить складна операція, що виконується при зміні форми волосяного покриву голови. Необхідно пам'ятати, що від якості стрижки, що виконується, залежить зовнішній вигляд зачіски. І чим якісніше буде виконана стрижка, тим довговічніше буде зачіска.

Стрижка для чоловіка – важливий аспект, який формує його зовнішній вигляд та дає оцінку того, хто він та чим займається. Це візитна карточка будь-якого чоловіка, який хоче мати статусний вигляд та бути помітним в очах своїх друзів та колег.
Тож, сьогодні на уроці ми закріпимо і поглибимо знання з теми Виконання базової модельної сучасної чоловічої стрижки «Теніс».

2. Повідомлення теми уроку

Виконання базової модельної сучасної чоловічої стрижки: «Теніс».

3. Охорона праці:

1. під час роботи учні повинні бути в спецодязі;

2. протерти туалетний стіл та крісло;

3. підготувати до роботи інструмент;

4. перевірити та обережно поводитись з електроприладами;

5. не брати вологими руками електроприлади;

6. перед початком роботи клієнта вкриваємо пеньюаром, перукар проводить діагностику волосся та перевірку на наявність захворювань шкіри голови та волосся;

7. бути уважними при використанні фіксуючих засобів, запобігти потраплянню їх до очей клієнта.

4. Актуалізація опорних знань

Питання для перевірки

1.Які сучасні модельні жіночі стрижки ви знаєте?

2.Які існують варіанти стрижки «лисячий хвіст»?

3.В чому полягає особливість виконання стрижки «Фуете»?

4.Технологія виконання стрижок «Шарм» та «Італійка»? В чому їх схожість?

5.Технологія виконання стрижки «Вояж»? Як та на якому волоссі виконується стрижка «Шапочка»?

6.Виконання стрижки «Подвійне каре»? Які різновиди даної стрижки вам відомо?

Повідомлення нового матеріалу

План

  1. Виконання підготовчих робіт.
  2. Особливості базової модельної сучасної чоловічої стрижки «Теніс».
  3. Виконання заключних робіт. 

1. Виконання підготовчих робіт.

Перед початком обслуговування кожного клієнта необхідно провести підготовчі роботи: робоче місце привести в порядок, прибрати брудну білизну, помісти волосся, помити раковину, підготувати апаратуру, приналежності, чиста білизна, матеріали.

Запросити клієнта в крісло. Майстер розгортає крісло так, щоб клієнту зручно було сідати. Після того як він сяде, крісло розгортають до дзеркала. Майстер веде бесіду, з'ясовуючи, які послуги бажає отримати клієнт. Майстер може запропонувати додаткові послуги, заздалегідь обумовивши їх вартість.

Приступаючи до роботи, майстер миє руки і дезінфікує інструменти, щоб клієнт це бачив. У майстра повинно бути три комплекти інструментів: 1-ий- для роботи, 2-й- для дезінфекції, 3-й- для заточування або про запас.

2. Особливості базової модельної сучасної чоловічої стрижки «Теніс».

Основною і головною перевагою чоловічої стрижки теніс є універсальність. Вона чудово виглядає на будь-якому чоловікові, причому не має значення ні вік, ні вагова категорія, ні статура, ні форма обличчя. З’явилася зачіска під час спортивних змагань, саме тенісисти зістригли волосся в такому стилі вперше, щоб воно не заважало під час ігор.

Існують три основних різновиди цієї зачіски:

  • Зовсім короткий «Теніс», який в народі називається «Бобрик». Підійде любителям стригтися дуже коротко, як альтернатива стрижки «під нуль», шанувальникам активного відпочинку і спортсменам. Ідеально виглядає з усіма існуючими стилями одягу, підходить для всіх типів обличчя і для будь-якої структури волосся. Єдині моменти, на які варто звернути увагу при виборі цього варіанту – це правильність форми черепа і наявність дефектів на шкірі голови. Довжина волосся в «Бобрику» мінімальна і воно не приховує перерахованих недоліків, якщо такі є, то краще вибрати «Їжачок» або «Теніс-каре».
  • Модельний «Теніс» або просто «Їжачок». Підходить практично всім. Відмінний варіант і для роботи, і для відпочинку, і для офіційної класики, і для спортивного костюма. Стригтися подібним чином однаково можуть і діти, і молодь, і люди у віці. Дана зачіска виглядає акуратно, а носиться легко, не вимагає особливого догляду та укладки.
  • І подовжений варіант стрижки – «Каре». Цей різновид «Тенісу» створений перукарями спеціально для чоловіків, які віддають перевагу носити більш довгі стрижки. Волосся на скронях, потилиці і тімені залишається довшим, ніж у попередніх варіантах, але дотримується пропорції. Обов’язковою умовою є відсутність спадаючої на очі чуприни. Передня частина волосся неодмінно повинна бути піднята нагору. Потрібно щоденне укладання, а тому ця стрижка припаде до душі не всім.

Крім трьох базових моделей стрижки, є ще один – молодіжний «Теніс». Його суть полягає в креативному виконанні звичних редагувань – додана коротка або, навпаки, довга чуприна. Волосся укладене не вгору, а набік або зовсім скуйовджене, присутній незвичайний проділ і так 0b0c778dfccd10be6119cc6b1a40e309 Чоловіча стрижка теніс: технологія виконання, фото і відеодалі.

 

Модельна стрижка «Теніс» («Їжачок») з усіх варіантів на сьогоднішній день найбільш популярна. У перукарів її замовляють абсолютно різні особистості – всіх віків, комплекцій і професій. Це обґрунтовується тим, що вона йде абсолютно всім чоловікам. Її можна стригти і на жорсткому прямому і на м’якому хвилястому, і на кучерявому волоссі. У будь-якому випадку підсумковий результат буде виглядати красиво і актуально.

У певному віці багато хто вже дорослі хлопчики люблять все незвичайне, особливе, нестандартне, щоб виділятися з натовпу і притягувати погляди. Саме для цих цілей і придумана стрижка молодіжний «Теніс», яка являє собою оригінальне виконання однієї з стандартних варіацій.

Картинки по запросу стрижка теннис схемаПереваги

У даній моделі зачіски маса переваг. Тому завойовує нових прихильників. 

-  Варіативність укладання – від агресивного креативу до елегантного гламуру;

-  Варіативність стрижки – той чи інший варіант підійде в кожному віці і під кожен стиль одягу;

-  Класичне рішення не укладають;

-  Виконується на ультракороткому волоссі;

-  Не вимагає догляду;

-  Образ стає акуратнішим та презентабельним;

-  Універсальна, адже йде до кожного типу обличчя.

3. Виконання заключних робіт. 

Заключні роботи з обслуговування відвідувачів у перукарнях розглядаються як завершальні етапи основного технологічного процесу.

Після виконання операції стрижки перукар зобов'язаний вичесати дрібним гребінцем стрижене волосся. Для цього необхідно взяти гребінець з чистими зубами і закласти в нього шматочок вати, рівномірно розподіливши її по всій площині гребінця. Потім, змочивши закладену в гребінець вату водою, розчесати бажано весь волосяний покрив голови. При цьому зістрижене волосся, затримуючись в ваті, буде вичісуватись. Потім шматочком вати або спеціальним пензликом необхідно очистити від волосся обличчя і шию клієнта.

Перш ніж зняти пеньюар, потрібно витягнути закладений навколо шиї джгут з вати і взяти серветку. Знімаючи пеньюар, необхідно дотримуватися запобіжних заходів, щоб що знаходиться на пеньюарі волосся не потрапило на одяг клієнта. Для цього, знімаючи пеньюар, слід підвертати краї його всередину.

Враховуючи, що після кожного виду обробки волосся виконуються специфічні і характерні тільки для цієї операції заключні роботи, доцільно розглядати їх більш детально безпосередньо в єдиній технологічній послідовності.

Закріплення нової теми

Питання для перевірки

1. Особливість виконання стрижки короткий «Теніс»?

2.Які ще різновиди стрижки «Теніс» ви знаєте? Опишіть кожну з них.

3.В чому полягає особливість виконання стрижки молодіжний «Теніс»?

4.Переваги даної стрижки?

5.Технологія виконання стрижки «Теніс»?

6.Які операції ми використовуємо при виконанні стрижки «Теніс»?

І.Поточний інструктаж.

Видача завдань:

Самостійне виконання завдань здобувачами освіти, розв’язування проблемних ситуацій.

Майстер виробничого навчання робить обходи робочих місць здобувачів освіти з метою:

- перевірки правильності організації робочого місця;

- контроль за дотриманням правил охорони праці, санітарії і гігієни;

- надання допомоги та контроль виконання всіх операцій технологічного процесу;

- під час виконання здобувачами освіти вправ: вказати на допущенні помилки слабшим здобувачам освіти і за допомогою додаткових запитань допомогти їм самостійно усунути ці помилки;

- при потребі, з урахуванням типових помилок, допущених здобувачами освіти, проведення повторного інструктажу..

ІІ. Заключний інструктаж.

Аналіз виконаних робіт.

1.Закріплення та підведення підсумків:

- аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку;

- оцінка роботи учнів, її об’єктивне обговорення;

- аналіз причин типових помилок учнів та способи їх  усунення;

- повідомлення та обґрунтування результатів оцінювання учнів;

- виставлення оцінок, враховуючи відповіді під час опитування та відпрацюванню практичного завдання.

Домашнє завдання (5 хв.)

2. Домашнє завдання:

Вивчити пройдений матеріал. Вправлятися у виконання чоловічої стрижки «Теніс».

Технологія виконання стрижки «Теніс»

Малюнок

Опис

Інструменти і матеріали

Знімаємо волосся нижніх зон за допомогою гребінця і машинки для стрижки.

Гребінець, затискачі, машинка

Машинкою без помічаємо лінію стрижки. Волосся нижньо-потиличної та нижньо-скроневих зон стрижемо без насадки.

Гребінець, затискачі, машинка

 

Від лінії стрижки до ВСЗ та ВПЗ стрижемо волосся під машинку з насадкою 4.5 мм. Потім так само стрижемо з насадкою 3 мм.

Гребінець, затискачі, машинка

Виконуємо «зведення волосся нанівець» (1.5 мм)

Гребінець, затискачі, машинка

Виконуємо тушування ВСЗ та ВПЗ

Гребінець, затискачі, ножиці

ТЗ ділимо на 3 частини: вертикальним проділом від маківки до середини ТЗ (ліва і права ТЗ) та горизонтальним проділом чуприну. Починаємо стригти від маківки відділяючи пасма горизонтальним проділом. Стрижемо ліву і праву сторони.

Гребінець, затискачі, ножиці

Вертикальним проділом відділяємо пасма ТЗ (разом з чуприною) з правої сторони і підтягуємо ВП та ВС зон, зрізаємо на подовження до обличчя. Таким чином стрижемо до середини ТЗ.

Гребінець, затискачі, ножиці

Аналогічно стрижемо ліву сторону, не захоплюючи маківку.

Гребінець, затискачі, ножиці

Зону маківки відчісуємо до лінії стрижки і зрізаємо, з’єднуючи з КП на ТЗ з обох сторін. За бажанням проробляємо волосся ТЗ.

Гребінець, затискачі, ножиці

Виконуємо «тушування» верхніх зон

Гребінець, машинка

Робимо укладання, фіксуємо.

Фен, брашинг, лак

 

doc
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
3454
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку