Урок "Виконання масажу голови (стимулюючий, заспокійливий та класичний)"

Про матеріал
Урок виробничого навчання з професії "Перукар (перукар-модельєр)". Кваліфікація - перукар 1 класу
Перегляд файлу

Урок виробничого навчання

 

Тема програми: Оволодіння прийомами виконання масажу голови

Тема уроку: Виконання масажу голови (стимулюючий, заспокійливий та класичний).

Мета уроку:

 навчальна: формування і закріплення професійних знань, вмінь та навичок з технології виконання масажу голови;

 розвиваюча: розвивати аналітичне, критичне і логічне мислення при вирішенні виробничих ситуацій, пізнавальну активність і самостійність у роботі, творчу уяву, естетичний смак, інтерес до обраної професії, повагу до праці, вміння планувати свою діяльність;

 виховна: виховувати  акуратність, працелюбність, відповідальність за кінцевий результат праці,  ініціативність, доброзичливість та культуру спілкування.

Тип уроку: урок удосконалення вмінь та формування навичок.

Комплексно-методичне забезпечення заняття:

Дидактичні засоби навчання за темою: робоча навчальна-програма, поурочно-тематичний план, опорний конспект лекції за темою уроку, технологічна карта.

Матеріально-технічне забезпечення

Інструменти та матеріали для ознайомлення й тренування

  • спецодяг, спецвзуття;
  • перукарська білизна (пеньюар, рушники, серветки, комірці);
  • перукарській інструмент: гребінець однорідний, гребінець комбінований;
  • електроінструмент: фен;
  • косметичні засоби: шампунь, бальзам;
  • дезінфікуючі засоби.

Хід уроку

І. Організаційна частина уроку:

- привітання;

- перевірка присутності здобувачів освіти;

- перевірка готовності здобувачів освіти до уроку;

- перевірка санітарно-гігієнічного стану приміщення, електрообладнання та інструментів

ІІ. Вступний інструктаж:

1. Мотивація навчальної діяльності

Техніка масажу знайома людству вже більше п’яти тисяч років. З допомогою певних рухів пальців можна усунути головний біль, зняти стрес, поліпшити кровопостачання шкіри голови. Процедура «масаж голови» може застосовуватися фахівцем або самостійно в домашніх умовах благотворно впливає на стан шкіри, волосся, допомагає розслабитися, послабити психоемоційне напруження.  

Тому, сьогодні на уроці ми закріпимо і поглибимо знання з теми Виконання масажу голови (стимулюючий, заспокійливий та класичний).

2. Повідомлення теми уроку

Виконання масажу голови (стимулюючий, заспокійливий та класичний).

3. Охорона праці:

1. під час роботи учні повинні бути в спецодязі;

2. протерти туалетний стіл та крісло;

3. підготувати до роботи інструмент;

4. перевірити та обережно поводитись з електроприладами;

5. не брати вологими руками електроприлади;

6. перед початком роботи клієнта вкриваємо пеньюаром, перукар проводить діагностику волосся та перевірку на наявність захворювань шкіри голови та волосся;

7. бути уважними при використанні фіксуючих засобів, запобігти потраплянню їх до очей клієнта.

4. Актуалізація опорних знань

Питання для перевірки

1. Назвіть основні способи закріплення волосся. Опишіть їх.

2. У яких випадках використовують тресбанк, карду? Охарактеризуйте ці пристрої.

3. Послідовність виконання підготовчих робіт.

4. Назвіть види тресів. Охарактеризуйте їх.

5. У яких випадках виконують трес в один і два оберти?

План

  1. Підготовчі роботи.
  2. Показання та протипоказання масажу голови.
  3. Загальні вимоги до техніки масажу голови.
  4. Види масажу голови. Засоби для підвищення ефективності процедури.

1. Підготовчі роботи

Перукар повинен бути на робочому місці за 15 хвилин до початку роботи.

Підготовчі роботи включають в себе підготовку робочого місця, апаратури, білизни, приладдя та матеріалів. Для виключення зайвих рухів під час роботи слід зручно і стійко розмістити інструменти та пристосування.

Перед роботою перукар повинен перевірити справність контрольно-вимірювальних приладів, сигнальних ламп, цілісність скла, справність кранів відбору гарячої води компресника, електроводонагрівача. Переконатися в чіткій роботі кнопок "пуск" і "стоп" всього електрообладнання. Перевірити на "холостому" ходу роботу електробритви, фена, гарячих ножиць.

При першому контакті з клієнтом необхідно запропонувати йому сісти в крісло. Для цього крісло спочатку слід розгорнути так, щоб клієнту було зручно сідати, потім так, щоб клієнт опинився обличчям до дзеркала. Розмовляючи з клієнтом, майстер з'ясовує, які послуги він хоче отримати. Пропонуючи додаткові послуги клієнту, майстер повинен заздалегідь обумовити їх вартість. Приступаючи до роботи, майстер миє руки і дезінфікує інструменти так, щоб це бачив клієнт.

Перед проведенням основного технологічного процесу необхідно провести діагностику волосся та шкіри голови клієнта. Майстер ретельно розчісує волосся, визначаючи тип і якість волосся, їх стан, напрямок росту. При виявленні будь-якого інфекційного захворювання шкіри або волосся майстер в коректній формі відмовляє клієнтові в обслуговуванні.

У разі задовільного результату огляду майстер вкриває клієнта білизною відповідно до виду роботи. Найчастіше підготовчі роботи закінчуються виконанням гігієнічного миття волосся, але в залежності від основної роботи можуть включати в себе проведення тесту на чутливість шкіри до хімічних препаратів; розведенням барвників; приготуванням лікувальних препаратів і так далі.

2. Показання та протипоказання масажу голови.

Професійний масаж шкіри голови – це процедура, під час якої проводяться масажні рухи в волосистої частини, в районі лоба, скронь. Знаючи розташування певних точок, можна прибрати спазм, поліпшити роботу сальних залоз, відновити правильний кровообіг, видалити ороговілі лусочки. Щоб масажувати голову, не обов’язково бути професійним масажистом. Все, що необхідно – це сприятлива обстановка, базові знання проведення цієї процедури.

Показання та протипоказання

Така оздоровча техніка як масаж для голови має свої показання та протипоказання. В більшості випадках він є корисною процедурою, яка позитивно впливає на стан тіла, здоров’я. Але іноді краще відмовитися від нього, щоб не посилити деякі захворювання. Отже, показання до масажу голови:

  • головний біль;
  • безсоння або інші порушення сну;
  • втома в хронічному вигляді;
  • стан тривоги;
  • постійні стреси;
  • емоційна нестійкість;
  • спазм м’язів;
  • судоми;
  • лупа;
  • випадання волосся;
  • сухість шкіри, волосся;
  • себорея;
  • пошкоджені кінчики волосся.

Не можна рекомендувати або застосовувати техніку у разі, якщо у клієнта:

  • IMG_256пошкодження голови в будь-якому стані;
  • екзема;
  • захворювання шкіри голови (грибок);
  • облисіння;
  • розширені кровоносні судини на обличчі;
  • занадто жирне волосся;
  • нещодавно перенесена операція;
  • підвищена температура;
  • спондильоз;
  • спондилоартрит;
  • тромбоз;
  • емболія;
  • гострі стадії будь-яких хронічних захворювань;
  • онкологічні захворювання;
  • проблеми з серцем.

3. Загальні вимоги до техніки масажу голови.

Загальний час масажу має становити 15-20 хвилин. Починати масаж необхідно з легкого прогріву голови і легких рухів, що нагадують прогладжування голови. У процесі масажу тиск потрібно поступово збільшити. Закінчувати масаж потрібно знову ж легкими прогладжуваннями. Грамотна техніка виконання масажу голови повинна в себе включати чотири види рухів: прогладжування, кругові, штовхальні і вібруючі рухи.

Прогладжування – це техніка, з якої повинен починатися весь масаж області голови. Погладжування ми робимо за допомогою напівзігнутого зап’ястку, злегка торкаючись шкіри голови пальцями (подушечками пальців). Зап'ясток в цей момент повинен бути розслабленим. Важливо стежити за тим, щоб у процесі прогладжування розтиралася шкіра голови і трохи рухалася. Сильні натискання на шкіру робити не рекомендується. Всі рухи легкі і плавні. Легке прогладжування на першому етапі здатне активувати відтік рідини, прискорити кровообіг, розслабити м’язи, очистити протоки сальних залоз, заспокоїти нервову систему.

Вібруючі рухи – ці рухи вважаються енергійним видом масажу. Їх роблять за допомогою долоні або подушечок пальців. У процесі цього прийому ми робимо коливальні рухи на одній з ділянок шкіри зап’ястком, покроково переміщуючись по всій поверхні, що масажується. Сила таких рухів може варіюватися. Можна в ході масажу не відривати рук і безупинно впливати на голову за допомогою тиску. Ще один варіант – нанесення на шкіру голови слабких, ритмічних ударів. Вібруючі рухи ефективно підвищують тонус м’язів і дуже добре впливають на тканини. Ці рухи, як правило, виконують в процесі завершення масажу голови.

Колоподібні рухи – ці рухи в масажі використовують коли увагу приділяють волосяній частині голови. Головне стежити, щоб рухи не були ковзаючими. Для цього необхідно спочатку не сильно придавити голову, а після цього за допомогою плавних рухів зрушити по напрямку у бік. У цей момент потрібно стежити за тим, щоб долоні були зігнуті, пальці злегка розставлені. Пальцями потрібно робити легенькі дотики до шкіри голови. До речі, великий палець повинен виконувати роль опори, а інші пальці – масажера. Не потрібно сильно тиснути пальцями на ділянки шкіри голови, достатньо помасажувати вибране місце і перейти на інше.

Штовхальні рухи – інакше їх називають прийомами ударної вібрації, що в себе включають лупцювання. Саме це лупцювання відмінно розм’якшує шкірний покрив голови. Під час цього масажу можна поступово, але несильно збільшувати натискання. Ось тільки робити це необхідно дуже обережно.

Положення рук в момент цього масажу повністю відповідає техніці попереднього виду (колоподібні рухи). Відрізняє ці два масажі лише характер їх техніки. Робити лупцювання потрібно за допомогою виключно подушечок пальців. Ці рухи повинні мати певну періодичність і вироблятися у вигляді самостійних поштовхів, що повторюються. Після кожного такого поштовху ми переміщуємо пальці на іншу область або переставляємо руку, або міняємо між пальцями відстань. Постукування робимо уривчасто і жорстко. Ці рухи, так само, як і вібруючі через їх енергійність, рекомендовано використовувати в середині масажу голови.  

4. Види масажу голови. Засоби для підвищення ефективності процедури.

IMG_256Розтирання голови буває двох видів – лікувальним і косметологічним:

- лікувальний усуває проблеми, пов’язані зі стресом, напругою, тривогою.

- косметичний ж більше пов’язаний зі здоров’ям волосся, шкіри. З його допомогою можна усунути лупа, позбавитися від сухості волосся, прискорити їх зростання, уповільнити випадання.

Починають процедуру з того, що повільно масажують скроневу, лобову і потиличну області. Це робиться для того, щоб покращувати кровотік у венозних судинах. Далі, легкими рухами масажується частина голови від лоба до потилиці, від темряви до вух, від маківки вниз до всіх частин. Суворого алгоритму рухів немає, бажано просто чергувати погладжування, розтирання, легке тиск і вібрації. Кожна дія починається з погладжування і закінчується ним. Масаж потрібно робити від 3 до 10 хвилин. Наприкінці добре опрацьовується задня потилична зона.

Лікувальний

IMG_256Точкове лікувальний розтирання для голови виконується з метою позбавлення від головного болю, напруги. Необхідно дати пацієнту комфортно сісти і проводити рухи пальцями обох рук. Рухи повинні бути легкими, натиснення не сильним. Рекомендовано приглушити світло, щоб яскравість не провокувала посилення головного болю. Усунення болю досягається за допомогою точкового масажу. На тих ділянках, де відчувається біль, варто затиснути пальцями шкіру на 5-6 секунд і відпустити. Відпускаючи, не потрібно прибирати пальці ще 10 секунд. Від таких рухів виникає почуття релаксації.

Масування починається з кругових рухів подушечками пальців на задній поверхні вух. Руки повинні бути розташовані по обидві сторони голови і при цьому легенько її стискати. Шкіру можна рухати з однієї сторони в іншу. Потім поперечними рухами масажується основу черепа. Після декількох хвилин можна приступити до решти областям голови. Застосування цього прийому дозволить поліпшити кровообіг, швидко зняти напругу і біль.

Для росту волосся

Розтирання шкіри краще робити за одну годину до миття волосся. Всього процедура триває 10 хвилин, але виділення шкірного сала буде відбуватися ще деякий час. Перший етап починається з масування лоба і скронь м’якими круговими рухами. Далі переходять до волосся, погладжуючи всю довжину волосся в напрямку зверху вниз. Після такого погладжування всі рухи (натискання, кругові, пощипування, поплескування) повинні використовуватися відчутно, але легко. Закінчувати рекомендується таким же погладжуванням, як і на початку процедури.

Розслабляючий

Масаж можна робити з використанням трав’яних настоїв і масел. Обстановка повинна бути приємною, спокійною, що надає можливість комфортно розташовуватися. Починати розслабляючий процес варто з погладжування, поступово переходячи до легкого натиснення на різні області голови. Розслабляючий схожий на лікувальний, всі рухи повторюються. Мета цієї процедури: дати людині розслабитися і позбавити його від втоми у всьому тілі і м’язах. Робити процедуру краще до миття волосся.

IMG_256Японський

Традиційне японське масування супроводжується приємною музикою, ароматами паличок або олій. Така процедура не тільки знімає стрес, розслабляє і призводить в гарний настрій, але і здатна позбавити від депресії. Розтирання засноване на тиску на певні точки. Вони знаходяться на шиї, обличчі. Правильні рухи з впливом на ці точки можуть забезпечити хороший сон, відновити нервову систему, позбавити від мігрені.

Натискання на точки дозволяє зняти блокування з них і дати вільний потік енергії. Завдяки такому процесу запускається ланцюг рефлекторних реакцій, а загальне стан організму поліпшується. Такий вид може тривати приблизно від 30 хвилин до 1,5 годин, можливі кілька сеансів на місяць. Тривалість курсу індивідуально затверджується з майстром.

Точковий

IMG_256Якісний точковий масаж голови є найкращим знеболюючим під час нападу мігрені або раптової головного болю іншого роду, які застали людей зненацька. Коли препаратів з собою немає, точкове натискання може стати швидким варіантом, який врятує від болю. Неважливо, знаходиться людина вдома, на роботі чи на вулиці, такий вид розтирання можна зробити швидко і самостійно.

Щоб техніка була виконана правильно і дала позитивний результат, необхідно знати точне розташування біологічно активних точок. Для цього можна ретельно вивчити карту таких точок. Головне – не тільки знати розташування точок, але і те, як на них натискати. Рекомендації для якісного масажу будинку:

- натискання повинно бути легким, використовується один бо два пальці, щільно стиснуті між собою, розташованими один поверх іншого.

- можна скласти три пальці в дрібку, також натискати, але не застосовуючи силу.

- натискання на точку відбувається протягом 3-4 секунд, повільно відпускається.

- інтенсивне характерне натискання триває 2-3 секунди.

Що можна використовувати:

Ефірні масла. Особливо корисно для росту волосся різні хвойні їх види: ялиці, кедра. Також чудово підійде евкаліпт і масло чайного дерева.

Реп’яхову олію, придбане в аптеці, може створити чудеса з вашими волоссям при регулярному застосуванні.

Рицинова олія перед застосуванням потрібно злегка підігріти для більш сильного ефекту.

Можна використовувати і різні трав’яні відвари. Наприклад, ромашки, кропиви, м’яти.

Деякі моменти, на які потрібно звернути увагу:

  • масажувати голову подушечками пальців. Легкі поцарапывания нігтями допустимі, але тільки злегка.
  • обов’язково робити рухи в різних напрямках.
  • ідіть від простого до складного, від легких дотиків до більш інтенсивним. Від повільних рухів до швидких.
  • кожен раз масаж повинен закінчуватися зниженням інтенсивності рухів.

Можна після обробки голови приділити увагу і шиї, помассировав її задню частину. Це чудово позбавляє від втоми і розслабляє.

Закріплення нової теми

Питання для перевірки

1. В яких випадках рекомендовано робити масаж, а в яких – ні?.

2. Назвіть види масажів.

3. Які допоміжні засоби використовують при виконанні масажу голови?

4. Які основні прийоми (техніки) виконання масажу голови вам відомі? Опишіть кожну з них.

І.Поточний інструктаж.

Видача завдань:

Самостійне виконання завдань здобувачами освіти, розв’язування проблемних ситуацій.

Майстер виробничого навчання робить обходи робочих місць здобувачів освіти з метою:

- перевірки правильності організації робочого місця;

- контроль за дотриманням правил охорони праці, санітарії і гігієни;

- надання допомоги та контроль виконання всіх операцій технологічного процесу;

- під час виконання здобувачами освіти вправ: вказати на допущенні помилки слабшим здобувачам освітит і за допомогою додаткових запитань допомогти їм самостійно усунути їх;

- при потребі, з урахуванням типових помилок, допущених здобувачами освіти, проведення повторного інструктажу.

ІІ. Заключний інструктаж.

Аналіз виконаних робіт.

1.Закріплення та підведення підсумків:

- аналіз діяльності здобувачів освіти у процесі всього уроку;

- оцінка роботи здобувачів освіти, її об’єктивне обговорення;

- аналіз причин типових помилок здобувачів освіти та способи їх  усунення;

- повідомлення та обґрунтування результатів оцінювання здобувачів освіти;

- виставлення оцінок, враховуючи відповіді під час опитування та відпрацюванню практичного завдання.

Домашнє завдання (5 хв.)

2. Домашнє завдання:

Вивчити пройдений матеріал. Вправлятись у виконанні різних видів масажу.

 

Технологія виконання класичного масажу

 

Малюнок

Опис

Інструменти і матеріали

Подушечками великого і вказівного пальців захватуємо невелику складку на бровними дужками. Трохи сдавлюючи їх проводите від перенісся до скронь.

 

 

Захплюємо обома руками вуха клієнта так, щоб вушна раковина опинилась у вас на долоні. Круговими м’якими рухами розминаємо вушні раковини: праву за годинниковою стрілкою, ліву проти.

 

 

Подушечками пальців виконуємо надавлюючі рухи за направленням вгору від надбрівних дуг до лінії росту волосся.

 

Кругові надавлювання від надбрівних дуг до лінії росту волосся.

 

Кругові розминання від маківки вниз до края росту волосся

 

 

Щільно, але м’яко обхвачуєте долонями голову і зміщуєте шкіру під долонями в протилежних напрямках.

 

Долоня лівої руки на шиї вашого клієнта, праву руку тримаємо так, наче у вас в руці м’яч. Плавно, починаючи з області тімені круговими рухами масажуєте шкіру голови, продовжуючи обережно підтримувати шию.

 

Руки розміщені так, як в попередньому етапі. Обережно підтримуючи голову починайте легенько розтягувати шкіру одночасно у протилежних напрямках.

 

Прийом протилежний попередньому: руки в тому ж положенні, акуратно зміщуйте пальцями шкіру одночасно, але вже назустріч один одному.

 

 

 

1

 

doc
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
5728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку