"Аромати чаю" пізнавально - розважальна програма

Про матеріал

Найкращий спосіб дізнатися щось цікаве і в той же час дивовижне можна зібравшись зі своїми кращими друзями за чаюванням. Такий спосіб дає можливість легко налагодити взаємини в колективі і знайти нових друзів серед однолітків.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

ПІЗНАВАЛЬНО - РОЗВАЖАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

«АРОМАТИ ЧАЮ»

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        Підготувала

                                                                      педагог-організатор

                                                           Кобобел А.Є.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведуча 1:

Доброго, чарівного дня вам наші маленькі друзі!

Ведуча 2:

Доброго дня всім, всім хто сьогодні до нас завітав!

Ведуча 1:

Ми раді вітати Вас у стінах нашого гостинного закладу!

Ведуча 2:

Сьогодні у нас не просто свято, а неймовірне свято яке почали святкувати зовсім недавно.

Ведуча 1:

До речі, це досить молоде свято. Йому лише вісім років.

Ведуча 2:

Як ви вже зрозуміли, сьогодні ми говоритимемо про чудовий напій та про місце, яке він займає у житті не лише українців, а й інших народів світу.

Ведуча 1:

Важко уявити собі людину, яка б не любила цій чудотворний напій.

  • Я вважаю, що ви знаєте як він називається.

Діти:

  • Чай.

Ведуча 1:

  • Так, саме чай.

Скільки на землі народів, стільки і звичаїв. А народився чай у Китаї, та згадується в рукописах ще за 2700 років до нашої ери.

  • Тобто ви можете зрозуміти як довго люди користуються цім напоїм.
  • Що ж таке чай?

У Китаї цю рослину називали «тцай - йе». Наші народи вимовляють це слово як «чай». Отже «чай» у перекладі з китайської мови означає «молодий листочок».

  • Як росте чай?

«Чай» росте на кущах, які мають висоту до 3 метрів. Тривалість життя чайного куща може становити понад 100 років, але період його використання для збору листя не більше 50 років. З кожного пагону зривають тільки верхні 2-3 молодих листочка, це і є врожай чаю, високої якості. Всі інши листочки також можуть йти для використання, однак це вже чай іншої якості. Збирають чай тільки жінки. Вважалося, що аромат жіночих рук не псує запах чаю. Для китайського імператора чай збирали тільки дівчата віком до 16 років.

Ведуча 2:

Основних постачальників чаю всього п’ять:

Індія – чорний чай.

Китай – зелений чай

Шрі - Ланка – чай Ліптон

Тайвань -  зелений чай різних сортів

Японія – екзотичні чаї.

У давнину чай на Русі був невідомий. В суворі зими люди зігрівалися ароматними і цілющими напоями, приготованими з різних лісових ягід і трав. В літні жаркі дні вони чудово вгамовували спрагу, а після знаменитої древнє руської лазні були просто незамінні. Багаті лісові чаї були збагачені вітамінами, володіли цілющими силами. Допомагали і від простуди, лихоманки або іншої якої хвороби. В кожній сім’ї були свої улюблені чаї ─ у кого з листя лісової суниці, у кого з малини і ожини. А хто любив чай з листя ароматної м’яти, смородини або квіток липи.

Ведуча 1:

Чай корисний для зубів тому, що в ньому містяться фтор і флавоніва кислота,  які запобігають розвитку карієсу.

Чай абсолютно не калорійний напій.

В чаї кофеїну у два рази менше ніж у каві.

Чай містить багато антиоксидантів та помітно поліпшує стан імунної системи, допомагає в профілактиці сердечно – судинних захворювань і навіть раку.

Ведуча 2:

А скільки сортів чаю існує?

Сьогодні  в світі налічується понад півтори тисячі різноманітних сортів чаю. Про те найвідоміший і найароматніший чай, вирощують в Китаї, Індії та на острові Шрі – Ланка. Хоча у нас популярні також краснодарські  та грузинськи сорти чаю. Але їхня популярність набагато нижча за азійські та індійські сорти.

Найсмачніший і найкорисніший чай вирощується у високогірних районах. Такі сорти, як Дарджілінг або Нілгірі вирощують на висоті до 2000 м над рівнем моря в Гімалаях. Особливості цих сортів – їхній терпкий смак з ароматом мускату.

Крім географічного місця зростання, чай розрізняють за якістю – крупнолистовий, середньолистовий і дрібнолистовий сорти.

Крупнолистові сорти – це збір перших 2-3 листочків або розквітлої бруньки чайного куща. Інша назва цього сорту – байховий чай. Він дуже ароматний і має неповторний с мак. Середньолистовий чай збирають з обрізків і уламків крупнолистового сорту.

А ось мілколистовий сорт – це відходи від виробництва двох попередніх сортів, а також чайний пил. Такий напій ми використовуємо в пакетиках або в гранулах.

Ведуча 1:

Чайний пакетик винайшов випадково американець Томас Салліван у 1904 році. Коли його бізнес з продажу чаю переживав важкі часи, дружина порадила упакувати чай в шовкові мішечки, тобто додати товару гарний зовнішній вигляд. Покупці вирішили, що це новий спосіб заварювати чай, який відразу прижився. Ось чому і ми з вами полюбляємо пакетирований чай.

Ведуча 2:

Надзвичайно популярний чай в Узбекистані, Киргизії, Казахстані, Таджикистані.

Узбеки п’ють чорний і зелений чай. Зелений чай, який називають кок-чай, вживають, як правило, без солодощів, він чудово вгамовує спрагу в літню спеку.

Киргизи п’ють актин-чай. Заварений міцний чай (чорний) вливають у молоко (співвідношення 1 : 1), доводять до кипіння, додають масло, сіль, сметану і ще раз доводять до кипіння. Розливають в піали і подають з коржиками та іншими борошняними виробами. П’ють киргизи і гарячий напій — куурма-чай.

Таджики вживають зелений чай (чойн кабуд) як в гарячому, так і в холодному вигляді. У прохолодну пору року вони п’ють чорний чай.

У Монголії п’ють головним чином плитковий чай, який густо заварюють і заправляють молоком, маслом або салом і сіллю.

Люблять чай в Японії. Його готують із зеленого чайного листя, висушеного і розтертого в порошок. Японський чай має зеленуватий колір, по вигляду і смаку відрізняється від європейського. П’ють його без цукру.

Чай — улюблений напій індійців, які п’ють його з молоком.

В Англії чай поширений більше інших напоїв, його також п’ють з молоком.

Обмежено вживають чай німці, поляки і деякі інші європейські народи, віддаючи перевагу кави. Американці п'ють несолодкий чай з льодом.

Ведуча 1:

А хто з вас знає, як чай потрапив да нашої країни?

Уперше чай був випробуваний українськими людьми в 1638 р., коли з Монголії в подарунок царю Федору Михайловичу було вислано чотири пуди чайного листу з інструкцією по заварці. Напій сподобався і увійшов до моди в середовищі вищої знаті, дворянства, багатих купців. Правда довгий час його пили переважно чоловіки. Жінки відмовлялися пити чай, вважаючи його дуже міцним і гірким. Для людей середнього достатку, а тим більше селян чай був недоступний через високу ціну. Так, у 1674 р. фунт чаю (409 г) коштував 30 коп. За ці гроші на ті часи можна було купити 65-80 кг іржі.

Висока вартість чайного листу була обумовлена великими витратами по його транспортуванню з Китаю до Росії.

Ведуча 2:

Класичне мистецтво заварювати чай та традиція чаювання, які зародились дуже давно в Китаї зберіглась до наших днів. Згодом кожна крана затвердила свої традиції чаювання.

Так наприклад, перша традиція в Росії була - кип’ятіння води з використанням самовару, а для заварки — фарфорових або фаянсових чайників. У самовара своя історія. У XVIII ст. так називали металевий прилад для кип’ятіння води з топкою всередині.

Самовар із заварювальним чайником ставили на підносі на загальний стіл або на спеціальний круглий столик, приставлений до нього. Поряд розставлялися чашки на блюдцях з обов’язковими чайними ложечками, встановленими на блюдці і поверненими до ручки чашки. До чаю подавали цукор, мед, варення, пироги, булочки, пампушки, колобки і т.п. За звичаєм чай належало розливати господині будинку або старшій дочці. У чашки наливали міцну заварку і розбавляли її кип’ятком з самовара. Кількість заварки визначалася гостем, якому призначалась чашка. На носику заварювального чайника завжди висіло ситечко, що оберігало від попадання в чашку чаїнок.

Але для того, щоб чай зберіг свою поживність, потрібно уміти правильно його заварювати. Способів заварювання чаю багато, але принцип загальний.

Ведуча 1:

Давайте разом приготуємо чай за всіма правилами та традиціями.

(До столу запрошуються два учасника з кожної команди для проведення конкурсу «Завари чай»)

Вода для заварювання чаю повинна бути свіжокип’яченою, краще м’якою, тому що в жорсткій воді чай виходить несмачний. Вона набуває м’якості під час кип’ятіння її в самоварі. Чай заварюють у фарфоровому або фаянсовому чайнику. Перед заваркою його потрібно прогріти — обполоснути два-три рази кип’ятком. Всипати у чайник порцію сухого чаю (з розрахунку 1-2 г на стакан) і відразу залити його кип’ятком на 1/3 об’єму чайника. Помічу, що в чайній ложці міститься 2,5 г сухого чаю. Чайник треба накрити кришкою, а зверху льняною серветкою, щоб вона закривала отвір в кришці і носику чайника. Це робиться для того, щоб не втрачалися летючі ароматичні масла. Настоювати чай 5-7 хв., а потім долити чайник кип’ятком до норми і розлити в чашки. Температура чаю при подачі повинна не бути нижчою 75°С. У чаї не повинно бути чаїнок. Заварений чай не можна кип’ятити або тримати на гарячій плиті, а також залишати надовго — він втратить свій аромат.

Ведуча 2:

А поки наші учасники беруть участь в першому конкурсному завданні я вам загадаю деякі загадки.

Загадки:

Був листок зеленим -

Чорним став, томленным.

Був листочок зубчастим -

Став листочок трубчастим.

Був він на лозине -

Став він в магазині. (Чай)

 Білий, як сніг,

В пошані у всіх,

В рот потрапив -

Там і пропав. (Цукор)

 Варто товстун,

Подбоченивши бочок,

Шипить і кипить,

Всім чай пити велить. ( Самовар)

Під одним дахом

Чотири брати стоять. (Стіл)

 Як почне говорити - розмовляти,

Треба чай

Скоріше заварювати. (Чайник)

 

Кільце не просте, кільце золоте,

Блискуче, хрустке.

Всім на диво...

Ну й смакота. (Бублик, сушка)

Ведуча 1:

Наш чай повинен настоятися деякий час, тому зараз ми з вами проведемо конкурсну програму. Тому зараз у нас з вами дуже цікавий конкурс, якій називається « Китайський болванчик». А для цього ми запрошуємо до нас по одному представнику з кожної команди.

  1. На столі перед учасниками лежать китайськи палички та печиво.
  2. Необхідно як можна більше з’їсти печива китайськими паличками не використовуючи допомогу рук за 1 хвилину.
  3. Перемагає учасник тої команди, який першим виконає завдання. 

Ведуча 2:

Бачити китайська традиція дуже цікава і має місце в нашому житті, тому що ми теж використовуємо їх палички. Доречи, хто з вас знає, як називаються на китайської мові палички для їжі?

Діти: Хаси

Ведуча 1:

Вірно. Молодці. І ми продовжуємо. Наступне конкурсне завдання, яке називається «Товстунець молодець».

Отже зараз я запрошую до центру нашої зали по два учасника з кожної команди.

  1. Кожний учасник отримує по однієї цукерки (карамелька). Розгорнувши її потрібно покласти до рота та сказати промовку «Товстунець молодець».
  2. Потім знов кожен учасник отримує другу цукерку. Розгорнувши її потрібно покласти до рота та сказати промовку «Товстунець молодець».
  3. Таким чином продовжуємо конкурс до п’яти цукерок.
  4. Перемагає той хто зможе висловити промовку з п’ятьма цукерками.

Ведуча 2:

О. Які у нас гарні оратори. Вони навидь з повним ротом цукерок розмовляти вміють добре. А зараз ми з вами подивимося, хто зможе надути пакетики з чаєм не розірвавши їх. Тобто наступний конкурс називається «Надуй пакетик з чаєм» і до центру зали ми, як завжди запрошуємо наших наступних учасників конкурсу.

1.  На столі перед кожним учасником знаходяться по три пакетика з чаєм.

2. Потрібно взявши пакетик за ниточку надути його не розірвавши при надуванні за 1 хвилину.

3. Перемагає той хто першим впорається із завданням.

Ведуча 1:

Яку справжню силу легенів показали нам наші учасники конкурсу. Молодці. І продовжуючи наші пізнання в світі чаю хочу запропонувати наступний конкурс, якій називається «Влуч в ціль», тому до центру зали ми, як завжди запрошуємо наших наступних учасників конкурсу.

1.  На столі перед кожним учасником знаходяться по три пакетика з чаєм та глечик.

2. Учаснику зав’язавши очі пропонують взявши пакетик за ниточку і попасти в глечик.

3. Перемагає той хто першим впорається із завданням.

Ведуча 2:

Наші учасники величезні молодці. Я би сказала, що вони гарні стрільці. А ми продовжуємо і наступне конкурсне завдання називається «Веселі художники»

  1. Перед кожною з команд знаходяться мольберти з папером.
  2. Потрібно кожному учаснику з команди намалювати по черзі чайник, ручку, носик, кришку, серветку.
  3. Перемагає той хто першим впорається із завданням.

Ведуча 1:

Ще один конкурс, якій я хочу запропонувати вам – це веселий і смачний конкурс цукерок.

Конкурс «Тарілка цукерок»:

(Діти стають в коло і під музику передають блюдце, до країв наповнене цукерками. Музика замовкає, хто залишився з тарілкою - вибуває з гри, хто впустив - теж вибуває. Виграє та команда, чий гравець залишився останнім)

Ведуча 2:

Ну нарешті ми з вами підійшли до останнього конкурсного завдання для кожної команди і зараз ми подивимося хто з вас краще за сервірує стіл. Команди готуйтеся і ми подивимося яка команда у нас буде оригінальнішою в цьому конкурсі.

(Діти накривають на столи і сервірують столи, а тим часом ведучий розповідає про подачу чаю до столу)

Чай подають у чашці з блюдцем або в стакані з підстаканником, який ставлять на пирогову тарілку. Окремо подають цукор, лимон, нарізаний тонкими кружечками, варення, мед, у молочнику — гаряче молоко або вершки. При їх додаванні у чай він втрачає свою терпкість.

Всі сідають до столу чаювати

Ведуча 1:

Любі діти! Ось і підійшла до завершення наша пізнавальна програми. Ми з вами багато дізналися нового про чай, ми з вами заварили самий найсмачніший чай у світі і звісно скуштували його. Бажаю вам всім гарного настрою. На все добре. До нових зустрічей. До побачення.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бойчич Світлана Михайлівна
    Дякую за цікавий сценарій
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
17 серпня 2018
Переглядів
6113
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку