Посібник на тему: "Використання здоров’язберігаючих технологій на уроках української мови й літератури з метою збереження здоров’я учнів

Про матеріал

Сьогодні перед школою стоїть важливе завдання – створення умов для збереження здоров'я учнів, а саме розробка та втілення технологій збереження здоров'я у навчально-виховний процес. Якщо для учасників навчально-виховного процесу будуть створені оптимальні умови, а саме: гуманізація змісту уроку, вибір навчальних форм та методів навчання, різноманітні засоби підтримки учнів, право вільного вибору, комфортне середовище, то це значною мірою буде сприяти адаптації учасників навчально-виховного процесу на уроці. У посібнику "Використання здоров'язберігаючих технологій на уроках української мови та літератури з метою збереження здоров'я учнів як найвищої соціальної цінності" розкрито значення застосування здоровꞌязбережувальних технологій під час навчально-виховного процесу під час уроків української мови та літератури в 5 - 8 класах. Посібник містить теоретичний матеріал та додатки: комплекси фізичних вправ, різні види фізкультпауз та фізкульхвилинок, мультимедійних руханок, пальчикової та звукової гімнастики, психогімнастики, приклади вправ на релаксацію, сміхотерапію, кольоротерапію, казкотерапію, музичний супровід уроку, застосування дидактичногго матеріалу, які допоможуть зняти втому дітей під час навчально-виховного процесу. Посібник стане у нагоді вчителям української мови та літератури 5 – 8 класів.

Перегляд файлу

 

 

Районна постійно діюча виставка

«Сучасна освіта Олевщини – 2015»

 

 

 

 

 

 

 

Номінація: «Упровадження здоровꞌязбережувальних інноваційних

                     технологій у навчально-виховний процес закладів освіти ».

 

 

 

 

Тема:   ВИКОРИСТАННЯ  ЗДОРОВ’ЯЗБЕРІГАЮЧИХ 

            ТЕХНОЛОГІЙ  НА  УРОКАХ  УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА

            ЛІТЕРАТУРИ   З МЕТОЮ ЗБЕРЕЖЕННЯ  ЗДОРОВ’Я УЧНІВ

            ЯК НАЙВИЩОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ЦІННОСТІ

 

 

 

 

 

 Автор досвіду:                                     Бардак Світлана Анатоліївна,

                                                              1978 року народження,

                                                             І кваліфікаційна категорія (2010 р.)

                                                           вчитель української мови та літератури

                                           Дружбівського навчально-виховного комплексу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                  2015 рік

 

Затверджено методичною радою Дружбівського НВК

Протокол №2 від 28.10.2014 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У даному посібнику розкрито значення  застосування здоровꞌязбережувальних технологій під час навчально-виховного процесу під час уроків української мови та літератури в 5 - 8 класах.  Посібник містить комплекси  фізичних вправ, різні види фізкультпауз  та фізкульхвилинок, приклади вправ на релаксацію, сміхотерапію, кольоротерапію, які допоможуть зняти втому дітей підчас навчально-виховного процесу .

Для вчителів української мови та літератури 5 – 8 класів.

 

,   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

І. Введення………………………………………………………… 4                                                                                                       

ІІ. Значення здоровязбережувальних технологій у навчально-виховному процесі ………………………………………………………….5

  •   Фізкультхвилинки………………………………………9
  •   Мультимедійні рухавки……………………………….  9
  •   Пальчикова гімнастика…………………………………10
  •   Звукова гімнастика……………………………………..10
  •   Психогімнастика……….……………………………...  10                                                       
  •   Казкотерапія………………………... ………………….10
  •   Сміхотерапія…………………………………………….11
  •   Кольоротерапія………………………………………….12
  •   Релаксація……………………………………………….14
  •   Застосування дидактичного матеріалу………………..14
  •   Музичний супровід уроку……………………………..14

ІІІ. Список використаної літератури…………………………… 17

ІV. Додатки………………………………………………………. 18                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема досвіду: Використання  здоровꞌязберігаючих  технологій  на уроках

                        української мови та літератури з  метою збереження 

                        здоровꞌя  учнів  як найвищої  соціальної  цінності.

 

Автор досвіду:   Бардак Світлана Анатоліївна,

                          1978 року народження,

                           І кваліфікаційна категорія (2010 р.)

                           вчитель української мови та літератури

                           Дружбівського навчально-виховного комплексу

 

Адреса досвіду:   Дружбівський навчально-виховний комплекс

Актуальність досвіду: стосовно незадовільного стану здоровя учнів говорять та пишуть останнім часом багато. І для цього є всі підстави. Лише 10% учнів можуть вважатися здоровими, більше половини школярів страждають на хронічні захворювання. Зміст шкільних програм постійно змінюється у бік підвищення вимог, інтенсифікації навчання та підвищення об’єму учбового навантаження. Складна за змістом та завелика за об’ємом наукова інформація суперечить недостатній гнучкості навчальних планів, програм, підручників, що призводить до хронічного перевантаження учнів, зниження інтересу до навчання, погіршенню їхнього здоров’я. Сьогодні перед школою стоїть важливе завдання – створення умов для збереження здоров’я учнів, а саме розробка та втілення технологій збереження здоров’я у навчально-виховний процес.

Ідея досвіду: теоретично обґрунтувати та  експериментально перевірити педагогічні умови використання здоров’язбережувальних технологій на уроках української мови та літератури.

 Технологія досвіду: якщо для учасників навчально-виховного процесу будуть створені оптимальні умови, а саме: гуманізація змісту уроку, вибір навчальних форм та методів навчання, різноманітні засоби підтримки учнів, право вільного вибору, комфортне середовище, то це значною мірою буде сприяти адаптації учасників навчально-виховного процесу на уроці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                               Здоровою може вважатися людина,

                                                              яка відзначається гармонійним

                                                              фізичним і розумовим розвитком

                                                              і добре адаптована до оточуючого її 

                                                             фізичного та соціального середовища.                                                                                                       

                                                                                                        (Г.Сигерист)

Найдорожчим скарбом, який нагороджує людину природа від народження і на довгі роки життя, є здоров'я. Це справді незрівнянне багатство, яке необхідно не просто надійно берегти, а й повсякчас примножувати. А той, хто його розтринькує з дитинства, залишається без майбутнього. Адже здавна відомою є істина, що значно легше здоров'я втратити, ніж його відновити.

 Увага до питання здоров'я школярів суттєво зросла.  Турботу викликає значне зменшення кількості абсолютно здорових дітей (їх залишається не більше 10-12%); різке погіршення стану фізичного та розумового розвитку підростаючого покоління; зростання числа учнів, що мають декілька діагнозів (у 20% старшокласників у анамнезі 5 та більше діагнозів); зниження рівня народжуваності й тривалості життя, зростання дитячої смертності; пасивність, апатія та навіть агресивне ставлення до навчання.

 За останнє десятиріччя чітко спостерігаються такі фактори, які впливають на стан здоров'я учнів, а саме: перевантаження навчальних програм, інтенсифікація навчального процесу, недовершеність навчальних програм і технологій, авторитарний стиль викладання, відсутність індивідуального підходу до учнів, недостатня рухова діяльність школярів, вільний час діти все більше проводять за переглядом фільмів, за комп'ютерними іграми. Усе це призводить до гіподинамії, порушення постави,  зору.

 Сучасна медицина займається не здоров'ям, а хворобами, не профілактикою, а лікуванням. Завдання ж школи – збереження духовного, фізичного, психічного  здоров'я учнів, формування в них відповідального  ставлення до власного здоров'я.

Тому виникає необхідність у розробленні технологій, що полегшують, по змозі, формування нових знань, зберігаючи при цьому здоров'я учнів. У класифікації освітніх технологій останнім часом виокремилася нова група – здоров'язбережувальні освітні технології (ЗОТ), які об'єднують у собі всі напрями діяльності загальноосвітнього закладу з формування, збереження та зміцнення здоров'я учнів.  Мета ЗОТ – забезпечити дитині можливість збереження здоров'я під час навчання у школі, сформувати  в неї необхідні знання, уміння та навички щодо здорового способу життя, навчити використовувати отримані знання у повсякденному житті.

Національна Доктрина розвитку середньої освіти України в ХХ столітті передбачає вирішення таких проблем :

- виховання морально та фізично здорової людини;

- формування в учнів наукового світогляду, уявлення та розуміння наукової картини світу живої природи на основі усвідомлення понять і закономірностей взаємозв’язку безпечної поведінки людини, здорового способу життя, цінування власного життя та життя інших.

Здоров’я, за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, - це стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб або фізичних вад .

  Отже, здоров’я – єдність фізичного, психічного, духовного, соціального, інтелектуального та творчого аспектів здоров’я, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад.

У своїх працях видатний педагог В.О.Сухомлинський писав: «Досвід переконав нас у тому, що приблизно  у 85% усіх невстигаючих учнів головна причина відставання у навчанні – поганий стан здоров’я, якесь нездужання або захворювання, найчастіше зовсім непомітне і таке, що можна вилікувати тільки спільними зусиллями матері, батька, лікаря та вчителя». На думку великого педагога, школа та вчитель зокрема повинні брати активну участь у збереженні здоров’я учнів.                                                                                                             

Учитель, володіючи сучасними педагогічними знаннями, при постійній взаємодії з учнями, їхніми батьками, медичним працівником та шкільним                                                                                            психологом, повинен планувати й організовувати свою діяльність з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров’я всіх суб’єктів педагогічного процесу.

У класифікації освітніх технологій  останнім часом виокремилася нова група - здоров’язберігаючі технології. Слід зазначити, що здоров’язберігаюча педагогіка не може бути представлена як конкретна освітня технологія. Разом з тим, поняття "здоров’язберігаючі технології" об’єднує в собі всі напрями діяльності загальноосвітнього закладу з формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів.

Я розглядаю це поняття, виходячи з розуміння технології як певного прийому, методу, методики; інші розумію його як сукупність певних технік, за допомогою яких реалізується освітнє чи інше педагогічне завдання; як опис процесу досягнення запланованих результатів, сукупність яких відображає певні зміни в здоров'ї учасників педагогічної взаємодії. Усі педагогічні технології, якими користується вчитель на уроці, можуть бути визначені (кількісно чи якісно) за ступенем впливу їх на здоров’я учнів.  Здоров 'язберігаючі - ті, що створюють безпечні умови для перебування,   навчання та праці в школі, та ті, що вирішують завдання раціональної організації виховного процесу (з урахуванням вікових, статевих,  індивідуальних особливостей та гігієнічних вимог), у відповідності  навчального та фізичного навантаження можливостям дитини.

Здоров'язберігаюча педагогіка, з одного боку, має сформувати в учнів спеціальні знання, уміння, навички збереження і зміцнення свого здоров'я, створення індивідуального здорового способу життя, а з іншого –передбачити в технологіях можливості здійснення самостійних спроб удосконалення себе, свого тіла, психіки, емоцій, працювати над розвитком своїх комунікативних здібностей, виховувати гуманне ставлення до світу, до оточення, до самого себе.

Сутність здоров'язберігаючих технологій постає в комплексній оцінці умов виховання і навчання, які дозволяють зберігати наявний стан учнів, формувати більш високий рівень їхнього здоров'я, навичок  здорового способу життя, здійснювати моніторинг показників індивідуального розвитку, прогнозувати можливі зміни здоров'я  і проводити відповідні заходи з метою забезпечення успішності навчальної діяльності та її мінімальної фізіологічної «вартості», поліпшення якості життя суб’єктів освітнього середовища.

       Існують різні думки щодо поняття «здоров'язберігаючі технології». Деякі науковці розглядають це поняття, виходячи  з розуміння технології як певного прийому, методу, методики, інші розуміють його як значення змістової техніки, за допомогою якої реалізується освітнє чи інше педагогічне завдання. Розуміють технологію і як опис процесу досягнення запланованих результатів, сукупність даних, що відображають певні зміни в здоров'ї.

Вітчизняні та зарубіжні науковці(і насамперед, російські вчені, які працюють під керівництвом М.М Безруких) вважають, що під здоров'язберігаючими освітніми технологіями в широкому розумінні цього слова необхідно розуміти всі педагогічні технології, які не шкодять здоров'ю учнів.

Дослідник цієї проблеми  Н. К. Смирнов зауважує: «Якщо здоров'язберігаючі технології пов'язати з вирішенням вужчого здоров'яохоронного завдання, то до здоров'язберігаючих будуть належати педагогічні проблеми, методи та технології, які не шкодять прямо чи побічно здоров'ю учнів, забезпечують їм безпечні умови перебування, навчання та роботи в загальноосвітньому закладі». Усі педагогічні технології, якими користується вчитель на уроці, можуть бути визначенні (кількісно чи якісно) за ступенем впливу їх на здоров'я учнів. Деякі вчені пропонують виокремлювати поняття  «здоров'яформуючі виховні технології»,  розуміючи під ним ті психолого-педагогічні технології, програми, методи, які спрямовоні на виховання в учнів культури здоров'я, особистісних якостей, що сприяють його збереженню, формуванню уявлень про здоров'я як цінність, а також мотивацію на здоровий спосіб життя.

Інші науковці під здоров'язберігаючими технологічми пропонують розуміти:

- сприятливі умови навчання дитини в школі (відсутність стресових ситуацій, адекватності вимог, методик навчання та виховання);

- оптимальну організацію навчального процесу (відповідно до вікових, статевих, індивідуальних особливостей та гігієнічних вимог);

- необхідний достатній та раціонально організований руховий режим.

Учителі-практики України, що працюють над цією проблемою (учасники міжнародного проекту «Європейська мережа шкіл сприяння здоров'ю»), доповнюють здоров'язберіаючі технології поняттям «здоров'язберігаючі заходи».

 Здоров'язберігаючі технології не є чимось невідомим, таємним, чудодійним. Грамотно складений розклад уроків, використання вчителями на уроках та на перервах прийомів рухової активності, нейтралізації стресів, організації гарячого харчування, зв'язок навчального матеріалу з життям, озброєння учнів валеологічними та екологічними знаннями – це повсякденна діяльність школи.

 Ефективність позитивного впливу на здоров'я школярів різних оздоровчих заходів визначається не хаотичністю методів, а системною роботою за всіма напрямками.

 Практика показує, що процес формування свідомого ставлення до власного здоров'я потребує обов'язкового поєднання інформаційного й мотиваційного компонентів із практичною діяльністю учнів, що сприятиме оволодінню дітьми необхідними здоров'язберігаючими вміннями і навичками.

 Діяльність учителя щоурочно повинна бути орієнтована на формування в дітей стійкої позиції, що передбачає визначення цінності здоров'я, почуття відповідальності за збереження й зміцнення власного здоров'я, поглиблення знань, умінь та навичок, пов'язаних з усіма складовими здоров'я (фізична, соціальна, психічна, духовна). Формування в учнів компетентного ставлення до власного здоров'я неможливе без реалізації всіх складових здоров'я.

        Здоров’язберігаючі технології навчають дітей жити без конфліктів. Навчають укріплювати, зберігати своє і цінити чуже здоров’я. Ці технології прищеплюють дітям принципи здорового способу життя, посилюють мотивацію до навчання.

Урок – це основна структурна одиниця навчального процесу. Урок у здоров’язберігаючих технологіях повинен не викликати в учнів погіршення здоров’я. Сучасний урок – це урок інноваційний, який викликає в учнів і вчителів задоволення, стимулює цікавість, творчість. Усе це досягається різноманітними формами роботи з використанням інтерактиву та інноваційних технологій.

Теоретична значущість й актуальність розглянутої проблеми, її недостатня розробленість послужили підставою для визначення теми практикоорієнтованого проекту «Здоров’язберігаючі технології – інноваційний крок в освіті». Психічне здоров’я утворюють позитивні емоції і почуття, воля, самосвідомість, самовиховання, мотивація поведінки, стреси, психотравми, резерви психологічних можливостей людини, запобігання шкідливих звичок, формування гігієнічних навичок і позитивних звичок.

Духовне здоров’я – це здоров’я в системі загальнолюдських цінностей, ідеал здорової людини, традиції культури українського народу, розвиток позитивних духовних рис, духовні цінності й засоби розвитку духовності.

Соціальне здоров’я -  соціальні потреби та інтереси, етика родинних зв’язків, наслідки антисоціального ставлення до довкілля, соціальне забезпечення життєво важливих потреб, соціальна адаптація, здоров’я нації, формування потреби вести здоровий спосіб життя.

Інтелектуальне здоров'я - це можливість відкрити наші уми для нових ідей та досвіду, які можуть допомогти в поліпшенні особистої, групової та суспільної взаємодії.

На шляху до інтелектуального здоров'я необхідно витрачати більше часу на

навчання, наприклад читання книг, журналів і газет, для того щоб бути в курсі 

поточних питань та ідей.

Одним із складових здоров‘я є і творчість. Тому що саме творчий підхід до вирішення будь-яких життєвих проблем, завдань робить людину здоровою.

Ось чому тема створення у школі здоров‘язберігаючого середовища є такою актуальною.

Учитель-предметник, володіючи сучасними педагогічними знаннями, у постійній взаємодії з учнями, їхніми батьками, медичними працівниками, шкільним психологом, класним керівником, повинен планувати та організовувати свою діяльність з урахуванням пріоритетів збереження та зміцнення здоров’я всіх суб’єктів педагогічного процесу.

 На думку Бойченка, для ефективного впровадження в педагогічну практику ідей здоров’язбереження необхідне вирішення трьох проблем:

 - зміна ставлення вчителя до учня. Педагог повинен сприймати учня таким, яким він є, розуміти особливості дитини, її схильності, знання та здібності, відповідно проектувати шлях розвитку учня;

 - зміна світогляду вчителя, його ставлення до себе, власного життєвого досвіду з метою усвідомлення власних почуттів, переживань з позиції проблем здоров’язбереження;

 - зміна ставлення вчителя до завдань навчального процесу педагогіки оздоровлення, яка передбачає не лише досягнення дидактичних цілей, а й розвиток учнів з максимально збереженим здоров’ям.

Психологічним чинником, який допоможе сприйняттю матеріалу, зменшить втому, стимулюватиме нервову діяльність та покращить психологічний клімат, є створення затишку та озеленення кабінету. Розкішна зелень у холодну сльотаву погоду за вікном асоціюється з теплом, бадьорить і водночас не є чинником нервового збудження завдяки спокійному, приємному для очей кольору. Вазони є предметом постійної уваги дітей: на перервах вони із задоволенням поливають рослини, звільняють від сухих листочків, що стимулює дітей не перебувати в статичному положенні, а рухатися та спілкуватися, нехай із малесенькою часткою природи, формувати естетичні смаки.

На уроках української мови, на мою думку, доцільно використовувати компенсаторно-нейтралізуючі здоров’язберігаючі технології. Мої учні дуже люблять фізкультхвилинки.

Фізкультхвилинки.

Фізкультхвилинка (фізкультпауза) має стати обов’язковим елементом кожного уроку.

Завдання  фізкультурних хвилинок  і пауз:

• повернути втомленій дитині працездатність, увагу;

• зняти м'язове і розумове напруження;

• попередити порушення постави. (ДОДАТОК 1)

Мультимедійні рухавки

Різновидом фізкультхвилинок є так звані мультимедійні рухівки (із використанням мультимедійної дошки чи проектора). Організовуючи такий вид роботи, задіюю асоціативне мислення, яке розвиває логічне та образне мислення. (ДОДАТОК 2)

Пальчикова гімнастика

   Ще у ІІ тисячолітті до нашої ери китайські мудреці знали, що існує взаємозв'язок між рухами пальців, кисті та розвитком мислення. Це підтверджують дослідження фізіологів. У роботах В.М.Бехтерева є висновки про те, що маніпуляції рук впливають на функціонування центральної нервової системи, розвиток мовлення. Прості рухи кистей допомагають зняти загальну напругу, а також власне з рук, розслаблюють губи, що сприяє покращенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини. Дослідження М.М. Кольцової свідчать, що кожен із пальців руки має своє представництво у корі великих півкуль головного мозку.

Таким чином, мовлення перебуває у прямій залежності від розвитку дрібної моторики руки. (ДОДАТОК 3)

Звукова гімнастика

Такі вправи дуже корисні для всіх дітей. Цей прийом легко використовувати на уроках літератури та мови, особливо під час  вивчення теми ,,Фонетика”,  він надасть вам можливість розвити правильну вимову звуків, сприятиме підвищенню чіткості та правильності вимови. (ДОДАТОК 4)

Психогімнастика

Завданням "психогімнастики” є збереження психічного здоров’я, запобігання емоційним розладам у дитини через зняття психічного напруження, розвиток кращого розуміння себе та інших, створення можливостей для самовираження особистості. Більшість психогімнастичних завдань побудовані на імітації певних почуттів та емоційних станів людини. Решта передбачає відтворення дітьми дій та вчинків уявних героїв. У таких іграх діти тренують свою увагу, пам’ять, спостережливість, витримку. А також вчаться розуміти людські емоції та контролювати їх. Такі вправи можуть проводитися у вигляді ігор де потрібно зобразити певні емоції, або продемонструвати певній емоційний стан (пантоміма). 

Казкотерапія

На слово «казкотерапія» люди реагують по-різному. Часто її сприймають як дитячу терапію, зовсім некорисну для дорослих. Але це не так. Для кожного віку існують  свої казки, а ця техніка має майже необмежені можливості. Для казкотерапії казки підбираються різні: народні, авторські, сучасні, психокорекційні, притчі, міфи, легенди, філософські казки та багато інших. Можливий варіант – придумати казку самостійно, або колективно разом із дітьми.

Казкотерапія – це психотерапія вже існуючими казками та фантастичними героями.  Вона допомагає отримати почуття захищеності у світі, надає можливість пережити основні життєві ситуації у «захищеному режимі» - через казки.  Також цей прийом допомагає дитині зрозуміти себе, виховати у собі корисні риси та звички. Загальна ідея цього прийому полягає в тому, що дитина бачить себе на місці головного героя, живе разом із ним, вчиться на його помилках. Тобто людина з раннього віку за допомогою казок навчається приміряти на себе різні ролі: поганих та добрих героїв, творців та знищувачів, бідняків та багачів.

Після ознайомлення із жанром казки п'ятикласникам можна запропонувати  скласти казку за поданим початком чи зразком, власну казку. На уроках української мови доречно використовувати лінгвістичні казки.

Сміхотерапія

Одним з малорозвинених напрямків здоров'язберігаючих технологій є напрямок вправ зі сміхом. Як це не дивно звучить, але саме «сміхові» вправи дозволяють виконати всі задачі здоров'язберігаючих технологій, які впроваджуються в навчальних закладах.

Проведені  дослідження показали, що сміх здатний стимулювати роботу серцевого м'яза, так само як фізичні навантаження і вправи, тому й загальний оздоровчий ефект однаковий. Приблизно 1 хвилина сміху на добу прирівнюється до 15 хвилин занять на велотренажері або 25 хвилинам катання на роликах. Доведено, що похмурі і сердиті люди страждають від інфарктів на 35% більше, ніж ті, хто багато сміється і життєрадісний. Тому подібну профілактику слід робити систематичною вже в дитячому віці. В цьому віці «сміхові» вправи для дітей є більш природними, ніж для дорослих людей, адже діти безпосередні і не соромляться сміятися над тим, що їм здається кумедним.

Корисний сміх і для легенів. Під час сміху людина робить більш глибокий і тривалий за часом, ніж видих, вдих. Тому «сміхові» вправи найкраще здатні збагатити організм киснем, очищають верхні дихальні шляхи від слизу, що скупчився. А кисень, необхідний дітям для кращого засвоєння навчального матеріалу. Сміх також прийде на допомогу тим, хто прагне дізнатися, як знайти упевненість в собі. Адже відомо, що страх і боязкість виникають тоді, коли людина дихає неглибоко і поверхово.  Позитивно вплив надає сміх на стан нашого імунітету. Під час сміху організм викидає на слизову дихальних шляхів антитіла, що захищають від різних інфекцій. Також сміх сприяє появі в організмі у великій кількості Т-лімфоцитів, які необхідні для боротьби з різними хворобами.

Крім усього іншого, сміх робить дитину щасливою. У дитини, що сміється, в організмі починають вироблятися ендорфіни, які називаються також гормонами щастя. Вони можуть дещо притупити душевну або фізичну біль. Тому сміх можна вважати і своєрідним ліками від стресу, болю та заподіяних кривд. В дитячому віці дуже важливо, щоб стреси та кривди не мали довгострокового впливу на організм. Інакше, в дитини буде занижена самооцінка, вона стане замкненою.

Варто зазначити, що ефективним вважається далеко не всякий сміх. Він повинен бути щирим і йти від душі. Як правило, здоровий сміх звучить як "ха-ха», а інші варіації реготу («хі-хі», «хо-хо» і т.п.) не роблять настільки позитивного впливу на організм.

Отже, сміх поділяється на:

  •        сміх А (ха-ха) буде означати вислів задоволення і радості. Такий сміх є одним з різновидів здорового сміху;
  •        сміх Е (хе-хе) вважається заздрісним і висловлює презирство і зловтіху;
  •             сміх І (хі-хі) іронічний. Так сміються ті люди, яким є що приховувати;
  •             сміх О (хо-хо) - у ньому вловлюється критика, сумнів і протест;
  •             сміх У (ху-ху) висловлює прихований страх і боягузтво. Характерний для тих людей, які мають певні забобони і дуже бояться критики зі сторони.

Звичайно, впроваджувати «сміхові» вправи на уроках слід з урахуванням особливостей  предмету. Наприклад, на позакласному читанні ви можете запропонувати дітям уривок розповіді із кумедними пригодами, або гумореску. Загальною «сміховою вправою» для будь-якого уроку може стати кумедна фізкультхвилинка. (ДОДАТОК 5)

Кольоротерапія

З самого народження кожного з нас оточують кольори, що виявляють вплив на організм, нервову систему та психіку людини. Кольоротерапія – це цілеспрямований вплив кольором на самопочуття, фізіологію людини; активізація кольором діяльності органів і систем; метод психологічного лікування з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів.

Для успішного використання методу кольоротерапії необхідно знати, як діє певний колір на людину.

Червоний – це колір дії. Він стимулює і підкірку головного мозку, і безпосередньо клітини кори головного мозку. Вплив на підкірку відбувається у вигляді підвищення тиску, температури, рухової активності. Що ж стосується впливу на клітини кори головного мозку, то червоний спонукає до дії. Неважливо, буде це робоча активність чи просто підвищена збудливість. Червоний колір здатний дати відчуття захищеності. Він традиційно вважається кольором лідера.

Психотерапевти не рекомендують використовувати червоний колір протягом довгого часу. Це загрожує побічними ефектами, такими як перевтома.

Помаранчевий – це суміш червоного і білого. Його вплив на людину схожий на вплив червоного, тільки в більш м'якому вигляді. Характерний тим, що підвищує настрій, стимулює робочу активність і втомлює не так сильно, як червоний. Психологи в один голос рекомендують використовувати його для оформлення дитячих кімнат. Або, наприклад, куточка, де дитина буде займатися активною пізнавальною діяльністю. Помаранчевий прийнято називати кольором сонця. Він відновлює втомлений організм після важкого трудового дня, дає відчуття тепла і затишку в домі.

Жовтий – колір сонця. Чудовий колір для профілактики депресій. Якщо, наприклад, помаранчевий сприяє виходу з депресивного стану, то жовтий попереджає його розвиток. Восени, взимку та ранньої весни жовтий колір життєво необхідний людині. Його можна використовувати у вигляді яскравих плям в інтер'єрі або аксесуарів в одязі.

Жовтий традиційно вважається кольором авантюристів і людей, легких на підйом. Він пробуджує жагу знань. Стимулює прагнення пізнавати, вивчати, пізнавати щось нове. Спонукає кудись йти, їхати, вирушати в подорожі.

Жовтий колір допомагає при здачі іспитів, коли потрібна гранична концентрація уваги і здатність запам'ятовувати великі обсяги тексту. Людям творчих професій жовтий колір дарує натхнення.

Зелений – належить до холодної гами, але є самим м'яким з кольорів цієї палітри. Він заспокоює, але майже не гальмує життєві процеси організму.

Зелений колір доречний в будь-якій ситуації. Це колір природної гармонії. Він заспокоює нерви і до того ж корисний для очей.

Синій – антипод червоного. Він майже повністю гальмує будь-яку активність. Знижує тиск, температуру. Знижує робочу активність. Має заколисливий ефект.

На Сході він символізує істину і спокій. Синій колір допомагає очистити свідомість від непотрібних думок, заспокоїть тривогу.

Блакитний – синій з білим. Цей колір теж володіє заспокійливим ефектом, але не настільки сильним, як синій. Його часто використовують для оформлення офісних приміщень, тому що він допомагає зібратися з думками, зосередитись і гасить емоції.

Блакитний колір має властивість усувати страхи, тривогу. Однак фахівці відзначають його негативний вплив на людей зі зниженим тиском.

Фіолетовий – його довгий вплив на людину загрожує появою постійного відчуття втоми. Фіолетовий колір чудово знімає напругу. Крім того, він допомагає знайти вихід з творчої кризи і зняти нервове перезбудження.

Сірий, чорний, коричневий – депресивні кольору. Їх не можна застосовувати в оформленні житлових приміщень.

Білий – фактично це відсутність кольору. Проте на психологічному рівні, потреба в білому – це потреба захиститися; приховати емоції і поставити між собою і людьми розділову стіну.

Діагностичні та педагогічні можливості кольору.

Діти рано починають відчувати колір та підбирати його для зображення свого настрою. Вибір кольору тісно пов’язаний із психологічними особливостями дитини, станом її здоров’я.

Діти використовують в основному 5 – 6 кольорів. У цьому випадку можна говорити про нормальний середній емоційний розвиток школяра. Більш широка палітра кольорів говорить про натуру чуттєву, емоційно багату. Якщо дитина використовує тільки один або два кольори, це швидше за все вказує на її негативний емоційний стан у цю хвилину: тривога (синій), агресія (червоний), депресія (чорний). Використання простого олівця іноді трактується як «відсутність» кольору, таким чином дитина повідомляє про те, що у її житті не вистачає яскравих фарб та добрих емоцій.

Найбільш значимі особи дитина завжди виділяє більшою кількістю кольорів. А осіб, яких не сприймає, малює чорним або темно-коричневим кольором. (ДОДАТОК 6 )

Релаксація

Ще одну групу вправ складають прийоми, які заспокоюють нервову систему, знімають напруження. У цьому випадку особливо важливим є голос учителя та його внутрішній спокій. Надається максимум уваги забарвленню голосу й темпу вимови слів.  Такі вправи можна проводити під музичний супровід або з використанням відеоролика. (ДОДАТОК 7)

Дидактичні матеріали

Ставлення учнів до свого здоров'я, за думкою більшості спеціалістів, є основою здоров'язбереження, так як через мотивацію цього ставлення можна здійснити ціннісно  орієнтовану діяльність дітей та підлітків по збереженню та зміцненню власного здоров'я. У зв'язку з цим пропаганда здорового способу життя через валеологічне та екологічне виховання засобами уроків є складовою у розв'язанні проблеми здоров'язбереження. Тому важливим є зміст дидактичних матеріалів, які ілюструють різні комунікативні ситуації і які добираються для обговорення з учнями, аналізу, порівняння, наслідування. Велике значення для формування таких навичок  на уроках рідної мови мають мовленнєві взірці, тобто система текстів і усних висловлювань, які допоможуть учням усвідомити важливість збереження власного здоров'я.  Цілеспрямований добір якісних текстів і побудова системи завдань і вправ для роботи з ними дають змогу формувати ціннісне ставлення учнів до здоров'я. Тому добираючи тексти для диктантів різних видів, аудіювання, читання, колективної роботи, потрібно дбати, щоб вони були спрямовані на збереження та зміцнення здоров'я учнів. (ДОДАТОК 8)

Музичний супровід уроку

 В музиці, як відомо, знаходиться величезний здоров’язміцнюючий потенціал. Вона допомагає знімати стреси, стимулювати роботу мозку, підвищити засвоєння матеріалу, сприяє естетичному вихованню.   Наш емоційний стан, процеси сприйняття, запам’ятовування, розуміння залежить від того, що ми слухаємо. Звук – це енергія. Залежно від частоти коливання , рівня голосності, ритму, звук впливає на людину. Правильно підібрані мелодії здатні активізувати людські резерви.  Сучасний учень постійно шукає можливості послухати свою улюблену музику.  Дослідження американських психологів говорять про те, що середній учень з 4 по 11 клас затрачує приблизно 10 500 годин на прослуховування музики. Це в два рази більше шкільного часу! За цими  результатам можна зробити висновок, що музика впливає на підлітків навіть сильніше, ніж телебачення. А дослідження  вказують на те, що будь-які дії, приклади, розповіді під музичний супровід  залишаються у пам’яті дитини набагато довше. Крім того, учень, випадково знову почувши  цю музику, згадує про цікавий урок. Доцільно використовувати цю технологію для емоційного налаштування учнів на сприйняття матеріалу, створення певного настрою, при вивченні поетичних творів, виконанні творчих завдань.

   Під час проведення валеологічних пауз, на уроках довільно використовувати музичний супровід.

Лікувальні властивості музики.

Лікувальний ефект музики відомий давно. У Стародавній Греції музикою лікували божевільних, у Єгипті – безплідних жінок. Піфагор вважав лікування музикою універсальним засобом для тіла і душі.

   Доведено, що точно дозоване застосування музики справляє добрий фізіологічний і психічний вплив на людський організм. Російський психіатр, професор Бехтерев писав, що музика створювати певний настрій: знімати надмірне збудження, почуття втоми.

Музикою лікують багато захворювань: гіпертонію, неврози, дефекти слуху й мови у дітей. Лікування музикою запроваджують у акушерстві, хірургії, наркології.

   Нервова система і серцевий м’яз особливо чуйно реагують на музичний ритм. Гучна мелодія пригнічує стан не тільки хворої, а й здорової людини, викликаючи неврози, психози.

   Музична терапія впливає на емоційний стан людини. Звуки музики можуть розслабити або, навпаки, зарядити енергією. Щоб позбутися депресій і негативних емоцій, рекомендується слухти веселі мелодії. А розслабитися допоможуть спокійні композиції. Але слід пам’ятати, що одноманітний ритм здатний викликати роздратування, а смутний і сумовитий – меланхолію і сум. Як же впливає музика різних стилів на нашу психіку?

  •        Класична музика підвищує концентрацію й поліпшує пам'ять.
  •        Джаз, блюз, регбі піднімають настрій, загострюють почуття гумору, покращують комунікабельність.
  •        Румба, самба збуджують, підвищують активність.
  •        Поп-музика створює відчуття благополуччя.
  •        Рок-музика знімає напруження, ослаблює біль, але одночас може й створити напруження, а також викликати стрес і біль.
  •        Панк, реп, хіп-хоп і грандж збуджують і спияють активності.

Релігійна й обрядова музика заспокоюють та приводять у стан умиротворення. (ДОДАТОК 9)

Впровадження здоров'язберігаючих технологій потребує від учителя:

  •  не допускати перевантаження учнів, визначаючи оптимальний обсяг навчальної інформації й способи її надання;
  •  враховувати інтелектуальні та фізіологічні особливості школярів, індивідуальні мовні особливості кожної дитини;
  • планувати такі види роботи, які сприяють зниженню втоми;
  • змінювати види діяльності, чергувати інтелектуальний, емоційний, руховий види діяльності, групову й парну форми роботи, які сприяють підвищенню рухової активності, вчать поважати думки інших, висловлювати власні думки;
  •  проводити  ігри та ігрові ситуації, нестандартні уроки, інтегровані уроки;
  • з перших хвилин уроку створити середовище доброзичливості, позитивного емоційного налаштування (слід пам’ятати, що психологічний стан і психологічне здоров’я учнів впливає і на фізичне здоров’я) ;
  • чітко організовувати навчальну працю (на уроках, де більша частина навчальної діяльності пов’язана з класною дошкою, дуже важливо, щоб до початку уроку було зроблено необхідні записи на дошці: завдання для опитування, план роботи на уроці. Можна відразу вказати ступінь складності завдань. Адже  знаючи весь план уроку, які знання, вміння, навички необхідно набути, який обсяг роботи виконати, учень може обрати ступінь складності завдання, розподілити свою роботу на уроці. Це  формує учня як суб’єкта навчальної діяльності);
  • проводити роботу з профілактики стресів (хороші результати дає робота в парах, групах, тому що  більш «слабкий» учень відчуває підтримку товариша. Антистресовим моментом на уроці є стимулювання учнів до різноманітних способів виконання завдань. Тоді учень не боїться помилитися, отримати неправильну відповідь).

Обов'язковою умовою ефективного використання здоров'язберігаючих технологій  є їх позитивне емоційне забарвлення. Виконання вправ з нудьгою, без бажання не дасть позитивного результату, а скоріше навпаки. Сама радість навчання, так само, як і радість будь-яких вправ і праці, робить дитину здоровішою.

Тому головним завданням у діяльності педагогічних колективів навчальних закладів на сучасному етапі повинно бути збереження і зміцнення здоров’я дітей, формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у вчителів, учнів та їхніх батьків.

Тож давайте виховувати здорову, творчу й мислячу особистість!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                        ЛІТЕРАТУРА

 

  1. Палітра педагогічного досвіду учителів української мови і літератури. – 2010. – 55с.
  2. Успенська В. Впровадження здоров'язберігальних технологій у загальноосвітньому навчальному закладі. // Рідна школа. – 2009. - №4. – С.44 48.
  3. Челах Г.Є., Адаменко В.В. Збірник диктантів валелогічного змісту. – Донецьк: Каштан, 2008.
  4. Ю. Ю. Івашина «Чинники формування здорової особистості» Виховна робота в школі №4 2007
  5. Ващенко О. Як створити школу сприяння здоров`ю /О. Ващенко, С. Свириденко. – К.: Шкільний світ, 2008.
  6. Здоров`язберігаючі технології у навчальному закладі /упоряд. О. Колонькова, О. Литовченко. – К.: Шкільний світ, 2009.
  7. Концепція формування позитивної мотивації та здоровий спосіб життя у дітей та молоді // Основи здоров`я: книга для вчителя. – К.: Генеза, 2005. – С. 47-57.
  8. Мельник О. Системний підхід до формування культури здоров`я учасників навчально-виховного процесу / О. Мельник. // Початкова школа. – 2005. – С. 57-62.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 1

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКИ

 

Комплекси фізичних вправ

Комплекс 1

  1. В.п. – сидячи за партою, руки навхрест на парті,голову опустити.

1 – 2   – підняти голову, руки вперед угору, прогнутися, подивитися на руки ( вдих);

3 – 4  – в.п. ( видих).

Повторити 4 – 6  разів у повільному темпі. Виконуючи вправу, напружити мязи, прогнутися в попереку, потягнутися за руками ввгору, приймаючи в.п., розслабити мязи.

  1. В.п. – сидячи за партою, руки на парті.

1 – руки перед грудьми, лікті на рівні плечей, долонями вниз;

2 – руки вперед, долонями всередину;

3 – руки перед грудьми;

4 – в.п.

Повторити 4 – 6 разів у середньому темпі. Тулуб тримати вертикально. Дихати рівномірно, без затримок.

  1.  В.п. – сидячи за партою, долоні на колінах

1 – 2 – стати в. положення о.с. ( вдих).

Повторити 4 – 6  разів у повільному темпі. Підводячись, допомагати руками.

 

            Комплекс 2

  1.     В.п. – сидячи за партою, руки до плечей.

1 – руки вперед, пальці розчепірити ( вдих);

2 – в.п. ( видих).

Повторити 4 – 6 разів у середньому темпі . Руки згинати до плечей енергійно, плечі розводити так,щоб сходилися лопатки. Голову тримати рівно.

  1.     В.п. – стоячи біля парти, ноги нарізно, ліву руку за голову, праву за спину.

1 – 3 пружні нахили вправо, натискаючи лівою рукою на голову ( видих);

4 – змінити положення рук ( вдих);

5 – 8 те саме в інший бік.

Повторити 3 – 4 разів  в кожен бік у середньому темпі.  Ноги не згинати.

  1.     В.п. – стоячи з боку парти, обличчям до неї, руки на парті.

1 – 2 – присісти на носках, коліна розвести ( видих);

3 – 4 в.п.

Повторити 4 – 6 разів у повільному темпі. Тулуб тримати вертикально, голову не нахиляти.

 

Комплекс 3

  1.     В.п. – сидячи за партою, руки вперед, долонями вниз.

1 – пальці стиснути в кулак;

2 – в.п. Виконати до  6 – 8   стискань і опустити руки.

Повторити 4 – 6 разів у середньому темпі. Дихати довільно.

  1.     В.п. – сидячи за партою, голова опущена, руки за голову, пальці зчеплені, лікті опущені.

1 – 2 піднімаючи голову, розвести лікті і прогнутися ( вдих);

3 – 4 розслаблюючи мязи, повернутися у в.п. ( видих).

Повторити 4 – 6 разів. Відводячи лікті в сторони, лопатки  звести.

Ігрові фізкультхвилинки

Гра «Піаніно»

Поставити всі пальці на парту і під рахунок  вчителя «раз і два» імітується гра на піаніно, пальці перебираються по порядку, починаючи від великого до мізинця.

 

Гра «Чи знаєш ти свій клас?»

Учитель: «Покладіть ручки і  заплющіть очі. Я називаю предмет, який є в нашому класі, а ви показуєте на нього рукою, коли я скажу: «Розплющити очі», ви побачите, чи правильно показали».

 

Гра «Гойдалки»

Стати прямо, ноги нарізно, руки в поясі. Гойдатися, піднімаючись на носки й опускаючись на п’яти під рахунок учителя («раз» – на носках, «два» – на п’яти. 10 разів).

 

Гра «Потягни канат»

Стати прямо, руки нарізно, підняти руки вгору (вдихнути повітря), робити такі рухи ніби тримаєшся за канат і тягнеш його, трохи згинаючи коліна (видихати повітря), до рахунку 7-8. (Виконувати 3 рази)

 

Гра « Будь уважним» ( для відпочинку м‘язів  шиї та очей)

Школярів заспокоїти, посадити рівно, запропонувати руки покласти на парту, заплющити очі і під повільний рахунок зробити кілька обертів головою : на « раз» - підборіддя торкається грудей; на « два» - голова нахиляється праворуч; на « три» - потилиця повисла над спиною; на « чотири» - голова нахиляється  ліворуч. ( Вправу виконуємо 3 – 4 рази).

Розплющити очі, подивитися  на парту і   сусіда.. За командою вчителя погляд перевести на стіну, потім у вікно, знайти за вікном предмет, розташований якомога далі. Учні дають відповідь на запитання:  «Який предмет ви побачили?»

 

Комплекс вправ гімнастики для очей

  •        Швидко покліпати очима, заплющити очі та посидіти спокійно, повільно рахуючи до 5. Повторити 4 -5 разів.
  •        Міцно замружити очі. Порахувати до 3, відкрити очі та подивитися вдалечінь.   Порахувати до 5. Повторити 4 – 5 разів.
  •        У середньому темпі проробити 3 – 4 кругових рухів очима в правий бік, стільки ж само - у лівий. Розслабивши очні м’язи, подивитися вдалечінь – на рахунок 1 – 6. Повторити 1 – 2 рази.
  •        Витягнути руку вперед. Подивитися на вказівний палець витягнутої руки на рахунок 1 – 4. Потім перенести погляд вдалечінь на рахунок 1 – 6. Повторити 4 – 5 разів.

 

Вправи для профілактики короткозорості

  •        В. п. – ноги на ширині плечей, руки в боки.

Кругові рухи руками вперед і назад. Весь час стежити за кінчиком великого пальця. Повторити 3-4 рази.

  •        В. п. – сісти на стілець.

Замружити і відкрити очі. Повторити 3-4 рази. Виконувати в середньому темпі.   

 

Вправи для профілактики порушень зору

  •        « Стрілянина» очима праворуч, ліворуч, униз ( по 6 разів).
  •        « Намалюйте очима 6 кіл за годинниковою стрілкою і 6 кіл – проти .
  •        « Напишіть « очима цифри від 0 до 9.
  •        « Напишіть»  очима число, місяць і рік свого народження.
  •        « Намалюйте»  очима  пружинки.
  •        « Намалюйте»  очима 6 горизонтальних вісімок і 6 вертикальних.
  •        « Намалюйте»  очима 6 трикутників за годинниковою стрілкою, потім 6 трикутників – проти.
  •        Замруживши ліве око, правим «напишіть» непарні числа від 1 до 9. Замруживши праве око , лівим «напишіть» парні числа від 2 до 10.
  •        « Намалюйте»  очима пружинку з 12 витків ліворуч і праворуч.
  •        « Намалюйте»  очима геометричні фігури ( коло, квадрат, трикутник) спочатку за годинниковою стрілкою, а потім – проти.

 

Вправи для активізації роботи мязів ока

Вправи сприяють зняттю статичного напруження, поліпшують кровопостачання і циркуляцію внутрішньо очної рідини, вдосконалюють координацію в горизонтальній площині, підвищують стійкість вестибулярних реакцій, сприяють поліпшенню    координації руху очей і голови, поліпшують пружність повік.

  •        Сядьте, розслабте тіло. Широко розплющуйте і заплющуйте очі з інтервалом у 30 с.  Повторити 5-6 разів.
  •        Обертайте очима по колу по 2 – 3с. Повторити 3 – 4 раз . 
  •        Швидко покліпайте повіками протягом 1 – 2 хв.
  •        Дивіться вдалечінь 30 – 40с. Переведіть погляд на палець на відстані 20 – 30см від ока і дивіться 3 – 5с. повторити 3 – 5 разів.
  •        Трьома пальцями кожної руки легко натисніть на верхню повіку   відповідного ока і потримайте 1 – 2с. Повторити 3 – 5 разів.
  •        Витягніть руки вперед, дивіться на кінці пальців витягнутої руки. Повільно наближайте палець, не зводячи  погляду. Повторити 3 – 4рази.
  •        Відведіть напівзігнуту праву руку з  іграшкою вбік. Повільно пересувайте іграшку то праворуч,  то ліворуч і стежте за нею очима. Повторити те саме лівою рукою.
  •        Підведіть очі вгору, опустіть очі, гляньте праворуч, потім ліворуч. Повторити  3 – 4 рази.
  •        Поверніть голову назад і намагайтеся побачити предмети позаду. Виконати вправу 2 – 3 рази для правої і для лівої сторони.

 

Вправи для відновлення зору

Стимулюють централізований, дистанційний ф периферійний зір, стимулюють рухи очей, запобігають косоокості, тренують здатність очей фокусувати, підсилюють координацію очей, стимулюють скорочення й розслаблення зіниць. Профілактика астигматизму.

  •   Покліпайте  повіками, уявіть, що це крила метелика. Продовжуйте кліпати й починайте « малювати» руками дзеркально-симетричні візерунки. Дивіться на руки, потім крізь них.
  •   Глибоко дихайте, дивіться вдалину. Носом « малюйте» горизонтальні, вертикальні й діагональні вісімки навколо предмета, на який дивитеся. Проробіть вправу з кількома предметами.
  •   Заплющіть очі й уявіть, що на них світить сонце. Покліпайте так, начебто ловите сонячне світло. Уявіть сонячний промінь і подивіться на нього заплющеними очима, насолоджуючись переливами кольорів. Уявіть темряву й розслабтеся.
  •   Складіть руки перед обличчям. Моргніть і подивіться на долоні. Нехай очі кілька разів « обійдуть» руки. Повторіть в інший бік. Відпочиньте. Потім поморгайте і дивіться тільки на одну долоню, потім на іншу. Тепер очима « копайте» простір ліворуч, потім праворуч, потім унизу.

 

Комплекси фізкультхвилинок для очей

Комплекс 1

  1.     Виконується в положенні сидячи. Міцно заплющити очі на 3 – 5 с, потім розплющити на  3 – 5с. Повторити 6 – 8 разів.
  2.     Виконується в положенні сидячи. Швидко моргати  протягом  30 – 40 с.
  3.     Виконується в положенні сидячи. Закрити повіки. Помасажувати їх зпа допомогою колових рухів пальців ( верхнє повіко – від носа до зовнішнього краю очей, нижнє повіко – від зовнішнього краю до носа ( потім – навпаки). Виконувати протягом 30 – 40 с.

 

Комплекс 2

Виконується в  положенні стоячи ( виконати 4 – 5 разів)

  1.     Поставити палець правої руки на середній лінії обличчя, відстань 25 – 30 см від очей. Дивитися двома очима на кінчик пальця 3 – 5 с. Прикрити долонею лівої руки ліве око на 3 – 5 с, дивитися правим оком. Відвести долоню, дивитися двома очима на кінчик пальця 3 – 5 с.
  2.     Поставити палець лівої руки вздовж середньої лінії обличчя на відстані 25 – 30 см від очей. Дивитися двома очима на кінчик пальця 3 – 5 с. Прикрити долонею правої  руки праве око на 3 – 5 с, дивитися лівим оком. Відвести долоню, дивитися двома очима на кінчик пальця 3 – 5 с.

 

Віршовані ( імітаційні) фізкультхвилинки

 

1. Встаньте, діти, посміхніться,              В різні боки нахиліться.

    Землі нашій поклоніться                     Веретеном покрутіться.

    За щасливий день вчорашній.            Раз присядьте, два присядьте.

    І до сонця потягніться.                        І за парти тихо сядьте

 

2.Раз – підняли руки вгору,                   Як торкаєтесь підлоги.

   Два – нагнутися додолу.                     Три-чотири – прямо стати

   Не згинайте ноги                                 Будем далі працювати.

 

     3.Всі підняли руки – раз.                      На сусіда не дивись.

    На носках стоїть весь клас.                Будем дружно ми вставати

    Два – присіли, руки вниз,                  Щоб ногам роботу дати.

    На сусіда подивись.                            Раз – присіли, два – піднялись.

    Раз - і вгору,                                         Хто старався присідати,

    Два – і в низ,                                        Може вже відпочивати.

 

4. Щоб ніколи не хворіти,                    Руки разом опустили

    Треба вправи нам робити.                І швидесенько присіли.

    Із-за парт швиденько встали,           Потім встали, руки в боки,

   Спинки гарно розрівняли,                Всі красиво робим кроки.

   На носочки піднялись                        Назад – вперед прогнулись добре.

   І до сонця потяглись.                         Не будем мати ми хвороби.

 

5. Прошу, діти, підніміться                 Руки вгору піднімайте,

    Товаришу посміхніться.                  Вниз тепер їх опускайте,

    Направо, наліво нахиліться,            Молодці всі, вже сідайте.

    Нагніться й розігніться.

 

6. Руки в сторону та вгору –            Встали. Знову все так само

    На носочки піднялись.                 Вправу дружно почали

    Підніміть голівку вгору               Нахил вліво – раз, два, три!

    Й на долоньки подивись              Повертаємося вправо

Руки в сторони розводим                Все виконуємо гарно

Опускаєм плавно вниз                     Вліво, вправо повернулись

Присідати ми почнемо,                    ось розминці вже й кінець

Добре ноги розімнемо                      Хто ж старався – молодець!

Раз присіли — руки прямо,

 

7. Станьмо, діти, чітко в ряд          Ширше діти, треба стати,

     Вирушаємо у сад,                       Будем дрова ми рубати.

     Руки вгору піднімаєм                Раз – підняти руки вгору,

     Груші, яблука збираєм.             Два – змахнули всі додолу

     Назбираємо багато,                    І рубаємо завзято

     Щоб узимку ласувати.              Хай тепло приходить в хату.

 

8. Хто ж там, хто вже так втомився     Навіть вітер не шумить

    І наліво нахилився?                           Рано-вранці сонце встало

    Треба дружно всім нам встати,           (відкрити очі і підняти голову)

            (вийти з-за парт)                      І проміння всім послало

    Фізкультпаузу почати.                   (піднятися на носки, руки підняти вгору)

    Сонце спить, небо спить,

      (очі закриті долонями)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 2

                                           МУЛЬТИМЕДІЙНІ РУХАВКИ.

 

«Вирій»

(На мультимедійній дошці зображення клину журавлів, що відлітають у вирій).

    Звертаюся до дітей зі словами: « Підніміться зі своїх місць, погляньте на дошку Клин журавлів відлітає у далекі краї. Високо в небі, вправно махаючи крилами, летять вони за ватажком зграї. Підніміться навшпиньки, зведіть руки вгору, спробуйте дотягнутися до журавлиного клину. Опустіть руки, а тепер повторіть плавні помахи крил, відчуйте, як крила розрізають повітря. Опустіть руки донизу, струсіть руками, знімаючи напругу від уявного польоту. Підніміть спочатку праву руку, потім ліву, уявно прощаючись із журавлями, подумки побажайте їм щасливої дороги та повернення додому навесні».

 

«На галявині»

(На мультимедійній дошці зображення чарівної лісової галявини, чути щебетання птахів).

 Звертаюся до дітей зі словами: « Діти, підніміться зі своїх місць, уявіть себе в лісі. Гуляючи, ми з вами потрапили на казкову галявину. Тут чути спів птахів, пахне травами. Присядьте у високій траві. Неподалік виглядає шапочка гриба. Розгорніть траву, обережно зріжте уявний гриб, підніміться, простягніть гриб на долонях товаришеві, який стоїть біля вас. Поаплодуйте собі за те, що ви знайшли такий гарний гриб. Сядьте на місце».

 

«Метелик»

 (На мультимедійній дошці зображення метелика).

Звертаюся до дітей зі словами: « Діти, уявіть, що ви – маленький метелик, який прокинувся на квітці. Підніміться зі своїх місць, потягніться руками до сонечка, яке світить зверху. Обніміть руками квітку, на якій спали, посміхніться їй на знак подяки. Змахніть руками, щоб летіти за солодким нектаром знань. Сідайте».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 3

                                         ПАЛЬЧИКОВА ГІМНАСТИКА

 

                                       «Олівець»

                                        Олівець в руці катаю,

        Поміж пальчиків кручу.

        Неодмінно кожен палець

        Буть слухняним я навчу.

Покласти олівець між вказівним, середнім і безіменним пальцями.  Крутити олівець, передавати   його з одного пальця на інший.

 

                                                         «Пальчики»

              Пальчик-пальчик, де ти був?        З цим я кашки куштував

  Я з цим братом в ліс ходив,          А з найменшим заспівав.

  А з цим братом борщ варив,

 

                                                           «Сонечко»   

Ясне сонечко в кімнату    

Дивиться в віконечко,

Дуже раді всі малята

Плескають в долонечки

 Руки перехрещені тильним боком долоней  до себе. Спочатку пальці обох рук стис­нуті в кулаки,  потім пальці-промінці розкри­ваються, руки повертаються вправо-вліво. У кінці віршика діти плескають у долоні.

 

                                                            « Рідний дім»

Хай живе наш рідний дім —     

Тепло й затишно у нім.

                                  Є. Желєзняков

Долоні трохи зігнуті, кінчики  пальців торкаються (дах),  середній палець правої руки піднято вертикально вгору (димар), кінчики мізинчиків торкаються один  одного, створю­ючи пряму лінію (балкон).

 

                               «Риба»

                 А чи є у нас в річці риба?

    Може, ми дарма сидимо на березі та диви­мося на поплавок?

                Краснопірки та йоржі, і колючі окуні так і грають  

                вглибині.  

                                                                                              В. Кочевський

Голова риби початок долоні, хвостик                                                                           

пальчики, верхній плавець великий  палець.

Долоня й пальці розслаблені,вони гнучко звиваються.

 

                                                               «Кошик» 

 

          До лісу кошик я беру

                            І гриби туди кладу.

Долоні повернені на себе, пальці  сплетені  лікті розведені в сторону. Долоні ніби – то роз'їжджаються,  і між пальцями   утворюються зазори. Великі пальці зображують  ручку кошика

 

                                                              «Жук»

 

Чорний жук                Дуже хороше йому        

Очима                          По землі ходити,                     

блима                      Він не хоче,

Чує  кроки                   Чуєш, хлопче,

За плечима.                 У коробці жити!    

                                                                          В. Лучук                                                    

Пальці в кулачок. Вказівний та мізинчик   розведені   в сторони ,  дитина рухає ними, просуваючи руку по парті вперед.

 

                    «Акварель»

Намалювати можна нею

Будинки, хмари і поля.

Зелену затишну алею,

Високі гори і моря.

Рука — це пензлик, пальці—  волосинки  волосинки. Плавними   рухами «розфарбовуйте» зни­зу догори, справа вліво. Пальці мають бути м'якими й пружними.  Уявіть собі, що ви малюєте будинки, хмари, поля, алею, гори і моря, про які гово­риться у віршику.

 

«Лис»

    

     Лиса з лісу у село

 «Ку-ку-рі-ку» занесло.

   Заглядає лис у вікна:

«Де ж це півень кукурікнув?»

        Обидві долоні зробити «ковшем», великі пальці підняти вгору,  вказівні пальці та мізин­чики згинаємо всередину долоней, притискаємо один до одного. Середні та безіменні пальці утво­рюють вузьку «лисячу» мордочку.

 

                                                    «Машина»

     Мчить машина за машинами,

       Шелестить машина шинами.

     Пальці рук, крім великих, зціплюються в замок. Це мотор.     Великими пальцям роби­мо обертові рухи. Спочатку «мотор» працює швидко, потім поступово оберти сповільнюються.

 

                                              «Едельвейс»

 Едельвейс росте на скелі,       

Біля сонечка оселі

Вище сосен і смерек,              

Біля гнізд орлів, лелек

Зімкнуті й трохи заокруглені доло­ні — пуп'янок квітки. Поступово роз­вести пальці в сторони, трохи похита­ти руками і підняти їх угору.

 

                                                       «Дерево»

 Має стовбур дерево,

 Багато гілочок.

 Листячком зеленим

 Бавить діточок.

Притиснути руки тильною стороною одну до одної. Пальці розчепірити і підняти вгору. Ворушити кистями й пальцями.

 

                                            «Чайка»

 

 Над нами небо є блакитне,

 Над нами сонечко привітне.

 Над морем чайка проліта,  

 Додому радо поверта.

      Діти перехрещеними кистями рук бражують помахи крил чайки, а потім  руками   зображують морські хвилі. 

 

                                                                  «Жук»

  Жовте жито жук жував

   І з Женею жартував.

  Жартом, жартом – і  у Жені

  Жвавий жук живее у жмені

                                   Ю. Кругляк

       Пальчики в кулачок. Вказівний і мізинчик розве­дені в різні боки, дитина ворушить ними. Рука повіль­но просувається вперед по парті. У кінці вірша пальці стискаються в кулачок (упіймали жука), а потім кулак розтискається (відпустили комаху).

 

                                                              « Щука»

Що тут казати — хижа вкрай,      Карасику, ти не дрімай

У неї апетит найкращий.               А то в її потрапиш пащу.

 

Діти плавними рухами зо­бражують щуку рукою до лік­тя. Паща щуки формується пальцями

 

              «Щеня»

   Мале щеня  хвостом махає

воно зі мною розмовляє.

І я даю вам слово!

Збагнув хвостату мову:

щеня мене просило,

щоб ми з ним подружили.

                      А. Костецький

 

                                              « Ножиці»

 Пальці правої руки стиснути в кулак, виставити вперед вказівний і середній і середній. Рухати ними, імітуючи різання ножицями

 

 

ДОДАТОК 4

                                            ЗВУКОВА ГІМНАСТИКА

 

  •        Глибоко вдихніть. Закрийте вуха руками від верхньої точки до мочки.   

   Затримайте подих. Видихніть з відкритим сильним звуком « а-а-а»  

   (чергуйте зі звуками « и-и-и», « у-у-у»).

 

  •        Глибоко вдихніть.   Руки  повільно підніміть угору. Затримайте подих на   

     вдиху. Видихніть з відкритим сильним звуком « а-а-а».  Руки повільно  

      опустіть. Вдихніть . Руки повільно підніміть до рівня плечей. Затримайте

      подих. Повільно видихніть із сильним звуком « про», обійміть себе за  

      плечі, опустіть голову на груди. Повільно і глибоко вдихніть. Руки

      підніміть до рівня грудей. Затримайте подих. Повільно видихніть із

      сильним звуком « у-у-у». Руки опустіть униз, голову на груди.

 

  •        Руки вгору, вниз, промовляти звуки „Ш”, „Ж”, видихаючи повітря.

 

  •        Сядьте зручно. Розслабтеся, заспокойтеся. Рівно, протяжно, на одній

         висоті вимовляйте звук [а].

 

  •        Вимова звука [и] в таких самих умовах активізує роботу мозку,

     нормалізує функцію нирок.

 

  •        Промовляння звука [о] нормалізує стан середньої частини грудної клітки.

 

  •        Чергування звуків [о], [и] масажує серце.

 

Такі вправи можна також пов'язати із вивченим матеріалом у 5 класі (Тема «Голосні та приголосні звуки»).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 5

                                                    СМІХОТЕРАПІЯ

 

1. Встаньте, вдихніть і… посмійтеся! Вийшло? Ні? Ми дуже серйозні, тому нам так складно щиро розсміятися. Почувши веселий жарт, ми всього лише посміхнемося. Адже саме сміх, а не чергова посмішка, приносить максимум користі. Потренуйтеся — і ви навчитеся сміятися в будь-який момент.

 

2. Виконайте ще одну вправу — посміхніться і утримуйте посмішку. Хід думок і навіть настрій почнуть поліпшуватися — і ось вже ваша усмішка стане не награною, а справжньою.

 

3. В американських книгах можна знайти таку рекомендацію: «Встаньте перед дзеркалом і почніть корчити пики і показувати язик своєму відображенню! Сміх не змусить себе чекати!». Напевно, такий спосіб не всім підходить, але ж у кожного з нас є щось, що викликає щирий сміх — такі собі «сміхотаблетки».Це може бути улюблена комедія, смішні оповідання, збірники анекдотів чи відеозапису, на яких відображені сімейні свята. Зберіть для себе скриньку сміху та відкривайте її, коли це необхідно. Погане самопочуття, поганий настрій і депресія відступлять під натиском радісного сміху! Смійтеся на здоров’я!

 

                                  4. Гуморески

 

                                            «Дивний школяр»

Двох онуків дід старий                        Ви ходили в перший клас?

 Посадив на руки                                   — Та ходив, Павлусю.

 Та й розказує казки,                             — От був номер! — малюки

 Слухають онуки.                                  Сміхом залилися, 

 Раптом менший запитав:                    — Як до школи ви прийшли

 — А скажіть, дідусю,                          З бородою й лисі.

 

                                            «Найкраща мова»

Йде синок до школи вперше.             Українській чи російській?

Пита батька мати:                                Обидві ж хороші.

 — Якій мові ми синочка                    — Хай вивчає ту, якою

 Будемо навчати                                   Печатають гроші.

 

                                                       «Контракт»

«Заключив контракт мільйонний                 Давно й без спочину.

 Футболіст Дмитрина»,                                  Розлютився раптом батько

 Чита батько у газеті й погляда на сина.      Й кричить на хлопчину:

 Той уроки вчить старанно                           — Все гризеш оту науку,

Хочеш вченим стати?

Краще йшов би на подвір’я

 М’яча поганяти!

 

                                             5.   Веселі фізкультхвилинки

 

                                                               «Каченята»           

 Раз-два — всі пірнають,                                Сім, вісім — що є сили

 Три, чотири — виринають,                           Всі до берега поплили,

 П’ять, шість — на воді                                  Дев’ять, десять — обтрусились

 Кріпнуть крильця молоді,                              І за парти опустились.

 

                                                       «Гори Карпати»

 Раз-два — піднімається гора,

 Три, чотири — це круті гірські схили,

 П’ять, шість — це орли дивний танець завели,

 Сім, вісім — це смерічки похилилися до річки,

 Дев’ять, десять — це вода з водоспаду витіка.

 

                                                                 «Зайченята»

 Сірі зайчики маленькі                                  А щоб добре працювати,

 (Вушка є у них довгенькі)                           Треба трішки пострибати.

 В лісі грались, веселились,                          — Відпочили, розім’ялись

 Працювати вже стомились.                        Й до роботи знову взялись.

 

                                                             6. Скоромовки

 

Ворона проворонила вороненя.

 

Пік біля кіп картоплю Прокіп.

 

Раз — дрова, два — дрова, три — дрова.

 

Розкажу вам про покупки, про покупки, про покупки, про покупочки мої.

 

Улас у нас, Панас у нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 6

                                            КОЛЬОРОТЕРАПІЯ

 

                 Діагностична вправа «Квітка-семиквітка»

 

Мета: визначення емоційного стану дитини відповідно до кольорової гами: жовтий – радість; червоний – щастя; синій – образа; зелений – спокій; сірий – сум; помаранчевий – здивування; коричневий – втома.

Обладнання: кольорові картки у формі пелюсток квітки, розкладені в довільному порядку.

Завдання. Візьміть у руки пелюстку того кольору, який вам сьогодні найбільше до вподоби, з яким хочеться потоваришувати, побути довше.

Завдяки кольорам значно розширюється індивідуальна сфера переживань.

 

                      Діагностична вправа «День мого кольору»

 

Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу.

Обладнання: підручні засоби (кольоровий папір, предмети різних кольорів, фарби, тканини)

Завдання. За допомогою підручних засобів створіть: веселку настроїв; одяг настроїв; кольорову паличку-виручалочку; ласкаве проміннячко настрою; куточки свого настрою; малюнки «Мій настрій».

 

                       Діагностична вправа «Кольоровий настрій»

 

Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; розслаблення, зняття стресів, підняття настрою та тонусу.

Обладнання: на ватмані намальоване коло, розділене на сектори: червоний – активність, фіолетовий – сум та тривога, жовтий – спокій та задоволення, зелений – задумливість, мрійливість.

Завдання. Прислухайтесь до себе. Що ви відчуваєте: радість чи сум, спокій чи тривогу? Чому? Якого кольору ви уявляєте свій настрій?

Діти мають поставити свої фішки-сердечка на той сектор кола, який відповідає їхньому настрою.

 

                           Графічна вправа «Хвилинка-кольоринка»

 

Мета: діагностування емоційного стану дитини, розширення індивідуальної емоційної сфери; емоційний відпочинок дитини.

Обладнання: кольорові олівці, фломастери, папір.

Завдання: намалюйте те, що побажаєте (просто лінії, кульки, сніжинки, квіти тощо), використовуючи кольорові олівці або фломастери.

Час на виконання вправи: 4 – 5 хв.

                        Вправа «Хвилинки – кольоринка» (варіант 2)

 

Мета: емоційне розвантаження, відпочинок школяра.

Обладнання: картки або серветки різних кольорів.

Завдання: оберіть серветку певного кольору, сядьте зручніше, розслабтесь і дивіться протягом 5 хвилин на обраний колір.

Час на виконання вправи: 5 хв.

 

                              Графічна вправа «Малюємо себе»

 

Мета: створювати умови для усвідомлення дітьми себе як індивідуальності; розвивати особисту емоційну сферу дитини.

Обладнання: кольорові олівці, фломастери, папір.

Завдання. Намалюйте кольоровими олівцями себе зараз і себе в минулому.

Рекомендації педагогу: обговоріть з дітьми деталі малюнка; у чому вони розрізняються; з’ясуйте, що дитині подобається і що не подобається в собі, що їй хотілося б змінити.

 

                                   Графічна вправа «Мої друзі»

 

Мета: діагностування та з’ясування проблем у міжособистісних стосунках дитини.

Обладнання: кольорові олівці, фломастери, папір.

Завдання. Намалюйте кольоровими олівцями своїх друзів. Можна намалювати їх як людей, а можна у вигляді тварин, птахів, квітів, дерев тощо.

Рекомендації педагогу: після малювання потрібно обговорити малюнок з дитиною, запитавши її, хто тут намальований, чому вона намалювала саме цих дітей? Чому намалювала їх в певному образі?

 

                                            Вправа «Фантазія»

 

Мета: підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів; розвиток творчої уяви та фантазії.

Обладнання: кольорові полотна розміром 1,5м на 1,5м., червона квітка.

Хід вправи. Учні сідають біля тканини потрібного кольору і уявляють, що вони, наприклад, на березі моря чи річки або, тримаючи в руці червону квітку, вони уявляють себе нею. Діти розповідають про свої відчуття.

 

                                       Вправа «Кольоровий день»

 

Мета: підняття настрою та тонусу за допомогою кольорів; розвиток творчої уяви та фантазії.

Обладнання: різнокольорові предмети (іграшки, тканини, нитки тощо), олівці, фломастери, фарби, папір.

Хід вправи.Діти разом з педагогом обирають певний колір, і йому присвячується день: з кольором знайомляться, розглядають, грають, малюють, створюють фантастичні оповідання, ігри, споруди тощо.

 

                           Реабілітаційні можливості кольору

 

Фахівці рекомендують використовувати колір по-різному, тобто "опромінювати" або "купатися" з ним, "одягатися", «візуалізувати», "вдихати" чи ме-дитувати з ним. Можна застосовувати "кольоровий пляж", експериментувати, грати з кольором (розфарбувати себе вигаданим пензликом). Можна використовувати кольорові тканини, прикладаючи їх до тіла.

    Зелений колір. Частіше використовується зелений колір. Це єдиний колір, яким можна опромінюватися безмежно. Кольоротерапію корисно поєднувати з повторенням формул самонавіювання, наприклад: "Я дивлюсь на зелений колір. Це колір природи. Він проходить крізь мою шкіру, доходячи до мого серця. Я насичуюся ним. Я буду здоровим та розумним, буду спокійно приймати незнайоме, гарно вчитися, пізнавати все нове, сміливо долати перешкоди".

    Жовтий колір. Під час дихальних вправ "пропускають" промені жовтого кольору через шлунок, очищуючи його.

     Синій колір – знімає напруження, допомагає при застудах, лікує очі, вуха, легені, ніс. Нежить лікується синім, синьо-фіолетовим або синьо-зеленим кольором, "обмальовуючи" голову вигаданим пензликом у синє забарвлення.

     Зелено-блакитний колір надає відчуття спокою, задоволення, безпеки.

 

                                 Реабіталіційна вправа «Кольорова водичка»

 

Мета: стимулювати позитивний настрій дитини; підбадьорити, підняти настрій та емоційний тонус дитини.

Обладнання: прозора склянка з водою, кольорова серветка.

Хід вправи. Учитель (учень) наливає у прозору склянку воду, ставить її на кольорову серветку. Вода вбирає інформацію про колір (5 – 10 хв.). За цей час діти розповідають вірші про «кольорову водичку», тим самим додатково заряджають воду позитивною інформацією. Наприклад:

Я люблю водичку жовту, що, як сонце, зігріває.

Коли дощ надворі, мряка, ця вода нас звеселяє.

    Учитель пропонує дітям випити заряджену кольором воду за півгодини до прийому їжі.

 

       Реабіталіційна вправа «Веселковий тонік» (для групової роботи)

 

Мета: підбадьорити, підняти настрій та емоційний тонус дитини.

Хід вправи.Педагог пропонує дітям зайняти зручне положення в кріслах і виконувати його команди.

Влаштуйтесь якомога зручніше і зробіть глибокий вдих і видих. Уявіть собі світле блакитне небо з веселкою від краю до краю. Сконцентруйтесь на червоній лінії. Уявіть, як вона починає вібрувати, віддаляється від веселки і наближується до вас у вигляді червоної хмаринки. Коли ця хмаринка досягне вас, вона розсипиться на рубінові кристали, які торкаються вашої шкіри і перетворюються у краплі води. Вода просочується через шкір всередину і наповнює ваше тіло рубіновим кольором.Коли ви відчуєте, що тіло наситилося кольором, зайва волога вирветься назовні і швидко розсіється.

Рекомендації педагогу, який проводить вправу з дітьми.

Повторіть те ж саме з наступною та всіма іншими кольоровими лініями веселки. Зовсім не обов'язково відразу використовувати увесь кольоровий спектр, можна обмежитися декількома кольорами.

 

                    Реабіталіційна вправа «Зоряне дихання»

 

Мета: протидія болі будь-якого походження, тривозі, страху, поганого настрою.

Хід вправи. Педагог пропонує дітям виконувати його команди:

Сядьте якомога зручніше.Уявіть синє небо, засіяне зорями. Оберіть одну зірочку – вона тепер належить вам. Виберіть колір, необхідний для зцілення.

Включіть зірочку, нехай вона засвітиться цим кольором. Кольоровий промінь широкий, він все довкола заповнює своїм сяйвом. Вдихніть на раз-два-три, уявляючи, що ви вдихаєте кольорове повітря. Повітря, проникаючи через ніс, заповнює усе ваше тіло. Спробуйте побачити та відчути це. Вдихайте носом.

Затримайте дихання, порахувавши до трьох. Видихніть на раз-два-три.

Ще двічі повторіть дихальний цикл.

 

                                   Реабіталіційна вправа «Напишіть собі листа»

 

Найкраще використовувати, коли накопичуються образи, переслідують стреси, відвідують нав’язливі непотрібні спогади.

Візьміть кілька різних кольорових аркушів, наприклад: сірий, фіолетовий, жовтогарячий, зелений, блакитний. Кольри аркушів можна міняти.

На сірому  аркуші формально опишіть ситуацію, яка виводить вас із стану спокою або є причиною вашого погано настрою.

На фіолетовому висловіть всі всі свої негативні емоції, які викликає у вас ця ситуація.  Можна намалювати ці ситуації на фізіономіях.

На жовтогарячому аркуші постарайтеся сформулювати щось позитивне зі сформованої ситуації: стали мудрішими, відкрили в оточуючих нове та приємне для себе тощо.

   На зеленому аркуші проявіть творчість: напишіть притчу про те, що з вами сталося, складіть вірш, змалюйте цю ситуацію у вигляді коміксу  та ін..

   На блакитному аркуші спробуйте дати самому собі пораду. Саме цей аркуш і є розв’язанням ваших проблем.

ДОДАТОК 7

                                                  РЕЛАКСАЦІЯ

 

Запропонуйте дітям  сісти прямо, заплющити очі і розслабитись. Проказуйте тихим спокійним голосом: «Діти, уявіть, що над вашою головою світить промінчик. Дивіться, як легко ви можете ним управляти. Ось він повільно освітлює вас з голови до п’ят. Вам приємно дивитися на себе, ви чудово виглядаєте, ви спокійні і впевнені у собі. А тепер обведіть промінчиком тих, хто сидить  у цьому класі. Подумайте, як вам добре разом. Підніміть промінчик вище й осяйте ним своїх маму, тата, інших людей, кого ви любите. Подякуйте їм за те, що вони люблять і підтримують вас. А тепер піднесіть промінчик вище й обведіть ним усе навкруги. Подякуйте долі за те, що вам даровано життя, що ви можете ним щодня насолоджуватися і здійснити свої мрії».

За кілька секунд діти розплющують очі.

 

                                                          «Після грози»

 

Заплющіть очі. Ви в лісі. Відгриміла гроза. Пройшов дощ, виблискує мокре листя на березі. На траві – срібні краплі. Як гарно пахне в лісі! Як легко дихається! Ось конвалії – вдихніть їхній чудовий аромат. Вдихайте повільно, рівно, глибоко.

 

                                                 «Море»

 

Заплющте очі, зручно сядьте, покладіть руки на коліна долонями догори. Уявіть собі берег моря, зробіть глибокий вдих, повільний видих. Шумить морська хвиля, заспокоює і заколисує. Ви сидите на березі моря, ноги торкаються морської води. Повільно зробіть вдих і видих. Відчуйте прохолоду морської води. Із кожним видихом вода повільно входить у вас, через ступні ніг піднімається вгору по тілу як приплив. А з кожним видихом повертається згори вниз як відплив. І знов приплив – вдих, відплив – видих… вашому тілу приємно і спокійно. Вода очищує і очищує кожну частинку вашого тіла. Ви відчуваєте себе берегом моря, ви розчиняєтесь в піску, і вас омиває вода. Вдих – приплив, видих – відплив. Ви злилися з природою. Ви – частина природи. Вам добре і приємно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 8

                                          ДИДАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ

 

Тема: Повторення вивченого про числівник як частину мови.

 

Прослухайте текст

Спорт потрібен людині для здоров'я і пра­вильного розвитку. Він дає змогу розкрити не­вичерпний потенціал організму.

Фізичні можливості кожного з нас дуже ве­ликі. Зазвичай людина витриваліша, ніж вона про себе думає. Як підрахували науковці, учень початкових класів упродовж навчального року переносить у своєму ранці вантаж, призначений для шести залізничних вагонів.

Л.Гофмаєр з німецького міста Реґенсбурґа на руках подолав відстань до Мюнхена у 132 кі­лометри за 36 годин.

Цирковий артист А.Рашатен упродовж шес­ти місяців прогулювався по канату, натягнуто­му на двадцятидвохметровій висоті. За цей час він пройшов близько 108 кілометрів.

І таких прикладів можна навести безліч.

Дружіть зі спортом. Він допоможе вам ви­ховати в собі волю, стійкість, наполегливість, віру у власні сили. А ці якості конче потрібні людині, щоб досягти успіху в житті (За В.Пекелісом).

Післятекстові завдання:

   1.Поставте запитання за змістом першо­го речення сусідові по парті.

   2. Визначте тему й основну думку висловлювання. Доберіть заголовок до тексту. Яка роль числівників у розкритті основної думки?

   3.Яка інформація зацікавила вас? На­ведіть відомі вам факти, що свідчать про не­вичерпні резерви людського організму.

  4. Яка роль спорту в поповненні цих резервів? Як ви розумієте виділене речення?

  5. Які риси характеру допоможе вам виховати в собі спорт?

 

Тема. Усний докладний переказ тексту-роздуму.

 

Спортивна форма, я маю на увазі високий рівень фізичної підготовки, залежить від багатьох факторів. Серед них одним з вирішальних є суворе додержан­ня правильного режиму дня. Мені доводилося спілку­ватися з відомими вченими, інженерами, артистами, письменниками й почути від них, що режим у їхньому житті відіграв вагому роль, допоміг досягти позитив­них результатів при напруженій праці.

З перших днів заняття спортом я виробив правиль­ний режим. Привчив себе лягати і вставати, а також їсти в певний час, свій день починати з ранкової за­рядки. Я й досі не знаю смаку тютюну.

Не меншу роль, ніж загальний режим, відіграє змагальна стратегія. Атлет, який прагне здобути пе­ремогу, повинен розподілити змагання на головні й другорядні, чітко визначити графік підготовки до кож­ного старту окремо. Такого принципу повинна додер­жувати кожна людина. Слід правильно планувати свій час, щоб марно не витрачати, вміло поєднувати і свої інтереси.

Отже, суворий режим дня і змагальна стратегія — це, так би мовити, фундамент перемоги.

 

Тема. Орфограма. Ознайомлення з орфографічним словником.

 

                              Навчальний диктант

                                  Бережи здоров'я

Вставай не пізніше сьомої години ранку.

Починай свій день з ранкової зарядки. Гімнастика зміцнює здоров'я.

Кожен день мий з милом обличчя, вуха, шию. Перед сном мий ноги. Мий руки з милом перед їжею, після роботи, після гри з товаришами, після відвідування туалету.

Запам'ятай! Брудні руки – джерело багатьох хвороб. Будь чистим і охайним.Щоденно чисть від пилу і бруду одяг та  взуття.

Бережи зуби.  Щоденно чисть їх щіткою і зубною пастою. Полощи рот після їжі.

Бережи зір. Читай і пиши тільки при доброму освітленні. Світло від вікна і лампи повинно падати зліва.

Не читай у ліжку: це шкідливо.


ДОДАТОК 9

                                      МУЗИЧНИЙ СУПРОВІД УРОКУ

 

                         Застосування музикотерапії.

 

  •         Щоб зменшити роздратування, слід слухати: Баха – Кантата № 2; Бетховена – «Місячна соната».

 

  •         Щоб знати почуття тривоги:  Шопен – мазурки і прелюдії; Штраус – вальси; Рубінштейн – «Мелодія».

 

 

  •         Щоб усунути розлюченість: Бах – Італійський концерт; Гейдн – симфонії.

 

  •         Заспокійлива музика:Бетховен – 3-я частина Шостої симфонії; Брамс – «Колискова»; Шуберт – «Аве Марія».

 

 

  •         Проти головного болю: Ліст – Угорська рапсодія №1; Хечатурян – сюїта з музики до драми «Маскарад».

 

  •         Проти гіпертонії: Бах – концерт 8 ре мінор, Кантата №21; Барток – Соната для фортепіано; Шопен – Ноктюрн ре мінор.

 

1

 

docx
Додано
30 березня 2018
Переглядів
7899
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку