Правила вдалої поїздки з класом, про які могли забути.

Поїздки з класом на екскурсію можуть стати справжньою подією. А можуть – справжнім кошмаром від початку планування до моменту, коли ви вийдете з затхлого автобусу по приїзді додому. Але діти їх люблять, це гарній освітній інструмент та одна з небагатьох можливостей учнів побачити щось дійсно небуденне. Із досвідом приходить майстерність організації екскурсії. Ми ж пропонуємо декілька порад, про які не напишуть в жодній фаховій літературі. Уникайте цих помилок:

1. Не плануйте поїздку, якщо це не пов’язано з навчальною програмою

Звісно, якщо дуже хочеться, то можна поїхати з класом будь-куди. Та чи не більш дієвою та мотивованою буде поїздка у місце, більш актуальне за віком та знаннями? Вивчаєте добу козацтва – саме час до Запоріжжя. Розбираєте специфічні процеси з фізики чи хімії – дістаньте дозвіл на екскурсію на, наприклад, теплоелектростанцію.

2. Не применшуйте значення підготовчої роботи

Витратьте час, щоб розказати про правила поведінки у місці, куди ви їдете. Наприклад, заплановано поїздку до театру, розкажіть про правила поведінки там до того, як сядете в автобус. Якщо треба, повторіть ще раз. Повірте, ви витратите більше часу на навчання театральному етикету, ніж на поїздку до театру.

3. Не будьте надто байдужими

Уявіть, що ви йдете до зоопарку. Тоді класу потрібно вишикуватись, не пропонуйте робити це самостійно. «Добре, станьте парами» – погана пропозиція. Ви ж знаєте, Петрик стане з Мишком, Максим з Іваном, а за п’ять хвилин хтось з них нападатиме на горилу. Скажіть, кому та з ким стояти, і робіть так до тих пір, поки не будете впевненими у поведінці малечі.

 

4. Двічі подумайте, кого берете для супроводу

Ігор – найбільший бешкетник класу. І тому ви думаєте: «Так! Я візьму його маму для супроводу, вона слідкуватиме за його поведінкою». Але чи впевнені ви у тому, що його мама здатна контролювати поведінку сина? Поїздка – це не час для експериментів. Запрошуйте того, кому довіряєте.

5. Не переоцінюйте свою витривалість

Якщо ви вагітна двійнею та ось-ось підете в декрет, туристичний похід в гори разом з класом в 35 дітей – відверто погана ідея. Зважте власні сили. Або якщо планується, що поїздка буде тривати декілька ночей, врахуйте, що у першу ніч діти не спатимуть, у другу ніч будуть надто стомлені після прогулянок, а на третю – ненавидять усіх та плачуть. Поставтесь до планування та вибору маршруту максимально відповідально.

6. Підбирайте відповідний одяг

Є хороше правило – вдягайте яскраві речі, аби діти могли побачити вас у натовпі. Також зручні кросівки більш доречні, ніж підбори, коли ви їдете за місто з класом. Одяг у театр – без коментарів, для цього є свої правила. Звісно, кришталеві туфлі попелюшки красиві, та для пішої прогулянки недоречні. Також нагадуйте про правильний вибір одягу ледь не щодня. Для вашого ж спокою.

Поїздки – це весело. Вони відкривають дітям світ, показують, що їх знання – це не просто теорія. Так, організація потребує колосальних зусиль з вашого боку. Але воно того варте!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter