Ключові тези з виступу Альони Сліпенко.

Мотивація – те, що рухає та спонукає дитину вивчати будь-який предмет. Це блискіт в очах на початку уроку та посмішка від нових вправ. Кожен учитель знає, якою важливою є мотивація під час вивчення іноземної мови. Тож мотивуйте! Розповідайте дітям про подорожі країнами, освіту за кордоном, ігри мовою оригіналу… Хто як не вчителі іноземних мов знають про ці переваги все?

Які існують способи мотивації учнів?

  1. Заохочуйте та залучайте до діяльності! У такий спосіб дитина бачитиме, що вона – важлива, адже робить внесок у командну роботу. Це підживить здорову конкуренцію, адже ніхто з учнів не захоче відставати від однокласників. 
  2. Стимулюйте! Розповідайте про професійні можливості для знавців іноземної мови, закордонні освітні проєкти. 
  3. Давайте домашні завдання раціонально! Це активує повторення та закріплення важливих знань удома. 
  4. Показуйте власний ентузіазм та будьте креативними! Один із безпрограшних інструментів мотивації – показати, що іноземна культура відрізняється від української, має багато нового та незвичайного. 

Об’єднуємося у групи або пари

Креативність учителя має проявлятися у всьому, навіть навіть в об’єднанні дітей у групи для виконання якогось завдання. Перетворіть цей процес на цікаву та веселу гру!

1. Помістіть у магічну торбинку предмети, які будуть діставати школярі та знаходити свою групу:

  • олівці різних кольорів;
  • різнокольорові магніти;
  • картки з номерами або прапорами різних країн.

2. Поєднуємо приємне з корисним! Об’єднання учнів у пари можна поєднати з перевіркою знання іноземних слів. Попросіть школярів витягти з торбинки слова та знайти свою пару. Для цього потрібно завчасно підготувати слова, переконавшися, що для кожного є пара:

  • логічна;
  • тематична;
  • синонімічна.

3. А щоб із користю використати гаджети, які часто опиняються в руках дітей навіть під час уроку, можна використати електронні додатки та онлайн-сервіси! Які інтернет-застосунки допоможуть об’єднатися у групи?

Закріплюємо вивчену лексику

  1. Bash Game. Необхідно підготувати флеш-картки зі словами з теми та розвісити їх на шкільній дошці. Згодом слід викликати 2-3 школярі до дошки та дати кожному звичайну мухобійку. Учні повинні «бити» по відповідних картках, коли вчитель називає слова іноземною мовою.
  2. Domino. Завчасно потрібно вирізати зображення предметів чи тварин та окремо – їхні назви іноземною. Школярі повинні поруч із малюнками розташувати слова, що їх описують.
  3. The right action. Чудова гра для фізкультхвилинки! Викладач називає дієслово іноземною мовою, а школярі мають виконати вказівку.
  4. The right translation. Ще одна ідея для фізкультхвилинки! Діти підіймаються та стають у ряд. Учитель називає іноземне слово та його переклад. Якщо переклад правильний, учні залишаються стояти. Якщо неправильний – сідають.

Розвиваємо навички говоріння

Secret world

Учитель дає завдання – скласти 2-3 речення за темою, яку діти зараз вивчають. Однак кожен учень також отримує «секретне слово», яке не має фігурувати в реченнях, але його можна описати. Потім учень зачитує речення перед класом, а діти мають здогадатися, яке «секретне слово» сховане у тексті.

Snowball

Завдання класу – вигадати цікаву історію. Почергово учні кажуть речення. Мета кожного наступного доповідача – продовжити історію, повторивши всі попередні речення.

Практикуємо та перевіряємо знання за допомогою інтернет-ресурсів

Бажаєте дізнатися більше цікавинок про ігри на уроках іноземної мови? Радимо переглянути вебінар Альони Сліпенко.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter