Новини

Ганна Новосад презентувала програму з розвитку м’яких навичок

Сьомого жовтня під час прес-конференції у Харьові міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, разом із міжнародною командою фахівців (університет Еморі, Атланта, США), презентувала програму з розвитку м'яких навичок, яка найближчим часом буде впроваждена в українських школах. 

Ганна Новосад:

«Чому важливі м’які навички, соціально-емоційне і етичне навчання? Взаємини між вчителем і учнями в нашій школі, значною мірою, побудовані на страху й домінуванні. Водночас, базуючись на дослідженнях, ми розуміємо – дитина не може почуватися безпечно і комфортно у середовищі, що не є до неї дружнім».                                                

Як запевняють учасники заходу, проблема не лише у психологічному комфорті школярів. Згідно із дослідженням американських вчених, реакція людського організму на стрес подібна до реакції на хворобу. Зростання рівня стресу викликає збільшення ракових та серцевих захворювань у дорослих, призводить до панічних атак та агресії у дітей. 

Представник університету Еморі, доктор Брендан Озава де Сільва, зазначає, що за 30 років у США накопичено колосальний досвід. Є багато рішень, яі дозволяють дати раду стресу, але вони майже не використовуються в освітньому процесі. 

Саме для того, щоб виправити цю ситуацию, за останні п’ять років у інституті Еморі було розроблено унікальну програму соціально-емоційного та етичного навчання («SEE Learning»), яку буде адаптовано до української освітньої системи. Програма розрахована на молодшу і середню школу та апробована у 500 закладах США, де показала позитивний результат, сприяючи покращенню атмосфери та успіхам дітей у навчанні.

На базі курсу «SEE Learning» МОН започатковано пілотний проект, за яким наступного року працюватимуть 26 шкіл у різних регіонах України. У подальшому досвід цих закладів планується акумулювати у адаптовану програму соціально-емоційного та етичного навчання, яка працюватиме на базі української системи освіти. Чи не найскладніший виклик, який наразі стоїть перед учасниками проекту – перепідготовка вчителів та залучення до співпраці батьків і учнів.

Попередні матеріали з описом методики та короткими вправами з розвитку емоційного інтелекту можна завантажити на сайті МОН.

Повне відео з прес-конференції можна переглянути тут:

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter