Відомості з історії свята та добірка ідей того, як стилізувати шкільний кабінет чи власну кімнату до Гелловіну.

Так склалося, що останніми роками Гелловін стає все більш популярним святом в Україні, попри те, що крім прихильників має ще й багато притивників. А що ми знаємо про це свято, чому його відзначають, що означають його символи?

Історія свята Гелловін

Виявляється, відзначати його почали ще понад 2000 років тому кельти – народ, який раніше проживав на території сучасної Великої Британії. Щоправда, кельти називали це свято Самайн (Samhain –  з кельт. листопад).

Початок Самайну за кельтським календарем поділяв рік на 2 частини – світлу і темну, а також символізував закінчення прибирання врожаю та, власне, кінець року. Отже, в цей період (нинішні 31 жовтня – 1 листопада) кельти відзначали настання нового року, тому Гелловін вважається кельтським Новим роком, хоча назва «Гелловін» (анг. Halloween) виникла значно пізніше – лише у IХ ст. нашої ери.

Так, після наказу папи Римського у IХ ст. 1 листопада почали відзначати День Усіх Святих (анг. All Hallow’s Eve, назва якого пізніше скоротилася до Halloween), що збіглося зі стародавнім святом Самайну. Тому так історично склалося, що давнє язичницьке свято кельтів має християнську назву.

Це свято набуло значної популярності у світі після того, як стало поширеним у США, де, у свою чергу, було популяризоване емігрантами з Британії на початку ХХ століття. Наразі Гелловін є другим за популярністю святом у цій країні, особливо його полюбляють діти. Адже в цей день можна перевтілюватись у різноманітні страшні створіння та переконатись, що їх не варто боятись, бо вони – вигадка!

Пропонуємо добірку майстер-класів зі створення традиційних символів цього свята.

Гарбуз

Головним символом Гелловіну є гарбуз із вирізаним на ньому обличчям і свічкою всередині. Він має назву Ліхтар Джека (англ. Jack-o'-lantern). Існує навіть окрема легенда, яка пояснює зміст цього символа. Щоправда, кельти використовували для створення такого обличчя ріпу чи брюкву, а традиція використання гарбуза пішла зі США.

Вважається, що залишений біля оселі гарбуз відлякує злих духів.

Створюємо гарбуз технікою оріґамі

Також пропонуємо такі ідеї виготовлення паперового гарбуза:

Відьмочки

За кельтськими уявленнями в ніч з 31 жовтня на 1 листопада відбувається перехід світлої пори року в темну. За віруваннями кельтів, у цей час відкриваються «ворота» між світом простих людей та світом духів.

Відьми є одними з найвідоміших міфологічних істот. Вважалось, що саме в цей день вони злітаються на мітлах на своєрідну нараду – шабаш. Тому символ відьми на мітлі є одним із найбільш популярних на Гелловін.

Аплікація відьмочки

Також пропонуємо такі ідеї створення паперових відьмочок до свята:

Чарівний капелюх

Який головний атрибут світу відьом та чарівників? Звісно гостроверхий капелюх! Запропонуйте школярам зробити чарівний капелюх до свого святкового костюму чи створити його модель за допомогою техніки оріґамі для тематичного декорування приміщення.

Майстер-клас зі створення гостроверхого капелюха

Кажан

Кажани ведуть нічний спосіб життя, тому ці тваринки є невід'ємним символом Гелловіну. Їх здавна боялися та приписували їм різні містичні властивості. Хоча справді, у них є певні надздібності – вони вміють регулювати власний обмін речовин, частоту серцевих скорочень та інтенсивність дихання.

Насправді, більшість кажанів – комахоїдні, деякі навіть харчуються виключно рослинами, хоча є і хижаки. Кажани, які мешкають в Україні, є надзвичайно корисними тваринками, тому що винищують багато шкідливих комах, які можуть завдати шкоди сільськогосподарським культурам.  

Оздоблення для кімнати у вигляді кажана

Для тих, хто захоплюється мистецтвом оріґамі, пропонуємо таку ідею святкової поробки.

Павук та павутиння

Більшість павуків активні в сутінках і вночі, вони переважно є хижаками, а деякі можуть бути небезпечними для людини. Цього виявилося достатнім, щоб арахнофобія – страх павуків – стала однією з найпоширеніших фобій у світі. Тому зі зрозумілих причин павуки – також  традиційні символи Гелловіну.

Майстер-клас із виготовлення павучка, що може рухатись

Також пропонуємо реалізувати такі ідеї святкових тематичних поробок:

Маска

Частиною костюму до Гелловіну є святковий грим. Існують спеціальні фарби для цього, вони на водній основі, тому легко змиваються. А можна запропонувати школярам створити яскраву тематичну маску, оздобивши її на власний смак.

Маску можна використовувати як за призначенням,так і як частину святкового інтер'єру.

Майстер-клас зі створення святкових масок

Привиди

Слово «привид» в буквальному сенсі означає «те, що привиділось». Людська уява у всі часи була надзвичайно розвинутою, люди завжди боялися того, природу чого не могли пояснити. Так виникли уявлення про привидів – прозорих істот, які, начебто, здатні переміщуватись.

Майстер-клас із виготовлення гірлянди привидів

Також пропонуємо переглянути такі майстер-класи з цікавими ідеями:


Гелловін – привід навчити дітей не боятися того, чого насправді не існує, а також можливість долучитись до культур інших країн, поринувши у свято перевтілення та веселощів! Тому цей день традиційно святкується у багатьох школах різних країн світу, в тому числі й у деяких українських школах. А чи святкуєте ви цей день зі своїми дітьми?

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter