Поговоримо про використання оригінальних технік малювання в дитячому садку.

Нетрадиційні техніки малювання є унікальним інструментом для розвитку художньо-творчої активності дітей. Крім опанування спеціальних образотворчих навичок, діти розвивають різні види мислення, увагу та уяву, вчаться творчо підходити до виконання завдань, аналізувати, експериментувати й узагальнювати. І найголовніше – дітлахи отримують чудові емоції, адже ця захоплива діяльність їм неймовірно подобається! Фахівці стверджують, що в малюків, які опановують нетрадиційні техніки малювання ще у дитячому садочку, набагато рідше виникають труднощі з виконанням творчих завдань у школі. Тож нумо малювати просто зараз! А які саме техніки точно зацікавлять дошкільнят? Про це і поговоримо!

Малювання пальчиками

Пальці у фарбі? Це не необережність, це – мистецтво! Адже пальчиками теж чудово можна малювати. Дитина може наносити на аркуш крапки, смужки, плями різної форми та розміру, а потім складає з них предмети або сюжет. Звісно, набагато цікавіше нанести на кожен пальчик фарбу різного кольору (приємний бонус – завдяки цьому можна не так часто витирати руки!).

Малювання долоньками

Вам знадобиться широке блюдце з рідкою фарбою, цупкий папір і серветки. Дитина фарбує ліву та праву руки в різні кольори, а потім робить відбитки на папері у вигляді плям, точок або ж долоні. Наймолодші можуть таким чином намалювати природу (сонечко, трава, кущі, квіти) чи фантастичних тварин (казковий птах, дракон). А старші діти можуть створювати справжні сюжетні картинки (наприклад, зоопарк чи ліс). 

Монотипія

Оригінальна техніка монотипії (від грец. «моно» – один і «typos» – відбиток) передбачає створення зображення за допомогою унікального відбитка. Це дуже простий у виконанні прийом, який при цьому ефективно розвиває фантазію та уяву. Сенс полягає у тому, що спочатку аркуш складається навпіл (має бути чітка лінія розмежування), а потім на одній зі сторін можна починати малювати. Але зображення має бути поки що «половинчатим» (наприклад, половина дерева, квітки чи метелика), а потім аркуш потрібно скласти, міцно притиснувши половинки одну до одної. І ось готовий повноцінний малюнок! Відбиток зображення можна залишити таким, як є, а можна домалювати деталі. 

Кляксографія

Оригінальна методика, яку можна використати з дітьми будь-якого віку. Для малювання знадобиться цупкий папір та трохи рідкої фарби. Набираємо фарбу в піпетку чи трубочку і робимо пляму на папері (зробити пляму можна і звичайним пензликом). І неважливо, якщо пляма вийшла велика та не дуже акуратна – так більше простору для творчості. А потім до неї домальовуються будь-які деталі. Наймолодшим можна запропонувати намалювати квіти, кущі, павучка, сонечко, хмару, калюжу, адже це справді дуже просто. А старшим дітлахам – кішку, кудлату собаку, дерево, сонце у хмарах. У результаті може вийти цілий сюжет! 

Малювання воском

У цій техніці поєднано відразу декілька оригінальних прийомів: зображення малюється восковою свічкою, а зверху за допомогою поролону або пензлика бризками наноситься фарба. Завдяки тому, що воскове зображення не замальовується, малюнок несподівано стає об'ємним та виглядає дійсно чарівно. А малювати можна бути будь-які предмети або цілі сюжети: зимовий ліс, сніговиків, осіннє листя, квіти.

Пластилінографія

Ця нетрадиційна техніка малювання є новітнім напрямом дитячої творчості, результатом якої є створення ліпної об'ємної картини на площині. Вона допомагає не лише розвивати творчі здібності, а й розширювати знання про навколишній світ, формувати інтелект, розвивати психічні процеси, активно впливати на розвиток дрібної моторики. 

Для створення пластилінових шедеврів знадобиться:

  • щільний картон; 
  • контури малюнків (тут усе залежить від вашої фантазії);
  • пластилін; 
  • серветки для рук; 
  • зубочистки; 
  • набір природного матеріалу (жолуді, горіхи тощо); 
  • дошка для ліплення.

Існує кілька видів пластилінографії, кожен із яких вартий уваги!

1. Пряма пластилінографія

Це зображення на горизонтальній поверхні. Для роботи знадобляться прості паперові зображення без дрібних деталей, м'який пластилін (краще на восковій основі), щільний картон. Запропонуйте дітям увзяти невелику грудочку пластиліну певного кольору, добре розім'яти його пальцями, щільно притиснути та розмазати на відповідній ділянці аркуша. Завдяки цьому здаватиметься, що картину намалювали фарбами! 

2. Мозаїчна пластилінографія

Це зображення, яке створюється за допомогою кульок з пластиліну. Ця техніка є найпростішою, головне – дібрати яскраві кольори та акуратно заповнити малюнок пластиліновими кульками, не виходячи за контури.

3. Контурна пластилінографія 

Сенс цієї техніки полягає у заповненні простору малюнку пластиліновими джгутиками. Аби не витрачати час, їх можна заздалегідь виготовити за допомогою шприца. Для цього потрібно наповнити шприц пластиліном та помістити його на 2-3 хвилини у гарячу воду, а потім видавити. 

Ця техніка вимагає від дитини посидючості та копіткої роботи, тому краще її використовувати у старших групах. 

 

4. Багатошарова пластилінографія

Це об'ємне зображення, що характеризується послідовним нанесенням пластиліну на поверхню в декілька шарів. За допомогою такої техніки можна створити дуже яскраві та красиві сюжети, наприклад, пейзажі чи зображення тварин. А щоб зробити складні елементи, їх варто виконати на окремому папері, вирізати та наклеїти на картину.

 

Нетрадиційне малювання – це неймовірно цікаво та захопливо. Спробуйте і побачите – учням сподобається!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter