Виховна година

Міжнародний день непаління: добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок»

Корисні розробки, що допоможуть провести змістовну виховну годину до Дня непаління.

15 листопада 2019 року в Україні та світі відзначають День відмови від паління. Залежність від тютюну – соціальна проблема, тож коріння згубної звички лежить у сфері світогляду та виховання. Саме тому важливо знайти для дітей правильні слова. Не моралізаторські, зверхні та порожні, але ті, що звучатимуть в унісон з їхніми бажаннями, страхами та якнайкраще відповідатимуть віку школярів.

Аби допомогти вчителю якісно підготуватися до виховної години, ми дібрали найкращі розробки та матеріали з Бібліотеки «На Урок», наповнені цікавими ідеями, корисними порадами та дієвими порадами.


Тема: Прес-конференція «Вплив куріння на здоров'я»
Автор: Палій Олена Володимирівна
Про матеріал: Прес-конференція розроблена для учнів початкової школи (4й клас) та дає можливість у цікавій формі дослідити, як куріння впливає на організм. Діти розігрують ролі, від імені персонажів розкриваючи шкоду паління для здоров'я. 


Тема: Тема «День без куріння»
Автор: Трейтяк Олександр Віталійович
Про матеріал: Комплексна лекція, що містить багато цікавих фактів та матеріалів: історію тютюну, відомості про психічну залежність, фізіологічну шкоду паління, тест на залежність від тютюну, корисні поради «як кинути курити». 


Тема: Виховна година на тему «Шкідливість куріння»
Автор: Вийбер Надія
Про матеріал: Пропонована виховна година розроблена спеціально для учнів початкової школи (2й клас). Матеріал містить коротку історію цигарок, відомості про шкідливий вплив на організм, цікаві факти, поради – як сказати «ні», якщо вам пропонують закурити.


Тема: Виховна година з циклу «Безпечна поведінка». Тема заняття: «Тютюн здоров'ю не товариш»
Автор: Tanasiichuk Alla
Про матеріал: У розробці демонструються як негативні, так і «позитивні» впливи тютюну на організм. Це допоможе оцінити тимчасові вигоди, якими курець виправдовує паління, та збудувати оптимальну стратегію відмови від сигарет. Наводяться типові відповіді учнів на питання: «Чому я курю?». Розглянуто етапи звикання до тютюну, його психологічні та фізіологічні ефекти, наведено перелік прийомів, що допоможуть легше кинути шкідливу звичку. 


Тема: Тренінг «Куріння і здоров'я»
Автор: Стрижеус Надія Іванівна
Про матеріал: Пропонований матеріал можна використати для організації тренінгу на уроці біології у 8 класі та у виховній роботі класного керівника 7-9 класів. Виконавши вправи, діти зможуть власноруч виділити причини, що штовхають людей до куріння, або навпаки, утримання від згубної звички. Робота у групах передбачає створення плакатів про куріння, розвінчання міфів про цигарки та рольову гру, де учні мають звернутись до лікаря з симптомами хвороб, що викликає куріння. 


Тема: Позакласний захід для учнів 6-7 класів «Паління шкідливе для здоров'я»
Автор: Романюк Юлія Геннадіївна
Про матеріал: Театральна гра для 7 класу, за сюжетом якої діти мають провести справжній суд над Сигаретою. Головні герої: громадянка Табакова Сигарета, громадянка Історія, суддя, секретар, соціолог, хімік, ботанік, біолог, терапевт, Організм, учитель російської літератури, бібліотекар, діти, Шапокляк.  


Тема: Інформаційна хвилинка на тему «Куріння або життя»
Автор: Вавелюк Яна Петрівна
Про матеріал: Інформаційна хвилинка для учнів середньої та старшої школи. Матеріал містить відомості про: ситуацію з палінням в Україні, вплив тютюну на організм, стадії залежності, лікування. 


Тема: Тренінг на тему: «Палити чи не палити?»
Автор: Сидоренко Надія
Про матеріал: Наочність – найкраща можливість довести учням шкоду куріння. Тому під час тренінгу діти малюють «здорову людину», після чого намагаються зруйнувати та відновити її здоров’я. Тренінг допомагає виявити первинні знання про куріння, а також розвиває увагу, уяву, виховує навички здорового способу життя. 


Тема: Презентація «Ми – проти куріння»
Автор: Неволина Світлана Борисівна
Про матеріал: Презентація на тему шкідливих звичок – вона розкриває шкідливість цієї звички та руйнує міфи про куріння. Містить казку «Про те як ведмідь трубку знайшов». 


Тема: Відкрита класна година на тему «Майбутнє без паління»
Автор: Біленко Катерина Михайлівна
Про матеріал: Розробка містить анкету з тестом (скільки цигарок викурюєте на добу, чому курите, чи подобаються дівчата/хлопці що курять і тп.), історію тютюну, відомості про біохімію тютюнового диму, досвід інших країн у боротьбі з палінням.


А ви маєте власні розробка виховних і тематичних заходів? Діліться ними з колегами у Бібліотеці «На Урок».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter