Новини

МОН розробило та пропонує для громадського обговорення Положення про ліцей

Міністерством освіти і науки розроблено проєкт Положення про ліцей, який наразі пропонується для громадського обговорення – воно триватиме до 15 грудня поточного року. 

У документі зазначається, що ліцей є закладом загальної середньої освіти, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти академічного спрямування та (відповідно до рішення його засновника) може забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

Засновниками ліцею можуть бути:

  • органи державної влади,
  • відповідна місцева рада,
  • фізичні та/або юридичні особи.

Ліцей може бути державним, комунальним, приватним або корпоративним. Також він може бути опорним, мати у своєму складі філії.

Положення передбачає, що зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв відбуватиметься на конкурсних засадах. При цьому зарахування дітей до державного, комунального ліцею (до 5-9 класів) здійснюватиметься на конкурсних засадах за умови, що кількість поданих заяв про зарахування перевищуватиме загальну кількість вільних місць у класах. Зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв (до 9-11 (12) класів) проводитиметься без конкурсу, якщо кількість поданих заяв про зарахування не перевищуватиме загальної кількості вільних місць у відповідних класах.

Освітній процес в ліцеї має організовуватися у:

  • класах (групах);
  • міжкласних (проєктних) групах учнів;
  • навчальних кабінетах (із навчальних предметів (інтегрованих курсів) однієї або різних освітніх галузей).

Крім того ліцей зможе створювати у своєму складі класи (групи) з вечірньою (заочною), дистанційною формою навчання, а також інклюзивні класи для навчання осіб з особливими освітніми потребами. Передбачена можливість створювати тимчасові науково-дослідницькі класи та/або міжкласні (проєктні) групи учнів. Ліцей також зможе мати у своєму складі позашкільний підрозділ, пансіон тощо.

Керувати ліцеєм буде його директор, а колегіальним органом управління буде педагогічна рада. У ліцеї можуть утворюватися та діяти:

  • органи самоврядування працівників ліцею,
  • органи учнівського самоврядування,
  • органи батьківського самоврядування,
  • піклувальна рада.

Вищим колегіальним органом громадського самоврядування ліцею будуть загальні збори (конференція) колективу закладу освіти. 

Детально ознайомитися з проєктом Положення можна за посиланням. Зауваження та пропозиції до проєкту Положення у вигляді порівняльної таблиці можна надсилати до 15 грудня 2020 року на e-mail: v_bozhinskiy@mon.gov.ua (Божинський Володимир, керівник експертної групи з питань нормативно-правового забезпечення директорату шкільної освіти).

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter