Хочете забути про шкільні проблеми та дійсно відпочити під час новорічних канікул? Тоді уважніше читайте наші поради, ми підкажемо як організувати відпочинок правильно.

Контрольні, заповнення журналів, складання звітів, підготовка до шкільних новорічних свят – у вчителя перед канікулами дуже багато справ! Але чи вдасться йому відпочити вдома? Адже треба прикрасити оселю, провести генеральне прибирання, придбати подарунки, а потім ще й приготувати святкову вечерю. А у дні після свята необхідно приймати гостей та самим відвідувати знайомих... І все це дуже цікаво, але ж коли відпочивати та набиратися сил перед наступним семестром?

Учителю також потрібен відпочинок, можливо, навіть більше, ніж іншим, бо постійна робота з дітьми виснажує не менше важкої фізичної праці. А до чого може призвести виснаження? Правильно, до стресу, депресії та небажання працювати і бачити дітей взагалі. І тоді доведеться шукати поради щодо подолання наслідків емоційного вигорання.  Звісно, такий розвиток подій нікому не потрібен, тому варто заздалегідь попіклуватися про себе та свій психологічний стан. Тим більше, що Новий Рік – чудовий час для релаксу!

Чого не треба робити під час новорічних канікул

По-перше, не треба звалювати всі справи виключно на себе. Готуватися до святкування Нового року має вся родина – просто розподіліть обов’язки та домовтеся, що кожен неодмінно виконає свою частину завдання.

По-друге – ні в якому разі не беріться під час відпочинку за робочі справи! Бо так ви ризикуєте навіть не помітити, як новорічні канікули весело промчать повз вас, залишивши по собі лише тьмяні спогади.

По-третє, не варто вплутувати родину у шкільні справи. Так, ви можете ділитися переживаннями з близькими, але під час свят ця тема – табу. Забудьте про школу та ні з ким не говоріть про неї, ви ж хочете почати Новий рік виключно з гарного настрою?

Правила відпочинку: що треба зробити на свята

Але ці два правила, тільки початок. Маєте на меті залишити всі проблеми позаду та відновити сили? Тоді вперед!

  1. Розслабтеся на фізичному рівні. Якщо вам хочеться полежати на дивані, обіймаючи кота та дивлячись серіали, то саме так і треба вчинити. І не варто картати себе за лінь! Зрештою, організм знає краще, що йому потрібно. До того ж варто враховувати потребу позбавитися від психоємоційного напруження, викликаного постійним спілкуванням з дітьми. До речі, для повного щастя на день потрібно всього дві-три години такого задоволення.
  2. Рухайтесь! Після часу тиші та спокою можна сміливо вирушати на зустріч пригодам. Використовуйте можливості зими: катайтеся на лижах, санях чи ковзанах, грайте у сніжки та ліпіть сніговиків. на вас чекає безліч веселощів на кшталт катання на лижах чи ковзанах. Зрештою, можна просто прогулятися вуличками міста.
  3. Намагайтеся харчуватися правильно. Звісно, під час свят це не так просто, але будьте певні, потім організм обов’язково вам подякує. Ніхто не говорить, що треба навідріз відмовитися від улюбленого олів’є, смаженої курки чи святкового келиху шампанського у новорічну ніч, проте всього має бути в міру.
  4. Спілкуйтеся з друзями. У вчителів багато роботи, часто вона не завершується навіть після уроків, адже треба ще перевірити зошити, поспілкуватися з батьками учнів та підготуватися до наступного робочого дня. Чи залишається після цього час на зустрічі з друзями? Не завжди. Тож свята – чудовий час аби виправити ситуацію та відвідати близьких друзів. Вечір у приємній компанії ще нікому не зашкодив.
  5. Присвятіть час своєму хобі. Психологи давно кажуть про те, що заняття улюбленою справою здатне відволікати від рутини, поганих думок та навіть врятувати від депресії. Тому якщо ви любите в’язати, вишивати, складати орігамі чи розмальовувати картинки, то саме час приділити улюбленій справі більше уваги!
  6. Побудьте у родинному колі. У коловороті подій та повсякденної рутини люди нерідко забувають про найближчих. Досить відкладати зустрічі з рідними на потім! Поїдьте з подарунками до батьків, гуляйте з дітьми зимовим містом (відвідуйте новорічні вистави, ковзанки, головні ялинки міста. кіно тощо), та побудьте наодинці з коханою людиною.

Практична допомога

Ви намагаєтесь дотримуватися всіх вказаних вище порад, проте розслабитися все одно не вдається, а думки про роботу та неслухняних учнів так і лізуть до голови? В такому випадку у нагоді стануть дієві медитативні практики. Наприклад, дуже цікавою та ефективною є медитація зі свічками. Для повноцінного релаксу потрібно:

  • зашторити вікна або ж вимкнути світло;
  • сісти якнайзручніше (спина має бути випрямленою);
  • запалити свічку та розмістити її на рівні очей на відстані витягнутої руки;
  • зосередити погляд на полум’ї (намагайтеся не кліпати та не лякайтеся, якщо очі почнуть трохи сльозитися, у цьому випадку все нормально);
  • думати тільки про полум’я свічки, відганяючи будь-які надокучливі міркування;
  • закрити очі, подумки уявити собі все той же вогник, зосередитися на його зображенні;
  • коли зображення зникне, відкрити очі та зробити декілька глибоких вдихів.

Медитація зі свічкою може повністю звільнити вашу свідомість від усього зайвого, проте з першого разу впоратися з цією технікою може не кожен. Справа у тому, що вона вимагає повної концентрації на певному предметі, а людям, які звикли працювати у режимі багатозадачності (як от вчителі) зробити це буде непросто.

Тому для початку варто спробувати більш простий варіант, наприклад, медитацію «усвідомлення тіла». Це дуже проста техніка, яка дозволяє відчути своє тіло повністю – від верхівки до п’ят – а також досягти повного релаксу. Все, що від вас вимагається, це:

  • вмоститися зручніше (сісти чи лягти – не має значення);
  • глибоко дихати, уявляючи при цьому як напруга поступово покидає ваше тіло;
  • зконцентрувати увагу на кінчиках пальців ніг та подумки спрямувати у ту зону хвилю тепла;
  • потім уявіть як тепло від кінчиків пальців поступово підіймається вверх через коліна, руки та спину до голови;
  • відчуйте як тепло та спокій огортають ваше тіло.

Ці прості техніки медитації та поради обов’язково допоможуть добре відпочити, розслабитися та отримати заряд енергії. Спробуйте щодня виконувати щось зі списку, хай це поступово входить у звичку. І от побачите, позитивний настрій та натхнення ніколи не покинуть вас! А вони неодмінно знадобляться вам у новому році!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter