Корисні випуски TED-Talks та TED-Ed, які зацікавлять школярів.

Конференції та відео від TED користуються неабиякою популярністю у всьому світі. Дійсно, там можна знайти безліч цікавинок як для роботи, так і для загального розвитку. Упевнені, ви періодично зазираєте на TED, а як щодо ваших учнів? Чи знають вони про цю скарбничку чудових пізнавальних роликів та лекцій від кращих світових експертів? Якщо ні, то варто терміново виправити цю прикрість! Пропонуємо кілька відео, які можна (і варто!) показати дітям.

Зверніть увагу: всі дібрані нами відео мають українські субтитри.

Чому ми гніваємося і чому це нормально

Гніватися на людей погано. Принаймні так нам завжди говорять. Утім, чи допомагають слова позбутися цього почуття? Аж ніяк. Але чи насправді гніватися – так уже й погано? Дослідник гніву Райан Мартін стверджує, що здорова злість може бути навіть корисною! Для цього він детально пояснює, які когнітивні процеси стоять за гнівом.

Підліткам, які тільки-но починають досліджувати власний емоційний світ, таке пояснювальне відео точно буде корисним. Вони дізнаються, які дивні та неочікувані речі подеколи можуть змусити нас розізлитися, як ми інтерпретуємо ці провокації. Зрештою, чому все відбувається саме так, а не інкаше. 

Міста-плавці, дім LEGO та інші архітектурні форми майбутнього

Ну хто з нас не милувався стародавніми архітектурними шедеврами? Бо й справді є на що подивитися. Але якою є архітектура сучасності, а якою вона буде в майбутньому? Адаптивною! Про це захопливо розповідає відомий архітектор Б'ярке Інгельс. І не тільки розповідає, а й показує, наскільки дивовижно можуть виглядати сучасні будівлі. Чого тільки варті LEGO Home of the Brick у Данії або електростанція у вигляді гірськолижного схилу! 

Якщо у вашому класі є діти, закохані в математику та фізику, які в захваті від STEM та вже мріють стати конструкторами чи архітекторами, то це відео точно надихне їх! Ба більше, навіть найзатятішим гуманітаріям буде цікаво подивитися на те, як «нудні» точні науки дають простір для креативу. 

Клімат змінюється. Як пристосуватися?

Про кліматичні зміни зараз не говорить лише лінивий. І це дійсно справедливо, адже клімат – це те, що стосується кожного з нас, що впливає на всіх нас, навіть якщо ми цього не хочемо. Дослідниця питань клімату Еліс Боус-Ларкін упевнена, що якщо ми просто зараз значно не скоротимо обсяг викидів парникових газів, то на нас чекатиме дуже і дуже спекотне майбутнє. Чи готові ми до цього? А може краще пожертвувати економічним зростанням на користь кліматичної стабільності?

Питання змін клімату (на жаль, не на краще), стосуються всього людства. І саме дітям, які зараз ще сидять за партами, одного дня доведеться розв’язувати кліматичні проблеми. Тож варто бути в курсі справ, чи не так? 

TED – це не лише лекції від знаних експертів. Це ще й короткі, але дуже цікаві та пізнавальні навчальні відео. До речі, у форматі сторітелінгу! Ми знайшли кілька цікавих відео, які однозначно сподобаються вашим учням. 

Чому вакцини від COVID-19 виготовили так швидко

Зрештою, це питання і досі неабияк хвилює і школярів, і їхніх батьків, і вчителів. І про COVID-19 варто продовжувати говорити, бо пандемія не закінчилася. До того ж не варто забувати про антивакцинаторські настрої, що панують у суспільстві (і мова зараз не лише про вакцини від коронавірусу). Такі просвітницькі відео допоможуть дітям краще зрозуміти, як працюють вакцини, та не боятися робити щеплення в майбутньому. 

Чи можуть уряди створювати гроші з повітря?

Було б непогано, чи не так? Особливо в часи кризи. І насправді багато хто з людей думає, що дійсно можна надрукувати стільки грошей, скільки потрібно всім. Хоча так, це можна зробити, але таке рішення не лише не врятує економіку, а зашкодить їй. Покажіть це відео дітям, якщо хочете простими словами пояснити складні явища. Та, звісно, якщо хочете розвивати фінансову грамотність учнів. А ще неодмінно прочитайте нашу цікаву статтю, присвячену шкідливим економічним міфам

Хто вирішує, що означає мистецтво?

Упевнені, ваші учні вже ставили вам таке запитання (або запитували щось дуже схоже). Як правильно тлумачити сенс твору та чи варто взагалі враховувати при цьому намір самого автора? Наскільки можуть бути точними наші міркування? І чи варто ділити наші висновки щодо художнього твору на правильні та неправильні? Учням буває складно інтерпретувати або аналізувати той чи інший художній твір, і це нормально. Сподіваємося, це відео допоможе їм у цій непростій справі. 

Цілком можливо, що в нашій Сонячній системі існує позаземне життя

Люди шукають позаземне життя багато десятиліть. А вірять у його існування вже сотні років. Чи одинокі ми у Всесвіті? А чи є життя в нашій Сонячній системі? Цілком можливо, що є! І просто зараз науковці якраз займаються його пошуками. І шукають його не на Марсі та навіть не на Юпітері, а під товстим шаром льоду супутника Європа, у викидах газів на супутнику Енцелад та в метанових озерах супутника Титан. Діти дуже люблять таємниці та фантастичні припущення. Покажіть їм це відео, яке доведе, що інколи фантастика стає нашою реальністю. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter