Самчиківський розпис – історія, основні елементи та техніка малювання.

Ваші учні люблять малювати? Упевнені, що так! Адже це не просто частина навчання, це творчий процес, який поглинає та захоплює. І навіть якщо дитина не стане великим майстром, малювання допоможе в іншому: воно тренує пам'ять, розвиває пізнавальні процеси та уяву, покращує увагу, розвиває логічне та креативне мислення, а також допомагає розширити загальне сприйняття світу. 

Уроки образотворчого мистецтва мають бути цікавими та різноманітними! Саме тому пропонуємо звернути увагу на Самчиківський розпис. Йогочасто плутають із петриківкою, але насправді вони дуже різні. Замість округлих мазків та маленьких деталей Самчиківський розпис використовує великі кольорові площини, що робить техніку значно простішою та яскравою, і саме тому вона чудово підходить для роботи з найменшими дітьми. Для вчителя молодших класів ця техніка стане чудовою основою для вивчення кольорознавства та основ композиції.

Трохи історії

Самчиківський розпис або самчиківка – вид українського декоративно-ужиткового мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий.

Самчиківський розпис зародився у селі Самчики наприкінці 19 – початку 20 століття та поширився південно-східною Волинню, на межі з Поділлям. Саме тут виник звичай розписувати хати яскравими візерунками, що вважались оберегами та виконували своєрідну «сигнальну» функцію: дівчата на виданні розмальовували самчиківкою стіни власного будинку.

У період Другої світової війни традиція занепала, тож коли на розпис звернула увагу мистецька ініціатива UAMAZE (2016 рік), той знаходився на межі зникнення. У цій техніці працювало лише 4 майстри, молодшому з яких було 48 років, а найстаршому – 79.

Сьогодні, завдяки зусиллям етнографів та митців, село Самчики перетворено на арт-об’єкт (розписані паркани, зупинки та декілька хат), а майстри мають 70 учнів послідовників, тож зникнення техніці більше не загрожує. Зараз традиційний розпис також наносять на полотно та папір: малюють картини, плакати, листівки, створюють календарі та розмальовки.  Побачити орнамент можна і на керамічних виробах, одязі (шовкові хустки та торби), писанках, килимах тощо.

Перегляньте із дітьми сюжет Ukraїner про село Самчики та його майстрів

 

Основні кольори, символіка та композиція

В основі класичних розписів лежать композиції: «вазон», «райське дерево», «дерево життя», «хресне та світове дерево», «дерево розпуття». Таким чином, основа орнаменту – рослинна. Другий за популярністю мотив – птахи, поширений символ вірності та злагоди (кури, соловей, гуска, лелека, сорока, ластівка, сова, голуб, лебідь). Дещо рідше зображують тварин, пов’язаних із життям та побутом людей (собаки, коти, коні, олені, лисиці, зайці, білки), а подекуди на полотнах з’являються і люди, утім, їх зображують у дещо гротескному, наївному стилі.

Базові кольори — жовтий, зелений, синій та червоний. Додатково використовуються чорна, коричнева, рожева, фіолетова фарби. Чорний колір додається для підкреслення орнаменту, розмежування та підсилення інших кольорів.

Композиція складається з площинного орнаменту, кількість елементів якого не має перевищувати семи. Знизу розміщуються крупні частини, вгорі – дрібніші. Саме така будова робить малюнок впорядкованим, урівноваженим, зрозумілим для сприйняття.

Порядок роботи та деталі

1. Продумуємо композицію та кольори. 

Для початку продумайте композицію та намалюйте олівцем ескіз. Візьміть за основу квітку, тварину, або опрацюйте сюжет казки. Визначте центральних героїв малюнку та елементи, що їх оточують. На цьому етапі учень має приблизно знати, які частини малюнку будуть найтемнішими чи найсвітлішими, які деталі використати у якості акценту. 

Наприклад, на малюнку нижче акцентом є жовтогарячий колір на квітках, спині та хвості птаха. Зверніть увагу – тіло повторює за формою квітку, а 4 бутони є його зменшеними копіями. З недоліків цієї композиції можна визначити те, що голова птаха дещо «губиться» на тлі інших елементів.

Запитайте дітей, що є кольоровим акцентом у композиціях «козаки» та «Тризуб». Що може бути їхніми недоліками?

Тепер, завдяки цим прикладам, діти мають продумати кольорову гаму роботи та, за допомогою прозорої акварельної фарби, позначити всі кольори, що будуть на малюнку. Якщо композиція видається і дитині, і вам, завершеною, можна переходити до нанесення гуаші або акрилової фарби. 

Перегляньте з дітьми відео створення малюнку-ескізу від майстрині Ольги Машевської

 

2. Розмальовуємо

Головне правило нанесення основної фарби: починаємо зі світлих кольорів та завершуємо темними. Так ви допоможете дітям уникнути помилок, адже неакуратний малюнок світлими фарбами завжди можна перекрити на наступних етапах. 

Також завдяки темним кольорам можна орієнтуватися на загальну гамму роботи. Тут завжди є колір, що об’єднує композицію, і зазвичай він темний. Часто використовується саме чорний – він розділяє два кольори, що розташовані поруч, та створює глибину.

Зробіть палітру кольорів, що знадобляться в роботі. Нехай діти одразу змішають необхідні фарби, інакше відтінки на малюнку можуть не співпадати.

Перегляньте з дітьми відео розфарбовування малюнку-ескізу майстринею Ольгою Машевською.

 

3. Звертаємо увагу на деталі

  • Малюнок може мати різну композицію: дзеркальну, симетричну, асиметричну.
  • Чергуйте гострі (схожі на полум’я) лінії зі звивистими, хвилеподібними.
  • Розміщуйте дрібні деталі ближче до країв, або на тих елементах, що хочете виділити.
  • Найчастіше майстри використовують для фону білий колір – символ чистоти, непорочності, краси, молодості та радості. Навіть якщо орнамент малюють на сірому, чорному або підсиненому тлі, білий обов’язково додають в основний орнамент – квіти чи листя.

Як намалювати окремі елементи розпису. Типи квіток і бутонів.

 

Використовуйте техніку як основу для проєктів, під час виконання яких дітям необхідно створити дизайн одягу чи інтер'єру. Демонструйте художні вироби та брендове вбрання, оздоблене самчиківським візерунком. Це дозволить не лише осучаснити народну традицію, але й сформує у дітей практичний інтерес до мистецтва.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter