Новини

Служба освітнього омбудсмена: понад 61% батьків школярів вважають, що розпочинати очне навчання не варто

Служба освітного омбудсмена провела масштабне опитування серед батьків школярів і студентів щодо форми навчання, якій вони віддають перевагу в новому навчальному році. Про це розповів на своїй сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

«Важливо зазначити, що опитування не є репрезентативним у сенсі соціологічного наукового дослідження. Відповіді на запитання нашого опитування дозволяють створити орієнтовну модель проблем, з якими здобувачі освіти, їхні батьки та педагоги зіткнулися під час відкритої фази агресії російської федерації проти України. Але ця модель дозволяє доволі змістовно з'ясувати проблеми освіти під час війни, спрогнозувати проблеми у новому навчальному році та підготовці до нього, з'ясувати, як саме можуть бути порушеними права на освіту та запропонувати певні шляхи розв'язання проблем».

                        Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Тож чи варто розпочинати очне навчання у школах? Це одне з найгарячиших питань останніх тижнів.

  1. 61,6% батьків (15 533 респонденти з 25230) вважають, що розпочинати очне навчання в закладі освіти не варто. Навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити та є відповідно облаштовані укриття.
  2. 13,3% батьків (3358 респондентів) не знають, чи варто розпочинати очний освітній процес за таких умов.
  3. 25,1% батьків (6 339 респондентів) переконані, що якщо заклад освіти знаходиться на безпечній території й має відповідно облаштоване укриття, то навчання необхідно організовувати очно.

Яку ж форму навчання обирають батьки для своїх дітей?

  • 62,5% респондентів обирають дистанційну форму здобуття освіти;
  • 13,8% респондентів зробили вибір на користь очного навчання в закладі освіти;
  • 22,5 % респондентів із різних причин ще не обрали форму навчання для своєї дитини (наприклад, тому, що комісії ще не надали висновків щодо стану укритів у закладів, або ж тому, що до 1 вересня безпекова ситуація може змінитися);
  • 0,5% респондентів обрали індивідуальну форму навчання;
  • 0,4% респондентів зробили вибір на користь сімейної форми навчання;
  • 0,1% респондентів обирає екстернат.

Також батьки школярів пояснили, чому обрали ту чи іншу форму навчання. Отже, щодо дистанційного навчання:

  • 30% респондентів обрали її тому, що не вважають підвал у закладі освіти належним укриттям, яке зможе зберегти дитині життя та здоров’я;
  • 11% опитаних  тому, що в закладі відсутнє будь-яке укриття;
  • 18% опитаних – тому, що заклад освіти, в якому навчається дитина, знаходиться в зоні бойових дій чи поряд із нею;
  • 1,5% опитаних – тому, що заклад знаходиться на тимчасово окупованій території;
  • 13% опитаних – тому, що заклад освіти визначив, що здійснюватиме освітній процес дистанційно.

Якщо ж розглядати очну форму навчання, то 10% респондентів вважають такий формат найкращим для їхньої дитини. 4% батьків вважають, що там, де вони проживають, тихо й безпечно, а ще 4% – бо в закладі освіти є укриття, й під час повітряної тривоги дитина перебуватиме там під наглядом вчителя, що буде для неї безпечніше, ніж удома. Ще 2% розповіли, що саме заклад освіти повідомив, що працюватиме лише очно. Ще 0,5% батьків говорять, що оскільки їхня дитина має особливі освітні потреби, в умовах воєнного стану їй найкраще здобувати освіту очно в закладі освіти. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter