Цікавий прийом фасилітації, що стане у пригоді кожному вчителю.

Інструменти фасилітації – це чудова можливість зробити взаємодію учасників освітнього процесу неймовірно цікавою та плідною. Обмін думками та ухвалення важливих рішень у неформальній обстановці неабияк урізноманітнює освітній процес та допомагає створити атмосферу довіри. Просто оберіть ту техніку роботи, що підходить саме вам!

Метод «Світове кафе» – це сучасна та ефективна фасилітаційна техніка. І використовувати її можна будь-де – на уроці, на батьківських зборах, педраді чи методичних заходах. Навіть при знайомстві з новим класом! 

Сенс методу

«Світове кафе» (World cafe) – всесвітньо відомий метод фасилітації, створений Девідом Айзексом та Хуанітою Браун. Його сенс полягає у формуванні декількох комунікативних майданчиків, які працюють над певним завданням із заздалегідь визначеної теми. Роботою кожної групи керує особистий модератор. А щоб було цікавіше, відбувається ротація учасників між майданчиками. Процес обговорення закінчується тоді, коли всі групи відвідали всі майданчики та повернулися до свого модератора. 

Модель світового кафе

Цей метод не тільки простий, а й універсальний: ви можете правцювати у приміщенні, на свіжому повітрі чи в онлайн-форматі. Головну роль виконують Господар або Господиня кафе, які організовують захід, слідкують за регламентом, координують процес імпровізованих подорожей, але не втручаються у нього.

Базова модель проведення «Світового кафе» складається з наступних етапів:

1. Визначення назви кафе та «меню». 

Найважливішим етапом підготовки, від якого залежить успіх заходу, є визначення теми та відкритих запитань для обговорення (це і буде «меню»). Залежно від обраної теми, можна обрати більш доречну назву заходу (наприклад: інтелект-кафе, кафе знань, батьківське кафе, кафе дослідників тощо). 

Зверніть увагу: запитання мають бути простими та прозорими, сприяти обговоренню та генерації ідей. Аби відвідувачі кафе мали змогу підготуватися до зустрічі, можна розіслати їм запрошення із зазначенням теми або ключової проблеми, яку необхідно дослідити. Наприклад:

«Господиня кафе «Цариця наук» запрошує Вас на зустріч із друзями для розв'язання задач із тригонометрії. У програмі: цікаві ігри та тренажери, перегляд кінофільму та квест. Чекаю Вас о 12:00». 

2. Підготовка.

Аби створити невимушену атмосферу, розставте парти у довільному порядку (так, ніби це дійсно столики в кафе). Оптимальний варіант, коли за столом сидять чотири (максимум п'ять) осіб. Покладіть на столи все необхідне для роботи: аркуш формату А3 (це буде своєрідна паперова скатертина), фломастери чи маркери, наліпки. 

3. Привітання учасників та інструктаж. 

Почніть зустріч із дружнього вітання, розкажіть про формат заходу, що потрібно робити, яких правил дотримуватися. Наприклад, можна повісити на видному місці правила поведінки в кафе:

  • Фокусуйтеся на найважливішому.
  • Будьте активними.
  • Сміливо висловлюйте свою думку та говоріть від щирого серця.
  • Зв'язуйте та поєднуйте ідеї.
  • Слухайте, щоб розуміти. Слухайте всіх та всі разом. Слухайте весь час для осяянь та народження нових ідей.
  • Малюйте та пишіть на скатертинах – тут це можна та потрібно!
  • Отримуйте задоволення!

Також на початку заходу варто одразу визначити кількість раундів (вона має відповідати кількості команд) та їхню тривалість. Оскільки основне обговорення триває під час першого раунду, його тривалість може бути більшою за наступні. А наступні раунди можуть пропорційно зменшуватися в залежності від особливостей теми та ситуації.

4. Обговорення у групах. 

Запропонуйте учасникам об'єднатися у групи та запросіть зайняти стіл, який їм подобається. Кожна команда має визначити господаря столу, тоді як решта учасників гратиме роль запрошених гостей. Для оптимізації процесу обговорення та виконання завдання попросіть команди фіксувати всі ідеї на паперових скатертинах. Робота буде більш ефективною, якщо інформація буде представлена наочно (у вигляді малюнків, графіків, діаграм тощо).

Після закінчення першого раунду гості переходять за новий стіл і приступають до обговорення відповідного питання, тоді як господар столу залишається на місці. Він має привітати «нових гостей» та:

  • озвучити тему та сутність обговорюваного питання (основні міркування та думки);
  • надати резюме основних ідей та висновків за результатами попередньої роботи;
  • слідкувати за тим, щоб усі учасники мали можливість висловити свої думки;
  • уважно слухати та без критики фіксувати всі ідеї і висновки. 

На етапі обговорення Господар/Господиня кафе підтримує та спонукає учасників до активної роботи, повідомляє про закінчення раунду, стежить за тим, щоб усі ключові ідеї були записані та візуалізовані.

Процес обговорення закінчується тоді, коли всі відвідувачі кафе побували за всіма столиками. 

5. Підбиття підсумків – створення книги скарг та пропозицій. 

Учасники повертаються за свій столик, де мають поділитися власними ідеями та враженнями, а також допомогти господарям столів узагальнити всі напрацювання. Загальне обговорення можна провести декількома способами:

  • Господар/Господиня кафе замальовує чи записує ключові ідеї груп на дошці, плакаті чи фліп-чарті; 
  • влаштовується «Вернісаж паперових скатертин». Учасники розміщують свої плакати на стінах та проводять взаємні екскурсії. А вже потім можна перейти до загального обговорення;
  • учасники можуть записати свої найкращі ідеї (по одній) на аркушах та віддати їх Господарю/Господині кафе. Він/вона має їх згрупувати та прикріпити на дошку таким чином, аби було помітно зв'язок між ідеями.

Під час загального обговорення ефективною буде провокація або незвичайний поворот ситуації – це поглибить розмову та зробить її більш плідною. Наприклад, Господар/Господиня кафе раптово можуть заявити, що всі висновки неправильні. З отриманих графічних матеріалів із описом результатів роботи можна створити «Книгу скарг та пропозицій».

Метод «Світове кафе» неодмінно сподобається вашим учням, їхнім батькам та іншим педагогам. Адже він дозволяє не лише урізноманітнити процес навчання, а й знаходити цікаві рішення будь-яких завдань! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter