Чи є у вас персональний сайт? Якщо ще ні, то варто задуматися над його створенням! Адже це:

  • сучасно – погодьтеся, зараз лише дошкою та крейдою не обійтися;
  • цікаво – вам буде цікаво створювати свій сайт, а учням – відвідувати уроки вчителя, який іде в ногу з часом;
  • зручно – на власному сайті ви зможете зібрати всі необхідні для роботи та професійного розвитку матеріали;
  • ефективно – сайт легко перетворюється на потужний навчальний інструмент для роботи як з усім класом, так і з окремим учнями;
  • активно – це чудовий ресурс для комунікації з дітьми та їхніми батьками

Багато хто впевнений, що створити власний сайт складно. Дійсно, це не найпростіше завдання, що потребує спеціальних знань. На щастя, є ресурси, з допомогою яких із цим завданням можна впоратися швидко і навіть не маючи навичок програмування чи графічного дизайну. Наприклад, Google Sites (мають українськомовний інтерфейс, що, погодьтеся, надзвичайно зручно).

Крок 1. Створити основу.

Для початку перейдіть за посиланням та оберіть із галереї шаблонів той, що подобається більше (до речі, там є розділ «Освіта») або створіть власний шаблон із нуля. Який варіант обрати? Залежить від того, скільки у вас часу та натхнення. В будь-якому разі спочатку варто потренуватися, тож чому не зробити це на вже наявних шаблонах? 

Тож обирайте шаблон та сміливо починайте працювати. А коли все буде готово, тисніть на кнопку «Опублікувати» у правому верхньому кутку. Головне – не забудьте вигадати яскраву назву для свого сайту, яка легко запамʼятається учням. Так, усе дійсно настільки просто. 

Крок 2. Зробити сайт унікальним.

Але якщо зі створенням сайту все просто, то над його дизайном доведеться трохи попрацювати. Утім, у Google Sites є всі необхідні для цього інструменти. 

Зверніть увагу на стовпчик меню справа. З його допомогою ви зможете додавати сторінки для сайту та змінювати їхній зовнішній вигляд (для цього вам потрібно меню «Теми» – там чимало вже готових тем, але за бажання ви можете створити й унікальну).

Ви можете також обрати варіанти розміщення блоків контенту, додавати зображення, тексти, посилання на сторонній контент, відео з YouTube, діаграми, карти, сторінки в соціальних мережах тощо. 

Розглянемо варіанти додавання тексту. Натисніть на кнопку «Текстове поле» в меню справа. В центрі відкриється меню з варіантами налаштувань тексту. Введіть текст, оберіть шрифт, розмір, виділення, додайте посилання, емодзі тощо. До речі, цей текст ви можете в будь-який момент відредагувати.

3. Додати важливий та корисний контент

Але найважливіше у вашому сайті – пізнавальний навчальний контент, який ви можете акумулювати в одному місці. Що додати для початку? Звісно, тренувальні вправи та різноманітні тести. Зробити це дуже легко. Так, для додавання тестів чи флешкарток натисніть кнопку «Вставити» в меню справа: відкриється віконце, куди ви можете вставити посилання на онлайн-тест, створений, наприклад, за допомогою функціоналу «На Урок». А далі просто натискаєте кнопку «Вставити».

Діти дуже люблять пізнавальні відео, тож обовʼязково додайте їх теж. Тим паче, що тут для цього передбачені зручні інструменти. Знайдіть у меню справа у розділі «Вставити» пункт «Youtube» та натисніть на нього. Відкриється віконце, де потрібно ввести пошуковий запит (наприклад, назву відео, якщо ви вже знаєте, що саме вам потрібно). Обираєте потрібне відео, а далі просто натискаєте кнопку «Вставити». 

А коли ваш сайт буде готовий, натисніть кнопку «Опублікувати» у верхньому правому куті та вигадайте адресу для сайту (система підкаже, які імена вже зайняті). 

Створити власний сайт насправді не надто складно, втім, без практики не обійтися. Тож чекаємо вас 27 травня о 18:00 на вебінарі Надії Духно «Практикум для вчителів: створення персонального сайту за допомогою Google Sites». Ви отримаєте чіткий алгоритм створення та наповнення Google Sites та спробуєте все на практиці! 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter