Корисні рекомендації, що допоможуть зберегти дружні взаємини у класі в умовах карантину.

Ми вже написали чимало статей про те, як учителям психологічно впоратися з навчанням в умовах карантину, які онлайн-ресурси та додатки будуть корисними на дистанційці. Однак, є ще важливий момент, на який варто звернути увагу. Взаємини у класі. 

Учням потрібно допомогти підтримувати зв'язок навіть під час спілкування через екран, щоби вони відчували себе однією дружною командою. Ми підготували добірку ефективних порад для тимбілдингу в онлайн-/офлайн-форматі!

Тимбілдинг охоплює дві великі групи завдань:

  • Командний дух (team spirit) – готовність до співпраці у межах команди, почуття єдності та підтримки, взаємодовіра та взаємоповага.
  • Командні навички (team skills) – формування та розвиток навичок командної роботи, що підвищують ефективність і результативність.

Що допоможе підтримувати дружні взаємини у класі?

  1. Створіть онлайн-бесіду для неформального спілкування з учнями. У таких чатах можна організувати творчі мозкові штурми, обмінюватися посиланнями на цікаві публікації тощо. Це допоможе учням краще вивчити інтереси та захоплення одне одного.
    Зауважте! У таких чатах потрібно відразу скласти список правил, які не можна порушувати (не ображати одне одного, не використовувати нецензурну лексику, не ділитися матеріалами, які можуть нашкодити психіці однолітків тощо).
  2. Обирайте для онлайн-/офлайн-занять групові завдання (навіть якщо раніше рідко практикували такий формат роботи). На дистанційці діти мають якомога більше спілкуватися. 
    Це не обов'язково можуть бути тільки навчальні завдання/проєкти! Можна дати дітям творче завдання на кшталт зйомки флешмобу/челенджу за допомогою Zoom чи Skype. 
  3. Ставте для дітей цілі, яких вони зможуть досягти, працюючи в команді. Коли учні працюють у групах, зосереджуйте увагу на побудові між ними дружньої співпраці, а не конкуренції.
    Поспостерігайте за своїми вихованцями, спробуйте визначити їхні сильні сторони, які можна залучити у виконанні тих чи інших завдань.
  4. Привчайте дітей обмінюватися досвідом і допомагати одне одному.
  5. Перед онлайн-заняттями організуйте онлайн-кав'ярню. Що для цього потрібно? Учитель та учні беруть чашку чаю, соку чи молока та вмикають камеру в Zoom/Skype. 
    Бесіда може бути на вільну тему, щоб усі відпочили та налаштувалися на навчання. Всі учасники процесу можуть уявити, що знаходяться у незвичайній кав'ярні, де офіціант щойно приніс їхній улюблений напій.
  6. Періодично організовуйте онлайн-стендапи. Суть доволі проста. Ті учні, що забажають відчути хвилину слави, визначають тему виступу (наприклад, «Зміни у моєму житті під час карантину»). Далі діти кілька днів готуються до групового виступу і презентують невеликий номер в онлайн-форматі. 
    Так навчання на дистанційці запам'ятається не тільки уроками, а й позитивними моментами!
  7. Літературні тимбілдинги. Влаштовуйте літературні читання в онлайн-форматі. Щоби діти не втомлювалися і були зосередженими, краще буде, якщо такі заходи триватимуть не довше 20 хвилин. 
    Що обрати для читання? Діти мають самостійно обрати коротенькі уривки із улюблених книг чи віршів. Такий прийом об'єднуватиме та розвиватиме слухачів.
  8. Виконуйте спеціальні вправи для тимбілдингу. Що більше буде практики, то кращими будуть взаємини у класі! 
  9. Запропонуйте своїм вихованцям переглянути мультфільми про командну роботу. Ці анімаційні ролики нагадуватимуть учням про цінність дружби та підтримки. 

Запропоновані поради для тимбілдингу на дистанційці сприяють не лише психологічному розвантаженню учнів, а й розвитку соціально активних особистостей. А що допомагає вам підтримувати дружні взаємини у класі?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter