Презентація уроку позакласного читання в 3 класі "Буквар- начало всіх начал"

Про матеріал

Презентація уроку позакласного читання в 3 класі "Буквар - начало всіх начал" за букварем Т. Г. Шевченка “Букварь южнорусскій", 1861р. Презентація містить матеріали букваря, вірші та ілюстрації, інформацію про Т.Г. Шевченка.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Буквар – начало всіх начал. Урок позакласного читанняв 3 класі( За букварем Т. Г. Шевченка“Букварь южнорусскій”, 1861р.) Підготувала: Філюк Г. Є.

Номер слайду 2

Розширити знання учнів про життя і творчість Т. Г. Шевченка, донести образ вірного сина України. Розвивати мислення, творчу уяву, активність; зацікавлювати прочитаним, працювати над виразністю читання, вчити давати характеристику дійовим особам, робити висновки з прочитаного, виховувати пошану до героїчного історичного минулого, любов до свого народу. Портрет Т. Г. Шевченка; книга «Букварь южнорусскій»,виставка книг, ілюстрації до творів, малюнки.

Номер слайду 3

І. Організаційна частина.ІІ. Актуалізація знань. 1. Учениця зачитує слова І. Я. Франка: «Він був сином мужика, і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком, і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком, і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі Росії зробив більше, ніж десять переможних армій. Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золота його душі у ржу, ані його любові до людей в ненависть і погорду, а віри в Бога у зневіру і песимізм. Доля не шкодувала йому страждань, але й не пожаліла втіх, що били із здорового джерела життя. Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори…» 2. Слово вчителя. Отаким був і є для нас , українців… ( Тарас Шевченко).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Т. Шевченко

Номер слайду 6

ІІ. Оголошення теми уроку. Сьогодні ми продовжимо говорити про життєвий та творчий шлях геніального сина українського народу Т. Г. Шевченка. Це він мав справді «од Бога і голос, і ті слова», які пішли « меж люди». Навіть в найтяжчі часи в родинах українців зберігались книги з його творами. А ті, кого лиха доля в пошуках кращого життя гнала на чужину разом з Біблією, грудочкою рідної землі везли в ті далекі краї «Кобзар», Тараса Шевченка. У кого вдома є «Кобзар»?ІІІ. Робота з виставкою книг поета. Розгляд та короткий аналіз дитячих ілюстрацій до прочитаних творів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

2. Повідомлення учнів. 1учень. Геніальний син українського народу Т. Г. Шевченко протягом усього життя мріяв про загальну грамотність серед простих людей. Сам Тарас почав учитися грамоти у 7 років. Батько, Григорій Іванович, потягнувши його за вуха 7 разів, сказав: - Учити Тарасика треба… І витягнув із скрині «Четьї- Мінеї» - єдину книжку в хаті, з якої по неділях уголос читав житія святих або описи якихось особливих подій. - Оце, глянь, аз, а це – глаголь. Літери так називаються, кожна по-своєму. Ну, як звуть оцю? - Аз… - Молодець. Будеш старатися – здолаєш. Голова до голови просиділи цілу годину. Добре, що батько у нього грамотний – навчить.

Номер слайду 17

Вчитель. А хто навчить грамоти тих дітей, чиї батьки грамоти не знають? Ці думки часто тривожили Т. Г. Шевченка… 2 учень. Через арешт у 1847 році та десятирічне заслання Т. Шевченко не міг безпосередньо брати участь у дискусії з питань освіти й виховання, але й не стояв осторонь цієї важливої проблеми. 3 учень. Повернувшись із заслання в 1857 році, Т. Шевченко цікавиться проблемами освіти й виховання, приступає до складання підручників для початкового навчання, підтримує тісні контакти з відомими у той час учителями Ф. Ткаченком, Р. Тризною та іншими. Бере активну участь у збиранні коштів для недільних шкіл. Надсилає в Україну до знайомих багато примірників «Кобзаря», щоб продати і виручені гроші передати до недільних шкіл у Києві та Чернігові.

Номер слайду 18

3. Загадка. Є книг багато – радісних, печальних, Товстих, тонких, барвистих, наче жар. Але одна – усім книжкам начальник, І звуть її по-простому… (Буквар)4 учень. У 1857 році поет приступає до написання підручника з навчання грамоти «Буквар» і 21 листопада 2860 року одержує дозвіл на його друкування. «Букварь южнорусскій» Т. Шевченка вийшов друком у січні 1861 року тиражем 10000 примірників. 4. Слово вчителя. Буквар Т. Г. Шевченка – перший підручник для навчання грамоти в школах України, написаний літературною мовою, став видатною подією у розвитку народної освіти. У книжці всього – 24 сторінки… Але кожна з них старанно продумана. Це книга для навчання грамоти для дорослих. Для дітей Т. Шевченко склав невеличку книжечку «Малий Кобзар для дітей з малюнками». Вона була надрукована в 1911 році, але одразу ж знищена Комітетом у справах друку.

Номер слайду 19

Буквар –начало всіх начал

Номер слайду 20

Номер слайду 21

5. Робота з підручником «Букварь южнорусскій». а) Розгляд 3, 4 сторінок. б) Пригадаймо віршик. (Читання з дошки) Нас 33, нас 33, У нас міцна сім′я, Складаємо слова нові Від А до Я І великі і малі, Ми живемо в букварі.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

- А скільки літер в «Букварі» Т. Шевченка? (36). - А як називав букву А батько Т. Шевченка? (Аз). - Хто знає, як називалась друга буква? (Буки). - Яке слово склалося в результаті сполучення назв цих букв? (Азбука). - Послухайте, які ще назви букв були в азбуці: в- веді, г- глаголь, д- добро, е- есть, ж- живете. з- зело, о- он. Діти заучували назви букв, а потім складали їх у склади. Попробуйте прочитати: буки + аз =ба, веді + он=во, добро + аз = да, во + да = вода. Тарас Шевченко, спілкуючись з відомими вчителями- вченими свого часу, упростив назви букв, і читання стало легшим. На 3 та 4 сторінках ми бачимо вивчення букв, звуків в алфавітному порядку і вроздріб. Що ми бачимо на 5 сторінці? (Вірші). Як пропонує автор читати вірші на цій сторінці? ( По складах). Далі поет пропонує молитви. Які ви знаєте молитви? Розкажіть.в) Розгляд с. 12. Читання вірша . (Хором). - Яка головна думка вірша? (Допомагає зрозуміти, що є добре, а що погано, відрізняти правду від кривди). - Яким шрифтом написано вірш? (Рукописним). г) Сторінка 13. Який заголовок на 13-й сторінці? (Лічба). Хоч Т. Шевченко не мав спеціальної освіти, але зумів послідовно, логічно розмістити математичний матеріал. Знання з математики Тарас Григорович дістав від видатного російського математика М. В. Остроградського (1801 – 1862), з яким підтримував тісну дружбу. д) Сторінка 14. Високо цінував Т. Шевченко думи та історичні пісні, яких знав дуже багато. В своєму букварі він вмістив: «Дума про пирятинського поповича Олексія» та «Дума про Марусю попівну Богуславку»).

Номер слайду 29

Фізкультхвилинка Ось іде до нас весна. Все кругом ожива: підсніжники прокидаються, проліски посміхаються, пташки прилітають, діти вибігають на луки, стрибають, веснянки співають. Співають пісню на вірші Т. Г. Шевченка «Зацвіла в долині…» Доповнення, розширення, поглиблення читацького досвіду учнів. 1. Які твори ви читали вдома?

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Про що розповів поет у вірші «На Великдень на соломі»? (Про важку долю сироти). - Якими подарунками хвалилися діти? - А яким було свято для сироти? 2. Опрацювання оповідання «Буквар» Олександра Пархоменка. а) Читання комбінованим способом. б) Бесіда за прочитаним. - Чому по неділях та в свята в підсліпкуватій Остапчиковій хаті світлішало? - За що люди дякували Тарасові? - Де зберігали книжку після читання? - Яка приказка з Тарасового букваря є в цьому творі? («Казав пан: кожух дам, та слово його тепле…?). - Що висміюється у цій приказці? (Лицемірство, несправедливість багатіїв)

Номер слайду 35

3. Творча робота. Склади прислів′я. - Шевченко Тарас наче … зорі - Шевченкові твори сяють, мов… сонце для нас. - Шевченків «Кобзар» - то для народу не забуде - Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем … великий дар.

Номер слайду 36

VІ. Підсумок уроку. а) Записати пропущені слова. Прочитати слово у виділеному стовпці. 1. . . . вишневий коло хати. 2. Поговорим тихесенько в . . . з тобою. 3. Додолу . . . гне високі, горами хвилі підійма. 4. . . . моя вечірняя, зійди над горою. 5. Поклала . . . коло хати маленьких діточок своїх. 6. Реве та стогне . . . широкий.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Тарас Шевченко

pptx
Додано
11 березня 2018
Переглядів
2940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку