Презентація " Де козак, там і слава.Народна дегенда "Звідки пішло прізвище та ім'я Богдана Хмельницького"".

Про матеріал
Урок літературного читання для учнів 3 класу під час дистанційного навчання за підручником М.Вашуленко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легенди рідного краю Де козак, там і слава Народна легенда « Звідки пішло прізвище та ім’я Богдана Хмельницького” Урок 60(с.96-97).

Номер слайду 2

Організація класу Дзвоник всім нам дав наказ –До роботи швидше, клас!Попрацюємо  старанно,Щоб сказати у кінці. Що у нашім дружнім класі,Діти, просто,  молодці!

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання1. Читати с.94-96.2. Переказувати за планом легенду Ф. Мамчура “Бузина”.1. Самотній чоловік та птахи.2. Поранене пташеня.3. Допомога бузьченяті.4. Повернення птахів.5. Чарівні кущі. План

Номер слайду 4

Читацька розминка. Робота над скоромовкою. Босий хлопець сіно косить,Роса росить ноги босі.

Номер слайду 5

Читацька розминка. Робота над мирилкою. Козацька мирилка. Я козак і ти козак,Я вояк і ти вояк,Щоб в бою стояти мужньо. Ми повинні бути дружні. Ми хоробрі вояки –Побратими-козаки.

Номер слайду 6

Мотивація Як ви гадаєте, навіщо потрібнознати історію свого народу?Як ви думаєте, про що мисьогодні будемо говоритина уроці?

Номер слайду 7

Повідомлення теми та завдань уроку. Ми будемо вдосконалювати навички виразного читання , вчитися розповідати про свої враження .

Номер слайду 8

Робота над новим Богда́н   Хмельни́цький   (27 грудня 1595 (6 січня 1596)[1][2] — 27 липня (6 серпня) 1657) — політик, полководець і дипломат, провідник Національно-визвольних змагань 1648—1657 років, творець Української козацької держави та її перший гетьман[1]. Вважається національним героєм України.

Номер слайду 9

Слово про слово. Гетьман - ГЕ́ТЬМАН (чеськ. hejtman, польс. hetman, від нім. Hauptmann – воєначальник, отаман) – виборний ватажок козацького загону; воєначальник козацького війська і правитель України; головнокомандувач збройними силами у Речі Посполитій.

Номер слайду 10

Прочитай правильно Неподалік. Хміль. Палати. Тясмин´´´´

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Хміль (Humulus L.) — рід багаторічних трав'янистих рослин родини коноплевих, найвища трав'яниста рослина в Україні[1], важлива сільськогосподарська культура.Інші назви рослини: «винниця», «гімей», «хмелена», «хмелина», «хмелячник», «хмельник», «хмилина». Слово про слово

Номер слайду 14

Дайте відповіді на питання Розкажи , як у легенді пояснюється походження прізвища та імені Богдана Хмельницького- Яку хитрість придумав гетьман на випадок , якщо ворог оточить?и

Номер слайду 15

На початку лютого 1648 року на Січі була скликана козацька рада. На ній козаки обрали своїм гетьманом Б. Хмельницького. Почалася Національно-визвольна війна українського народу. У розпалі цих великих подій, які стали вирішальними для історії нашого народу і мали важливе міжнародне значення, з’явилися портрети гетьмана Богдана Хмельницького. Цей портрет написав невідомий художник у середині XVIIІ століття. На ньому зображено спокійну, впевнену в собі людину середніх літ. Гетьман одягнений в урочисто-червоний парчевий жупан та чорну накидку з красивими дорогими застібками. Статечна фігура щільно обтягнута поясом. Руки міцно стискають оздоблену коштовним камінням булаву, символ гетьманської влади, і рукоять пістоля або шаблі. Чорна парчева шапка, прикрашена двома страусовими пір’їнами, покриває голову гетьмана. Зовнішність Б. Хмельницького схожа з описами сучасників: «Обличчя видовжене, худорляве, ніс доволі довгий, вузький, вуса тонкі і довгі, «козацькі». Портрет Богдана Хмельницького

Номер слайду 16

— Хто зображений на картині? (Богдан Хмельницький.) — У що одягнений гетьман? (Гетьман одягнений в урочисто-червоний парчевий жупан та чорну накидку з красивими дорогими застібками. Талія щільно обтягнута поясом. Чорна парчева шапка, прикрашена двома страусовими пір’їнами, покриває голову гетьмана.) — Що тримає у руках? (Руки міцно стискають оздоблену коштовним камінням булаву, символ гетьманської влади, і рукоять пістоля або шаблі.) — Що таке булава? (Булава — палиця з кулястим потовщенням на кінці, яка була колись військовою зброєю; символ влади. Портрет Богдана Хмельницького

Номер слайду 17

Закріплення Вправа «Вірю - не вірю» «Вірю» — учні піднімають зелену сигнальну картку, «не вірю» — червону. Сьогодні ми прочитали легенду « Звідки пішло прізвище та ім’я Богдана Хмельницького”. У легенді йдеться про те , як батьки назвали хлопчика. Дитина лежала , а в голові у неї сяяло сонце. Хлопчика знайшли в капусті. Назвали Богданом тому що думали , що сам Бог послав їм дитину.

Номер слайду 18

- Якось ранком вийшов дід із хати, почув ніби ... (дитячий голос). - У густому-прегустому хмелю він знайшов ... (хлопчика). Дитина лежала перед ним, а в голові сяяло ... (сонце). Дід з бабою назвали цю дитину ... (Богданом Хмельницьким). Це тому, що їм цю дитину послав сам ... (Бог). А через те, що хлопчика знайшли у хмелю, то дали прізвище — ... (Хмельницький). Ріс Богдан не по днях, а по ... (годинах). До Богдана сходилися з усіх усюд ... (козаки). Богдан Хмельницький був людиною сильною і ... (мудрою). Вправа « Продовжи речення »

Номер слайду 19

Козаки-козаки,Про вас легенди і казки,Неспроста народ складає,Бо вас любить й поважає!

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Читати с.96-97.

Номер слайду 21

15.12.2022 Рефлексія У мене все вийшло. Зрозумів , але не все. Нічого не зрозумів

Номер слайду 22

Список використаних джерел1.Інтернет-ресурсиhttps://uk.wikipedia.org/wiki http://abetka.ukrlife.org/skoromov.html https://mamabook.com.ua/virshi-dlya-ditey-pro-kozakiv/ http://abetka.ukrlife.org/yakovenko.htm https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BC%D1%96%D0%BB%D1%8 C Українське Реєстрове Козацтво - Всеукраїнська громадська організація (kozatstvo.net.ua)Цікаві факти про Богдана Хмельницького - Dovidka.biz.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисицька Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
2173
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку