Презентація до уроку позакласного читання у 9 класі "І.Сенченко "Діоген".

Про матеріал
Презентація до уроку позакласного читання у 9 класі Іван Сенченко "Діоген".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Сенченко “Діоген”Урок позакласного читання.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Оповідання „Діоген” уперше було надруковано в журналі „Радянська література” в 1940 році. У кінці 60-х років про роботу над цим твором автор згадував: „Діоген” у першій редакції розігнався на 100 сторінок рукопису, але я залишив із них 16 ... Справа з „Діогеном” була так. У мене визріли деякі свої міркування, і я їх вирішив перенести в більш-менш віддалене минуле. Та Діогена до свого задуму залучив я не випадково. Цей чоловік цікавив мене майже з учнівських років. Я завжди замислювався над словами Александра, який стверджував, що якби він не був Александром, то хотів би стати Діогеном. І я думав: які думки, переконання могли справити таке величезне враження на великого полководця. Не дрібниці ж, мабуть, не блискуча гра пустих софізмів. А що тоді? Очевидно, мова йшла про найжагучіші, значні питання сучасності, бо лише при наявності їх точка зору Діогена могла так підняти його в очах Александра. Отже, головним питанням для мене був внутрішній зміст поглядів Діогена. Для того ж, щоб вони ожили, потрібно було одіти в плоть і кров самого Діогена. Ось при вирішенні цього завдання і пішла на злам хронологія, дати!”Отже, образ Діогена письменник виношував протягом багатьох років, зібравши багатий історичний матеріал, відшліфував кожне слово твору, уклав у нього свою душу й талант.

Номер слайду 4

Діоген із Сінопа (бл. 404 — 323 до н. е.) — давньогрецький філософ, учень Антісфера. Заперечуючи вчення Платона про об'єктивне існування ідей як загальних понять, визнавав лише реальні конкретні речі. Проповідував крайній аскетизм, називав себе громадянином світу ("космополітом"). За легендою, жив у бочці.

Номер слайду 5

Алекса́ндр ІІІ Аргеад, більше відомий як Алекса́ндр Великий та Алекса́ндр Македо́нський (грец. Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών; кінець липня 356 до н. е., Пелла — 13 червня 323 до н. е.) — дев'ятнадцятий цар Македонії. Геніальний полководець, видатний адміністратор і політик. Засновник великої держави, що охоплювала Македонію, Грецію, завойовану Перську імперію та Єгипет. Його походи позитивно вплинули на розвиток античної науки (особливо географії) і культури (еллінізм). Після його смерті створену імперію поділили між собою його воєначальники — діадохи. Син царя Філіпа ІІ Македонського та Олімпіади, царівни Епіру. Був вихованцем Арістотеля. З 336 до н. е. (з 20-річного віку) правитель Македонії. 

Номер слайду 6

Пе́рсія — історичний регіон у південному Ірані, що асоціюється із сучасним Іраном; офіційна назва країни у західноєвропейських державах до 1935. Термін Персія використовувався протягом століть і походить від назви регіону на півдні Ірану, відомому як Персіс, інакше Pārs або Parsa, сучасний остан (провінція) Фарс. Використання цієї назви було поступово розповсюджене давніми греками та іншими народами, що мали зв'язки з Іранським плато. Самі мешканці цього регіону традиційно називали свою країну Іраном, «Землею Аріїв». Назва «Персія» іноді вживається щодо Ірану.

Номер слайду 7

Дарій І Великий — перський цар, один із найвизначніших правителів в історії Стародавнього Сходу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. У чому вбачав зміст життя Діоген?2. Чому перекупки були щасливі, говорячи з філософом?3. У чому ж суть учення Діогена?4. Як можна добитися вдосконалення душі й серця (за вченням Діогена)?5. Що зумів роздивитися Александр у Діогенові при першій зустрічі?6. Що, на думку Александра, є шляхом до вдосконалення людини?7. Чому він не зміг опиратися солдатам Александра?8. Що означає факт із твору: солдати їли борщ із салом, пшоном, гречану кашу і галушки?9. Чому Александр злякався пропозиції Діогена скасувати рабство?10. Що символізує факт повернення Діогена в бочку в кінці життя?11. Чи справді можна, живучи в бочці, по-справжньому пізнати життя?12. Як ми зараз пояснюємо вислів „Бочка Діогена”?Запитання для обговорення.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Письмові відповіді на запитання.1 Що означає репліка Діогена: „З вільними македонцями ти завоював половину світу, звільни цю половину світу від рабства, і ти підкориш увесь світ...”?2 Як ми можемо сформулювати ідею оповідання?3 Чи не вважаєте ви, що розв’язка оповідання є досить песимістичністю? Що має на увазі автор?

pptx
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку