Презентація до уроку-проєкту з Позакласного читання "Легенди про виникнення назв українських міст"

Про матеріал
Уроки з Позакласного читання мають бути цікавими, різносторонніми та підготовлені дітьми. Запропонована презентація має матеріали до проведення уроку та завдання для дітей. Матеріал може бути використаний у 3 та 4 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Легенди про виникнення назв українських міст Урок позакласного читання та роботи з дитячою книгою.

Номер слайду 2

Усім відома легенда про походження назви нашої столиці міста КИЇВhttps://www.youtube.com/watch?v=FSbito. JCsd. A

Номер слайду 3

Цікава назва міста-ХАРКІВ…В середині 17 століття на правому березі річки Харків, біля Бєлгородської криниці виник невеличкий хутір. Заснувала його людина на ім'я Харько або Харитон. Був він козаком або козацьким сотником. Деякі стверджують, що Харько був пасічником. Обрана ним місцевість виявилася настільки гарною для життя, що почала приваблювати переселенців з інших місць. Незабаром хутір розрісся, з'явилися нові слободи. Виникло поселення отримало назву на честь свого засновника - Харків, як і річка на березі якої воно виникло.

Номер слайду 4

А знаєте, що Харків був столицею України…З 19 грудня 1919 по 24 червня 1934 рр. Харків був  першою столицею Радянської України, звідси назва «перша столиця».

Номер слайду 5

А чи знаєте ви звідки взялась назва міста ЖИТОМИР?На березі Тетерева стоїть наш білокам'яний Житомир. Тихо в місті на світанку, мир навколо, спокій. Та це тільки так здається — місто кипить у праці.    Понад тисячу весен славних стрічає Житомир...    Ще за руських князів Аскольда і Дира був при дворі порадником старенький дідусь. Навчав жити мирно, тихо, дбати про державу. За це його Житомиром в Києві прозвали. Полюбили його князі, а він їх — ще більше. Та нагла Аскольдова смерть ранила серце старого. З тяжким смутком зібрав він воїв і в ліси подався. Довго йшов на захід сонця у ліси древлянські, аж у долині між річками зупинився, нарешті. Вода чиста, ліс дрімучий, трава — по коліна; де не глянеш — звіру, птиці.    Тут заклали поселення й назвали Житомир.

Номер слайду 6

А як з’явилось місто ЗАПОРІЖЖЯ?До 15 березня 1921 року місто називалося Олександрівськ за назвою Олександрівської фортеці, закладеної в 1770 році. Однозначної думки, на честь кого було названо фортецю немає. Називаються імена генерал-фельдмаршала  Олександра Голіцина, князя Олександра Вяземського 15 березня 1921 року Запорізький губернський виконавчий комітет підписав наказ про перейменування міста Олександрівська в Запоріжжя — тобто «розташоване за порогами».

Номер слайду 7

Але …На Запорозькій Січі з давніх часів, коли приходило нове молоде поповнення юнаків, досвідчені козаки-характерники формували з них тисячні полки. Починалися польові навчання, з простого хлопця готували захисника дідівської віри. Через деякий час з цієї тисячі відбирали сотню кращих і далі проводили з ними навчання. Згодом з них вибирали 3-7 і передавали їм всі свої знання. Це були найкращі розвідники, витривалі воїни, майбутні вчителі собі подібних, це була еліта козачого війська.

Номер слайду 8

Подивись на карту України. Скільки великих та малих міст?

Номер слайду 9

Підготуй на наступний урок розповідь про одне з міст України. Вибери одне місто, назва якого тебе зацікавила. Скористайся енциклопедичною літературою в бібліотеці або Інтернетом для того, щоб дізнатись про походження міста та його назви. Вибери найцікавішу інформацію про місто. Запиши її коротко Намалюй ілюстрацію або скористайся фотографією для виступу в класі

Номер слайду 10

Подивись мультфільм та дізнайся про незвичайне місто…https://www.youtube.com/watch?v=j6 Bv_i. Cq. SAk

Номер слайду 11

Пам’ятай, кожна розповідь буде цікавою…якщо ти сам зацікавився темою розповіді!

pptx
Додано
15 серпня 2021
Переглядів
1466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку