Презентація до уроку "Складнопідрядне речення з кількома підрядними"

Про матеріал

Презентація до уроку української мови в 9 класі на тему "Складнопідрядне речення з кількома підрядними" (https://naurok.com.ua/publ/38771)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядне реченняз кількома підрядними

Номер слайду 2

Бесіда «Пазл – QR код» Які види складнопідрядних речень вам відомі? Які граматичні особливості мають складнопідрядні речення з підрядними означальними і з’ясувальними? На які типи поділяють складнопідрядні з підрядними обставинними? Чи може до складу складнопідрядних речень входити більше двох підрядних частин?

Номер слайду 3

Лінгвістичне спостереження. Прочитайте. Визначте в реченнях граматичні основи. Знайдіть складнопідрядні речення з кількома підрядними. Накресліть їх схеми. Нема життя без технологій, бо технології – це прогрес, який змушує нас рухатися вперед. QR-код — матричний код, який розробила і представила японська компанія «Denso - Wave» в 1994 році. Коли розглядаєш QR-код, ти обов’язково замислюєшся, у чому переваги його використання. Основна особливість QR-кода — це легке розпізнавання сканувальним обладнанням, що дає можливість широкого використання в торгівлі, на виробництві, у логістиці.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Робота в парах «Штрих-код»Прочитайте речення на картках. Розставте пропущені розділові знаки. З’ясуйте в кожному реченні тип підрядності. Речення з однорідною підрядністю підкресліть синім олівцем, з неоднорідною – жовтим. Накресліть їх схеми.

Номер слайду 8

Творче завдання. Скласти речення за поданими схемами на тему «QR код в Україні». Визначте тип підрядності.[ ], (щоб…), (який…).(Якби …), [то …], (хоч …).[ ], (де …), (де …), (де …).

Номер слайду 9

Робота біля дошки. Зробити синтаксичний розбір реченняІ хоч на світі сторони чотири, я тут живу, бо я свій край люблю (Л. Костенко).

Номер слайду 10

Самостійна робота. Зробити синтаксичний розбір речення. Щоб мене зневіра не скосила, щоб не подолали вороги, земле рідна, влий своєї сили! (Д. Павличко)

Номер слайду 11

Самоперевірка за QR кодом

Номер слайду 12

Щоб мене зневіра не скосила, щоб не подолали вороги, земле рідна, влий своєї сили!(Речення спонукальне, окличне, складне, складнопідрядне з кількома підрядними, з однорідною підрядністю)(щоб…), (щоб…), […]

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати теоретичний матеріал підручника. До кожного правила дібрати власний приклад складнопідрядного речення. Зашифрувати їх в QR код.

Номер слайду 14

Рефлексія «Незакінчене речення»Я навчився (лася)…Складним було…Хочу дізнатись більше про…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Хомко Олена Петрівна
    Дякую, цікаво, продумано, сучасно!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бірюк Тетяна
    Дякую, дуже допомогла ця презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
12901
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку