Презентація до уроку української мови "Прийменник як частина мови"

Про матеріал
Мультимедійна презентація містить цікаві завдання, що допоможуть учням засвоїти тему.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова

Номер слайду 2

«Незакінчене речення»Наука, яка вивчає частини мови, називається... В українській мові  є... частин мови. Самостійні частини мови відрізняються від службових тим, що... У реченні службові частини мови служать для... Я знаю, що прийменник − це частина мови, яка...style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Зоре моя вечірняя,Зійди … горою,Поговорим тихесенько… неволі … тобою. Розкажи, як … горою. Сонечко сідає,Як … Дніпра веселочка. Воду позичає,Як широка сокорина. Віти розпустила,А … самою водою. Верба похилилась. Аж … воді розіслала. Зеленії віти…Тарас Шевченко

Номер слайду 4

Тема уроку. Прийменник як службова частина мови

Номер слайду 5

«Мікрофон» Сьогодні на уроці я хочу… .

Номер слайду 6

Цілі уроку. Знати:визначення прийменника як службової частини мови;морфологічні ознаки та роль прийменників у мовленні;види прийменників за будовою;смислові відношення, на які можуть вказувати прийменники разом з іншими частинами мови. Уміти: знаходити в тексті прийменники;розрізняти їх за вказівкою на відношення, за походженням;будувати речення, використовуючи різні прийменники.

Номер слайду 7

«Теоретичний пошук» Користуючись таблицею зі слайду та підручником (с.235, 237, 240), підготувати повідомлення про прийменник як частину мови. Навести приклади речень з прийменниками (власні або з поетичних творів).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Лексично-орфографічна робота Левада — присадибна ділянка землі із сінокосом, городом, плодовими та іншими деревами. Гребля — технічна споруда, що перегороджує річку, ставок для створення водосховища. Марево — атмосферне явище, пов’язане із виникненням уявних зображень; коливання теплого повітря над землею у спеку. 

Номер слайду 10

Лінгвістична задача. Робота в парах. Розібрати за членами речення. Якою частиною мови у реченнях виступає слово «навкруг»? Як їх розрізнити?  Навкруг зеленіли верби та осокори. Навкруг ставка розпустили сріблясті коси верболози.rr

Номер слайду 11

Рефлексивна бесіда Що нового дізналися на уроці? Дайте визначення прийменникові. Що для вас було найцікавішим?Що для вас виявилося найскладнішим?Над чим, на вашу думку, варто ще попрацювати?Чи задоволені ви своєю роботою? Зобразіть свій настрій за допомогою смайлика.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Обов’язкове. Вивчити теоретичний матеріал за підручником (§34, с. 234-240). На вибір. 1. Виписати 5-6 прислів’їв та приказок, у яких згадується верба; підкреслити прийменники; визначити групу за будовою). 2. Скласти і розіграти діалог «Верба — символ краси, життя». 

Номер слайду 13

Дякую за роботу на уроці!!!rstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

pptx
Додано
14 травня 2019
Переглядів
3689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку