Презентація до уроку української мови "Складнопідрядні речення з підрядними обставинними" 9 клас

Про матеріал
Презентація до уроку української мови "Складнопідрядні речення з підрядними обставинними" 9 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКЛАДНОПІДРЯДНЕ РЕЧЕННЯ З ПІДРЯДНИМИ ОБСТАВИННИМИ 9 клас

Номер слайду 2

І ЕТАП Завдання: Побудуйте лінгвістичне повідомлення про складнопідрядні речення

Номер слайду 3

дослідження проблеми 1 Завдання: Запишіть речення. Визначте головну та підрядну частини, з'ясуйте, на яке питання відповідає і як приєднується підрядна частина. З'ясуйте, де підрядна частина речень мети і причини стоїть по відношенню до головної частини. Трейсери розвиваються в серії спортивно- прикладних дисциплін, для того щоб навчитися достойно виходити з будь-якої ситуації. 2. Починати займатися паркуром рекомендується з шістнадцяти років, тому що до цього віку організм ще розвивається.

Номер слайду 4

Дослідження проблеми 2 Проспостерігайте за реченнями і зробіть висновки (від чого залежить позиція коми в реченнях між головною та підрядною частинами?) 1. Починати займатися паркуром рекомендується з шістнадцяти років, тому що до цього віку організм ще розвивається. 2. Починати займатися паркуром рекомендується з шістнадцяти років тому, що до цього віку організм ще розвивається. 3. Для того, щоб навчитися достойно виходити з будь-якої ситуації, трейсери розвиваються в серії спортивно- прикладних дисциплін. 4. Для того щоб навчитися достойно виходити з будь-якої ситуації, трейсери розвиваються в серії спортивно- прикладних дисциплін. ? ? ? ?

Номер слайду 5

Висновок: У складнопідрядних реченнях із підрядними ПРИЧИНИ кома може ставитися як перед усім складеним сполучником (тому що; через те що; тим що), так і перед що (тому,що; через те,що; тим,що)

Номер слайду 6

Висновок: У складнопідрядних реченнях із підрядними МЕТИ кома може ставитися як перед усім складеним сполучником(для того щоб), так і перед щоб (для того, щоб)

Номер слайду 7

2. Починати займатися паркуром рекомендується з шістнадцяти років , тому що до цього віку організм ще розвивається . Підрядне обставинне речення причини  - відповідає на питання Чому? З якої причини?; - до головного речення приєднується за допомогою сполучників тому що, бо, що, щоб, через те що, у зв 'язку з тим що, завдяки тому що. 1 2 Чому? спол. тому що , Чому? 1 2 .

Номер слайду 8

ІІ ЕТАП - Закріплення набутих нових знань Завдання: Визначте головну і підрядну частини, з’ясуйте, на яке питання відповідає і як приєднується підрядна частина; накресліть схему(на якому місці стоїть підрядна частина по відношенню до головної?). 1група: Досвідчені трейсери спочатку розминаються, щоб тіло було підготовлено до фізичних навантажень. 2 група: Долаючи перешкоди, хлопці стрімко пересуваються вулицями тому, що для них не існує кордонів. 3 група: Щоб займатися паркуром, потрібно наполегливо тренуватися. 4 група: Трейсери свідомо тренують швидкість і реакцію, тому що це допомагає їм зрозуміти межі своїх можливостей.

Номер слайду 9

Синтаксичний розбір (частковий): - граматичні основи; - смислові частини; - на яке питання відповідає підрядна частина; - зв’язок між частинами; - схема речення; - вид складнопідрядного обставинного речення. Давид Белль вважає паркур філософією тому, що заняття цією дисципліною дають можливість по-іншому дивитися на світ, на навколишній простір.

Номер слайду 10

ІІІ ЕТАП – Дослідження-конструювання Завдання: Подані речення трансформуйте в складнопідрядні з підрядними причини чи мети, застосовуючи сполучники підрядності. 1. Ці майданчики побудовані з певною метою. Важливо усунути бар'єр між досвідченими трейсерами та початківцями. 2. Молодь займається паркуром. Людина хоче відчути свободу та легкість під час руху.

Номер слайду 11

IV ЕТАП – Дослідження - творче спостереження Паркур – дисципліна, що являє собою сукупність навичок володіння тілом, які в потрібний момент можуть застосовуватися в будь-яких ситуаціях людського життя. Для того, щоб у вас з’явилося уявлення про нові способи пересування, витратьте деякий час на перегляд відеороликів про професійний паркур. Це буде непоганий початок для занять паркуром. Головне, що треба пам’ятати: розвиток тіла та розуму – це важливо в паркурі. Усе інше можна перебудувати, пристосувати й головне – подолати!

Номер слайду 12

V ЕТАП – Творча робота Завдання: Складіть міні-твір на тему «Спорт у моєму житті»,»У здоровому тілі здоровий дух», увівши в текст СПР з підрядними обставинними мети, причини.

Номер слайду 13

VI. Рефлексія. Підведення підсумків уроку -Що нового ви дізналися на уроці? -Над яким завданням працювали з задоволенням? -Що було найважче у вашій роботі? -Хто допоміг зрозуміти найважче? -Чого з вивченого могли б навчити інших?

Номер слайду 14

VIII. Домашнє завдання: §6,8,9(повторити),§7стор. підр. 45-46(таблиця),§11(вивчити) Завдання на вибір: 1.Скласти міні-твір на тему «Мій улюблений вид спорту», «Бережи здоров’я змолоду»(6-8 речень), увівши в текст СПР з підрядним обставинним мети, причини. 2.Напишіть репортаж (6-8 реплік) футбольного матчу, увівши в текст СПР з підрядним обставинним мети, причини. 3. Випишіть зі спортивної газети 6-8 речень, у яких вживаються СПР з підрядним обставинним мети, причини.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бельмега Богдан Богданович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
4142
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку