Презентація до уроку в сьомому класі "Правопис відмінкових закінчень дієприкметників. Дієслівні форми на -но, -то"

Про матеріал
Презентація до уроку в сьомому класі "Правопис відмінкових закінчень дієприкметників. Дієслівні форми на -но, -то"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поясни!Скласти речення із стійкими порівняннями. Як намальований;Біжить, як посолений;Став, як укопаний;Бігає, як ошпарений. Опустив крила, як обскубана курка;Як мішком з-за рогу прибитий. Які дієприкметники вжиті в даних виразах? Скласти речення зі стійкими порівняннями. Дослідіть, що більшість використаних дієприкметників пасивного стану.

Номер слайду 2

«Мікрофон»Назвіть спільні та відмінні риси дієслова і дієприкметника. Чому дієприкметники поділяються на активні і пасивні?Як творяться активні дієприкметники?Як творяться пасивні дієприкметники?

Номер слайду 3

Правопис відмінкових закінчень дієприкметників. Дієслівні форми на -но, -то

Номер слайду 4

Завдання урокудати поняття про близькі до пасивних дієприкметників безособові дієслівні форми на –но, -то, формувати вміння вирізняти їх у реченнях, визначати їхню синтаксичну роль, утворювати від пасивних дієприкметників

Номер слайду 5

товаришуємо з підручником. Опрацювати матеріал підручника параграфа 22.

Номер слайду 6

товаришуємо з підручником{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вже заволочене серпанком сіреньким небо. Блискавками небо перевито.  Золотом налитий вітер вересневий.  А у річці скаламучена вода.  Покрите інеєм осіннє море.  Серце і досі ще сповнене грому. Вже заволочено серпанком сіреньким небо.  Блискавками небо перевите. Золотом налито вітер вересневий. А у річці скаламучено воду. Покрито інеєм осіннє море. Серце і досі ще сповнено грому. Прочитати. У якій з колонок подано речення, до складу яких входять пасивні дієприкметники, у якій – речення з безособовими дієслівними формами на –но, -то? Якими членами речення є такі дієслівні форми?

Номер слайду 7

Вибірковий диктант  Виписати безособові дієслівні форми на –но, -то. Усе на світі створено мозолями. Хоч голову зломлено, зате з доброго коня. То не при нас писано. Вітром підбито, морозом підшито. Небом покрито, вітром обнесено. Попрочищено, попромітено, наче й каші не їдено. Не випхано, так виведено. За планом посіяно, а в полі й не орано. Не кожному однаково дано: одному сито, а другому – решето. Сказано: велика птиця – горобець! І злодія не було, а батька вкрадено. Народна творчість.

Номер слайду 8

Творче конструювання. Від поданих дієприкметників утворити безособові форми на –но, -то. В кожному зі слів визначити орфограму. Дві-три утворених форми увести до самостійно складених речень. Намальований, принесений, припасований, прикрашений, приклеєний.

Номер слайду 9

Синтаксичний практикум. Переписати, пасивні дієприкметники замінюючи на безособові форми на –но, -то. У записаних реченнях підкреслити граматичні основи. А дорога сповнена чудес. І хуртовиною розкидана отара. А у піску загублені сліди. Розлита блакить по снігах. В співи дні мої повиті. На жовтих стернищах розсипана солома. Та в мене вишитий рукав полатаний сім раз.

Номер слайду 10

Індивідуальні завдання. Вправа 273. Робота з картками.

Номер слайду 11

Фразеологічний практикум. Пояснити значення фразеологізмів. Два-три з них увести до самостійно складених речень (усно). На роду (на лобі) написано (відбито). Повито темрявою. Мости вже спалено. Видом не видано, слухом не чувано. Он де собаку зарито. В трубі помелом записано.

Номер слайду 12

«мікрофон»Урок мені допоміг…Мені сподобалось…Цікаво було…Хочу сказати(побажати)…

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Вивчити §22. Виконати вправу 274 (276)

pptx
Додано
31 травня 2019
Переглядів
7339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку