Презентація до уроку з літературного читання на тему: «Ознайомлення із життям і творчістю Тараса Шевченка. А. Лотоцький «Малий Тарас чумакує ».»

Про матеріал

Презентація до уроку з літературного читання для 3 класу на тему: «Ознайомлення із життям і творчістю Тараса Шевченка. А. Лотоцький «Малий Тарас чумакує ».»

Підготувала:

КЗ «Добровеличківське НВО»

вчитель початкових класів

Щербова Наталія Миколаївна

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок читання в 3 класі

Номер слайду 2

Тема уроку: Ознайомлення із життям і творчістю Т.Г. Шевченка. Антон Лотоцький «Малий Тарас чумакує».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пошукова робота учнів

Номер слайду 6

9 березня 1814 року в селі Моринцях у сім’ї селянина-кріпака народився хлопчик Тарас. Він ріс мовчазний, замислений. Не тримався хати, а все блукав десь за вигоном,за що його прозвали в сім’ї «малим приблудою».

Номер слайду 7

Найбільше він любив свою матінку, але радість і втіха хлопчика потьмарилась горем: коли йому було 9 років, померла мати і почалося страшне сирітське життя біля мачухи. Чужа не добра жінка дуже погано ставилася до Тараса. Коли хлопчикові виповнилось 11 років помер і батько. Смерть батька приголомшила малого Тараса. Його розпач і горе описані в таких рядках: Там батько, плачучи, з дітьми (А ми малі були і голі) Не витерпів лихої долі, Умер на панщині…А ми Розлізлися межі людьми, Мов мишенята. Я до школи – Носити воду школярам.

Номер слайду 8

Тарас наймитував у школі: рубав дрова, носив воду, також був і пастухом. Про своє нелегке сирітське дитинство він згадує у віршах.

Номер слайду 9

Незважаючи на те, що народився поет у бідній кріпацькій сім’ї, і дитинство його було тяжким і безрадісним, малий Тарас ріс допитливим і розумним хлопчиком. Його не полишала думка навчитися малювати у хлипківського маляра. Той згодився навчити хлопця малювати, та пан Енгельгарт забрав Тараса в Петербург козачком. Хоче малювати, прагне він до знань, Та за це багато зазнає знущань. Нишком він малює статуї в саду, Вночі пише вірші про свою біду…

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Т.Г. Шевченко прожив усього 47 років, із них 24 роки був у кріпацтві, 10 років мучився у солдатській неволі на засланні і лише 13 років був вільною людиною.

Номер слайду 12

9 березня 1861 року Тарасу Шевченку минуло 47 років. Надійшло багато вітальних телеграм. Привітали поета, який лежав тяжко хворий, прийшли друзі. А 10 березня перестало битися серце великого українського Кобзаря. Він був похований у Каневі на Чернечій горі. Так заповідав великий поет.

Номер слайду 13

Робота з підручником Опрацювання оповідання Антона Лотоцького «Малий Тарас чумакує».

Номер слайду 14

Робота в парах Словникова робота

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робота з підручником Читання оповідання вголос «ланцюжком», гра «перекотиполе». Аналіз змісту з вибірковим читанням.

Номер слайду 17

Асоціативний кущ

Номер слайду 18

Робота в групах

Номер слайду 19

Тестування У 11 років Шевченко став… а) художником; б) поетом; в) сиротою; 2. Батьки Тараса були… а) робітниками; б) кріпаками; в) панами; 3. Тарас в дитинстві мріяв стати… а) співаком; б) поетом; в) малярем; 4. Книга Шевченка називається… а) «Кобзар»; б) «Чумаки»; в) «Садок вишневий коло хати»;

Номер слайду 20

Підсумок уроку

ppt
Додано
21 липня 2018
Переглядів
2383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку