​Презентація до уроку з всесвітньої історії на тему: "Природа та населення Південного Дворіччя. Стародавній Вавилон"

Про матеріал

Презентація до уроку з історії України на тему:"Природа та населення Південного Дворіччя", яку можна використати і на уроці узагальнення та систематизації знань з теми «Цивілізації Передньої Азії». Работа з презентацією на уроці здійснюється вчителем. Доцільно використовувати мультимедійний проектор с пультом керування, щоб не обмежувати рухи вчителя. Для перемикання слайдів можна звернутися до помічника.

Презентація виконана за допомогою програми Microsoft Office PowerPoint. Работа збережена у форматі, який повністю сумісний з PowerPoint 97-2003. У презентації використовуються ефекти анімації, які дозволяють наглядно відтворити епоху Стародавніх цивілізацій Передньої Азії.

Інструкція з використання презентації. Презентація використовується на уроці вчителем, він перемикає слайди відповідно до хронології уроку. Презентація складається з 20 слайдів. У презентації використовуються ефекти анімації, карти, схеми, ілюстрації, завдання, таблиці. Презентація має навчальний характер. Вона дозволяє повторити й узагальнити матеріал, перевірити знання теми, познайомитися з новими поняттями, зробити висновки до теми.

Гарних Вам уроків!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Бесіда за запитаннями З якою державою ми з вами познайомилися на попередніх уроках? На прикладах з історії Стародавнього Єгипту поясніть, як природно-географічні умови впливають на спосіб життя населення. Коли виникла цивілізація в долині Нілу? Хто очолював Єгипетську державу? Як самі єгиптяни називали свою країну? 6. Що таке іригація?

Номер слайду 3

План вивчення нового матеріалу 1. Природні умови та заняття населення Дворіччя. 2. Стародавні міста-держави. 3. Закони Хаммурапі.

Номер слайду 4

У горах Вірменії беруть свій початок дві великі річки Тигр і Євфрат. Вони течуть на південний схід і впадають у Перську затоку. Країну, яка була в давнину розташована на берегах цих двох річок (по середній і нижній течії), називають Дворіччям. Греки називали її Месопотамією, що їхньою мовою означає Межиріччя. Отже, Дворіччя – територія, яка розташована між річками Тигром і Євфратом.

Номер слайду 5

Випереджальне завдання Упродовж розгляду нового матеріалу визначте прояви впливу природно-географічних умов Південного Дворіччя на зародження там держави й цивілізації.

Номер слайду 6

Освоєння людьми ба-гатств Дворіччя спричинило виникнення міст. На півдні було засновано Ур, Урук, Еріду, Лагаш, а на півночі ― Марі, Ашшур. Зазвичай вони розташовувалися на підвищеннях і були захище-ні мурами. Кількість населе-ння в деяких із них сягала 40―50 тис. осіб. Руїни міста Урук Руїни міста Ашшур

Номер слайду 7

Найважливішими спорудами міст були зрошувальна система та головний храм ― зикурат. Зикурат в Урі

Номер слайду 8

Важливі питання життя міста спочатку розв’язувалися на зборах. Але в ситуаціях, коли рішення потрібно було прийняти швидко (бурхлива повінь, термінові роботи або ремонт зрошувальної системи), призначалася людина, яка займалася нагальними питаннями повсякденного життя, ― енсі.

Номер слайду 9

У часи, коли загрожувала небезпека, шумери обирали царів ― лугалів, які виконували роль військового командира. Інколи влада енсі й лугаля перебувала в руках однієї людини. Згодом владу почали передавати в спадок, і вона зосередилася в особі одного правителя ― монарха. Статуя шумерського правителя

Номер слайду 10

Кожне місто було столицею невеликої держави, до якої входили саме місто та його околиці. Таке невелике державне утворення історики називають містом-державою. Руїни міста-держави Кіш Руїни міста-держави Марі

Номер слайду 11

Між містами-державами Дворіччя точилася боротьба за родючі землі. Для захисту своїх земель кілька міст об’єднувалися у військові союзи. Згодом такі союзи ставали постійними. Так у Дворіччі постають перші великі держави ― Аккад, Шумер, Елам. Пам’ятки Аккаду та Шумеру

Номер слайду 12

Одним із визначних царів Аккаду був Саргон (2316―2261 рр. до н. е.), ім’я якого в перекладі означає «істинний цар». За однією з версій, він не мав знатного походження та тривалий час служив садівником і чашоносцем у лугаля міста Кіш. За іншою версією, він був царевим міністром. Коли царя Кіша усунули від влади, Саргон узяв на себе управління містом, а згодом став царем держави Аккад. Маска Саргона Давнього

Номер слайду 13

Посівши престол, Саргон вирішив підкорити Шумер. За легендою, приводом до війни була відмова шумерського царя віддати заміж за нього свою дочку. Міста Шумеру об’єдналися, щоб дати відсіч армії Саргона.

Номер слайду 14

Але у вирішальній битві військовий успіх був на боці Аккаду. Майже всіх лугалів шумерських міст полонили й принесли в жертву богам. Також Саргон завоював Сирію, Елам і створив велику державу, що об’єднала все Дворіччя. Переможна стріла одного з аккадських царів

Номер слайду 15

Найвищого розквіту збудована Саргоном держава досягла за Нарам-Суена (близько 2236―2200 рр. до н. е.). Правитель називав себе величним богом, царем чотирьох сторін світу та наказав зображати себе в головному уборі, прикрашеному рогами, які вважалися символом влади богів. Стела царя Нарам-Суена

Номер слайду 16

Після смерті Нарам-Суена держава Саргона поступово занепала через бездарність правителів і зовнішні вторгнення. Дворіччя знову розпалося на окремі держави, які вели боротьбу між собою. У цій боротьбі посилилася могутність міста Вавилона. Руїни Вавилона

Номер слайду 17

Робота з документом Із законів царя Хаммурапі Наприкінці тексту своїх законів цар Хаммурапі закликав свій народ: «Нехай він примусить себе прочитати мною написану пам’ятку та нехай він почує мої дорогоцінні слова, а моя пам’ятка нехай покаже йому його справу. Нехай він побачить своє рішення, нехай заспокоїть своє серце, так нехай скаже: “Хаммурапі, володар, який для людей як рідний батько, справедливо управляв країною!”».

Номер слайду 18

Запитання до документа Чому Хаммурапі називав себе «рідним батьком» для народу та вважав, що він справедливо управляв країною?

Номер слайду 19

Бесіда за запитаннями 1. Розкажіть про природні умови та жителів Південного Дворіччя. 2. Які інші назви має Дворіччя? 3. Яку частину Дворіччя називали Шумером, а яку ― Аккадом? 4. Як називається система письма, винайдена жителями Дворіччя? 5. Який правитель першим об’єднав Дворіччя під своєю владою? 6. Коли правив цар Хаммурапі?

Номер слайду 20

Опрац. §15, ст.66 – 69, підготуйте повідомлення «Закони Хаммурапі», викон. вправи на ст. 71.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
4 серпня 2018
Переглядів
7574
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку