Урок"Теорії походження людини"

Про матеріал

розглянути основні теорії походження людини; процес розселення людей по земній кулі, визначати основні особливості й етапи антропогенезу; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «антропогенез», «австралопітек», «пітекантроп», «неандерталець», «кроманьйонець»; розвивати вміння поєднувати інформацію з розповіді вчителя й підручника для набуття нових знань, висловлювати власну думку; виховувати в учнів повагу до людей з іншою світоглядною позицією, прагнення до наукового пізнання світу.

Перегляд файлу

Розділ 1. ПЕРВІСНІ СПІЛЬНОТИ (Життя людей за первісних часів).

Тема: Теорії походження людини.

Мета: розглянути  основні теорії походження людини; процес розселення люде по земній кулі,  визначати основні особливості й етапи антропогенезу; застосовувати та пояснювати на прикладах терміни й поняття «антропогенез», «австралопітек», «пітекантроп», «неандерталець», «кроманьйонець»; розвивати вміння поєднувати інформацію з розповіді вчителя й підручника для набуття нових знань, висловлювати власну думку; виховувати в учнів повагу до людей  з іншою світоглядною позицією, прагнення до наукового пізнання світу.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань, формування вмінь та навичок.

Хід уроку

I. Організаційний момент.

II. Мотивація

Прийом «Арт-студія»

Ми перебуваємо в арт студії, де зібрана унікальна колекція картин і малюнків. Експонатів настільки багато, що розміщені вони в різних залах. Їх об’єднує лише спільна тематика. Зала до якої ми завітали, також присвячена певній темі. Спробуємо визначити якій саме. (життя первісних людей)

Так називається розділ який ми починаємо вивчати.

Визначте,які питання ми б могли розглянути.

III. Вивчення нового матеріалу.

План.

  1. Теорії походження людини.
  2. Основні етапи антропогенезу.
  1. Теорії походження людини.

Одна з найскладніших проблем і нерозгаданих таємниць — як виникла наша планета, у який спосіб і чому на ній зародилося життя. На сьогодні більшість учених припускає, що вік Землі становить близько 6 млрд років. Але життя на ній виникло 3,6 млрд років тому й протягом мільйонів років розвивалося від найпростіших живих організмів, що зародилися у воді, до складних. І тільки згодом на планеті з’явилася людина.

Походження людини є такою ж таємницею, як і виникнення життя на Землі. Серед учених щодо цієї проблеми не вщухають суперечки, виникає багато різних припущень, здогадок і теорій.

Подивіться на виставку картин, знайдіть ті, що на вашу думку розкривають основні теорії походження людини.

 

 Найдавнішою з таких теорій є релігійна. Вона спирається на твердження священних книг багатьох релігій, які запевняють, що людина є творінням надприродних істот – богів.

Існує також припущення, що життя занесене на нашу планету з космосу – високорозвиненими розумними істотами або в результаті падіння якихось космічних тіл в яких містилися живі організми. Завдяки їм на Землі з'явилася людина. Можливо, це був експеримент і за його результатами прибульці спостерігають і сьогодні.

Але частина вчених завжди наполягала на земному і природному походженні людства. Думка про те, що людина походить від мавпи, належить англійському природодосліднику ХІХ ст. Чарльзу Дарвіну. Він розробив учення про еволюцію – розвиток живої природи під впливом навколишнього середовища та природного відбору. Природний відбір полягає в тому, що виживають найбільш пристосовані організми. Їхні якості передаються нащадкам через гени, внаслідок чого зростає пристосованість видів організмів.

Таблиця

Назва теорії

Характеристика

Релігійна

 

Космічна

 

Наукова(еволюційна)

 

 

2. Основні етапи  антропогенезу

Колективна робота з підручником с.14

Учитель організовує коментоване читання , поєднуючи його з роботою за стінною картою «Виникнення людини та її розселення на Землі» і таблицею «Основні етапи антропогенезу».

 Антропогенез (грец. anthropos - людина , genesis - походження , виникнення ) – виникнення та формування людини в процесі еволюції.

Основні етапи антропогенезу

Дата

Територія розселення

Які зміни відбулися

4 млн років тому

Африка

Людиноподібні істоти австралопітеки (південні мавпи) Предки сучасних людей. Пересувалися на двох ногах замість чотирьох кінцівок, природні знаряддя праці(палки, кістки, каміння), полювання.

2,5—2 млн років тому

Африка

Першим видом нашого роду була «людина вміла» (homo habilis). Перші знаряддя праці: кам’яні рубила для розмелювання їжі та скребла для оббілування туш, палицю-копачку— палицю, загострену з одного кінця, яка застосовувалася в процесі збирання, а також важкий дрюк — палицю з потовщенням на одному кінці. 1,5 м, а маса — 50 кг.

1,7 млн років

 

1 млн років

В Африці Азії та Європі

Сучасна Україна

 «людина прямоходяча» (homo erectus). Це були перші люди (пітекантропи).Жили стадами, збиральництво, полювання, використовували вогонь, знаряддя праці (рубила, гостроконечник, скребла)

150—40 тис. років тому

В Африці Азії та Європі

 неандертальці, (давні люди). Зріст їх сягав 1,6 м, маса — 70 кг. Масивна нижня щелепа, низький лоб, великий надбрівний валик. Добували вогонь,

100тис років

40—35 тис. років тому

В Африці Азії  Європі

 «людини розумної»(homo sapiens), або кроманьйонці. Обличчя подібне до сучасних людей. Мова.

Розповідь вчителя

Австралопітек

Внаслідок скорочення площі лісів, життя на відкриті місцевості- прямоходіння.

 

Найдавнішу людину відкрив англійський археолог антрополог Луїс Лікі (1903—1972 рр.). Він у 1960 р. в Олдувайській ущелині в Африці знайшов фрагменти кісток і щелепу із зубами, які належали невідомій до того часу людиноподібній істоті. Оскільки поряд із нею були примітивні знаряддя праці, то її назвали «людина вміла» (homo habilis). Ця та інші знахідки дали можливість ученим відтворити зовнішній вигляд людини вмілої. Вона мала похилий лоб, скошене підборіддя, масивні щелепи, видовжені руки та короткі ноги. Зріст людини вмілої не перевищував 1,5 м, а маса — 50 кг.

Близько 2 мільйонів років тому найдавніші люди почали збиратися групами на стоянках. Як на вашу думку, чому це сталося? З відповідей учнів робимо висновки, що найдавніші люди могли вижити тільки у колективі, за умов спільного добування їжі та підтримки один одного. людське стадо Чому найдавніші групи (спільноти) людей вчені назвали первісним стадом? Учні відповідають, що такі колективи були схожі на стада тварин, оскільки й самі люди були схожі на тварин. Як ви гадаєте, зі скількох чоловік могло складатися стадо? Робиться висновок, що колектив має бути невеликим близько 20-30 чоловік, для того, щоб прокормити самих себе.

 Наступним кроком у розвитку людини була «людина прямоходяча» (homo erectus). Учені її називають також пітекантропом (у перекладі з грецької — мавполюдина).

У порівнянні зі своїми попередниками "людина прямоходяча" просунулася далеко вперед. Учням пропонується знайти у підручнику відомості про зміни, які сталися з "людиною прямоходячою". Йдеться про винайдення вогню, його використання і значення вжитті людей, будівництво житла і використання печер, активне полювання, удосконалення знарядь праці.

 Вчитель організує роботу з малюнками. С 14

Розгляньте ці малюнки та розкажіть про значення вогню у житті найдавніших людей.

Порівняно зі своїми попередниками ця людина мала менш похилий лоб, дрібніші та гостріші зуби, які були більш пристосованими для харчування м’ясом, значно більший об’єм мозку. Підборіддя пітекантропа виразніше виступало вперед. Руки були коротшими, а ноги — довшими. Збільшилися також середній зріст і ма са тіла. Пітекантроп умів виготовляти рубила, гостроконечники, скребла.

Коментоване читання с 15 – неандерталець

Розповідаємо про зміни природного середовища. Приблизно від 2 мільйонів до 10 тисяч років тому тривала льодовикова епоха. На зміну періодам похолодання приходили періоди потепління. зміни клімату впливали на життя людини, змушували її пристосовуватися до нових умов,удосконалювалися знаряддя праці, але протягом мільйонів років незмінним залишався матеріал, з якого їх камінь. Пригадайте як археологи назвали період історії людства, коли знаряддя праці виготовляли з каменю?

Близько 100 тис. років тому, коли первісна людина розселилася на території Європи, на Землі розпочалася епоха Четвертого похолодання. Зими стали довгими та морозними. З півночі насувався льодовик. Тропічні ліси зникли. Звірі, які звикли до мешкання у теплі, вимерли або переселилися на південь. Але люди вистояли перед наступом льодовика.

Подумайте, що було необхідно стародавнім людям, аби вижити у холодні зими? Як змінилося життя первісних людей із зміною природних умов?

Від предків кроманьйонця відрізняло високе чоло, виразне підборіддя, відсутність різко означених надбрівних валиків. Зростом та будовою тіла він майже не відрізнявся від сучасних людей. Через хвороби, погане харчування, загибель під час полювання на хижаків кроманьйонці жили в середньому до 30 років. Ті, кому вдалося досягти 50 років, вважалися людьми похилого віку.

Поява людини сучасного фізичного типу  завершила процес антропогенезу —становлення людини як виду живих істот на нашій планеті, та започаткувала історію людства.

Завдання на стрічці часу відмітити етапи антропогенезу.

Антропологічна періодизація

V. Закріплення нових знань

1. Назвіть головні теорії походження людини. У чому вони полягають?

2. Що таке антропогенез?

3. Які істоти вважаються предками людини? Що їх поєднує із сучасною людиною?

4. Якою є головна відмінність людини від тварини?

5. Кого з первісних людей відносять до виду «людина розумна»

Підсумки уроку

Чи сподобався вам урок, що було особливо цікаво

Дз П.3, завдання 2,с.16 письмово

 

Перегляд файлу

A.afarensis.jpgФайл:Homo habilis.jpg Австралопитеки (два варианта реконструкции).

 

Австралопитек

Похожее изображение

 Файл:Homo habilis.jpg

 

Людина вміла

 

 

Homo erectus.JPG

Пітекантроп (людина прямоходяча)

 

Картинки по запросу кто был в музее неандертальца германия

 

Реконструкция неандертальца в Музее древнейшей истории в Галле, Германия

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу кто был в музее неандертальца германия

Неандерталець

Картинки по запросу неандерталец орудия труда

Похожее изображение

Перегляд файлу

Картинки по запросу теорія еволюції

 

Похожее изображениеПохожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу наскальне зображення іншопланетян з австралії

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корнієнко Катерина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
19090
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку