Презентація др уроку у 5 класі з теми "ЗВЕРТАННЯ".

Про матеріал
Сьогодні, дорогі пятикласники, у нас буде дуже цікавий урок! Погодьтеся, що встановлення контакту з людиною передусім залежить від того, як ми до неї звертаємось.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звертання. Непоширені й поширені звертання. Розділові знаки при звертаннях.

Номер слайду 2

Сьогодні, дорогі пятикласники, у нас буде дуже цікавий урок! Погодьтеся, що встановлення контакту з людиною передусім залежить від того, як ми до неї звертаємось.

Номер слайду 3

Слова покличні – прості й величніВ джерелах слова – душі криниця,а рідна мова – як чарівниця. Звичайний приклад візьму навмисне,краса ж така в нім, що серце стисне. Дивися – в кличнім простім відмінку:«Ой не стелися, зелен барвінку…»Одвертий кличний – немов дитинний,музичний, зичний та ще й гостинний. Вживеш ти усно чи на папері –мов у світлицю відчиниш двері. Дмитро Білоус. Звертання щире, душевне, щедре –Василю, Павле, Іване, Петре!І так сердечно, і так ласкаво –Наталю, Лесю а чи Любаво!До зборів, сходки відкрито й радо –чи товариство а чи громадо!А найсвятіше душа приємле –моя Вкраїно, кохана земле,ти, сивий Дніпре, і ти, Дунаю,–миліших серцю звертань не знаю.

Номер слайду 4

Звертанняце слово або словосполучення, що називає того, до кого звертаються у мовленні. Непоширені – одне слово. Друже!Поширені - два і більше слів. Дорогі друзі!

Номер слайду 5

Сонце, зійди над горою. Непоширене звертання. Любі діти, вивчайте історію своєї країни! Поширене звертання

Номер слайду 6

ЗВ умовне позначення звертання. ЗВЕРТАННЯІменник у формі Кличного відмінку. Кличний відмінок називає особу, до якої звертаються:дівчино, юначе, тату

Номер слайду 7

У реченні звертання (синтаксична роль)НЕ Є ЧЛЕНОМ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 8

Схема вживання розділових знаків при звертанні

Номер слайду 9

Займенники. ТИВИне є звертанням!

Номер слайду 10

Прочитайте речення, дотримуючи правильної інтонації. Визначте місце звертання в кожному з речень. Укажіть звертання непоширені та поширені. Вишийте, мамо, сорочку кольором неба й степів! (3. Гарник). Любий тату! Нагадайте дідові пісні. Любий тату, запрягайте коника мені. Я від хати і до хати буду тих пісень співати (О. Кононенко). Не розгубися, синку, у дорозі! (І. Калениченко). Одягніть вишиванку, моя доне і сину, щоб красою зігріти нашу рідну країну (Л. Любарська). Добридень вам, дідусю та бабусю! (П. Перебийніс). Сонце, сонце, освітлюй тіні! (Л . Костенко).

Номер слайду 11

Перепишіть, розставляючи пропущені розділові знаки. 1. Тату наш лелека прилетів! Мамо чуєш мову солов’їну? (О. Лупій). 2. Злітай птице у чисте небо! (Г. Гордасевич). 3. Виростай для правди й волі мій синочку! (Т. Мельниченко). 4. Стомилася сину дай одпочину (А. Камінчук). 5. Лебедю лебедю Ти повертаєш додому на тихії води на зорі Вкраїни ясні (Л . Забашта). 6. Я розумію вас звірята і рослини (Б.-І. Антонич).

Номер слайду 12

Перепишіть, ставлячи подані в дужках слова у формі кличного відмінка. Розставте пропущені розділові знаки. 1. Води Дніпрової нап’юсь, на тебе (друг) подивлюсь (Т. Шевченко). 2. Не ходи (козак) понад берегами не суши серденька чорними бровами (Народна творчість). 3. Шануй (юнак) батьківські шляхи! (Д . Луценко). 4. А ти ж куди мандруєш ласкавий (чоловік)? (А. Малишко).5. Душа (хлопець) буває всяка. Одна глибока і бистра, як Дніпро, друга — як Десна, третя — як калюжа (За О. Довженком).

Номер слайду 13

Україна, рідна земля, вулиці мого дитинства. Складіть і запишіть речення, у яких подані слова та словосполучення виступали б у ролі звертань.

pptx
Додано
4 травня 2022
Переглядів
357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку