Презентація "Історія розвитку комбіраторики"

Про матеріал
Ознайомлення учнів із історією розвитку комбінаторики (справи давнини, комбінаторика та азартні ігри, комбінаторика в шифрах, анаграмах, ієрогліфах та клинописі, біології, хімії, комбінаторика епохи комп’ютерів)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія розвитку комбінаторики

Номер слайду 2

Комбінаторика-важливий розділ математики,знання якого необхідно представникам різноманітних спеціальностей. З комбінаторними задачами доводиться мати справу фізикам, хімікам, біологам, лінгвістам, спеціалістам по кодам.

Номер слайду 3

Справи давнини. Найкращі розміщення мисливців під час полювання,воїнів під час битви

Номер слайду 4

Справи давнини. Розміщення прикрас на одязі, візерунки на кераміці

Номер слайду 5

Справи давнини. Перша згадка про питання, близькі до комбінаторних, зустрічається в китайських рукописах, що відносяться до XII - XIII ст. до н.е. Серед предметів, покладених в піраміду, де 35 століть тому назад був похований єгипетський фараон Тутанхамон, знайшли розкреслену дощечку з трьома горизонталями і 10 вертикалями та фігурки для давньої гри "сенет"

Номер слайду 6

Філософ Ксенократ, що жив в ІV ст.. до. н.е. підраховував кількість складів. В ІІІ ст.. до н.е. стоїк Хрисипп вважав, що кількість тверджень, отримуваних з 10 аксіом, перевищує мільйон. На думку Геппарха, із стверджуючих аксіом можна скласти 103 049 тверджень. Комбінаторика в Давній Греції

Номер слайду 7

В VIII ст. н.е. почався розквіт арабської науки. Араби переклали багато творів грецьких учених, вивчили їх, а потім просунулись вперед по областях. Комбінаторика в країнах Сходу

Номер слайду 8

Комбінаторика та азартні ігри. Значний поштовх до розвитку комбінаторики дали азартні ігри, які існували ще в глибоку давнину, але отримали особливе розповсюдження після хрестових походів. Найбільшу популярність отримала гра в кості - два чи три кубики з нанесеними на них очками кидали на стіл, і вигравав той, хто отримував більшу кількість очок.

Номер слайду 9

Комбінаторика в шифрах та анаграмах. Не тільки азартні ігри спонукали математиків до комбінаторних роздумів. Ще в кінці XVI ст. розшифровкою переписів між ворогами французького короля Генріха ІІІ та іспанцями займався один із творців сучасної алгебри Франсуа Вієт.

Номер слайду 10

Комбінаторика в ієрогліфах та клинописіНавички в розгадці складних шифрів допомогли ученим, коли археологи почали відкопувати каміння та черепи з таємними знаками - письменністю, що замовкла декілька тисячоліть тому.

Номер слайду 11

Комбінаторика в біології та хіміїОднією з найбільш складних загадок в біології ХХ ст. була будова "ниток життя" - молекул білка і нуклеїнових кислот..17 лютим 1869 р. з хаосу хімічних елементів, кожен з яких мав свої властивості, виникла таблиця - був відкритий періодичний закон.

Номер слайду 12

Комбінаторика епохи комп'ютерів. В нашу епоху дискретна математика змінилась і роль давньої області дискретної математики - комбінаторики. З області, що цікавила більшу частину авторів задач та знаходила основні застосування в кодуванні і розшифровці давніх писемностей, вона перетворилася на область, що знаходилась на магістральному шляху розвитку науки

Номер слайду 13

pptx
Пов’язані теми
Алгебра, 11 клас, Презентації
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку