Презентація. "Максим Рильський"

Про матеріал
Коротко про поета. Тексти і аналіз поезій "Молюсь і вірю...", "У теплі дні збирання винограду".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Максим Тадейович Рильський. Життя і творчість

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Молюсь і вірю. Вітер граєІ п'яно віє навкруги,І голубів тремтячі зграїЧеркають неба береги.І ти смієшся, й даль ясніє,І серце б'ється, як в огні,І вид пречистої надіїСтоїть у синій глибині. Кленусь тобі, веселий світе,Кленусь тобі, моє дитя. Що буду жити, поки жити. Мені дозволить дух життя!Ходім! Шумлять щасливі води,І грає вітер навкруги,І голуби ясної вроди. Черкають неба береги. Молюсь і вірю. Вітер грає…

Номер слайду 5

Аналіз вірша “У теплі дні збирання винограду” Рильського допоможе визначити, яка тема, ідея, жанр, художні засоби. Автор: Максим Тадейович Рильський. Дата написання: 1922 рік. “У ТЕПЛІ ДНІ ЗБИРАННЯ ВИНОГРАДУ” Збірка: “Сонети”. Жанр: сонет. Тема твору: Зображення зародження кохання немолодого чоловіка та юної дівчини. Ідея: Возвеличення почуття кохання, яке знаходить людину в усі часи – і в молодості, і в зрілості (у теплі дні збирання винограду – якщо говорити про цю пору, то це рання осінь, а в житті людини – зрілість). Основна думка: Кохання найбільше пов’язане з молодістю, тому, коли вона минає, важко закохатись знову так безтурботно. Римування: перехресне. Художні засоби: Епітети: теплі дні, на мулах нешвидких, із ясного саду, кіпріді добрій, рожевий дим. Метафори: світи щодня лампаду Кіпріді добрій; гукнула свіжо й весело на мулів. Порівняння: ясна, як сад, і радісна, як сміх; знявся пил, немов рожевий дим; він потягся, як дитина.

Номер слайду 6

Миксим Рильський написав свій вірш у жанрі сонету. Тут він, як і середньовічні поети, уславлює красу життя і головне його джерело – кохання. Перший рядок вірша ” У теплі дні збирання винограду” можемо трактувати і як час природи – рання осінь, і як етап в людському житті – зрілість. Останнім же реченням “Добре бути молодим У теплі дні збирання винограду” поет показує, що можна залишатись молодим душею навіть в зрілості, тому не втрачати почуття краси і вміння закохуватись як юнак. “У теплі дні збирання винограду”У теплі дні збирання винограду Її він стрів. На мулах нешвидких Вона верталась із ясного саду, Ясна, як сад, і радісна, як сміх. І він спитав: — Яку б найти принаду, Щоб привернуть тебе до рук моїх? Вона ж йому: — Світи щодня лампаду Кіпріді добрій. — Підняла батіг, Гукнула свіжо й весело на мулів, І чутно уші правий з них прищулив, І знявся пил, немов рожевий дим.І він потягся, як дитина, радо І мовив: — Добре бути молодим У теплі дні збирання винограду.

Номер слайду 7

Кіпріда (грец. Kypris, Kypria) — епітет Афродіти, який походить від назви острова Кіпр — її улюбленого місця перебування.  Сонет (sonetto — звучати) — ліричний вірш, що складається з чотирнадцяти рядків, власне, двох чотиривіршів та двох тривіршів. Найвищого розвитку досягає сонет у творчості неокласиків Миколи Зерова (його «Sonnetarium», виданий 1948 р. за кордоном, містить 85 оригінальних і 28 перекладних сонетів), Максима Рильського й інших.

Номер слайду 8

Завдання до теми:!. Дивитись фільм «Зіркова історія Максима Рильського від його правнука» –за посиланнямhttps://www.youtube.com/watch?v=16 WTD5 Kl. Pk. M2. Опрацювати матеріал і виконати стислий конспект.3. Виконати онлайн-тести. (Код доступу 354819 Використати цей код,відкривши посиланняjoin.naurok.ua)

pptx
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
10025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку