Презентація "Масниця - 2020"

Про матеріал
В Україні прийнято святкувати одне із стародавніх і шанованих слов'янських свят - Масницю. Вона присвячена приходу весни. Масницю прийнято святкувати протягом усього тижня, і звичайно ж - пекти млинці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Масниця-2020

Номер слайду 2

Свято: «Традиції Масниці» Підготувала учитель 3 класу Антонюк І.С. та батьки учнів 3 класу КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ШАРІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ»

Номер слайду 3

Вступне слово Свято безпосередньо передує Великому посту і дозволяє "наїстися заборонених" продуктів досхочу. В Україні прийнято святкувати одне із стародавніх і шанованих слов'янських свят - Масницю. Вона присвячена приходу весни. Масницю прийнято святкувати протягом усього тижня, і звичайно ж - пекти млинці.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Традиції Масниці Головним символом свята є млинці. З ними пов'язана частина традицій і вірувань. Так, вважається, що перший млинець необхідно віддати птахам, як данину покійним родичам.

Номер слайду 6

Традиції Масниці Якщо млинці в свято виходять смачними і красивими, то і рік буде хорошим. А ось занадто товсті або невдалі частування пророкують негаразди

Номер слайду 7

Традиції Масниці Також прийнято готувати оладки, пироги, сирники, булочки або пампушки тощо. В останній день традиційною стравою на столі вважається яєчня.

Номер слайду 8

Розминка Варто мідний велетень, А під ним порожній стакан. Пашить пар, млинці шкварчат, Всі склянку налити хочуть. Чоботом наженемо жар. Перед нами… (Самовар) Прожени від нас хуртовини, Покатай на каруселі. Розтопи холодний лід, Нехай весна швидше прийде! (Масляна) Прожени від нас хуртовини, Покатай на каруселі. Розтопи холодний лід, Нехай весна швидше прийде! (Масляна) Сувеніри та млинці, Самовари, пряники, Ти приходь на свято, Завітай же… (Ярмарок)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Кожен день Масниці має свою назву і традиції. Другий день - Загравання. Прийнято веселитися і кататися на санках. Третій день - Ласунка. Потрібно приготувати безліч страв і пригощати ними гостей. Четвертий день - Розгул. Вважається, що веселитися потрібно з ранку до вечора. П'ятий день - Тещині вечірки. Зять готує вечерю для тещі з тестем і приймає їх у своєму будинку. Шостий день - Посиденьки зовиці. Невістка приймає своїх батьків і батьків чоловіка. Сьомий день - Прощена неділя. Необхідно попросити вибачення у всіх, перед ким ви винні, а також пробачити тих, хто образив вас, тих людей, перед яким ви завинили. У цей день прийнято спалювати солом'яне опудало

Номер слайду 13

Привітайте дорогих і близьких вам людей з Масницею Із святом вітаємо, До себе запрошаємо: Турбуватись досить, Приходьте в гості! До нашого ганку На ситу Маслянку! Переконайтеся самі: Почастуємо млинцями, На сметані пампушками, Пиріжками пишними З медом та вишнями! Зимі – помахаємо, Весну привітаємо!

Номер слайду 14

Запрошення Зиму проводжай і весну зустрічай Смачними млинцями всіх ти пригощай. З масельничкою привітай всіх друзів своїх. Попроси пробачення і прости всіх їх.

Номер слайду 15

Запрошення Будем Масляну стрічати, Люту зиму проводжали. Будуть танці, будуть співи Та й млинці усім на диво. Ой, яке ж то гарне свято З ним дозвольте привітати!

Номер слайду 16

Слова Ти на масницю їж, Ти на масницю пий — Щоб весело жилося, Щоб хотілося і моглося. Масниця, воротися, — до Великодня простягнися, Від Великодня до Петра, А від Петра та до тепла...

Номер слайду 17

Побажання Бажаю Вам за стіл сісти, Млинців з ікрою попоїсти, Спалити бабу, зиму проводити, Мене в прощений день простити.​​​​​​​

ppt
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
670
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку